Επιτροπή Προσφύγων: Προβλήματα παθόντων και αναπήρων πολέμου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 01/03/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

1. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παθόντες και ανάπηροι πολέμου

Οι παθόντες πολέμου κατάγγειλαν στην Επιτροπή Προσφύγων τη συνεχιζόμενη αδικία που υφίστανται, καθώς εξακολουθούν να αναμένουν λύση στα προβλήματά τους από την Πολιτεία.

Ο Γιώργος Γρουτίδης, Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Παθόντων και Αναπήρων Πολέμου έκανε λόγο για αδικία, διαχωρισμό και αποκλεισμό των αναπήρων και των παθόντων από τα δικαιώματά τους.

«Επιτέλους πρέπει να τοποθετηθεί το κράτος και να εστιάσει στα πραγματικά μας προβλήματα, τα οποία είναι πάρα πολλά και πραγματικά μας ξενίζει το γεγονός ότι η Κύπρος, που δέχτηκε εισβολή και κατοχή δεν δηλώνει στην ΕΕ ότι έχει θύματα πολέμου», δήλωσε μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής.

«Πιστεύω ότι αδικούμαστε και απαιτούμε στοιχειώδη σεβασμό. Οι ανάπηροι πολέμου έχουν ανάγκη βοήθειας για να επιβιώσουν και έτσι πρέπει να το δει το κράτος», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Γρουτίδης δήλωσε ότι όταν επικοινώνησε με το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με το γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν στο επίδομα αιχμαλώτων που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα, η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι «εσείς παίρνετε επίδομα από αλλού και δεν έχετε ανάγκη».

«Αν αναγκαστούμε να βγούμε στους δρόμους, που είναι πολύ δύσκολο για τα δεδομένα μας, θα στεναχωρηθούν πολλοί», είπε.

Πρόσθεσε ότι η σύμβαση της Γενεύης είναι ξεκάθαρη για τον χειρισμό των θυμάτων αναπήρων πολέμου, «γι’ αυτό με ξενίζει το γεγονός ότι εμείς ως κράτος δεν δηλώσαμε θύματα», είπε. Αν δηλώσουν τα θύματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε, είναι υπόχρεοι να κάνουν προνομιακή κοινωνική πολιτική, διευκρινίζοντας ότι με τον όρο «προνομιακή» εννοεί να επιστραφούν στους παθόντες τα δικαιώματα που είχαν, τα οποία αποκόπηκαν με πρόφαση την οικονομική κρίση, όπως είπε.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι υπάρχει διαφοροποίηση για τους ανάπηρους, που έχασαν μέλη εξαιτίας του πολέμου, σε σχέση με κάποιον που έμεινε ανάπηρος εξαιτίας ατυχήματος ή που γεννήθηκε με αυτό τον τρόπο.

Σημείωσε ότι η Οργάνωση αποτελείται από 2.500 άτομα, εκ των οποίων οι ανάπηροι πολέμου είναι 1.000-1.050, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν γυναίκες που κακοποιήθηκαν στον πόλεμο, άνθρωποι σε τροχοκάθισμα, άτομα που ακρωτηριάστηκαν.

Άλλα μέλη της Οργάνωσης σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι μετατραυματιολόγοι γιατροί, ενώ δεν τους επισκέφθηκε ούτε ένας ψυχολόγος για το πώς να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων, Παθόντων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σημείωσε ότι έχει επικοινωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών και έχει διευθετηθεί συνάντηση για την ερχόμενη Πέμπτη 03/03/2022, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους παθόντες πολέμου για να δοθεί λύση σε αυτό το ζήτημα. Ανέφερε ότι έχει διαβεβαιώσεις ότι θα λυθεί το ζήτημα, ωστόσο διατηρεί τις επιφυλάξεις του μέχρι να γίνει αυτό, καθώς έχουν ήδη περάσει 47 χρόνια από την εισβολή.

«Είναι ντροπή γι’ αυτή την Πολιτεία, 47 χρόνια μετά, αυτοί οι άνθρωποι που ήταν νέοι, έφηβοι τότε να έχουν φτάσει στη συνταξιοδότησή τους και ακόμα να μην έχει επιλυθεί το ζήτημα της αποκατάστασης των ιδίων και των οικογενειών τους», ανέφερε μετά από το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής.

Σημείωσε ότι είναι πιθανόν τα άτομα αυτά να αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα εξαιτίας του τραυματισμού τους, παρά όταν είχαν αρχικά τραυματιστεί.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, δήλωσε ότι «είναι αίσχος το γεγονός ότι το κράτος ξοδεύει πολύ περισσότερα για παράνομους μετανάστες», αλλά «δεν είναι διαθέσιμο να ξοδέψει κάποιες χιλιάδες για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αναπήρων πολέμου, των ανθρώπων που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

2. H καθυστέρηση στην τιτλοποίηση των κατοικιών στον συνοικισμό αυτοστέγασης Ξυλοφάγου οι οποίες έχουν παραχωρηθεί με εισοδηματικά κριτήρια από το 2009

Η Επιτροπή ενημερώθηκε από την εκπρόσωπο της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας για την πορεία υλοποίησης της τιτλοποίησης οικοπέδων, καθώς και για την αφαίρεση αμιάντου από τις οικίες που βρίσκονται στον συνοικισμό αυτοστέγασης Ξυλοφάγου. Όπως αναφέρθηκε, οι δικαιούχοι 22 οικοπέδων έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ωστόσο δεν τους έχει παραχωρηθεί πιστοποιητικό τελικής έγκρισης από την πολιτεία, καθώς οι ίδιοι δεν έχουν συμπληρώσει αίτηση, ώστε να τους εκδοθεί το υπό αναφορά πιστοποιητικό. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι μετά από έρευνα λειτουργών της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας διαπιστώθηκε η ανάγκη αφαίρεσης αμιάντου από 37 οικίες, με συνεπαγόμενο κόστος €0,5 εκατομ.

3. Τα προβλήματα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των προσφυγικών συνοικισμών και ειδικότερα στον συνοικισμό «Μακάριος Γ΄» και η ανάγκη αναβάθμισής τους

Το πιο πάνω θέμα αναβλήθηκε και θα εξεταστεί σε προσεχή συνεδρία της Επιτροπής.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον