Προϋπολογισμός 2023: Ομιλίες Βουλευτών και Βουλευτριών επί του κρατικού προϋπολογισμού

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/12/2022, συνέχισε τη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2023, με της ομιλίες των Βουλευτών και Βουλευτριών.  

Να κρατήσουμε την οικονομία σε σταθερή τροχιά το διακύβευμα των εκλογών με έμπειρο και αξιόπιστο Πρόεδρο, λέει ο Αλαμπρίτη 

Το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών είναι να κρατήσουμε την οικονομία και τη χώρα σε σταθερή τροχιά και για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε έναν έμπειρο, αξιόπιστο, αποτελεσματικό Πρόεδρο που να λαμβάνει αποφάσεις με ψυχραιμία και αυτός είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ενώπιον της ολομέλειας κατά τη 2η μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Βουλευτής του ΔΗΣΥ. 

Ο κ. Αλαμπρίτης μίλησε για όλα όσα η προηγούμενη διακυβέρνηση έχει πετύχει, προσθέτοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση Νεοφύτου, όπως είπε, έχει πλάνο για την επόμενη μέρα. Είπε ότι ο προϋπολογισμός της επόμενης μέρας παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες, μείωση της ανεργίας, ρυθμούς ανάπτυξης και οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομία σε ψηλά επίπεδα παραγωγικότητας και ανθεκτικότητας. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στα όσα επιτεύχθηκαν σε θέματα που απασχολούν τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχει και κυριότερα σε θέματα μεταφορών, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και παιδείας. Ειδικά για την πόλη και επαρχία Λάρνακας στην οποία εκλέγηκε, ο κ. Αλαμπρίτης είπε ότι περνά στο επίπεδο ανάπτυξης με έργα άνευ προηγουμένου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πνέει νέος αέρας στη Λάρνακα. 

Πρώτα η Κύπρος και ο κόσμος της, λέει ο Ιωάννου 

Πρώτα η Κύπρος για εμάς και πάνω από όλα ο κόσμος της και ένα ισχυρό ΕΛΑΜ στις εκλογές είναι το καλύτερο μήνυμα στους κυβερνώντες να εφαρμόσουν πολιτικές με επίκεντρο τον συμπολίτη μας, δήλωσε ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, κατά τη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας στην συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023. 

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ως ΕΛΑΜ έχουν καταθέσει αρκετές προτάσεις και συζήτησαν πολλές άλλες βουλευτών. Διερωτήθηκε εάν είναι υπερβολή ότι χιλιάδες νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, σημειώνοντας ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Ιούνιο του 2022 η ΑΗΚ διέκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα σε 5200 οικίες, μεταξύ τους και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο κατώτατος μισθός δεν φτάνει ούτε για το ρεύμα, ούτε για το ενοίκιο. «Είναι υπερβολή μήπως ότι οι εταιρείες διαχείρισης δανείων λειτουργούν ως κράτος εν κράτει μέσα στην κοινωνία μας; Απειλούν τους δανειολήπτες με απαράδεκτους όρους και αρνούνται να συζητήσουν, καταχρώνται της εξουσίας που τους έδωσε ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ μέσα στο Κοινοβούλιο», είπε ο κ. Ιωάννου. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ μίλησε για το μεταναστευτικό ζήτημα και δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος ρατσισμός που υπάρχει είναι εναντίον των Ελλήνων της Κύπρου, προσθέτοντας ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε καταντήσει πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας». Πρόσθεσε ότι εάν μιλάς σήμερα για απελευθέρωση της Κύπρου, είσαι φασίστας, εάν μιλάς βέβαια για την Παλαιστίνη είσαι προοδευτικός. Πρόσθεσε ότι, «εάν δεν δέχεσαι την παράνομη μετανάστευση και την εγκληματικότητα, είσαι ξενοφοβικός, εάν δεν δέχεσαι κουβαλητή της Άγκυρας να έχουν προτεραιότητα, είσαι ρατσιστής».  

Αν στο τιμόνι της χώρας βρεθεί ένας από 2 υποψηφίους του ΔΗΣΥ, το έργο υπόσκαψης του ΓεΣΥ θα ολοκληρωθεί, λέει η Μαρίνα Νικολάου 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν στο τιμόνι της χώρας βρεθεί ένας από τους 2 υποψήφιους του Συναγερμού, το έργο της υπόσκαψης του ΓεΣΥ θα ολοκληρωθεί, ανέφερε ενώπιον της ολομέλειας η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη περιλαμβάνει προτάσεις, μεταξύ άλλων, για θωράκιση του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ και για ίση και ποιοτική πρόσβαση όλων σε υπηρεσίες υγείας. 

Η κ. Νικολάου διατύπωσε επικρίσεις κατά των κυβερνώντων για “αλισβερίσι χωρίς τελειωμό” σε ό,τι αφορά την παραχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία η διαφύλαξη των κεκτημένων και δικαιωμάτων των πολιτών. Αναφέρθηκε και στη μεταναστευτική πολιτική λέγοντας ότι το πρόγραμμα Μαυρογιάννη έχει προτάσεις με βασικές αρχές για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική και όχι “έπεα πτερόεντα” και απάντησε στον βουλευτή του ΕΛΑΜ Σ. Ιωάννου που έκανε αναφορά στην Παλαιστίνη, αναφερόμενη σε κύριους “ναζί”. 

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι η παρούσα διακυβέρνηση αφήνει πίσω της, μεταξύ άλλων, μια κοινωνία βυθισμένη στα προβλήματα, με παράνομες αναπτύξεις, αποσπασματικές πολιτικές για τα δίκτυα προστασίας της φύσης και αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης του στεγαστικού που έχει καταντήσει κοινωνική μάστιγα για όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. 

Το ΑΚΕΛ υπέρ μιας κοινωνικά προσανατολισμένης στεγαστικής πολιτικής, δήλωσε ο Βαλεντίνος Φακοντής 

Το ΑΚΕΛ είναι υπέρ μιας κοινωνικά προσανατολισμένης στεγαστικής πολιτικής, δήλωσε ο Βαλεντίνος Φακοντής, Βουλευτής ΑΚΕΛ, μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023. Έκανε αναφορά σε έναν προϋπολογισμό «διαχειριστικό», που δεν αφουγκράζεται τις ανάγκες του λαού και την ενεργειακή κρίση, προσθέτοντας ότι υπάρχει αύξηση στις δαπάνες και τα δημόσια πλεονάσματα, ενώ δεν υλοποιούνται οι αναπτυξιακές δαπάνες, διερωτώμενος, “γιατί δεν επιστρέφουν μέρος των πλεονασμάτων στην πραγματική οικονομία;».  

«Επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, καταγράφονται ιστορικά τα πιο χαμηλά ποσοστά υλοποίησης των αναπτυξιακών προϋπολογισμών του κράτους», είπε ο κ. Φακοντής. «Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ένα στα τρία έργα που περιλαμβάνονται σε κάθε προϋπολογισμό από αυτή την κυβέρνηση δεν υλοποιείται ποτέ», πρόσθεσε. «Η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ μείωσε τις δημόσιες επενδύσεις και ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο», είπε, αναφέροντας ως παράδειγμα την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού.  

Αναφερόμενος στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Φακοντής είπε ότι οι εξαγγελίες για προσιτή στέγη έμειναν στα χαρτιά και η εξασφάλιση στέγης πάει να γίνει άπιαστο όνειρο, προσθέτοντας  ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ μιας κοινωνικά προσανατολισμένης στεγαστικής πολιτικής, εισηγούμενο μεταξύ άλλων να δοθεί έμφαση σε προγράμματα ανέγερσης κατοικιών από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, να παραχωρηθούν κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο ή ενοικιαγορά βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, καθώς και να βελτιωθούν τα σχέδια και τα κίνητρα για μόνιμη εγκατάσταση στην ύπαιθρο. 

Η Κύπρος δεν έχει περιθώρια να γυρίσει πίσω ούτε μια στιγμή και γι’ αυτό να εμπιστευτούμε τον Αβ. Νεοφύτου, λέει ο Σύκας 

Η Κύπρος δεν μπορεί να ρισκάρει και δεν έχει τα περιθώρια να γυρίσει πίσω ούτε για μία στιγμή και γι’ αυτό οι πολίτες που αναγνωρίζουν τα μεγάλα βήματα που έγιναν επί  διακυβέρνησης Δημοκρατικού Συναγερμού θα μας εμπιστευτούν ξανά, είπε ενώπιον της Ολομέλειας ο Νίκος Σύκας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2023 απαντά στα τρέχοντα δημοσιονομικά ζητήματα και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις, που θα φέρει η νέα εποχή για την παγκόσμια οικονομία. 

