Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη από Βουλευτές σε Υπουργείο-ΤΑ για εκκρεμότητες μεταρρύθμισης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/06/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:

Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός)

Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024

Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024

Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου, ώστε να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν στη διεξαγωγή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης και στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης,

(β) η ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στη διεξαγωγή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης, στη σύσταση Συμβουλίων Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων και στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και διαφοροποιήσεις στη συμμετοχή κοινοτήτων σε Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων, 

(γ) η ρύθμιση τεχνικών ζητημάτων για την πιο εύρυθμη λειτουργία του νόμου, περιλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν τη σύνθεση των συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, το προσωπικό τους και την έγκριση του προϋπολογισμού τους και 

(δ) η τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, ώστε οι διατάξεις του να συνάδουν με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη από Βουλευτές σε Υπουργείο-ΤΑ για εκκρεμότητες μεταρρύθμισης

Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη, οπότε και θα συνέλθει εκ νέου εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, έδωσαν οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών στις τοπικές αρχές και στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να καταλήξουν σε σύγκλιση επί σημαντικών θεμάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα θέματα των σκυβάλων, του ελέγχοντος λειτουργού στους δήμους, το ζήτημα των επικίνδυνων οικοδομών αλλά και την ευθύνη για την κατασκευή και συντήρηση οδικών έργων.

Μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίας της Επιτροπής όπου συνεχίστηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου του περί Δήμων νόμου και του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών για το μέρος που εκκρεμεί, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι είναι γνωστό ότι τον Μάρτιο του 2022 ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έκτοτε αναμενόταν μια σειρά από εφαρμοστικές νομοθεσίες. Πρόσθεσε ότι είναι επίσης γνωστό ότι έφτασαν στη Βουλή με μεγάλη καθυστέρηση σημειώνοντας ότι «ψηφίσαμε λοιπόν εφαρμοστικές νομοθεσίες, πλην όμως έφτασαν και καινούριες εφαρμοστικές νομοθεσίες τις οποίες ψηφίσαμε και αυτές».

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Δαμιανού, «έχουμε για τρίτη φορά εκκρεμότητες που αφορούν μάλιστα την εφαρμογή της μεταρρύθμισης από την 1η Ιουλίου. Και μακριά από αστεία πρέπει για πολλοστή φορά να εκφράσω την απαρέσκειά μας για την κωλυσιεργία που υπήρξε, εν μέρη κατανοητή, στην κατάθεση εφαρμοστικών νομοσχεδίων».

Εντός της Επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία, δήλωσε ότι είναι γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση συμπληρώνοντας ότι «ως Υπουργείο κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ούτως ώστε να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι εξετάστηκαν δύο από τα τέσσερα εφαρμοστικά νομοσχέδια ο περί Δήμων Νόμος και ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμος του 2024 και υπολείπονται ο περί Κοινοτήτων και ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης οι οποίοι θα εξεταστούν αύριο σε μια δεύτερη έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών.

«Πρέπει να πω ότι κατά βάση υπάρχει συναντίληψη ότι πρέπει να προωθηθούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις», είπε ο κ. Δαμιανού υποδεικνύοντας ότι «μια σειρά από θέματα που ήταν επίμαχα έχουν αφεθεί για να επανεξεταστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, «πρόθεση μας είναι στις 20 Ιουνίου και τα τέσσερα νομοσχέδια μαζί με κάποιες άλλες δικές μας εισηγήσεις να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, ούτως ώστε τελεσίδικα την 1η Ιουλίου η νέα κατάσταση πραγμάτων να μπορέσει κατά το δυνατόν να λειτουργήσει όσο πιο εύρυθμα είναι εφικτό».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εντός της Επιτροπής τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα όπως για το εάν θα πρέπει ο δήμαρχος ή υπάλληλος του δήμου να ασκεί τα καθήκοντα του ελέγχοντος λειτουργού. Στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ένωσης Δήμων, της Ένωσης Κοινοτήτων και του Υπουργείου Εσωτερικών τέθηκαν επίσης το ζήτημα των επικίνδυνων οικοδομών αλλά και η ευθύνη για την κατασκευή και συντήρηση οδικών έργων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι για θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή και συντήρηση δρόμων, τα σκύβαλα και τις επικίνδυνες οικοδομές δεν δόθηκε τελεσίδικη απάντηση εντός της Επιτροπής, ο κ. Δαμιανού είπε ότι «έχουμε δώσει προθεσμία κυριολεκτικά μέχρι αύριο, έτσι ώστε οι τοπικές αρχές μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών να καταλήξουν σε σύγκλιση. Διαφορετικά, πολιτικά θα αποφασίσουμε εμείς για το πώς θα προχωρήσουμε». Όσον αφορά το θέμα των σκυβάλων, συνέχισε ο κ. Δαμιανού, «εγώ ο ίδιος ήγειρα αυτό το ζήτημα και εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, τις οποιασδήποτε αυξήσεις και μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση».

Ειδικότερα για το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων των σκυβάλων έως και 14% οι Βουλευτές αρνήθηκαν την οποιαδήποτε αύξηση υπογραμμίζοντας ότι ο σκοπός της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν η μείωση και όχι η αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι πολίτες.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι εάν χρειάζονται επιπρόσθετα κονδύλια, αυτά πρέπει να προέλθουν από το κεντρικό κράτος προς τις τοπικές αρχές, για σκοπούς εξομοίωσης της τιμολογιακής πολιτικής και να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες που ενδεχομένως σήμερα να πληρώνουν λιγότερα και θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερα.

«Άρα, είναι ξεκάθαρη η δική μας πρόθεση και πρέπει να πω ότι ήταν η ομόφωνη θέση όλων των κομμάτων», συμπλήρωσε.

Εξήγησε περαιτέρω ότι υπάρχουν κάποιες πτυχές που αφορούν τον σχεδιασμό και την εκπόνηση μελετών, που είναι ανοιχτά ζητήματα για κατασκευή δρόμων πρωταρχικής σημασίας, όπως και για τα τέλη σκυβάλων, που είναι σε εκκρεμότητα.

«Έχουμε καταθέσει τη δική μας πολιτική θέση και μέχρι αύριο και η Κυβέρνηση θα μας πει ποια είναι η δική της θέση», ανέφερε ο κ. Δαμιανού.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Έρχονται αυξήσεις σε δημοτικά τέλη

Stockwatch: «Βαρίδι» στη μεταρρύθμιση δήμων χρέη και δάνεια

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα