Social Media Βουλής: Live-stream το επόμενο βήμα;

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκσυγχρονίζεται, αναβαθμίζεται και προσφέρει πλέον στους πολίτες την ευκαιρία να ενημερώνονται για τις εργασίες του κοινοβουλίου, μέσω των επίσημων social media του σώματος καθώς και ενημερωτικών βίντεο για το κοινοβουλευτικό έργο.  

Social Media 

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 και με αφορμή την επίσημη επίσκεψη της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Roberta Metsola, η Βουλή των Αντιπροσώπων άρχισε να αναρτά σχετικό υλικό στα επίσημα social media του σώματος.  

Επίσημη επίσκεψη της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Έκτοτε, η Βουλή αναρτά τακτικά και με συνέπεια διάφορες δράσεις που αφορούν στο κοινοβουλευτικό έργο, προσφέροντας μία εναλλακτική πληροφόρηση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου.  

Ακολουθείστε τη Βουλή στα social media στους πιο κάτω συνδέσμους:

Facebook: https://www.facebook.com/CYParliament 

Twitter: https://twitter.com/parliamentcy 

Instagram: https://www.instagram.com/cyparliament/ 

Ενημερωτικά βίντεο  

Σαν να μην έφτανε η «είσοδος» του κοινοβουλίου στα social media, η Βουλή έκανε ακόμα ένα βήμα προς την προώθηση του κοινοβουλευτικού έργου και την βελτίωση της σχέσης μεταξύ πολιτών και πολιτικών, εγκαινιάζοντας στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, νέα σειρά βίντεο για το κοινοβουλευτικό έργο.  

Δείτε το πρώτο βίντεο της σειράς εδώ: https://fb.watch/g8_tUj1ZDD/

Η διαδραστικότητα της ενημέρωσης που προσφέρουν τα καλογυρισμένα βίντεο μικρής διάρκειας που παράγονται από τις κοινοβουλευτικές υπηρεσίες, προσδίδουν αμεσότητα και οικειότητα στο έργο που επιτελείται εντός των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ενώ συμβάλουν στη καλλιέργεια μίας κουλτούρας διαφάνειας και λογοδοσίας. 

Live-stream το επόμενο βήμα; 

Το τελευταίο διάστημα, με όλα όσα συμβαίνουν στη Βουλή σε επίπεδο ενημέρωσης και εξωστρέφειας, το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Είναι το live-stream στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών το επόμενο βήμα; 

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της startup Zenox Public Affairs, ένα ποσοστό της τάξης του 86% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ των ζωντανών μεταδόσεων των συνεδριάσεων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Μάλιστα, η απαίτηση ήταν αντίστοιχα ψηλή ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες αλλά και σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, ειδικά ανάμεσα στις νεότερες όπου το ποσοστό άγγιξε το 93%. 

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ: Έρευνα: To 86% υπέρ ζωντανής μετάδοσης συνεδριάσεων Επίτροπων Βουλής

Ακόμη, όπως κατέδειξαν οι απαντήσεις κοινοβουλίων ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, που διαβιβάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινοβουλευτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ECPRD), για το ερώτημα που απέστειλε η Βουλή των Αντιπροσώπων με θέμα την προσβασιμότητα στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και την ύπαρξη Γραφείου Τύπου στα κοινοβούλια, οι πλείστες χώρες παρέχουν την ευχέρεια ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων τους.  

Τέλος, στην ατζέντα της Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, εκκρεμεί η συζήτηση του αυτεπάγγελτου θέματος, έπειτα από εισήγηση των κ. Δημήτρη Δημητρίου και Ανδρέα Αποστόλου, με τίτλο: «Η ανάγκη ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων». 

Η ζωντανή μετάδοση στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, μέσω της άσκησης θετικής εποπτικής πίεσης προς τους Βουλευτές/Βουλεύτριες, αναμένεται να συμβάλει στην μείωση του φαινομένου της υποτυπώδους επιτέλεσης του κοινοβουλευτικού έργου και στην εξάλειψη συμπεριφορών που δεν συνάδουν ή/και προσβάλουν το κοινοβουλευτικό αξίωμα. Θα κάνει άραγε η Βουλή το επόμενο βήμα; Για να δούμε.  

Nomoplatform  

Δείτε Περισσότερα

Νομικών

Αντισυνταγματικός ο έλεγχος σε Εισαγγελείς και Υπουργούς, είπε Γ. Σαββίδης στη Βουλή 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Νόμος του 2022  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση

Παιδείας

Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού, το 20% των μαθητών έχει δεχθεί μπούλινγκ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τον σχολικό αθλητισμό, την έκταση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε σχέση με τους σχολικούς συνοδούς.  Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού  Ένταση δημιουργήθηκε στην Επιτροπή