Πενιχρές οι προοπτικές επίλυσης του προβλήματος του Πόθεν Έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Ανησυχία εκφράζουν λογιστές και οικονομολόγοι αναφορικά με το θέμα του πόθεν έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, κάνοντας λόγο για πενιχρές προοπτικές διευθέτησης του ζητήματος.

Με ανακοίνωσή τους, οι Χρήστος Π. Παναγιωτίδης, Εγκεκριμένος Λογιστής Ελεγκτής, Νίκος Γ. Συρίμης, Εγκεκριμένος Λογιστής Ελεγκτής και Σερ Χριστόφορος Α. Πισσαρίδης, Νομπελίστας Καθηγητής των Πανεπιστημίων Λονδίνου και Κύπρου, επανέρχονται στο θέμα του πόθεν έσχες και καλούν την κοινωνία να ασκήσει πίεση για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου της πάταξης της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και της διαπλοκής.

«Είμαστε ενεργοί πολίτες που παρακολουθούμε με αίσθημα μεγάλης ανησυχίας τη συνεχιζόμενη απραξία, τόσο από πλευράς της εκτελεστικής όσο και από πλευράς της νομοθετικής εξουσίας, στο «πόθεν έσχες» των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Και ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί επιβεβαιώνουν και υιοθετούν την ανάγκη της πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής, δυστυχώς – μέχρι της στιγμής – δεν έχει γίνει τίποτα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος, που έχει διασύρει την πατρίδα μας διεθνώς», προστίθεται.

Σημειώνουν δε, ότι οι νομοθετικές προτάσεις που σήμερα βρίσκονται ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής οδηγούν στη διαιώνιση, παρά στην επίλυση του προβλήματος.

Παράλληλα υπενθυμίζουν πρόταση που κατέθεσαν υπό τον τίτλο «Λευκή Βίβλος: Οι Καταστάσεις Περιουσίας των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) και το Συναφές Πόθεν Έσχες στην Κύπρο» 

«Δυστυχώς, παρά τις διακηρυγμένες προθέσεις των πολιτικών να προχωρήσουν στην υιοθέτηση των προτάσεών μας, η πρόοδος που έχει επιτελεσθεί είναι μηδενική και οι προοπτικές επίλυσης του προβλήματος, κατά τρόπο που θα επιτρέψει, επιτέλους, να λάμψει η αλήθεια διαφαίνονται ιδιαίτερα πενιχρές», αναφέρει η ανακοίνωση.

Καταληκτικά, γίνεται λόγος για «ξεδόντιασμα» του συστήματος που έχει διαρκέσει 17 ολόκληρα χρόνια και προστίθεται ότι «έχει έλθει η ώρα να παταχθεί η διαφθορά, η αδιαφάνεια και η διαπλοκή, με έργα και όχι με λόγια. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μόνο με την άσκηση αφόρητης πίεσης από την κοινωνία των πολιτών».

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 15/04/2024 – 19/04/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:             Δευτέρα 15/04/2024                  Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..   Τρίτη 16/04/2024                    Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..                Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                            Επιτροπή για

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά