Ολομέλεια της Βουλής: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, συνεδρίασε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπό την προεδρία της κ. Αννίτας Δημητρίου, με θέμα τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του Ιουλίου του 1974. Μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί κομμάτων ανέφεραν τα ακόλουθα:

Πρόεδρος της Βουλής, κ. Αννίτα Δημητρίου: «Ως Κοινοβούλιο δηλώνουμε τη βούληση και αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.»

Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου: «Εμείς, δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον στόχο μας. Και ο στόχος αυτός, τόσο για τον Δημοκρατικό Συναγερμό όσο και για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση, είναι η ταχύτερη δυνατή επανέναρξη του διαλόγου με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού. Με άξονα το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.»

Γενικός Γραμματέας Α.Κ.Ε.Λ. – Αριστερά Νέες Δυνάμεις, κ. Στέφανος Στεφάνου: «Πολλές φορές στο παρελθόν περιμέναμε από άλλους να μας λύσουν το δικό μας πρόβλημα και δεν αναλάβαμε εμείς πρωτοβουλίες. Στα χέρια της Τουρκίας βρίσκεται το κλειδί της λύσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει ρόλο. Ρόλος της είναι να εξαντλεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες κάθε δυνατότητα, να αξιοποιεί κάθε εργαλείο και κάθε συγκυρία για να δημιουργεί δυναμική και να σπρώχνει προς τη λύση.»

Πρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος: «Η λύση που ζητούμε και επιδιώκουμε δεν είναι λύση που ωφελεί μόνο εμάς. Θέλουμε μια λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού, θα ωφελεί και τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι είναι και αυτοί μέρος του λαού μας και θύματα της τουρκικής επεκτατικότητας.»

Εκ μέρους του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, κ. Λίνος Παπαγιάννης: «Με την ανάλογη στρατηγική και ενεργώντας άμεσα, πρέπει να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς της Άγκυρας και να σηκώσουμε επιτέλους ανάστημα.»

Πρόεδρος Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών – Ε.Δ.Ε.Κ., κ. Μαρίνος Σιζόπουλος: «Η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε και διατηρήθηκε με θυσίες και αίμα ηρώων. Θα αγωνισθούμε για να την παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές και πάλι ελεύθερη και δημοκρατική, όπως την οραματίσθηκαν και για την πραγματοποίησή της αγωνίσθηκαν μέχρι την τελευταία τους πνοή οι ήρωες που τιμούμε σήμερα. Αυτή είναι και η καλύτερη υπόσχεση στη μνήμη τους.»

Πρόεδρος Δημοκρατικής Παράταξης, κ. Μάριος Καρογιάν: «Η ευθύνη για τη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος, για την αναζωογόνηση των ελπίδων και των προσδοκιών του κυπριακού λαού, είναι βαρύτατη. Το ιστορικό μας χρέος, τεράστιο.»

Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου: «Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αφήσουμε την Τουρκία να πετύχει τους στόχους της ούτε καν να νοηθεί ότι θα δεχθούμε ποτέ λύση δύο κρατών, εγκαταλείποντας για πάντα την Καρπασία, την Κερύνεια, τη Μόρφου και το Βαρώσι.»

Με το πέρας των ομιλιών, η Βουλή ενέκρινε ψήφισμα για καταδίκη της παράνομης απόφασης της Τουρκίας για άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

 

 

 

 

 

 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Διαφωνία στη Βουλή για πρόταση δημοσιοποίησης δωρητών Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/06/2024, εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου: Ο περί του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης Νόμου, ώστε η επιτροπή διαχείρισης