Ο κ. Σύκας αναφέρθηκε ειδικότερα στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι οι νέοι δήμοι θα είναι οικονομικά βιώσιμοι, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και θα διαθέτουν ενισχυμένους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και διαφάνειας. Για την πόλη του τη Λεμεσό, ο κ. Σύκας είπε ότι πρωτοστατεί σε σχέση με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και ότι με  χρονικό ορίζοντα το 2030, η Λεμεσός θα δει ριζικές αλλαγές και παρεμβάσεις τόσο στο ιστορικό κέντρο, όσο και σε άλλες κύριες αστικές οδούς. 

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι η αναγνώριση από την ΕΕ ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί συνειδητά και μεθοδευμένα το μεταναστευτικό στην Κύπρο, θα μας βοηθήσει περισσότερο στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι αυτή η κυβέρνηση, χωρίς τυμπανοκρουσίες και λαϊκισμό, κατάφερε, όχι μόνο να διαχειριστεί τις κρίσεις, αλλά και να αποκαταστήσει παθογένειες δεκαετιών και να πάρει πολλά βήματα μπροστά αυτή τη χώρα. 

Το ΓεΣΥ χρειάζεται έλεγχο και σωστή οργάνωση, είπε ο Μιχάλης Γιακουμή 

Το ΓεΣΥ χρειάζεται έλεγχο και σωστή οργάνωση, είπε ο Μιχάλης Γιακουμή, Βουλευτής ΔΗΠΑ, μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023. Αναφερόμενος στον τομέα της υγείας, ανέφερε ότι το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση, προσθέτοντας ότι χρειάζεται έλεγχο και σωστή οργάνωση, ενώ έκανε λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στα ΤΑΕΠ, τα οποία χρειάζονται στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό και ζήτησε να αντιμετωπιστούν οι καταχρήσεις με επιτόπιους ελέγχους. «Το έργο των ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ είναι πυρηνικής σημασίας και οφείλουμε να το στηρίξουμε», υπέδειξε. 

Μιλώντας για την παιδεία, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ είπε ότι ο απαιτούμενος εκσυγχρονισμός της έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, ανέφερε ότι προέχει η πνευματική καλλιέργεια των παιδιών, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ευφάνταστα και διαδραστικά μαθήματα για να γίνουν τα παιδιά συνειδητοποιημένοι πολίτες και να καλλιεργήσουν πολιτική συνείδηση και συνέχισε λέγοντας ότι η νέα γενιά εγκλωβίζεται σε κορεσμένα επαγγέλματα, λόγω απουσίας μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που να συνδέει το εκπαιδευτικό σύστημα με την αγορά εργασίας.  

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ είπε ότι επιβάλλεται η οικονομική ανακούφιση των συμπολιτών μας, καταθέτοντας την εισήγηση του κόμματός του για επιχορήγηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των προσφύγων, ανέφερε ότι πρότεινε τη δημιουργία φορέα ενιαίας στεγαστικής πολιτικής και τη δημιουργία Γραφείου Επιτρόπου για τους εκτοπισθέντες. Καταληκτικά, ζήτησε από την πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τα προσφυγικά σωματεία, λέγοντας ότι οι πρόσφυγες δεν είναι επαίτες. 

Η φετινή συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται με την κοινωνία απέναντι, είπε η Α. Ατταλίδου 

Η φετινή συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται με την κοινωνία απέναντι, «να μας υποδεικνύει θυμωμένη, αλλά κυρίως κουρασμένη, τις σκιές της διαφθοράς, της κοινωνικής και οικονομικής αναλγησίας και της περιβαλλοντικής αδιαφορίας που έχουν κυριαρχήσει εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος», είπε η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, προσθέτοντας ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσει τον φετινό προϋπολογισμό. 

Μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, η κα. Ατταλίδου είπε ότι η ιδιοτέλεια και η απληστία των λίγων απειλούν και υποσκάπτουν το μέλλον της κοινωνίας μας, προσθέτοντας ότι, «θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά, την ανακούφιση και την ικανοποίηση μου αφού αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Αναστασιάδη». 

Η κα. Ατταλίδου είπε, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός είναι το κύριο μέσο της κυβερνητικής πολιτικής για την κάλυψη των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών των πολιτών της όμως όπως  αναφέρει σε πρόσφατο σχετικό του άρθρο στην Cyprus Mail ο Les Manison πρώην Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου «φαίνεται ότι και αυτός ο προϋπολογισμός κατευθύνεται  μόνο προς την ικανοποίηση των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αφού οι δημοσιονομικές δαπάνες και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών ενόψει της αυξανόμενης κρίσης του κόστους ζωής απέχουν πολύ από το να είναι επαρκή, ενώ τα κονδύλια που προορίζονται για πραγματικές αναπτυξιακές δαπάνες παραμένουν τρομακτικά χαμηλά». 

Ξέφραγο αμπέλι η Κύπρος επί ημερών ΔΗΣΥ, είπε ο Πασιουρτίδης 

Η Κύπρος επί ημερών Συναγερμού μετατράπηκε σε ξέφραγο αμπέλι για πρώην και νυν πράκτορες του Ισραήλ χρησιμοποιώντας την ως βάση για παραγωγή και εξαγωγή κακόβουλων λογισμικών, τα οποία μόλυναν τη χώρα μας, την Ελλάδα και ενδεχομένως και άλλες χώρες, είπε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη 2η μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, ο Ανδρέας Πασιουρτίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ. 

Ο κ. Πασουρτίδης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ολοκληρώνεται μια διακυβέρνηση, η οποία έχει γιγαντώσει τις κοινωνικές ανισότητες, έχει συρρικνώσει την μεσαία τάξη και έχει υφαρπάξει ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού ΑΕΠ της χώρας από τους μισθούς των εργαζομένων και το διοχέτευσε στα κέρδη των λίγων. Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη, είπε, έχει καταγράψει πολλές πρωτιές. «Πρωτιές στη διαφθορά, στη θεσμική διαπλοκή, στην κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος, πρωτιές στη δημόσια αντιπαράθεση, στην υπόσκαψη ανεξάρτητων θεσμών και αξιωματούχων, αλλά και στην αρνητική εικόνα που εκπέμπει η χώρα στο εξωτερικό». Ανέφερε ακόμη ότι το αστυνομικό σώμα απαξιώνεται καθημερινά από λάθη και παραλείψεις, αλλά και συμβάντα, τα οποία λαμβάνουν χώρα υπό την ελλιπή εποπτεία του πολιτικού προϊστάμενου. «Μας ανησυχούν τα παιχνίδια εξουσίας και διαπλοκής ανάμεσα στην αστυνομία και τη διεύθυνση των φυλακών», ανέφερε. 

Ειδικά για την πόλη και επαρχία Λάρνακας, ο κ. Πασουρτίδης είπε ότι ένα από τα κύρια προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία της Λάρνακας είναι το κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες μη αντέχοντας το οικονομικό βάρος αναζητούν μάταια σωσίβιο, αλλά καμία κυβερνητική πολιτική δεν τους το παρέχει. Αναφέρθηκε επίσης, και στις σχολικές εγκαταστάσεις και στα σχολικά κτήρια, τα οποία όπως είπε, είναι πεπαλαιωμένα. 

Η εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη θα είναι πρωτίστως νίκη της κοινωνίας, είπε ο Χρίστος Σενέκης 

Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τον διχαστικό λόγο, να επενδύσουμε σε σύνθεση και συναίνεση και ως ΔΗΚΟ αφουγκραστήκαμε τα μηνύματα και αποφασίσαμε να στηρίξουμε τη μοναδική γνήσια και ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη γιατί είναι φορέας μιας πρωτοφανούς ενότητας σε επίπεδο κοινωνίας και θα γινει φορέας ενότητας πολιτικών δυνάμεων με την εκλογή του, είπε ενώπιον της ολομέλειας ο Χρίστος Σενέκης, Βουλευτής του ΔΗΚΟ. 

Ο κ. Σενέκης έκανε μια λεπτομερή αναφορά στην ομιλία του στα όσα ανέδειξε στις επιτροπές στις οποίες συμμετέχει, μεταξύ αυτών το επίδομα για αγωνιστές και παθόντες, τη ανάγκη στήριξης στον προσφυγικό κόσμο στη βάση της κατεχόμενης περιουσίας προσφύγων, στην αντιμετώπιση προβλημάτων στους προσφυγικούς συνοικισμούς, την στήριξη σε προσφυγικά αθλητικά σωματεία και γενικά την διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του προσφυγικού κόσμου η διαβίωση των οποίων, είπε, είναι αέναος αγώνας γιατί αντιπαραβάλλεται με τη στείρα κ αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. 

Μίλησε επίσης για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ, τις προτάσεις νόμου για τις Κοινωνικές ασφαλίσεις και τις συντάξεις, την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης κεραιών σε κατοικημένες περιοχές. Πρόσθεσε όμως ότι κάνει και αυτοκριτική για τα εκκρεμούντα θέματα όπως την τραπεζική αδηφαγία και την αδηφαγία εταιρειών διαχείρισης ΜΕΔ, την δυσμενή διάκριση κατά γυναικών ΣΥΟΠ, τον υπερπληθυσμό στα σχολεία και τη μετανάστευση. 

Εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις που συγκρούονται με το κεφάλαιο και τα συμφέροντα, ανέφερε ο Βουλευτής Δ. Δημητρίου 

Εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις που συγκρούονται με το κεφάλαιο και τα συμφέροντα, ανέφερε ο Δημήτρης Δημητρίου, Βουλευτής ΔΗΣΥ, μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023. Αρχικά, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΔΗΚΟ, τους ρώτησε τι έλεγαν πριν από δύο χρόνια, όταν καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, προσθέτοντας ότι περί άλλων τυρβάζουν. 

Εν συνεχεία, είπε ότι οι Βουλευτές πρέπει να αντιδρούν σε κάθε πράξη και λόγο φοβικό, ομοφοβικό και ρατσιστικό, ακόμη και από το βήμα της Βουλής, και καταδίκασε τη στάση του ανεξάρτητου Βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους στην Ολομέλεια της περασμένης Παρασκευής. Επιπλέον, ανέφερε ότι η βία είναι παντού, στα σχολεία και στα γήπεδα, προσθέτοντας ότι δεν εφαρμόζονται σωστά πολλές νομοθεσίες, όπως η κάρτα των φιλάθλων. Έκανε λόγο για έλλειψη παιδείας και σεβασμού, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι εκσυγχρονίζεται η υποβολή του Πόθεν Έσχες με την αυτοματοποίηση διαδικασιών που ενισχύουν την διαφάνεια. «Πρέπει να πείσουμε πως όσα λέμε τα εννοούμε, πως είμαστε υπόδειγμα για την κοινωνία», είπε. «Θέλουμε την Κύπρο σε συνεχή εξέλιξη. Ο φιλελευθερισμός βλέπει τους πολλούς, το δημόσιο συμφέρον. Προς πείσμα του ΑΚΕΛ, εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις που συγκρούονται με το κεφάλαιο και τα συμφέροντα», κατέληξε. 

Ομοφοβία είναι και η δομική άρνηση του κράτους να εφαρμόζει τους νόμους για τη ρητορική μίσους, είπε ο Κουκουμάς 

“Ομοφοβία δεν είναι μόνο ο ρατσιστικός τοξικός λόγος των σεσημασμένων νεάντερνταλ”, είναι και η δομική άρνηση του κράτους και της κυβέρνησης να εφαρμόζουν τους νόμους για τη ρητορική μίσους και να διορθώσουν τους νόμους, που συντηρούν διακρίσεις, είπε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη 2η μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, ο Γιώργος Κουκουμάς, Βουλευτής του ΑΚΕΛ. 

Ο κ. Κουκουμάς δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα τελευταία δέκα χρόνια οι μισθοί των εργαζομένων ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της χώρας υποχώρησαν κατά 5%, ενώ τα επιχειρηματικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 7%, αναφέροντας ότι τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε δισεκατομμύρια ευρώ και φανερώνουν μια τεκτονική μετατόπιση πλούτου που συντελέστηκε στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία από τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας προς τα ανώτερα. Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα σε αυτούς τους αριθμούς περικλείεται η πραγματικότητα που ζει η πλειοψηφία της κοινωνίας, η ζωή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που αναγκάζονται πλέον να κόβουν έξοδα από παντού για να βγει ο μήνας, που φοβούνται κυριολεκτικά να ανοίξουν το λογαριασμό του ρεύματος, που δυσκολεύονται να σπουδάσουν τα παιδιά τους και να πληρώσουν τις δόσεις στην τράπεζα. 

Ο κ. Κουκουμάς ανέφερε ότι απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ υπάρχει ένας άλλος δρόμος, που συναντάται με τα αιτήματα και τις ανάγκες του λαού, της κοινωνίας, αιτήματα που η Αριστερά προτάσσει μέσα κι έξω από τη Βουλή και που βρίσκονται μόνο στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αναφέρθηκε σε αιτήματα, όπως η πλήρης αποκατάσταση της ΑΤΑ, να αλλάξει ο κατώτατος μισθός που αποφάσισε η κυβέρνηση και να ρυθμιστεί η τηλεργασία κ.ά. 

Ο κόσμος θέλει μια ικανή και έμπειρη ηγεσία και ο Αβέρωφ Νεοφύτου την εγγυάται, λέει ο Ευθύμιος Δίπλαρος 

Ο κόσμος θέλει μια ικανή και έμπειρη ηγεσία και ο Αβέρωφ Νεοφύτου την εγγυάται, είπε ενώπιον της ολομέλειας, κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2023, ο Ευθύμιος Δίπλαρος, Βουλευτής του ΔΗΣΥ. Επέκρινε το ΑΚΕΛ ότι υπόσχεται πράγματα για το μέλλον βασιζόμενο στο παρελθόν, ότι δεν ψήφισε ποτέ τον προϋπολογισμό αλλά στηρίζεται στην αξιοπιστία άλλων και ότι “η θλιβερή αποτυχία να κυβερνήσει δεν το δίδαξε τίποτα”, ενώ μίλησε για “ασυνεννοησία της κοινοπραξίας Νίκου Χριστοδουλίδη”, λέγοντας ότι τα κόμματα που τον στηρίζουν δεν συνεννοούνται στο Κυπριακό και το ΓεΣΥ και ρισκάρουν με ένα αδύναμο κρίκο που δεν μπορεί να επιβληθεί, όπως είπε. 

Ο κ. Δίπλαρος είπε ότι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ είναι σήμερα περήφανη γιατί παραδίδει αναπτυξιακό προϋπολογισμό και μια αξιόπιστη πατρίδα με συμμαχίες, γερή οικονομία και αξιοπιστία και σε αυτό το δρόμο πρόσθεσε, θα συνεχίσει να βαδίζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου με κληροδότημα το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Ανέφερε ότι η διακυβέρνηση τόνωσε το οικονομικό περιβάλλον σε όλους τους τομείς, έκανε πράξεις και δεν περιορίστηκε σε λόγια. 

Αναφέρθηκε στο ΓεΣΥ, το ΕΕΕ, τον κατώτατο μισθό, τη μείωση του χρέους, την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και είπε ότι οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν αυτόν που θα συνεχίσει στον ίδιο ορθό δρόμο, που βάζει πλάτες, που αφήνει το προσωπικό συμφέρον και έχει ικανότητα να κυβερνήσει και αυτός δεν είναι άλλος από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Δίπλαρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ΓεΣΥ και στις μεταρρυθμίσεις στην υγεία και απαρίθμησε τα αναπτυξιακά έργα στον τομέα της υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο, την αλληλεγγύη και τους ασθενείς. 

Καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, υπό κλίμα αβεβαιότητας, είπε ο Χ. Σαββίδης 

Για ακόμα μια φορά «καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, υπό κλίμα αβεβαιότητας, λόγω των τελευταίων γεωπολιτικών εξελίξεων που επηρέασαν τόσο την Ευρώπη όσο και την παγκόσμια οικονομία», είπε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023. 

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η Κύπρος σε λίγες μέρες αποχαιρετά το 2022 και τέλος Φεβρουαρίου «ευχόμαστε, και είμαστε σίγουροι, και της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη». 

«Το Μάρτιο η ελπίδα παίρνει σάρκα και οστά με την εκλογή του ανεξάρτητου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Ένας νέος άνθρωπος με γνώσεις, με μόρφωση, με εμπειρία, ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς. Ο κόσμος έχει κουραστεί με τα ψέματα, τις φαντασιώσεις, τα παραμύθια, τη διαπλοκή, τις κλεψιές, τις παρακολουθήσεις, για αυτό το Μάρτιο γυρίζουμε σελίδα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο τόπος μας είναι πασιφανές πως χρειάζεται ουσιαστική αλλαγή σε όλες τις εκφάνσεις και αυτή την ουσιαστική αλλαγή θα τη φέρει ο φίλος και συμπολίτης μας Νίκος Χριστοδουλίδης», κατέληξε. 

Αποδεδειγμένα ανεφάρμοστη η νομοθεσία για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, είπε ο Χρίστος Χριστόφιας 

Η νομοθεσία για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα είναι αποδεδειγμένα ανεφάρμοστη, είπε ο Χρίστος Χριστόφιας, Βουλευτής ΑΚΕΛ, μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023. Αρχικά, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία για όλους τους λάθος λόγους», προσθέτοντας ότι εφαρμόζει συνειδητή ταξική πολιτική και συμπληρώνοντας ότι τα κονδύλια για τον πολιτισμό μειώθηκαν και ότι η πολιτιστική πολιτική της Κυβέρνησης δεν έχει κανένα σχεδιασμό. «Δεν αναμέναμε κάτι διαφορετικό από την κυβέρνηση που σκίζει σελίδες βιβλίων», υπογράμμισε.  

Αναφερόμενος στον τομέα του αθλητισμού, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι το «όσοι μπορούν και όπως μπορούν να ασχοληθούν», υποδεικνύοντας ότι ο αθλητισμός πρέπει να είναι ανοικτός και προσβάσιμος για όλους. Ακόμη, σημείωσε ότι οι γηπεδικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο είναι «άθλιες» και ότι «η κατάσταση μέσα και έξω από το ποδόσφαιρο μυρίζει αίμα». Η νομοθεσία για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα είναι αποδεδειγμένα ανεφάρμοστη, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η βία στα γήπεδα είναι ένα εξόχως κοινωνικό θέμα. 

Επιπλέον, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι είναι αισθητά μειωμένος ο προϋπολογισμός του ΟΝΕΚ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση δεν θα συμπεριφερθεί στη νεολαία σαν να είναι επαίτης. Μιλώντας για το Κυπριακό, σημείωσε ότι παραμένει άλυτο ακόμα μια χρονιά, προσθέτοντας ότι οι εκτοπισμένοι αφέθηκαν στο έλεος της μοίρας τους. «Η αλλαγή της διακυβέρνησης είναι μονόδρομος», κατέληξε. 

Είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού, είπε ο Γ. Κάρουλλας 

Μελετώντας τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023 και το τριετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2023-2025 εύκολα μπορεί να διαγνώσει ο σοβαρός μελετητής μια υγιή και εύρωστη οικονομία, μετά από τρεις διαδοχικές κρίσεις και τις αντίξοες συνθήκες που η διακυβέρνηση Αναστασιάδη είχε παραλάβει, αλλά και το ταραγμένο και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023. 

«Είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Αναστασιάδη –  Συναγερμού και τις επιδόσεις του λαού μας κάτω από στιβαρή ηγεσία που ουσιαστικά εξακολουθεί ως την τελευταία στιγμή να εκσυγχρονίζει και να μεταρρυθμίζει τον τόπο και που η σίγουρη συνέχεια με την υπεύθυνη ηγεσία του Αβέρωφ Νεοφύτου διασφαλίζει και εγγυάται την Κύπρο του αύριο», πρόσθεσε. 

Ανέφερε, επίσης, ότι το επόμενο δίμηνο είναι καθοριστικό και συμπλήρωσε ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στην ωριμότητα του κυπριακού λαού για την ανάδειξη του Αβέρωφ Νεοφύτου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με τη γνώση, την εμπειρία μα προπαντός την τόλμη να διαχειρίζεται το παρόν και το μέλλον του τόπου με τη λαϊκή εντολή, για να συνεχίσουμε την πετυχημένη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη με το όραμα της Κύπρου του αύριο για να έχουμε τόπο με ισχυρή οικονομία για να έχουν τα παιδιά μας πατρίδα και ευκαιρίες». 

Δεν μπορεί ένα κράτος με περιορισμένες δυνατότητες να φροντίζει καθημερινώς αιτητές ασύλου, είπε ο Χ. Παντελίδης 

Δεν μπορεί ένα κράτος, με συγκεκριμένες και περιορισμένες εδαφικές και δημοσιονομικές δυνατότητες, να υποδέχεται, να σιτίζει, να στεγάζει, να περιθάλπει και γενικώς να φροντίζει, καθημερινώς, αιτητές ασύλου, όταν αυτοί αθροίζουν το ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό 6% του ντόπιου πληθυσμού, είπε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη 2η μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, ο Χρύσης Παντελίδης, Βουλευτής του ΔΗΚΟ. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ποσοστό με διαφορά, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πείθει, για το μέγεθος του προβλήματος της Κύπρου, κάθε καλοπροαίρετο παρατηρητή αυτής της σύγχρονης, μαζικής και, εν πολλοίς, οργανωμένης, μετακίνησης ανθρώπων από την Αφρική και την Ασία στην Ευρώπη, κυρίως μέσω Τουρκίας. 

Ο κ. Παντελίδης ανέφερε ότι το Κυπριακό, οι αυξημένες αφίξεις αιτητών ασύλου στις ελεύθερες περιοχές, οι οικονομικές συνθήκες και η μειωμένη εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς τους θεσμούς, συνθέτουν την κυπριακή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα στο κατώφλι του 2023. Πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτό το τοπικό και διεθνές περιβάλλον, η ευθύνη της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, με σεβασμό ασφαλώς στους διαφορετικούς και διακριτούς ρόλους τους, είναι και μεγάλη και ιστορική. Δήλωσε επίσης, ότι δεν είναι όραμα που κυρίως λείπει από τη χώρα, αλλά η αποτελεσματικότητα, η ενότητα και η συλλογικότητα του πολιτικού προσωπικού. 

«Δεν υπάρχει νόημα στο να ερίζουμε για τις παρελθοντικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινώς οι συνάνθρωποί μας, όμως, υπάρχει και νόημα και αξία να λύνουμε αυτά τα προβλήματα στο παρόν και να ανταγωνιζόμαστε για καλύτερες επιλογές στο μέλλον», είπε ο κ. Παντελίδης. Συμπλήρωσε ότι αυτές οι αρχές οδήγησαν το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Νικόλα Παπαδόπουλο στην υπέρβαση και στην πολιτική απόφαση στήριξης  του Νίκου Χριστοδουλίδη. «Πιστεύουμε πως το ίδιο κρίνει και η πλειονότητα του κυπριακού λαού, την οποία καλούμε να μετατραπεί σε κοινωνική πλειοψηφία, στις 5 Φεβρουαρίου», είπε ο κ. Παντελίδης. 

Για εγκατάλειψη του προσφυγικού κόσμου και παταγώδη αποτυχία χειρισμού θεμάτων εκτοπισμένων, μίλησε ο Ν. Κέττηρος 

Αυτή η κυβέρνηση εγκατέλειψε τον προσφυγικό κόσμο και με παταγώδη αποτυχία και ανεπάρκεια διαχειρίστηκε τα θέματα εκτοπισμένων, δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, ο οποίος είπε όμως ότι σήμερα είναι πιο αισιόδοξος από ποτέ και έχει ελπίδα γιατί αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησής του. Ο κ. Κέττηρος είπε ότι ο λαός αξίζει ένα καλύτερο αύριο και πρέπει να κινητοποιηθεί για να φύγει η κυβέρνηση του “δεσμεύομαι”, της διαφθοράς, των σκανδάλων, των ουρανοξυστών και της προστασίας των δικηγορικών γραφείων. 

Στην ομιλία του ο κ. Κέττηρος επέκρινε τους κυβερνώντες ότι επί διακυβέρνησής τους έκαναν εξαγγελίες για κονδύλια για τον προσφυγικό κόσμο  τα οποία όμως δεν υλοποιούσαν ποτέ, και τα εκατομμύρια επέστρεφαν στο κράτος για την επόμενη χρονιά. Μίλησε για θράσος των κυβερνώντων που παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα για τους προσφυγικούς οικισμούς, λέγοντας ότι οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της εγκατάλειψης των προσφύγων καθώς από το 2013 ως το 2021 διατέθηκαν μόνο 40 εκατομμύρια ως δαπάνες για έργα, ενώ η κυβέρνηση ΑΚΕΛ σε 3 μόλις χρόνια δαπάνησε 70 εκ. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι για το κεφάλαιο της αποζημίωσης της απώλειας χρήσης που για πρώτη φορά αναφέρθηκε το 2017, η Κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτα και δεν υπάρχει καμία πρόνοια στον προϋπολογισμό, έστω για να συντηρείται η ελπίδα των προσφύγων. Επέκρινε τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στα θέματα εγκατάστασης ανελκυστήρων στους προσφυγικούς οικισμούς και είπε ότι δεν χρειάζονται μουσεία για τον Γρίβα «γιατί οι οικισμοί αυτοί είναι απέραντα μουσεία που θυμίζουν τον ολετήρα». Μίλησε επίσης για εξευτελιστικό ποσό για το ενοίκιο στέγης και επέκρινε και τους χειρισμούς στα θέματα τ/κ περιουσιών όπου «όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα δεις κακοδιαχείριση, αφανείς διαδικασίες και σκάνδαλα». 

Ο ΔΗΣΥ είναι υπέρμαχος του ΓεΣΥ, ανέφερε η Σάβια Ορφανίδου 

Ο ΔΗΣΥ είναι υπέρμαχος του ΓεΣΥ, ανέφερε η Σάβια Ορφανίδου, Βουλεύτρια ΔΗΣΥ, μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023. Αρχικά, η κ. Ορφανίδου επεσήμανε ότι η κυπριακή οικονομία έχει δείξει σημάδια ανθεκτικότητας εν μέσω του περιβάλλοντος που διαμόρφωσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έκανε λόγο για τον δείκτη Greenfield FDI Performance Index, ο οποίος δείχνει την άνοδο της Κύπρου στη 18η από την 68η θέση. 

«Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ τα περισσότερα χρόνια της δεκαετίας καταθέτει έναν ισοσκελισμένο, αναπτυξιακό και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό», επεσήμανε.  «Η ασφάλεια που χτίσαμε με κόπους και θυσίες στην οικονομία δεν είναι δεδομένη», ανέφερε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ. Αναφερόμενη στο Brexit, είπε ότι μια λάθος κίνηση θα βάλει σε κίνδυνο το όραμα για την Κύπρο. «Επιμένουμε στη διατήρηση μιας δοκιμασμένης και σίγουρης συνταγής για επιτυχία», σημείωσε. 

Μιλώντας για τον τομέα της υγείας και απευθυνόμενη προς το ΑΚΕΛ, η κ. Ορφανίδου δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ είναι υπέρμαχος του ΓεΣΥ, ενώ τάχθηκε υπέρ των αλλαγών και των βελτιώσεων σε θέματα διαχείρισης και καταχρήσεων που έχει εντοπίσει ο ΟΑΥ. «Πρέπει να ολοκληρωθεί η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση του ΓεΣΥ μέχρι τον Ιούνιο του 2024», σημείωσε. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε μαζί με άλλους Βουλευτές, όπως η εθνική στρατηγική μείωσης εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων και η πρόταση για εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση ζητημάτων ψυχικής υγείας. 

Καταβάλλεται απροκάλυπτη προσπάθεια να ενοχοποιηθεί η διαφορετική άποψη, είπε ο Θεμιστοκλέους 

Καταβάλλεται επί μακρόν χρόνο μια παλιά συγκεκαλυμένη και σήμερα απροκάλυπτη προσπάθεια, σε αυτήν εδώ την αίθουσα, να ποινικοποιηθεί  η πολιτική, να ενοχοποιηθεί η διαφορετική άποψη και να εξοντωθεί το μέγα αναπαλλοτρίωτο και απαράγραπτο δικαίωμα της διαφωνίας, είπε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη 2η μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανεξάρτητος Βουλευτής. 

Ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος τον Φεβρουάριο του 2013 είχε κατρακυλήσει στου κακού την σκάλα, έφτασε στο χείλος της αβύσσου και ήταν έτοιμη η άβυσσος να την καταπιεί. Πρόσθεσε ότι πρώτη φορά συνέβαινε αυτό το πράγμα στην Κύπρο, αλλά η διακυβέρνηση, ο ίδιος ο Αναστασιάδης και οι Υπουργοί που επέλεξε, παρά τα όποια λάθη έγιναν, απομάκρυναν την Κύπρο από το χείλος της αβύσσου, με θυσίες του κυπριακού λαού.  Η προσπάθεια αυτή, δήλωσε, δεν ήταν αναίμακτη αφού άφησε πίσω της χιλιάδες θύματα, ανέργους, κατεστραμμένες μικρές επιχειρήσεις, κατεστραμμένα νοικοκυριά, χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν βάλει υποθήκη τις κατοικίες τους και κινδυνεύουν να τις πάρουν οι τράπεζες. 

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής είπε ότι η πρώτη και δεύτερη διακυβέρνηση Αναστασιάδη προχώρησε σε μεγάλες και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ως παράδειγμα τον κατάλογο διορισίμων, το ΓεΣΥ, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, την κατώτατη σύνταξη και τον κατώτατο μισθό.  «Δεν μπορεί κανένας να τα αγνοήσει αυτά, όσον και αν θέλει να κριτικάρει τον Νίκο Αναστασιάδη», ανέφερε. Δήλωσε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «εκεί στο Κραν Μοντανά μας έσωσε από τη νέα Τουρκοκρατία» και ότι στόχος της Τουρκίας είναι η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο και έπειτα σε τουρκική επικράτεια. Δήλωσε ακόμη ότι ο EastMed είναι η χρυσή ευκαιρία της Κύπρου και της Ελλάδας.  Τέλος, σημείωσε ότι η Βουλή προχώρησε σε μια επαίσχυντη, αισχρή πράξη εναντίον του Στρατηγού Γρίβα Διγενή.    

Ασήκωτες οι ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος, λέει ο Γ. Γαβριήλ 

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος είναι ασήκωτες, δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, ο οποίος τόνισε πως απαιτούνται οριζόντια μέτρα στήριξη για αντιμετώπιση του δυσβάστακτου κόστους παραγωγής, που έχει γονατίσει τον αγροτικό κόσμο και όχι ημίμετρα και αποσπασματικές λύσεις. 

Όπως είπε ο κ. Γαβριήλ η κυβέρνηση Αναστασιάδη «όχι απλώς αρνείται να στηρίξει και να προστατεύσει τον αγροτικό κόσμο από τη λαίλαπα της ακρίβειας, αλλά με τις συνειδητές επιλογές της, σπρώχνει τον μικρομεσαίο αγρότη στον γκρεμό προς όφελος μιας χούφτας ολιγοπωλίων, τα οποία επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης ζουν βασιλεύουν και πολλαπλασιάζονται». 

Σύμφωνα με τον Γιαννάκη Γαβριήλ «εκείνο που με ασφάλεια μπορεί να λεχθεί για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό είναι ότι ετοιμάστηκε και κατατέθηκε λες και δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε στην οικονομία και την κοινωνία», για να σημειώσει ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός «αγνοεί τη δραματική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι γεωργοκτηνοτρόφοι και το γεγονός ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής, ενώ αγνοεί τις δυσβάστακτες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και δεν περιλαμβάνει οτιδήποτε νέο ως προς τη στήριξη του αγροτικού κόσμου». 

Στα θέματα γεωργίας, υγείας και δημογραφικού αναφέρθηκε ο Βουλευτής Χαράλαμπος Πάζαρος 

«Οφείλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα για να μείνει όρθιος», δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023 από την Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η παρούσα Κυβέρνηση έδωσε στο χαλλούμι τη θέση που του αξίζει. 

Αναφερόμενος σε θέματα γεωργίας, είπε πως το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να προλάβει την επισιτιστική κρίση έδρασε άμεσα διασφαλίζοντας τα αποθέματα σιτηρών και αποτρέποντας την αισχροκέρδεια. Πρόσθεσε πως η παρούσα Κυβέρνηση έδωσε στο χαλούμι τη θέση που του αξίζει. Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις καταχρήσεις που διαπιστώθηκαν με την εφαρμογή ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι μικρή μερίδα ιατρών που δεν τήρησαν τον όρκο του Ιπποκράτη και όσοι εκμεταλλεύονται τα κενά του συστήματος «πρέπει να ξεκουμπιστούν». Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ΟΚΥπΥ περιέλαβε 9 εκ ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2023 για τα νοσοκομεία της Πάφου και της Πόλης Χρυσοχούς. 

Ο κ. Πάζαρος αναφέρθηκε επίσης στη «μάστιγα της παράτυπης μετανάστευσης» και διερωτήθηκε μέχρι που θα φτάσουν οι παράνομες ροές.  Παρατηρώντας ότι έχει πλέον τεκμηριωθεί η εργαλοιοποίηση του μεταναστευτικού μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός από την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τις ληφθείσες αποφάσεις. Είπε ακόμα ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για αύξηση των γεννήσεων και στήριξη της υποβοηθούμενης γονιμότητας. 

Για βεβιασμένες και λανθασμένες αποφάσεις της κυβέρνησης που πληρώνουν οι πολίτες, μίλησε ο Κ. Κώστα στη Βουλή 

Για βεβιασμένες και λανθασμένες αποφάσεις της κυβέρνησης που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, έκανε λόγο ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2023. Ο Βουλευτής επικεντρώθηκε κυρίως στην καθυστέρηση της κυβέρνησης για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και για ευθύνες της κυβέρνησης για την ψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων. 

Ο κ. Κώστα είπε ότι ως ΑΚΕΛ ανησυχούν για πληροφορίες ότι οι εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων απαιτούν τεράστια ποσά από την κυβέρνηση για να προχωρήσουν στην αξιοποίησή τους, καθώς και για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για δημιουργία τερματικού υγροποίησης, για το τέλμα στις διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ισραήλ για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, για το ότι παραμένει αναξιοποίητο το κοίτασμα Αφροδίτη. «Η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα των υδρογονανθράκων για εσωτερική κατανάλωση», σημείωσε. Ακόμα, μίλησε για βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για την πολύ ψηλή τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, αφού εξαιτίας των αποτυχημένων προσπαθειών της κυβέρνησης για εισαγωγή φυσικού αερίου, «θα πληρώνουμε για τις εκπομπές ρύπων για ακόμα δύο χρόνια τουλάχιστον», ενώ φέτος ο κόσμος πλήρωσε €220 εκ. 

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχώρησε σε ουσιαστική διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο. Ακόμα, στον τομέα της αποθήκευσης η κυβέρνηση κάνει αργά βήματα, όπως και στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Μίλησε ακόμα για τεράστια απροσδόκητα κέρδη από εταιρείες που η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει, αλλά και για αισχροκέρδεια εκ μέρους των εταιρειών πετρελαιοειδών. Διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις εισηγήσεις της του 2015 για δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού, γιατί εφαρμόζει ΦΠΑ και επί του φόρου κατανάλωσης, γιατί δεν προώθησε την υγραεριοκίνηση, γιατί δεν έκανε ποτέ χρήση του πλαφόν, γιατί δεν ελέγχει κερδοφορία εταιρειών, γιατί δεν γίνονται έλεγχοι κατά την παραλαβή νέου φορτίου καυσίμων για έλεγχο αποθεμάτων. 

Ο Πρύτανης του Παν. Κύπρου και η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρονται για δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρνακα, είπε ο Χρ. Ορφανίδης 

Ο νυν Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Κυβέρνηση με τον Υπουργό Παιδείας δεν ενδιαφέρονται για τη δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στην Λάρνακα, δήλωσε την Τετάρτη ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, τονίζοντας ότι παρά τις παλαιότερες εξαγγελίες οι δύο προτεινόμενοι για την ανέγερση πανεπιστημιακών κτιρίων χώροι δεν είναι σε καμία περίπτωση αξιοποιήσιμοι. Έκανε επίσης λόγο για υπερπληθυσμό στα σχολεία της Λάρνακας, ενώ σημείωσε πως ο χώρος του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου παραμένει αναξιοποίητος και σε πολύ άσχημη κατάσταση. 

Αναφορικά με τον τομέα της υγείας, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε πως παρότι το 2020 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Κέντρου Υγείας Αθηαίνου, κόστους 4 εκατ. ευρώ, τα ιατρεία παραμένουν κενά, ενώ έλλειψη στελέχωσης παρατηρείται και στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Νοσοκομείου Λάρνακας. 

Σχετικά με τον τομέα των μεταφορών, ο κ. Ορφανίδης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Υπουργό Μεταφορών για την ολοκλήρωση της κατασκευής του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας, αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταστέγασης των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών της Λάρνακας λόγω έλλειψης θέσεων στάθμευσης και της προκαλούμενης κυκλοφοριακής συμφόρησης, ενώ χαρακτήρισε ανεξέλεγκτη την κατασκευή κυρτωμάτων στους δρόμους δίχως προδιαγραφές, με σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων λόγω ρύπανσης. 

Στη συνεργασία και την ενότητα που απαιτείται για κοινό όφελος αναφέρθηκε ο Βουλευτής Ανδρέας Αποστόλου 

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου από το βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμούς έστειλε μήνυμα συνεργασίας και ενότητας εντός και εκτός Βουλής ώστε μέσα από τις διαφωνίες να εντοπίζονται συνέργειες που θα συμβάλουν στη λύση των προβλημάτων των πολιτών. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η συνεργασία, η εθνική ενότητα και συνεννόηση» θα είναι η σπουδαιότερη κληρονομία που θα παραδοθεί στην επόμενη γενιά πολιτικών. 

Κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων του την χρονιά που παρέρχεται, ο κ. Αποστόλου είπε πως έβαλε το λιθαράκι του στην αύξηση της άδειας μητρότητας, της πληρωμένης γονεϊκής άδειας, την επέκταση του ολοήμερου και στα Γυμνάσια, της δωρεάν προδημοτικής και παρέθεσε περαιτέρω την έναρξη του προγράμματος για κάλυψη εξόδων για παιδιά μέχρι 4 ετών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. 

Είπε πως μέσα από το διάλογο συνέβαλε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τους διαβητικούς και την ένταξη νέων φαρμάκων στις παρεχόμενες θεραπείας, την ένταξη κονδυλίου για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Καρκίνου, για να δημιουργηθούν κέντρα ανακουφιστικής φροντίδας σε όλες τις επαρχίες, τη συμφωνία για το δικαίωμα στη λήθη των καρκινοπαθών. Εξέφρασε ευαρέσκεια για το κονδύλι στον προϋπολογισμό για στήριξη ατόμων και οικογενειών που τυγχάνουν θεραπείας στο εξωτερικό και έκανε ειδική αναφορά στην αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου, που όπως είπε άκουγε εκτιμούσε και συνεργαζόταν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Ο προϋπολογισμός του 2023 καταρτίστηκε συνετά με πολιτική υπευθυνότητα , λέει ο Ν. Γεωργίου 

Ο προϋπολογισμός για το 2023 καταρτίστηκε συνετά, με πολιτική υπευθυνότητα και σοβαρότητα και με τις ίδιες αρχές και στρατηγική, που ανορθώθηκε η κυπριακή οικονομία από το 2013 και έπειτα, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, ο οποίος είπε πως αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός ευθύνης και ανάπτυξης που κατανέμει με ορθολογισμό πόρους, αλλά και διαφυλάττοντας οικονομικές εφεδρείες για την κάλυψη μελλοντικών και απρόβλεπτων καταστάσεων.   

Όπως είπε ο κ. Γεωργίου «η κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη στο διάβα της θητείας της αντιστάθηκε και επιβλήθηκε στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία, εμπλούτισε το πολιτικό μας λεξιλόγιο, δίδοντας νόημα και υπόσταση στην έννοια του ορθολογισμού και των προγραμματικών θέσεων και διαχειρίστηκε διαδοχικές, οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις, με συνέπεια και ευθύνη, ανοίγοντας ένα νέο και αισιόδοξο κεφάλαιο για τις δυνατότητές της πατρίδας μας», για να προσθέσει πως η ίδια κυβέρνηση «παρέλαβε οικονομικό χάος και αβεβαιότητα και μια χώρα σε απόγνωση, ενώ σήμερα η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη παραδίδει προϋπολογισμό με δημοσιονομικά πλεονάσματα, μαξιλάρι ενός δις ευρώ». 

Για το Κυπριακό ανέφερε πως «η κλεψύδρα του χρόνου τελειώνει για το εθνικό ζήτημα και μαζί της παίρνει και τις τελευταίες γενιές των Ελλήνων Κυπρίων, που έζησαν στην κατεχόμενη πατρίδα», για να σημειώσει πως «ο νέος Προέδρος που θα εκλεγεί θα επωμιστεί το τεράστιο βάρος της ενεργοποίησης του διεθνούς παράγοντα με ειλικρινείς και έντιμες προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και θα εξορκίσει τις Κασσάνδρες και θα αλλάξει τη μοίρα της πορείας προς τη διχοτόμηση του τόπου». 

Για θέματα οικονομίας, δικαιοσύνης, εργασίας και μεταφορών μίλησε στη Βουλή, η Φ. Τσιρίδου 

Για θέματα δικαιοσύνης, εργασίας και μεταφορών μίλησε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, σημειώνοντας ότι «ο προϋπολογισμός είναι το σύνολο της κοινωνικής μας πολιτικής» και ότι το σχέδιο «Κύπρος-το Αύριο» και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπουν άντληση €4,4 δισ. για την περίοδο 2021-2027. 

Στον τομέα των οικονομικών, η κ. Τσιρίδου είπε ότι η οικονομία έχει ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλή ανεργία, δημοσιονομικά ισορροπημένη και δημόσιο χρέος κάτω από το 90% του ΑΕΠ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των πρωτογενών δαπανών ύψους 0,5 δισ. Στον τομέα της δικαιοσύνης, πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στα €388,5 εκ. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, με την αναδιοργάνωση της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης, την ίδρυση δύο νέων ειδικών δικαστηρίων και τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου και την προώθηση της διαφάνειας, με την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφάνειας. 

Στον τομέα της εργασίας, η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 6,5%, στα €621 εκ. Σταχυολογώντας τα επιτεύγματα για το 2022 σε αυτό τον τομέα, μίλησε για τη θεσμοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού, την πληρωμένη γονική άδεια, την επέκταση της άδειας μητρότητας για 2ο και 3ο παιδί και την άδεια πατρότητας. Στον τομέα των Μεταφορών και Συγκοινωνιών, είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 82,3%, ενώ ανέφερε ότι το Υπουργείο ανέλαβε την υλοποίηση έργων αξίας €1,78 δισ. Αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση στις αερομεταφορές, με 9,1 εκ. επιβάτες το 2022, ενώ είπε ότι αναμένεται αύξηση της επιβατικής κίνησης μέχρι το 2027 κατά 52%. Σημείωσε ότι η κυπριακή ναυτιλία, βρίσκεται στην 3η θέση πανευρωπαϊκά. 

Οι πολίτες δυσκολεύονται περισσότερο από ποτέ να επιβιώσουν μέσα σε ένα τσουνάμι ακρίβειας, είπε ο Χρ. Χριστοφίδης 

Οι πολίτες δυσκολεύονται περισσότερο από ποτέ να επιβιώσουν μέσα σε ένα τσουνάμι ακρίβειας, χαμηλών εισοδημάτων και συντάξεων παρά την οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 5-6%, δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, σημειώνοντας πως μια άλλη προοδευτική κυβέρνηση με μια δικαιότερη κατανομή πλούτου θα μπορούσε να βελτιώσει τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων. 

Η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο δεν μπορεί να έχει σχέση με την οικονομία των σκανδάλων που καθιέρωσε η κυβέρνηση Συναγερμού, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, συμπληρώνοντας πως η απραξία των κυβερνώντων και η δογματική εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών απειλούν με ξεπούλημα κατοικίες, επαγγελματικές στέγες και άλλες περιουσίες Κυπρίων πολιτών. 

Η παιδεία είναι ίσως ο πιο αποτυχημένος τομέας της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, προσέθεσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, συμπληρώνοντας πως χιλιάδες παιδιά και γονείς πληρώνουν τις ιδεολογικές αγκυλώσεις, τον συντηρητισμό και την παλαιολιθική προσέγγιση των διατελεσάντων Υπουργών Παιδείας. Έκανε επίσης λόγο για πλήρη απαξίωση των εκπαιδευτικών, συμπληρώνοντας πως οι εξετάσεις τετραμήνων σε γυμνάσια και λύκεια οδηγούν τη μαθησιακή διαδικασία στα σχολεία σε αποσύνθεση, ενισχύουν την παραπαιδεία και θυματοποιούν τα παιδιά. 

Η Παιδεία δεν πρέπει να είναι έρμαιο των ορέξεων και των ιδεοληψιών μας, λέει ο Π. Μυλωνάς 

Η Παιδεία δεν πρέπει να είναι έρμαιο των ορέξεων, των ιδεοληψιών, και των ιδεολογημάτων δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, ο οποίος τόνισε ότι τα σχολεία «δεν πρέπει να λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούν». 

Όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάς ο θεσμός των 4μηνων είναι μια εξαιρετική προσπάθεια, που ο ίδιος την  υποστήριξε, για να σημειώσει ωστόσο ότι «μόνο οι ανόητοι δεν αποφασίζουν ότι έχουν κάνει λάθος και εγώ δεν είμαι ανόητος». Υπέσκαψαν, είπε, «αυτόν τον θεσμό όλοι. Το ΑΚΕΛ από την αρχή, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι μαθητές και οι γονείς. Πρέπει να ψάξουμε μαζί με την εκτελεστική εξουσία να βρούμε λύσεις στα προβλήματα, που δημιούργησαν τα 4μηνα σε βάρος των παιδιών, που ταλαιπωρούνται». 

Για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, είπε πως δεν θα λύσει τα προβλήματα του τόπου και ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι  όπως όλους τους προηγούμενους, χωρίς όραμα, για να σημειώσει πως «είναι προϋπολογισμός νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης αποδεκτής και σεβαστής, με την οποία διαφωνούμε μέσα από τον οποίο καλλιεργείται σε πολλές περιπτώσεις η ανισότητα». 

Στην άνιση εκπροσώπηση γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και τις συνέπειες της κατοχής, εστίασε η Ρίτα Σούπερμαν 

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023 στην Ολομέλεια της Βουλής αναφέρθηκε στην άνιση εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και ως Αντιπρόσωπος Κερυνειωτών στο Κοινοβούλιο στις συνέπειες της τουρκικής κατοχής, επαναφέροντας το «Δεν Ξεχνώ» πρόσθεσε δεν θα ξεχάσω ποτέ. 

Η κ. Σούπερμαν καταγράφοντας την άνιση εκπροσώπηση των γυναικών στην παρούσα Κυβέρνηση σημείωσε την εκλογή γυναίκας στη Προεδρία της Βουλής σημαντικό βήμα στην πορεία για εξάλειψη των ανισοτήτων. Αναφέρθηκε σε νομοθετικές ρυθμίσεις για ποσοστώσεις που εισήγαγαν ευρωπαϊκά κράτη και τις οικονομικές επιβαρύνσεις προς κόμματα που δεν εφαρμόζουν τις ποσοστώσεις και απαντώντας στο επιχείρημα ότι πρέπει να επιλέγονται οι αξιότερες γυναίκες, είπε πως δεν ευσταθεί επειδή η πράξη έδειξε πως δεν κατέχονται όλες οι θέσεις και αξιώματα από τους αξιότερους άνδρες. 

Η κ. Σούπερμαν αφού ανέφερε πως ως Βουλευτής Κερύνειας, φρονεί πως η φωνή των Κερυνειωτών πρέπει να ακούγεται στο κοινοβούλιο, είπε πως η κατοχή δεν αφορά μόνο τους εκτοπισμένους αλλά αφορά όλους τους Κυπρίους ανεξαρτήτως καταγωγής, καθώς τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στη γραμμή αντιπαράταξης με τον κίνδυνο να επικρέμεται στις ελεύθερες περιοχές.  Παρατήρησε την ευκολία με την οποία κάποιοι διέρχονται τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός για αγορές παραγνωρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύουν τα κατοχικά στρατεύματα και την κατοχή και συμπλήρωσε πως η Κυβέρνηση προσπάθησε να ενισχύσει τους πρόσφυγες με τις δαπάνες που προβλέπονται για το 2023 και 2024. 

Ανάγκη για πολιτική ενότητα και χάραξη εθνικής διεκδικητικής πολιτικής, είπε ο Μ. Μουσιούττας στη Βουλή 

Τα διπλωματικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα στο Κυπριακό και συνεπώς υπάρχει ανάγκη για πολιτική ενότητα και χάραξη εθνικής διεκδικητικής πολιτικής, που να λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν μετά τις τελευταίες συνομιλίες στο Κράν Μοντανά, είπε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2023 στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται άμεση επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ και η πιο ενεργή συμμετοχή της ΕΕ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. 

Επιπλέον, ο κ. Μουσιούττας αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης και αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού, καθώς βασίστηκε σε αβέβαιες προβλέψεις. Για το μεταναστευτικό, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους να τιθασεύσει το αυξημένο κόστος και την αλλοίωση του κοινωνικού ιστού από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, προτείνοντας τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης. Ακόμα, αναφέρθηκε στον κίνδυνο αύξησης του ποσοστού των ΜΕΧ, εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, του ψηλού πληθωρισμού και των ψηλών επιτοκίων και σημείωσε την ανάγκη να υλοποιηθούν και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε, δε ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία ενώ το ΓεΣΥ χρειάζεται συνεχή εποπτεία και διορθωτικές κινήσεις. 

Αναφορικά με το στεγαστικό πρόβλημα πρότεινε να αναθεωρηθεί το σχέδιο κινήτρων στέγασης για νέους, καθώς και δημιουργία ενιαίου φορέα στεγαστικής πολιτικής. Για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι έγινε σειρά προτάσεων προς την Υπουργό Ενέργειας, όπως η επιχορήγηση 100% της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων για ευάλωτες ομάδες. Στήριξε τον θεσμό των τετράμηνων εξετάσεων, λέγοντας όμως ότι χρειάζεται αναπροσαρμογή και μείωση της εξεταστέας ύλης. Εξέφρασε την απαρέσκεια του για τη συνέχιση του συστήματος πολλών ταχυτήτων στη δημόσια υπηρεσία. Πρότεινε μέτρα για τη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πρωτεύουσα. 

Καταβάλλεται προσπάθεια εξαγνισμού της κυβέρνησης ΔΗΣΥ και των πολιτικών της, είπε ο Α. Κυπριανού 

Το τελευταίο διάστημα καταβάλλεται μια προσπάθεια εξαγνισμού της κυβέρνησης ΔΗΣΥ και των πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023 στην Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας πως χωρίς να μηδενίζει το έργο που παρήγαγε η κυβέρνηση τα δέκα τελευταία χρόνια, σημαντικές μεταρρυθμίσεις προωθήθηκαν με τη στήριξη και την πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ. 

Στον οικονομικό και εργασιακό τομέα, ο κ. Κυπριανού είπε πως μετακινήθηκαν 8 δισεκ. από τους εργαζόμενους στα κέρδη των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η Κύπρος είναι τέταρτη από το τέλος μεταξύ των χωρών της ΕΕ ως προς τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με την κυβέρνηση να παραπέμπει για τον Ιανουάριο τις αποφάσεις για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και να μην αξιοποιεί τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού για την στήριξη των πολιτών. 

Ως προς το Κυπριακό, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε πως βρισκόμαστε στο χείλος της οριστικής διχοτόμησης και θα χρειαστούν πολλαπλάσιες προσπάθειες σε σχέση με το παρελθόν για να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για αντιφάσεις, παλινδρομήσεις και ανεπάρκεια των ιθυνόντων στους χειρισμούς του Κυπριακού. 

Η Τουρκία δεν διεκδικεί δύο κράτη, αλλά διεκδικεί ολόκληρη την Κύπρο, λέει ο Ζ. Κουλίας 

Η Τουρκία δεν διεκδικεί δύο κράτη, αλλά διεκδικεί ολόκληρη την Κύπρο, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, ο οποίος αποκάλεσε «όνειρα θερινής νυκτός» τα όσα λέγονται από πλευράς κυβέρνησης ότι θα αναγκάσει την Τουρκία να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Σύμφωνα με τον Ζαχαρία Κουλία η Τουρκία «όχι μόνο δεν ήρθε στο τραπέζι, αλλά με τις πολιτικές που εφαρμόσαμε γίναμε το εφαλτήριο για να παγιώσει τα τετελεσμένα», για να σημειώσει πως «κτίζει τις περιοχές μας, μπήκε στο Βαρώσι, μπήκε στη νεκρή ζώνη, κάνει ότι θέλει και εμείς αντί να την καταγγέλλουμε  στους εταίρους μας στην Ευρώπη περίπου σιωπούμε». 

Αναφερόμενος στην παράνομη μετανάστευση,  κ. Κουλίας χαρακτήρισε την κατάσταση «δραματική», λέγοντας ότι «επηρεάζει σημαντικά την ασφάλεια, την  υγεία, την παιδεία, την οικονομία και τη δημογραφία του τόπου», ενώ για τον εποικισμό ανέφερε πως οι κυβερνήσεις των τελευταίων πενταετιών δεν έπραξαν τίποτε απολύτως, για να σημειώσει ότι «σε ένα τόπο που ο εποικισμός αποτελεί έγκλημα πολέμου οι κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων ήπιαν το αμίλητο νερό». 

Στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο αναφέρθηκε ο Ονούφριος Κουλλά 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο σε σύγκριση με την κατάσταση που παρέλαβε από τη διακυβέρνηση Χριστόφια, αναφέροντας ότι το 2013 παραλείφθηκε ένα κράτος με ελλείματα και τώρα υπάρχει πλεόνασμα, το οποίο είναι τα πολεμοφόδια και η ασφάλεια που θα επιτρέψουν να στηριχθούν αυτοί που έχουν ανάγκη σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση που προκλήθηκε με το Ουκρανικό. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε οικονομία στα σκουπίδια, χρέος που κάλπαζε και παραδίδει ρυθμό ανάπτυξης 6% και μέσο επιτόκιο δανεισμού από 4,5% στο  1,6%, διερχόμενη μέσα από 3 αλλεπάλληλες κρίσεις. Παρέθεσε σειρά μεταρρυθμίσεων που εισήχθησαν από την διακυβέρνηση του νυν Προέδρου, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2023 ενσωματώνει τον κατώτατο μισθό που θα ευνοήσει τον Ιανουάριο 80.000 εργαζόμενους και τη γονική άδεια, που θα εξεταστεί και για αυτοεργοδοτούμενους τον Ιούνη. 

Πρόσθεσε επίσης τη μείωση στρατιωτικής θητείας, το ΕΕΕ, τον υπερδιπλασιασμό του ποσού της μικρής επιταγής προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, επαναφορά του επιδόματος θέρμανσης στις ορεινές στο οποίο προστέθηκε και έκτακτη επιδότηση και είπε πως για πρώτη φορά εξασφαλίστηκε σύνταξη σε εργαζόμενους αορίστους. Ανέφερε ακόμα την επαναφορά του επιδόματος πολύτεκνης μάνας, την επιδότηση για νηπιοβρεφοκομικούς σταθμούς, την αναβάθμιση των χαμηλόμισθων αστυνομικών, την αύξηση του επιδόματος ενοικίου, που επιτεύχθηκαν χωρίς καμία νέα φορολογία και εισφορά στο ΤΚΑ. 

Η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να στηρίξει την κοινωνία, είπε ο Α. Καυκαλιάς 

Η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να στηρίξει την κοινωνία, είπε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, που επικεντρώθηκε σε κριτική στην κυβέρνηση για θέματα κοινωνικής πολιτικής. Ο κ. Καυκαλιάς αναφέρθηκε σε μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων, σε δυσκολία επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είπε ότι είναι προφανές ότι η χώρα χρειάζεται νέα κοινωνική πολιτική, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής φτώχειας, αλλά και για δημιουργία κράτους που να διανέμει δικαιότερα τον κοινωνικό πλούτο. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι ο ρυθμός αύξησης του κατά κεφαλήν πραγματικού ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Κύπρο ήταν μεταξύ των βραδύτερων στην ΕΕ, ενώ μίλησε και για απρόσιτα ενοίκια, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Ακόμα, αναφερόμενος σε στοιχεία της ΕΕ, είπε ότι η Κύπρος δεν πέτυχε σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, σε θέματα μείωσης της ανισότητας, ενώ, πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ εργαζόμενων που είχαν μείωση απολαβών. Γι’ αυτό, είπε, πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η ΑΤΑ και να διευρυνθεί η κάλυψη σε όλους τους εργαζόμενους, καθώς και να αναθεωρηθεί το ύψος για τα διάφορα κοινωνικά επιδόματα. 

Επιπλέον, ο κ. Καυκαλιάς αναφέρθηκε στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με την απασχόληση εκπαιδευτικών με αγορά υπηρεσιών από το ΥΠΑΝ, και το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό που «θεσμοθετεί την φτηνή εργασία», όπως είπε. Αναφέρθηκε επίσης στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και στην αποκατάσταση του πέναλτι 12% σε όσους φεύγουν στο 63ο έτος, μιλώντας για «εμπαιγμό» και «ροκάνισμα του χρόνου» από την κυβέρνηση. Επίσης, αναφέρθηκε και στην κατάργηση της αργίας στο λιανικό εμπόριο, που έφερε πλήγμα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Το ΔΗΚΟ συνέβαλε εποικοδομητικά στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου, είπε ο Π. Λεωνίδου 

Το ΔΗΚΟ συνέβαλε εποικοδομητικά στο νομοθετικό έργο των τελευταίων χρόνων, ενισχύοντας την κυπριακή οικονομία, την κοινωνική συνοχή, τις ατομικές ελευθερίες, την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας, δήλωσε ο Βουλευτής του κόμματος Πανίκος Λεωνίδου στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023. 

Ο κ. Λεωνίδου επικεντρώθηκε στο μέλλον των νέων της χώρας, για το οποίο απαιτείται, όπως είπε, μια συνεκτική και οραματική πολιτική στήριξης που να δίνει τη δυνατότητα και την προοπτική για επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και κίνητρα στους νέους για δημιουργία οικογένειας. Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, το ΔΗΚΟ συντάσσεται με τις προτάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως η ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η ενίσχυση του θεσμού του Επαγγελματικού Προσανατολισμού από την πρώτη γυμνασίου, η πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του Τεχνικού Γυμνασίου και η αναβάθμιση των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ). 

Σχετικά με το ογκούμενο, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα των συνεχιζόμενων μεταναστευτικών ροών, ο κ. Λεωνίδου είπε πως αν η υφιστάμενη κατάσταση συνεχιστεί θα καταστεί ανεξέλεγκτη, συμπληρώνοντας πως για τον λόγο αυτό το ΔΗΚΟ υιοθετεί τις προτάσεις που εξήγγειλε ο Νίκος Χριστοδουλίδης για εντατικοποίηση της φύλαξης στα σημεία διέλευσης και ιδιαίτερα στην πράσινη γραμμή, επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου με την κατάλληλη στελέχωση των υπηρεσιών, αυστηροποίηση των ποινών για τους διακινητές και αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον