Ο βουλευτής, Ανδρέας Πασιουρτίδης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ), απηύθυνε εκ μέρους της Συνέλευσης οπτικογραφημένο μήνυμα κατά την 23η Σύνοδο της Συνέλευσης των Κρατών Μελών του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), που πραγματοποιείται μεταξύ 2 και 7 Δεκεμβρίου 2024, στη Χάγη.
Σε ανακοίνωσή της, η Βουλή αναφέρει ότι στο μήνυμά του, ο κ. Πασιουρτίδης είπε ότι «γινόμαστε μάρτυρες της αυξανόμενης ασέβειας προς τις αξίες, όπως αυτές κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και κατάφωρων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».
Ως εκ τούτου, τόνισε πως απαιτείται η πλήρης στήριξή μας προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το έργο του.
Καλωσορίζοντας εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου την Ουκρανία, ως νέο μέλος του Καταστατικού της Ρώμης, ο κ. Πασιουρτίδης υπογράμμισε ότι η ΚΣΜ καταδίκασε εξαρχής και με τον πιο έντονο τρόπο την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η ΚΣΜ σημειώνει τη δέσμευση κρατών μελών της ΕΕ να σεβαστούν τις αποφάσεις του ΔΠΔ σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα, σημειώνοντας πως κάθε κράτος μέλος της Συνθήκης της Ρώμης έχει ευθύνη να συνδράμει το ΔΠΔ στην εκτέλεση της εντολής του, καθώς η αδυναμία συμμόρφωσης και τήρησης των αποφάσεων του ΔΠΔ δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο.
Περαιτέρω, ανέφερε ότι τέτοιες εξελίξεις, όπως η ως άνω μη συμμόρφωση, «πλήττουν την εμπιστοσύνη και αυξάνουν τη δυσπιστία στη διεθνή πολυμέρεια», ενώ τόνισε την πλήρη προσήλωση των κρατών μελών της ΚΣΜ στους στόχους για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς συστήματος διακυβέρνησης, που έχουν υιοθετηθεί με το Σύμφωνο για το Μέλλον στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον.
«Αρχής γενομένης», πρόσθεσε, «από τη συμμόρφωση με και εφαρμογή των αποφάσεων των Διεθνών Δικαστηρίων, το έργο των οποίων πρέπει να είναι ανεξάρτητο και αμερόληπτο, με στόχο την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα φρικτών εγκλημάτων που διαπράττονται στον κόσμο».
Καταληκτικά, είπε ότι «προς τούτο η ΚΣΜ θα προωθήσει τα αποτελέσματα της παρούσας Συνόδου στα κράτη μέλη της, στοχεύοντας στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων προς υποστήριξη του έργου του ΔΠΔ».
Nomoplatform – ΚΥΠΕ