Πρόεδρος της Βουλής: «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι άκρως οδυνηρή και επικίνδυνη»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου απέστειλε σήμερα επιστολή-διάβημα εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ειδικότερα των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τους Προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων χωρών της περιοχής.

Στο διάβημα της, η κα Δημητρίου υπογραμμίζει ότι, μετά την πτώση της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021 και τον συνακόλουθο πλήρη έλεγχο της χώρας από τους Ταλιμπάν, η κατάσταση στο Αφγανιστάν καθίσταται άκρως οδυνηρή και επικίνδυνη, ειδικότερα για τις γυναίκες και τα κορίτσια της χώρας. Υπό τη νέα αυτή κατάσταση, η κα Δημητρίου εκφράζει έντονη ανησυχία για παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών, καθώς και προβληματισμό για την ασφάλειά τους. Κινδυνεύουν, προσθέτει, να αποστερηθούν τη συμμετοχή στη δημόσια ζωή, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την απασχόληση, ενώ εν αμφιβόλω τίθεται και η πρόσβασή τους σε δομές υγείας και δικαιοσύνης.

Η σχετική πρόοδος που επετεύχθη κατά την τελευταία 20ετία στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, τονίζει στην επιστολή της η Πρόεδρος της Βουλής, κινδυνεύει να διαγραφεί, αν η διεθνής κοινότητα δεν ενεργήσει άμεσα και συλλογικά, προκειμένου να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών της χώρας και να τους παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απευθύνει έκκληση στους ομολόγους της να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να μην επικρατήσει ο εφησυχασμός και η παθητικότητα μπροστά σε άλλη μια διεθνή κρίση. Αποτελεί καθήκον όλων, καταλήγει, να εργαστούμε για την αποτροπή σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της επικείμενης συμμετοχής της στην 13η Σύνοδο Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 στη Βιέννη, η κα Δημητρίου ζήτησε όπως απασχολήσει εκτάκτως τις εργασίες η κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών.

Πηγή – Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών 

Δείτε Περισσότερα

Νομικών

Αντισυνταγματικός ο έλεγχος σε Εισαγγελείς και Υπουργούς, είπε Γ. Σαββίδης στη Βουλή 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Νόμος του 2022  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση

Παιδείας

Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού, το 20% των μαθητών έχει δεχθεί μπούλινγκ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τον σχολικό αθλητισμό, την έκταση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε σχέση με τους σχολικούς συνοδούς.  Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού  Ένταση δημιουργήθηκε στην Επιτροπή