Πρόεδρος της Βουλής: «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι άκρως οδυνηρή και επικίνδυνη»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου απέστειλε σήμερα επιστολή-διάβημα εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ειδικότερα των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τους Προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων χωρών της περιοχής.

Στο διάβημα της, η κα Δημητρίου υπογραμμίζει ότι, μετά την πτώση της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021 και τον συνακόλουθο πλήρη έλεγχο της χώρας από τους Ταλιμπάν, η κατάσταση στο Αφγανιστάν καθίσταται άκρως οδυνηρή και επικίνδυνη, ειδικότερα για τις γυναίκες και τα κορίτσια της χώρας. Υπό τη νέα αυτή κατάσταση, η κα Δημητρίου εκφράζει έντονη ανησυχία για παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών, καθώς και προβληματισμό για την ασφάλειά τους. Κινδυνεύουν, προσθέτει, να αποστερηθούν τη συμμετοχή στη δημόσια ζωή, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την απασχόληση, ενώ εν αμφιβόλω τίθεται και η πρόσβασή τους σε δομές υγείας και δικαιοσύνης.

Η σχετική πρόοδος που επετεύχθη κατά την τελευταία 20ετία στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, τονίζει στην επιστολή της η Πρόεδρος της Βουλής, κινδυνεύει να διαγραφεί, αν η διεθνής κοινότητα δεν ενεργήσει άμεσα και συλλογικά, προκειμένου να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών της χώρας και να τους παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απευθύνει έκκληση στους ομολόγους της να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να μην επικρατήσει ο εφησυχασμός και η παθητικότητα μπροστά σε άλλη μια διεθνή κρίση. Αποτελεί καθήκον όλων, καταλήγει, να εργαστούμε για την αποτροπή σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της επικείμενης συμμετοχής της στην 13η Σύνοδο Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 στη Βιέννη, η κα Δημητρίου ζήτησε όπως απασχολήσει εκτάκτως τις εργασίες η κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών.

Πηγή – Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών 

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία

Εσωτερικών

Αφαίρεσε πρόνοια για αύξηση έως 14% στα τιμολόγια νερού η Επιτροπή Εσωτερικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω