Roberta Metsola: «Η διαίρεση ενός κράτους μέλους της ΕΕ δεν είναι μόνο κυπριακό αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η διαίρεση ενός κράτους μέλους της ΕΕ, δεν είναι μόνο κυπριακό, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα και η ΕΕ πρέπει να απαντήσει από κοινού σε αυτό, δήλωσε από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ καλωσορίζοντας την η Αννίτα Δημητρίου την ευχαρίστησε για τη στήριξή της στην Κύπρο. 

Κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, η κ. Μέτσολα προσφώνησε το κυπριακό Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της στο να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, για να διασφαλίσει «Μία Κύπρο, υπό την αιγίδα του σχεδίου του ΟΗΕ για την ειρήνη» και σύμφωνα με τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. 

«Ας είμαι ξεκάθαρη: Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά είναι μέσω ενός κυρίαρχου, ευρωπαϊκού κράτους. Μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ευθυγράμμιση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε. 

Πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις της Κύπρου είναι και προκλήσεις της Ευρώπης και επανέλαβε ότι «η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη». 

Η διατάραξη του status quo, όπως στην Αμμόχωστο, επεσήμανε, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την εξεύρεση εφαρμόσιμων λύσεων. «Πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη. Μπορεί, και πρέπει να υπάρχει ένα αποτέλεσμα που να βγαίνουν όλοι κερδισμένοι, που να δημιουργεί εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων. Για αυτό είμαι πεπεισμένη και όλοι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι στη διάθεσή σας για να κάνετε τα βήματα προς την πρόοδο, την ειρήνη, την επανένωση», σημείωσε. 

Η κ. Μέτσολα είπε ότι η Κύπρος θα είναι πάντα στην καρδιά της, γνωρίζοντας τις δυνατότητες που προσφέρει η Ευρώπη, καθώς «γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Και γνωρίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι, δυνατότεροι, ασφαλέστεροι, όταν δρούμε μαζί». 

Ανέφερε ότι η Κύπρος είναι παράδειγμα ανθεκτικότητας και επεσήμανε ότι οι θυσίες που έκανε ο λαός της Κύπρου σημαίνουν ότι, παρά τον δύσκολο χειμώνα που θα αντιμετωπίσουν όλοι παγκόσμια, η Κύπρος βρίσκεται σε σταθερή πορεία προς την ανάπτυξη, την ευημερία και τη βιωσιμότητα. Πρόσθεσε ότι η ιστορία του κυπριακού λαού είναι πηγή έμπνευσης, αλλά είναι το μέλλον της που εμπνέει περισσότερο. «Αν οι Κύπριοι μπορούν να διδάξουν κάτι τον κόσμο αυτό είναι ότι το μέλλον είναι γεμάτο δυνατότητες». 

Αναφορικά με την Ουκρανία, η Πρόεδρος του ΕΚ είπε ότι πρέπει να συνεχίσει η Ευρώπη να τη στηρίζει, πολιτικά, με στρατιωτική βοήθεια, με υποστήριξη στις μεταφορές και με την ελπίδα και την αλληλεγγύη που μόνο η Ευρώπη μπορεί να παρέχει. 

«Τη μέρα που η Ουκρανία έλαβε από την ΕΕ καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ήταν η μέρα που η Ευρώπη έδωσε ελπίδα σε ένα λαό που δεχόταν επίθεση. Ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για τον κόσμο. Θυμόμαστε εκείνη τη μέρα το 2004 που οι χώρες μας μπήκαν επιτέλους (στην ΕΕ) και την επίπτωση που είχε αυτό στις κοινωνίες μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «Είναι καιρός να προχωρήσουμε με την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Γεωργία. Είναι καιρός να προχωρήσουμε με το ευρωπαϊκό μας έργο». 

Σημείωσε ότι η ΕΕ δεν μπορεί ποτέ να είναι στατική, πρέπει να συνεχίσει να εξελίσσεται και γι’ αυτό το ΕΚ θέλει ένα συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης. 

Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα άμεσης λήψης αποφάσεων σε σχέση με την κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα, αφού ο κόσμος ανησυχεί εξαιτίας του πληθωρισμού, που προκαλεί μείωση της αγοραστικής δύναμης, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτοξευτεί, το φαγητό είναι λιγότερο εξασφαλισμένο από ό,τι ήταν πριν έξι μήνες. «Πράγματα που θεωρούμε δεδομένα, όπως το να οδηγούμε τα αυτοκίνητά μας, να φωτίζουμε τα σπίτια μας και να λειτουργούμε τις βιομηχανίες μας, να ανάβουμε τα κλιματιστικά και τις θερμάνσεις μας θα γίνονται πιο δύσκολα». 

Η κ. Μέτσολα έκλεισε με μήνυμα για «περισσότερη Ευρώπη» για να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα προβλήματα. Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, με ανώτατη τιμή στους λογαριασμούς, διόρθωση των συστημάτων τιμολόγησης, αποδέσμευση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο. Τόνισε ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου σημαίνουν ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό και στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή απάντηση της Ευρώπης. 

Όπως είπε, περισσότερη Ευρώπη χρειάζεται ακόμα και στην ασφάλεια, για να βελτιωθούν οι κοινές υποδομές άμυνας, είτε απέναντι στη Ρωσία ή στις εντάσεις της Ανατολικής Μεσογείου. 

Το μεταναστευτικό, επίσης, είναι θέμα, το οποίο χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΕΚ, καθώς χρειάζεται μία δίκαιη και ανθρώπινη αντιμετώπιση προς όσους αναζητούν προστασία, σταθερή στάση έναντι όσων δεν είναι δικαιούχοι και ισχυρή απάντηση σε όσους διακινούν και εκμεταλλεύονται όσους έχουν ανάγκη. «Κανένα κράτος δεν πρέπει να μείνει μόνο του και η Κύπρος δεν θα αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις ροές», σημείωσε. 

Με περισσότερη Ευρώπη, προτείνει η κ. Μέτσολα, να αντιμετωπιστεί και η κλιματική αλλαγή, η διασφάλιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, η ισότητα και η ελευθερία. Με περισσότερη Ευρώπη μπορεί να δημιουργηθεί μια πραγματική ένωση υγείας για αντιμετώπιση των πανδημιών και ίση πρόσβαση σε εμβόλια και αναπνευστήρες. 

Τέλος, μίλησε για περισσότερη Ευρώπη στη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και την προώθηση της ισότητας των φύλων. 

Η Πρόεδρος του ΕΚ είπε όμως ότι για περισσότερη Ευρώπη πρέπει να υπερασπιζόμαστε και την Ευρώπη, να μη ρίχνουμε το φταίξιμο στις Βρυξέλλες, αλλά να εξηγούμε τα οφέλη της Ευρώπης, καταπολεμώντας τον λαϊκισμό και την παραπληροφόρηση. 

Πιο σημαντική από ποτέ η συνεργασία ΕΚ με εθνικά κοινοβούλια, είπε η Α. Δημητρίου  

Καλωσορίζοντας την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Πρόεδρος, Αννίτα Δημητρίου έκανε αναφορά ότι η κ. Μέτσολα είναι η νεαρότερη γυναίκα που εκλέγεται στη θέση αυτή και αυτό δίνει μήνυμα αισιοδοξίας για όλες τις γυναίκες, τις νέες και τους νέους για ενεργό συμμετοχή στα κοινά και ειδικότερα στην πολιτική. 

«Η συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα εθνικά κοινοβούλια είναι πιο σημαντική από ποτέ, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ενώπιον σύνθετων και επικίνδυνων προκλήσεων ασφάλειας, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση, σύμπνοια και ομοψυχία», σημείωσε η κ. Δημητρίου. 

Αναφερόμενη στη στάση της ΕΕ για την Ουκρανία, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό του ουκρανικού λαού, ο οποίος αγωνίζεται όχι μόνο για την υπεράσπιση της χώρας του, αλλά ταυτόχρονα για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών», προσθέτοντας ότι ο κυπριακός λαός συναισθάνεται πλήρως την οδύνη του ουκρανικού λαού, «αφού και οι δικές μας πληγές είναι ακόμη νωπές, συνεπεία της κατάφωρης παραβίασης από την Τουρκία των ίδιων αρχών». 

Όπως είπε, για αυτό τον λόγο η Κύπρος, παρά το σημαντικό για την ίδια κόστος, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας. Τόνισε όμως, ότι την ίδια ώρα «είναι εξωφρενικό η Τουρκία να αρνείται να εφαρμόσει συλλογικές αποφάσεις, υπονομεύοντας τις κυρώσεις και αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη εις βάρος της Ένωσης και της Κύπρου, ενώ παράλληλα διεκδικεί και της αναγνωρίζεται ρόλος διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας». 

Ζήτησε την ακόμα πιο έντονη διπλωματική κινητοποίηση της ΕΕ για τον τερματισμό του πολέμου και την αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Αναρωτήθηκε όμως γιατί η Κύπρος δεν λαμβάνει την ίδια ανταπόκριση και στήριξη από τη διεθνή κοινότητα και γιατί επιπροσθέτως επιτρέπεται στην Τουρκία να πρωταγωνιστεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, ενώ παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. 

Όπως είπε, οι ομοιότητες μεταξύ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι προφανείς και θα έπρεπε να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης από τους Ευρωπαίους εταίρους και τη διεθνή κοινότητα. «Ο αναθεωρητισμός και ο επεκτατισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Αναμένουμε λοιπόν την ίδια ευαισθησία και αποφασιστικότητα σε σχέση και με την Κύπρο και είμαστε βέβαιες/οι ότι μπορούμε να βασιστούμε στη δική σας στήριξη», σημείωσε. 

Τόνισε ότι 48 χρόνια κατοχής είναι πάρα πολλά. «Οι απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών» και οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και επί του εδάφους, περιλαμβανομένης της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου κατά παράβαση των Ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και μέσω της περαιτέρω στρατιωτικοποίησης των κατεχομένων περιοχών, δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές» και γι’ αυτό συνέχισε «αναμένουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατικής νομιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, θα εφαρμόσει τη γενική αρχή της αιρεσιμότητας και για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες για να διαφυλάξουμε τις κοινές μας αρχές και αξίες».   

Ευχαρίστησε την Πρόεδρο του ΕΚ για την ειδική αναφορά της στην Κύπρο στην πρώτη της ομιλία ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για την αποφασιστικότητά της να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. 

Όπως είπε, «παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών εντός των παραμέτρων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Μια λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας προς όφελος όλων των Κυπρίων», προσθέτοντας ότι «η προσήλωσή μας αυτή αντανακλάται άλλωστε στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πρότεινε ο Προέδρος της Δημοκρατίας, με σκοπό τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών. Δυστυχώς, η τουρκική πλευρά τα έχει εξ αρχής απορρίψει χωρίς καν να τα συζητήσει». 

Σημείωσε ότι οι Κύπριοι πολίτες θεωρούν ότι το μέλλον της Κύπρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο μέσω της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη όσο και μέσω της άρσης της ενεργειακής της απομόνωσης. 

Τέλος, η κ. Δημητρίου είπε ότι χρειάζεται η πολιτική σήμερα να αντανακλά το μέλλον στα επόμενα χίλια χρόνια και όχι το παρελθόν των περασμένων χίλιων ετών. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Ελέγχου

Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία, λέει ο Υπ. Εργασίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/09/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Έλεγχος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Ειδική Έκθεση 31.7.2024 (ΥΕΚΑ/01/2024) Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία, λέει ο Υπ. Εργασίας Στη διαδικασία της ανάκτησης παροχών που δόθηκαν στην περίοδο της COVID-19, μέσω

Μεταφορών

Εισάγει επιτόπου ελέγχους μαθητικών λεωφορείων στα σχολεία το Υπ. Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/09/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Η ασφάλεια του σχολικού λεωφορείου ως μέσου μεταφοράς Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ασφάλεια του σχολικού λεωφορείου ως μέσου μεταφοράς. Εισάγει επιτόπου ελέγχους μαθητικών λεωφορείων στα σχολεία το Υπ. Μεταφορών