Ο Κ. Ευσταθίου παρουσίασε στην Επ.Νομικών ΚΣΣΕ προσχέδιο έκθεσης κατά διασυνοριακής καταστολής

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Ο Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, Εισηγητής της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), παρουσίασε  ενώπιον της Επιτροπής το προσχέδιο  έκθεσής του, με θέμα την καταπολέμηση της διασυνοριακής καταστολής, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτρόπης ότι η έκθεσή του θα επικεντρωθεί στη χρήση νομικών εργαλείων, για να καταδείξει τους τρόπους με τους οποίους τα αυταρχικά καθεστώτα στοχοποιούν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

Σε ανακοίνωση της Βουλής αναφέρεται ότι στο πλαίσιο αυτό, ο Κύπριος Βουλευτής ανέφερε ότι η διασυνοριακή καταστολή συνιστά  μια ιδιαίτερα ανησυχητική και διαρκώς εντεινόμενη  απειλή για το κράτος δικαίου και την προστασία των  ανθρωπίνων  δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Όπως επεσήμανε,  η πρακτική αυτή λαμβάνει ποικίλες  μορφές, περιλαμβανομένων άμεσων πράξεων βίας και εκφοβισμού, καθώς επίσης την κατάχρηση ψηφιακών και νομικών εργαλείων, με στόχο τη δίωξη και φίμωση  αντιφρονούντων, ακόμη και πέραν των  εθνικών  συνόρων αυταρχικών καθεστώτων.

Ειδικότερα ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι η Έκθεσή του θα επικεντρωθεί στη χρήση νομικών εργαλείων, όπως οι κόκκινες ειδοποιήσεις της INTERPOL, τα αιτήματα έκδοσης, τα μέτρα κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και οι διακρατικές αιτήσεις δικαστικής συνδρομής, για να καταδείξει τους τρόπους με τους οποίους τα αυταρχικά καθεστώτα στοχοποιούν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

Σημείωσε, περαιτέρω, πως η έκθεσή του θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις πολιτικής και  σειρά θεσμικών μέτρων, με στόχο την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας και τη διαμόρφωση ενός πιο ανθεκτικού  διεθνούς πλαισίου συνεργασίας για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του φαινομένου.

Nomoplatform – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Προσφύγων

Στοιχεία για μοριοδότηση για τ/κ κατοικίες και διαβεβαιώσεις για έργα συντήρησης κατοικιών Τακτακαλά το 2026

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/01/2026, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:  Η εν γένει διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου  Στοιχεία για μοριοδότηση για τ/κ

Άλλες ειδήσεις

Η συνεργασία Λευκωσίας-Πεκίνου στην επίσκεψη Βουλευτών στην Κίνα

Η ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Κίνας συζητήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην Κίνα, σύμφωνα με