Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών στην 72η Διάσκεψη της COSAC στη Βουδαπέστη

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Οι Βουλευτές, Χάρης Γεωργιάδης (επικεφαλής), Μαρίνα Νικολάου, Χρίστος Χρίστου και Κωστής Ευσταθίου, με παρεμβάσεις τους τοποθετήθηκαν επί των συζητήσεων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών της  72ης Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, μεταξύ 27 και 29 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης για το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σε παρέμβασή του ο Χάρης Γεωργιάδης διερωτήθηκε «για την υπεράσπιση ποιών αξιών και συμφερόντων μπορεί να γίνεται λόγος όταν ταυτόχρονα ως Ευρωπαίοι αγνοούμε επιθετικές τάσεις και ολοκληρωτικά καθεστώτα προτάσσοντας σε αρκετές περιπτώσεις το βραχυπρόθεσμο οικονομικό όφελος εις βάρος της πολιτικής των κυρώσεων», αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ενεργειακή εξάρτηση κρατών μελών από τη Ρωσία και την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού από κράτη μέλη στο καθεστώς Ερντογάν.

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις έχουν σε αρκετές περιπτώσεις αρνητικές επιπτώσεις και σε αυτούς που τις επιβάλλουν και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση της Κύπρου η οποία ευθυγραμμίστηκε με τις αποφάσεις της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, επωμιζόμενη σημαντικό οικονομικό κόστος. Ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι η Κύπρος ως χώρα η οποία γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει εισβολή και  κατοχή, γνωρίζει επίσης ότι η υπεράσπιση  αρχών και αξιών συνεπάγεται και κόστος και «ως εκ τούτου, δεν πρέπει να προτεραιοποιούμε τα μεσοπρόθεσμα οικονομικά οφέλη με τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα και αξίες».

Kατά τη συζήτηση της κατάστασης της Ένωσης κατά το έτος της θεσμικής μετάβασης και της 15ης επετείου από την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, η Μαρίνα Νικολάου σε παρέμβασή της, υπογράμμισε τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, η οποία, όπως διαμορφώθηκε μέσα από τις Συνθήκες, με τελευταία τη Συνθήκη της Λισαβόνας, «εμφανίζει σημαντικά δομικά δημοκρατικά ελλείμματα» ενώ, όπως είπε, «ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες και την ανεργία».

Σύμφωνα με την κ. Νικολάου, η Συνθήκη της Λισαβόνας επέφερε αυξημένη λιτότητα και περιόρισε την οικονομική αυτονομία των κρατών-μελών, με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση των λαών προς όφελος των τραπεζών και του πολυεθνικού κεφαλαίου. Σημείωσε περαιτέρω την επιτακτική ανάγκη αντικατάστασης του Δημοσιονομικού Συμφώνου, της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση, καθώς και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με πολιτικές κοινωνικής σύγκλισης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Παράλληλα, η κ. Νικολάου καυτηρίασε την εμπλοκή της ΕΕ στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση στρατιωτικών οικονομικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία, συμπλήρωσε, συνεχίζει να κατέχει παράνομα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η κ. Νικολάου υπογράμμισε την ανάγκη όπως η ΕΕ αποτελέσει παράγοντα ειρήνης και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου τόσο για την Κύπρο όσο και για άλλους υπό κατοχή λαούς. Τόνισε τον κίνδυνο για μια περιφερειακή σύρραξη στη περιοχή εξαιτίας της εν εξελίξει γενοκτονίας που συντελείται εις βάρος του λαού της Παλαιστίνης. Κάλεσε επίσης την ΕΕ να συνταχθεί με τις δυνάμεις στη διεθνή κοινότητα που απαιτούν τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και του εποικισμού, λύση δύο κρατών και άμεση κατάπαυση του πυρός.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος των ευρωπαϊκών δημογραφικών τάσεων και της ανταπόκρισης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι το δημογραφικό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αφού «οι αριθμοί είναι αμείλικτοι προδιαγράφοντας έναν αβέβαιο μέλλον».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο δείκτης γεννήσεων στην ΕΕ είναι κοντά στο 1,5 ανά γυναίκα, στοιχείο που, όπως είπε, δείχνει ότι δεν καλύπτεται ο απαραίτητος αριθμός για αναπλήρωση του πληθυσμού. Σε σχέση με την Κύπρο, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος δείκτης είναι χειρότερος και η εξίσωση γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη, δεδομένου ότι και οι τρεις  πυλώνες στους οποίους βασίζεται το δημογραφικό, ο δείκτης γεννήσεων, η γήρανση του πληθυσμού και οι μεταναστευτικές ροές  έχουν αρνητικό πρόσημο, καθιστώντας το ζήτημα της δημογραφικής αλλοίωσης προτεραιότητα προς αντιμετώπιση.

Περαιτέρω, ο Κύπριος Βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη θέσπισης κατάλληλων κινήτρων για αύξηση του ποσοστού γεννήσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαφωνούν με τη θέση ότι οι παράνομες και ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές αποτελούν τη λύση στο ζήτημα της υπογεννητικότητας. Στόχος, συμπλήρωσε, είναι να δοθούν προοπτικές στους λαούς της Ευρώπης και όχι αυτοί να αντικατασταθούν.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, ο Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι έχει πλέον αποδειχθεί ότι η ΕΕ δεν επιδίωξε σοβαρά ούτε και είναι σε θέση να ασκήσει τη δική της αυτόνομη κοινή εξωτερική πολιτική, η οποία είναι στενά συνυφασμένη με την πολιτική ασφάλειας. Η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της Κύπρου, η τραυματική εμπειρία στην Ουκρανία, η εξοργιστικά παθητική στάση ως θεατή στην τραγωδία που συντελείται στη Μέση Ανατολή, την Πύλη της Ανατολής προς την Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Ευσταθίου, αποδεικνύουν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ασκήσει ουσιώδη επιρροή ούτε και να διαμορφώσει οποιαδήποτε εξέλιξη, ακόμη και σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο κ. Ευσταθίου τόνισε επίσης ότι η επιδείνωση των διεθνών σχέσεων, οι δραματικές γεωπολιτικές εξελίξεις και οι συνέπειές τους στην ευρωπαϊκή συνοχή, αναδεικνύουν για ακόμα μια φορά, την επιτακτική ανάγκη όπως η ΕΕ προωθήσει στρατηγικά την αυτοτέλειά της.  Η αυτονομία στην κοινή πολιτική ασφάλειας και εξωτερική πολιτική μπορεί να είναι δαπανηρή και επίπονη, είναι όμως απολύτως αναγκαία για την Ευρώπη. Επισήμανε, ότι “ως Ευρωπαίοι οφείλουμε να προτάξουμε ως προτεραιότητα τον απογαλακτισμό μας από τη μεγάλη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σύμμαχο”.

Nomoplatform – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Άμυνας

Εισαγωγή Ελληνοκυπρίων σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/11/2024, εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο:  Οι περί Στρατού της Δημοκρατίας (Διορισμοί, Ιεραρχία, Προαγωγές και Αφυπηρετήσεις Αξιωματικών) (Τροποποιητικοί) (Αρ. 2) Κανονισμοί του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η δυνατότητα εισαγωγής Ελληνοκυπρίων σπουδαστών σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού,

Αποφάσεις Ολομέλειας

Έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού €94,3 εκ. για τον ΟΑΥ και τελικού απολογισμού 2023

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/11/2024, υπερψήφισε τα νομοσχέδια για την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης και τους κανονισμούς για την θέσπιση σχεδίων υπηρεσίας