Επιτροπή Εξωτερικών: Eισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία και αντίδραση Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 08/03/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

1. Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιστολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ για εξηγήσεις ως προς το ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και για επιβολή στα κατεχόμενα της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας να κλείσει τον εναέριο χώρο ολόκληρης της χώρας στα ρωσικά αεροσκάφη, αποστέλλει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε οικονομικό επίπεδο, η Κύπρος θα επηρεαστεί από την κρίση στον βαθμό που θα επηρεαστούν και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, με τον Υπουργό Οικονομικών να δηλώνει πως αν δεν καλυφθεί από άλλες τουριστικές αγορές η απώλεια από Ρωσία και Ουκρανία, η επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας θα είναι της τάξης του 1-1,5%.

Οι δύο Υπουργοί βρέθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, ενημερώνοντας τα μέλη της για τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Στην παρέμβαση του ενώπιον της Επιτροπής, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε αρχικά πως για έναν ανεξήγητο λόγο η Τουρκία παραμένει στο απυρόβλητο λόγω της στάσης της και εξακολουθεί να το παίζει ανενόχλητη σε δύο ταμπλό. Όπως είπε, κανείς δεν ρωτά την Τουρκία γιατί ως υποψήφια χώρα της ΕΕ και ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεν συμμετέχει στις κυρώσεις και δεν κλείνει τους αιθέρες της στα ρωσικά αεροσκάφη.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε πως στέλνει σήμερα επιστολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ με την οποία ζητά εξηγήσεις για το ρόλο της Τουρκίας. Τόνισε πως η Τουρκία θα αποθρασυνθεί εντελώς αν δεν έχει συνέπειες η απόφαση της να παίζει τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου, ζητώντας μάλιστα και ρόλο μεσολαβητή στην κρίση.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Χάρη Γεωργιάδη, ο κ. Κασουλίδης είπε πως έκρινε ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή η ώρα να αποταθεί στο Ρώσο Πρέσβη και να ζητήσει εξηγήσεις, σε μια στιγμή που η Κύπρος μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, λαμβάνει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Πρόσθεσε πως προτιμά να το αφήσει αυτή τη στιγμή το ζήτημα, να μην ρίξει λάδι στη φωτιά και με την πρώτη ευκαιρία να αποταθεί στον Ρώσο Πρέσβη.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη συνέχεια τη θέση ότι σωστά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποφάσισαν να μην σπεύσουν να στηρίξουν την Ουκρανία στρατιωτικά προ του φάσματος ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και ενός πυρηνικού ολέθρου. Είπε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο πρώτος σε αυτή την έκταση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας πως για την κατάσταση επείγει σύντομα πολιτική λύση, η οποία να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο πόλεμος δεν θα λήξει.

Στην παρέμβασή του στην Επιτροπή, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε πως πέραν του πεδίου των μαχών διεξάγεται και ένας πόλεμος εντυπώσεων, με την Κύπρο να είναι θέμα των fake news ως προς τις δήθεν αντιρρήσεις της στις κυρώσεις αναφορικά με το Swift και της απαγόρευσης των πτήσεων.

Όπως είπε όταν λήφθηκαν τα πρώτα μέτρα την Παρασκευή από την ΕΕ το θέμα του Swift δεν ήταν στην ατζέντα, σημειώνοντας πως όλες οι κυρώσεις ήταν ομόφωνες. Διευκρίνισε πως το θέμα του Swift τέθηκε μερικές μέρες μετά και η χώρα μας δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση. Στο θέμα της απαγόρευσης των πτήσεων, είπε πως εκφράστηκε η ιδιαιτερότητα της Κύπρου εξαιτίας των κατεχομένων. Για το ίδιο θέμα, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως ο ίδιος αποστέλλει σήμερα επιστολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, με την οποία ζητά από την Ένωση να αναλάβει ευθύνες έναντι της Τουρκίας και των κατεχομένων, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τον έλεγχο του εναερίου χώρου πάνω από τα κατεχόμενα.

Στο θέμα των κυρώσεων, ο κ. Πετρίδης είπε πως η γενική αντίληψη είναι πως αυτές θα είναι πιο αποτελεσματικές και γρήγορες από ό,τι στην αρχή αναμενόταν, καθώς το ρούβλι έπεσε κατά 30% έναντι του Ευρώ και υπήρξαν φαινόμενα μαζικής φυγής κεφαλαίων από τις ρωσικές τράπεζες. Σημείωσε πως η γενική εντύπωση που υπάρχει εντός της ΕΕ είναι ότι οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα και πως αυτές θα συνεχιστούν έστω και αν κάποια στιγμή τερματιστεί ο πόλεμος.

Για το κατά πόσον επηρεάζεται η Κύπρος από τις κυρώσεις, ο κ. Πετρίδης είπε πως ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα καθώς οι τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε ρωσικά ομόλογα. Ωστόσο, είπε, υπάρχει επηρεασμός από κάποιες ρωσικές εταιρείες που έχουν έδρα την Κύπρο.

Στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Πετρίδης είπε ως αυτός θα επηρεαστεί όχι μόνο λόγω του αποκλεισμού των πτήσεων σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες αλλά και από το γεγονός ότι η ρωσική οικονομία έχει επηρεαστεί σημαντικά και οι πολίτες της χώρας έχουν πληγεί από αυτό.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως αν δεν καλυφθεί το τουριστικό κενό που θα δημιουργηθεί από την απώλεια των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, με την προσέλκυση τουριστών από άλλες αγορές, τότε η αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ θα ανέλθει στο 1-1,5% του ΑΕΠ.

Σημείωσε, παράλληλα, πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα μας, όπως και για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ο πληθωρισμός λόγω της εξάρτησης της ηπείρου από τη ρωσική αγορά σε ενεργειακούς πόρους και σιτηρά. Η κατάσταση είναι αβέβαιη σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε ο κ. Πετρίδης, τονίζοντας πως χρειάζεται συντονισμός καθώς και συγκεκριμένων εργαλείων στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως για το θέμα των οικονομικών επιπτώσεων, όπως και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, η Κύπρος θα στηριχθεί στις δικές της δυνατότητες για να τις αντιμετωπίσει.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας μετά τη συνεδρία είπε πως η ρωσική εισβολή δεν είναι παρά μια σύγκρουση της Δημοκρατίας με τον αυταρχισμό και έχει ανατρέψει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και παραβιάζει βασικές αρχές των σύγχρονων διεθνών σχέσεων. Είπε πως μπροστά σε αυτά τα δεδομένα η ΕΕ οφείλει να εξέλθει από την κατάσταση «άνεσης» στην οποία για χρόνια είχε βολευτεί και να κινηθεί αποφασιστικά της στρατηγικής αυτοβουλίας.

Επίσης, σημείωσε πως η ΕΕ οφείλει να διαπιστώσει ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα δεν διαφέρει καθόλου από την αυταρχική συμπεριφορά της σημερινής κυβέρνησης της Ρωσίας. «Η στάση της Κύπρου πρέπει επίσης να είναι ξεκάθαρη μακριά από αντιδυτικά σύνδρομα και σε πλήρη ευθυγράμμιση από τους εταίρους μας στην ΕΕ», είπε.

Καταλήγοντας είπε πως οι πρόσφατες αναφορές του Ρώσου Πρέσβη στη Λευκωσία είναι απαράδεκτες, σημειώνοντας πως «μπορεί να είμαστε μικρό κράτος, αλλά δεν ανεχόμαστε προσβολές από κανένα ξένο Πρέσβη».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί ο Υπουργός Εξωτερικών παρουσιάστηκε να συμμερίζεται πλήρως τις απόψεις που εξέφρασε το ΑΚΕΛ στην Επιτροπή και υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη για άμεσο τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την επάνοδο στο διάλογο και στη διπλωματία.

Είπε πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ως Κύπρος να πληρώσουμε ακριβό τίμημα στο Κυπριακό δεδομένου ότι η Τουρκία παρουσιάζεται ανενόχλητη με επιτήδεια ουδετερότητα αλλά και ως έτοιμος διαμεσολαβητής. Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ εξέφρασε την ετοιμότητα για σωστή εκτίμηση του τιμήματος που θα πληρώσει η κυπριακή οικονομία ώστε στοχευμένα και έγκαιρα να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα στήριξης των όσων θα επηρεαστούν.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε την καταδίκη του κόμματος της για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως ο κυπριακός λαός γνωρίζει πολύ καλύτερα από όλους τι σημαίνει εισβολή, πόλεμος, κατατρεγμός και προσφυγιά.

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας αν θέλει να είναι πραγματικά καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων και όχι ένας θεατής που δεν έχει δυνατότητα επιβολής πολιτικών οι οποίες στηρίζονται στις δικές της αρχές και αξίες.

Η Βουλεύτρια των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε πως τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν καθώς δεν πρέπει να συνεχιστεί η επιθετικότητα του Πούτιν καθώς τότε θα δούμε μια Τουρκία να αποθρασύνεται και να επιβάλλει στα νησιά του Αιγαίου αποστρατικοποίηση.

Πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή θα πρέπει να σταθούμε αταλάντευτοι στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και όταν τελειώσει αυτή η κρίση, ως Κύπρος να διεκδικήσουμε και για την χώρα μας τα ίδια καθώς είναι πολιτική αφέλεια, όπως είπε, με ανοικτό το μέτωπο της Ρωσίας και Ουκρανίας, θα έρθει αυτή τη στιγμή η ΕΕ να αποφασίσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: ΥΠΟΙΚ: Το ουκρανικό δεν αφήνει αλώβητη την Κύπρο

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

2. Ο περί της Συμφωνίας Ευρωπαϊκού Συνεργαζόμενου Κράτους μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (Κυρωτικός) Νόμος του 2022

3. Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας Αναφορικά με Συνεργασία στον Τομέα Προστασίας Έναντι Καταστροφών (Κυρωτικός) Νόμος του 2022

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα