Παρέμβαση Γ. Λουκαΐδη στην ΚΣΣΕ για την πολιτική κρίση στη Σερβία

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Παρέμβαση για την πολιτική κρίση στη Σερβία έκανε ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και Πρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μιλώντας στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ, εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Σε ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρεται ότι στην παρέμβασή του, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν ως έκφραση δυσαρέσκειας και απογοήτευσης εκ μέρους του σερβικού λαού έχουν εξελιχθεί σε ευρύτερη κινητοποίηση για την κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη δημόσια λογοδοσία. Σημειώνοντας ότι οι πλείστες διαδηλώσεις στη χώρα είχαν ειρηνικό χαρακτήρα, ανέφερε ταυτόχρονα ότι όλες οι μορφές βίας και έκφρασης μίσους είναι καταδικαστέες.

Επισήμανε περαιτέρω ότι το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση, η ελευθερία της έκφρασης και η δυνατότητα πρόσβασης σε πλουραλιστικά μέσα ενημέρωσης, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους μιας σταθερής και υγειούς δημοκρατίας.

Τονίζοντας τη σημασία τήρησης μιας εποικοδομητικής προσέγγισης για την επίλυση της κρίσης, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στον διάλογο με τους φοιτητές, την κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματά τους και να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του λαού.

Η εφαρμογή των συστάσεων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σχετικά με την εκλογική διαδικασία, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και ο πλουραλισμός στα ΜΜΕ αποτελούν προτεραιότητα, υπογράμμισε ο κ. Λουκαΐδης. Η οικοδόμηση ενός δημοκρατικού μέλλοντος στη Σερβία, τόνισε απαιτεί αυτοσυγκράτηση, υπομονή και κοινή δέσμευση.

Nomoplatform – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Επανέναρξη εργασιών: προϋπολογισμοί και αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/01/2026, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Αποκρατικοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, του Κεντρικού Αποθετηρίου και του Κεντρικού Μητρώου Αξιών και Μεταφοράς του Προσωπικού του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου στο Υπουργείο Οικονομικών Νόμος

Άλλες ειδήσεις

Με συζήτηση για ευρωπαϊκές γεωπολιτικές προκλήσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση COSAC

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, Δευτέρα οι εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC Chairs), την οποία φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων