Πενιχρές οι προοπτικές επίλυσης του προβλήματος του Πόθεν Έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Ανησυχία εκφράζουν λογιστές και οικονομολόγοι αναφορικά με το θέμα του πόθεν έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, κάνοντας λόγο για πενιχρές προοπτικές διευθέτησης του ζητήματος.

Με ανακοίνωσή τους, οι Χρήστος Π. Παναγιωτίδης, Εγκεκριμένος Λογιστής Ελεγκτής, Νίκος Γ. Συρίμης, Εγκεκριμένος Λογιστής Ελεγκτής και Σερ Χριστόφορος Α. Πισσαρίδης, Νομπελίστας Καθηγητής των Πανεπιστημίων Λονδίνου και Κύπρου, επανέρχονται στο θέμα του πόθεν έσχες και καλούν την κοινωνία να ασκήσει πίεση για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου της πάταξης της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και της διαπλοκής.

«Είμαστε ενεργοί πολίτες που παρακολουθούμε με αίσθημα μεγάλης ανησυχίας τη συνεχιζόμενη απραξία, τόσο από πλευράς της εκτελεστικής όσο και από πλευράς της νομοθετικής εξουσίας, στο «πόθεν έσχες» των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Και ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί επιβεβαιώνουν και υιοθετούν την ανάγκη της πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής, δυστυχώς – μέχρι της στιγμής – δεν έχει γίνει τίποτα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος, που έχει διασύρει την πατρίδα μας διεθνώς», προστίθεται.

Σημειώνουν δε, ότι οι νομοθετικές προτάσεις που σήμερα βρίσκονται ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής οδηγούν στη διαιώνιση, παρά στην επίλυση του προβλήματος.

Παράλληλα υπενθυμίζουν πρόταση που κατέθεσαν υπό τον τίτλο «Λευκή Βίβλος: Οι Καταστάσεις Περιουσίας των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) και το Συναφές Πόθεν Έσχες στην Κύπρο» 

«Δυστυχώς, παρά τις διακηρυγμένες προθέσεις των πολιτικών να προχωρήσουν στην υιοθέτηση των προτάσεών μας, η πρόοδος που έχει επιτελεσθεί είναι μηδενική και οι προοπτικές επίλυσης του προβλήματος, κατά τρόπο που θα επιτρέψει, επιτέλους, να λάμψει η αλήθεια διαφαίνονται ιδιαίτερα πενιχρές», αναφέρει η ανακοίνωση.

Καταληκτικά, γίνεται λόγος για «ξεδόντιασμα» του συστήματος που έχει διαρκέσει 17 ολόκληρα χρόνια και προστίθεται ότι «έχει έλθει η ώρα να παταχθεί η διαφθορά, η αδιαφάνεια και η διαπλοκή, με έργα και όχι με λόγια. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μόνο με την άσκηση αφόρητης πίεσης από την κοινωνία των πολιτών».

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Αυξημένος και με κοινωνικό προσανατολισμό ο προϋπ. ΥΠΕΣ, σε ιστορικό υψηλό τα έσοδα από τουρισμό

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/11/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Προϋπολογισμού του 2024 Νόμος του 2023   Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2024 και ειδικότερα η έγκριση πληρωμής από το Πάγιο Ταμείο

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε αναμονή η β’ φάση νοσοκομείου Αθαλάσσας, κενά στη ψυχική υγεία και επέκταση θητείας ΔΣ «Φωνής»

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/11/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα Η Επιτροπή συζήτηση το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το ανθρώπινο δικαίωμα στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα. Σε αναμονή η