Πρόεδρος της Βουλής: «Οι διχοτομικές αξιώσεις της Άγκυρας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα το μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτή Δυτικού Τομέα Β’ Αθηνών, κ. Ιωάννη Λοβέρδο, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων στις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Κατά τη συνάντηση, επαναβεβαιώθηκαν εκατέρωθεν οι αδελφικές σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας, καθώς και η άριστη συνεργασία μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Ελλήνων σε όλα τα επίπεδα.

Η Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής. Εξέφρασε δε την έντονη ανησυχία της για τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και την προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων στην περίκλειστη περιοχή της πόλης της Αμμοχώστου. Η κα Δημητρίου υπογράμμισε ότι οι διχοτομικές αξιώσεις της Άγκυρας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές. Τόνισε δε ότι αναμένεται συλλογική αντίδραση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε επίσης την επιτακτική ανάγκη της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας προς της Κύπρο και εξήρε τις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αναφερόμενος στην προκλητική στάση της Άγκυρας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί ποτέ τη διχοτόμηση της Κύπρου. Σημειώνοντας τη σημασία της πλήρους εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Λοβέρδος ευχήθηκε όπως η Τουρκία επιδείξει την αναγκαία εποικοδομητική στάση, ώστε το τραγικό ζήτημα των αγνοουμένων επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή – Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Επεξεργάζεται δεδομένα σε σχέση με τον ρόλο Γ. Εισαγγελέα το Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/02/2024, εξέτασε την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2023 για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρο και ειδικότερα το κεφάλαιο της έκθεσης που αφορά το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Επεξεργάζεται δεδομένα σε σχέση με τον ρόλο Γ. Εισαγγελέα το Υπ. Δικαιοσύνης

Παιδείας

Αναγκαίος ο στρατηγικός σχεδιασμός για δημόσια πανεπιστήμια

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/02/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024 Ο περί Προϋπολογισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι: (α) η έγκριση πληρωμής