Nomoplatform: Διαφάνεια και χάραξη πολιτικής στη διάθεση του κοινού

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Το ηλεκτρονικό νομοθετικό παρατηρητήριο Nomoplatform™ έδωσε στη διάθεση του κοινού ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Oxygono. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία η οποία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Zenox Public Affairs, σε μια προσπάθεια για αύξηση της διαφάνειας, καθιστώντας τη διαδικασία χάραξης πολιτικής, πιο προσιτή για τον πολίτη. Μέσα από το ηλεκτρονικό νομοθετικό παρατηρητήριο οι πολίτες είναι πλέον σε θέση να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες από την κατάθεση των νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου, τα εκκρεμή νομοσχέδια χωρίς κόστος.

Σε συνέντευξη του στο philenews, o αντιπρόεδρος του μη κυβερνητικού οργανισμού Oxygono Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, εξηγεί πώς το Nomoplatform™ φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει περεταίρω τους πολίτες, είτε αυτοί προέρχονται από τον ακαδημαϊκό, τον επιχειρηματικό κόσμο ή και την κοινωνία των πολιτών προκειμένου να συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής. Είναι σημαντικό, επεσήμανε, η δύσκαμπτη νομοθετική διαδικασία που συντελείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, να τύχει περισσότερης ενημέρωσης και διαφάνειας ως προς την εξέλιξη των διαδικασιών. Πρόσθετα, ευελπιστεί, αυτό να συνδυαστεί και με τη ρύθμιση της νομοθεσίας η οποία θα εξασφαλίζει το διαφανές lobbying, προκειμένου να έρθουν ακόμα πιο κοντά στα κέντρα παραγωγής πολιτικής οι πολίτες, με τον σωστό τρόπο, για να αξιοποιηθεί η κοινωνία των πολιτών, καθώς και η επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα ακόμη περισσότερο, στη διαδικασία παραγωγής πολιτικής. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, σημείωσε, θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη για τη χώρα.

  • Τι είναι το Nomoplatform™;

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός  Oxygono συντονίζει μια προσπάθεια για αύξηση της διαφάνειας, καθιστώντας τη διαδικασία χάραξης πολιτικής πιο προσιτή στο ευρύτερο κοινό. Μέσω της πλατφόρμας Nomoplatform™ η οποία παρέχεται με τη στήριξη του startup Zenox Public Affairs. Μέσα από την προσπάθεια αυτή, παρουσιάζουμε στους πολίτες, εμπεριστατωμένα τα δεδομένα σχετικά με τα εκκρεμή νομοσχέδια και προτάσεις νόμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Προσφέρουμε αυτή την πλατφόρμα χωρίς κανένα κόστος.

  • Πως προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού νομοθετικού παρατηρητηρίου Nomoplatform™ ;

Ως οργανισμός, προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στην ενεργοποίηση περισσότερων πολιτών, είτε  αυτοί προέρχονται από τον επιχειρηματικό κόσμο, είτε την ακαδημαϊκή κοινότητα είτε είναι γενικά ενεργοί πολίτες, προκειμένου να συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής. Εφόσον η νομοθετική διαδικασία συντελείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι σημαντικό να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση και διαφάνεια για την εξέλιξη των διαδικασιών στο Κοινοβούλιο. Είδαμε ότι σε άλλες χώρες υπάρχουν νομοθετικά παρατηρητήρια. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπάρχει το Oeil (σημαίνει «μάτι» στα Γαλλικά). Στην Ελλάδα υπάρχει το Vouliwatch.

Τα προηγούμενα χρόνια, με πρωτοβουλία της Ελίζας Λουκαΐδου και της Μόνικας Ιωαννίδου Πολεμίτου και με τη βοήθεια του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και συγκεκριμένα της Άντρης Βουτουρή και της Χριστιάνας Ξενοφώντος, δημιουργήθηκε το κυπριακό παράρτημα του Vouliwatch το οποίο διακόπηκε πριν περίπου δύο χρόνια λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Σκεφτήκαμε πως αυτή τη δράση άξιζε να την επαναφέρουμε και αποφασίσαμε σε πρώτο στάδιο να ξεκινήσουμε με μια απλή πλατφόρμα με τις εκκρεμούσες νομοθεσίες και στην πορεία να το εξελίξουμε ακόμη περισσότερο.

  • Ποιες συνεργασίες έχετε αναπτύξει με τους θεσμούς για τη δημιουργία του Nomoplatform™ ;

Η δημιουργία της πλατφόρμας ήρθε και ως ιδέα από την Επιτροπή Διαφάνειας, Θεσμών και Δικαιοσύνης της Παράλληλης Βουλής με την οποία συνεργαζόμαστε. Επίσης απευθυνθήκαμε και στο Vouliwatch στην Ελλάδα και μιλήσαμε μαζί τους για την προσπάθεια μας και δέχτηκαν να είναι υποστηρικτές. Πολύ θετικά είδε την πρωτοβουλία και η Επίτροπος Νομοθεσίας κα Λουΐζα Ζαννέτου.

Ως οργανισμός,  είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι και προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία μας σαν κόρη οφθαλμού. Το θεωρούμε ως ένα σημαντικό λόγο που αυξάνεται σταδιακά η εμπιστοσύνη για τον οργανισμό μας. Το ίδιο ισχύει και για το Nomoplatform. Ταυτόχρονα, όμως, επιδιώκουμε να έχουμε άριστες σχέσεις με όλα τα κόμματα, όλα τα ΜΜΕ, όλα τα πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς, θεσμούς και φορείς, κυβερνητικούς και μη που εμπλέκονται ή πρέπει να εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής πολιτικής. Έχουμε παρουσιάσει ήδη σε ένα πανεπιστήμιο το Nomoplatform και έχουμε κληθεί και από άλλα να το πράξουμε το επόμενο διάστημα. Στα άμεσα σχέδια είναι και η παρουσίαση του στον Τύπο, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.

  • Τι φιλοδοξείτε ως οργανισμός να προσθέσει το Nomoplatform™  στη διαφάνεια και τη χάραξη πολιτικής η οποία θα είναι προσιτή στο ευρύ κοινό;

Όπως υποστηρίζουν στο βιβλίο τους «Γιατί τα έθνη αποτυγχάνουν» (Why Nations Fail), ο καθηγητής στο Harvard James Robinson και ο καθηγητής στο MIT Daron Acemoglu, οι δημοκρατίες στις οποίες οι πολιτικοί θεσμοί είναι ανοικτοί και έχουν μακρά ιστορία συμμετοχικότητας, είναι πιο πιθανόν να διατηρηθούν για περισσότερα χρόνια.

Θεωρούμε ότι το να έρθουν πιο κοντά οι ενεργοί πολίτες στον τρόπο παραγωγής πολιτικής και να συνεισφέρουν εποικοδομητικά, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας. Ελπίζουμε αυτό να συνδυαστεί και με τη ρύθμιση της νομοθεσίας η οποία θα ρυθμίζει και θα εξασφαλίζει το διαφανές lobbying, προκειμένου να έρθουν ακόμα πιο κοντά στα κέντρα παραγωγής πολιτικής οι πολίτες, με τον σωστό τρόπο, για να αξιοποιηθεί η κοινωνία των πολιτών και η επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα ακόμη περισσότερο, στη διαδικασία παραγωγής πολιτικής

  • Θα προστεθούν νέες λειτουργίες στην πλατφόρμα από τις ήδη υφιστάμενες;

Ναι, αυτό θα θέλαμε. Σκεφτόμαστε να προστεθούν εργαλεία που να παρέχουν στατιστικά για τον αριθμό προτάσεων νόμου που καταθέτει ο κάθε βουλευτής και το κάθε κόμμα και τον αριθμό των νομοσχεδίων που καταθέτει το κάθε Υπουργείο, πόσα από αυτά περνούν, τι θέματα αφορούν, τι ψηφίζει ο κάθε βουλευτής, κλπ.

 Επίσης θέλουμε να προσθέσουμε συνεχή ενημέρωση από τις Επιτροπές της Βουλής για κάθε νομοσχέδιο και πρόταση νόμου. Παράλληλα, θέλουμε να υπάρχουν τα βιογραφικά και άλλα στοιχεία του κάθε βουλευτή και βουλεύτριας, το πόθεν έσχες τους, οι θέσεις τους κλπ, έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να τους γνωρίσει καλύτερα. Τέλος, θέλουμε να προσθέσουμε ενημερωτικά σημειώματα για τα σημαντικά νομοθετήματα που κατατίθενται, ενώ θα μπορούσαμε να παρέχουμε την ευκαιρία της διεξαγωγής ενημερωτικών συζητήσεων αλλά και διαβουλεύσεων.

  • Η νομοθετική διαδικασία μέχρι τώρα απαιτούσε εκτεταμένο χρόνο, επεξεργασία, τροποποίηση κτλ μέχρι να φτάσει ένα νομοσχέδιο ή μία πρόταση νόμου ενώπιον της ολομέλειας. Πιστεύετε ότι θα προσθέσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών αφού οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση;

Κάτι που παρατηρούμε γενικά στην πολιτική στην Κύπρο, είναι ότι όταν υπάρχουν φώτα της δημοσιότητας, ή αλλιώς παρακολούθηση -το λέω με την καλή έννοιακαι δεν εννοώ απαραίτητα έλεγχος-ανεβαίνει το επίπεδο.

Θέλουμε να κινητοποιήσουμε τους βουλευτές, εφόσον θα υπάρχει κάποιου αξιολόγηση του έργου τους, να ανεβάσουν και άλλο το επίπεδο και να βελτιώσουν την ποιότητα των νομοθετημάτων που ψηφίζουν αλλά και φυσικά την ταχύτητα που τα ψηφίζουν καθώς πολλές φορές τα έχει άμεση ανάγκη ο λαός. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην ΕΕ στην ενσωμάτωση ευρωπαϊκών νομοθεσιών. Μπορούμε να γίνουμε πρωτοπόροι λόγω και του μεγέθους μας.

  • Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων είδαν με θετικό μάτι την ανάπτυξη ενός τέτοιου εργαλείου;

Το καλοκαίρι του 2020, έγινε εισήγηση για τη δημιουργία μίας τέτοιας πλατφόρμας και από την Παράλληλη Βουλή στην ολομέλειά της ενώπιον του τότε προέδρου της Βουλής κου Συλλούρη και άλλων βουλευτών. Οι βουλευτές το είδαν πολύ θετικά και διευθετήθηκε συνάντηση με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Βουλής ο οποίος μάς ανέφερε ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί τέτοια πλατφόρμα στην ιστοσελίδα της Βουλής και αν θέλουμε να το κάνουμε με ιδιωτική πρωτοβουλία και να μας προμηθεύουν με το σχετικό υλικό.

Στην ιστοσελίδα της Βουλής αναρτώνται οι προτάσεις και τα νομοσχέδια από το 2020 και έπειτα αλλά δεν υπάρχει μηχανή αναζήτησης, δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία και γενικά η αναζήτηση δεν είναι φιλική προς τον χρήστη. Αν και ακόμη δεν δώσαμε ιδιαίτερη δημοσιότητα (εκτός από τα social media), αρκετοί βουλευτές,  κοινοβουλευτικοί συνεργάτες βουλευτών αλλά και υποψήφιοι βουλευτές, μας συνεχάρηκαν και έδειξαν αρκετό ενδιαφέρον για να βοηθήσουν να εξελιχτεί ακόμη περισσότερο η πλατφόρμα.

  • Με ορίζοντα τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, θεωρείτε πως θα είναι ένα εργαλείο το οποίο θα προσθέσει στο δημόσιο διάλογο που εξελίσσεται στην προεκλογική εκστρατεία;

Μπορεί σε αυτές τις εκλογές να μην παίξει ιδιαίτερο ρόλο αλλά σίγουρα στο μέλλον, αν εξελιχθεί σωστά, μπορεί να γίνει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους ψηφοφόρους, οι οποίοι θα μπορούν να δουν τις επιδόσεις των βουλευτών και των κομμάτων της απερχόμενης Βουλής. Υπάρχει πάντως μια συνεργασία στα σκαριά με τον οργανισμό Terra Cypria για τις επερχόμενες εκλογές για να εξαχθούν στατιστικά για προτάσεις νόμου σχετικές με το περιβάλλον.

  • Ποια είναι τα επόμενα βήματα τα οποία σχεδιάζετε όσον αφορά το συγκεκριμένο εργαλείο;

Θέλουμε αρχικά να εργοδοτήσουμε άτομο ή άτομα τα οποία θα εργάζονται επί μόνιμης βάσης στην πλατφόρμα, να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Βουλή και να την επικαιροποιούν. Επιθυμούμε επίσης να κάνουμε συναντήσεις με όλα τα κόμματα για να τους εξηγήσουμε την χρησιμότητα της πλατφόρμας ευελπιστώντας να την στηρίξουν. Επίσης θέλουμε να συναντηθούμε με τα διάφορα υπουργεία για να τους προτείνουμε να αναλάβουμε κάποιες επίσημες διαβουλεύσεις που είναι απαραίτητες κατά τη διαδικασία ψήφισης κάποιων νομοσχεδίων. Τέλος, σκεφτόμαστε να προσφέρουμε υπηρεσίες νομοθετικής παρακολούθησης (legislative tracking) σε οργανισμούς που το επιθυμούν. Όποιος ενδιαφέρεται για το project και θέλει με οποιονδήποτε τρόπο να συμβάλει, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο [email protected].

Πηγή – Philenews (13.2.21) Nomoplatform: Διαφάνεια και χάραξη πολιτικής στη διάθεση του κοινού

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Προαγωγές δημοσίου με δύο τρόπους, προβληματισμοί για αποσπάσεις και έγκριση 35 οχημάτων αξιωματούχων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κακοποίηση μαθητών, αναστολή δικαστικών εξόδων για Astrasol και ψήφισμα για καθαρό περιβάλλον

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν το δικαίωμα των παιδιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και το ανθρώπινο δικαίωμα διαβίωσης σε υγιές περιβάλλον. Οι μαθητές έσπασαν τη σιωπή τους για κακοποίηση, παρούσα η ίδια σε εξομολόγηση μαθήτριας, είπε η ΥΠΑΝ