Νέα πολιτική για ακραία καιρικά φαινόμενα και πλήθος αιτήσεων για φωτοβολταϊκά στην ελ. Αμμόχωστο

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/11/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

  • Άμεσος επανακαθορισμός πολιτικής για ακραία καιρικά φαινόμενα 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη άμεσου επανακαθορισμού της πολιτικής για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Η ανάγκη επανακαθορισμού πολιτικής για ακραία καιρικά φαινόμενα ενώπιον της Επ. Γεωργίας 

Η ανάγκη άμεσου επανακαθορισμού της πολιτικής για τα ακραία καιρικά φαινόμενα τέθηκε την Τρίτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας. 

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία o βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, είπε πως «η υφιστάμενη πολιτική και το πλαίσιο, που ακολουθείται αυτή τη στιγμή, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, ούτε και οι όροι και οι κανονισμοί που το διέπουν, παρέχουν την επιθυμητή στήριξη σε ακραία καιρικά φαινόμενα». 

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Πάζαρο, κατά τη συζήτηση άκουσαν από το Υπουργείο Γεωργίας και ειδικά από τις Αγροτικές Οργανώσεις τις απόψεις και τις θέσεις τους αναφορικά στην πολιτική, που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως προβλέπεται από το πλαίσιο. 

Είπε πως ο ΔΗΣΥ ζητά να επανακαθοριστούν κάποιοι από τους κανονισμούς του υφιστάμενου πλαισίου, έτσι ώστε αυτό να παρέχει πραγματική στήριξή στους γεωργούς. 

Εξήγησε ότι όπως όταν προκύπτει ζημιά και ανακοινώνει το Τμήμα Γεωργίας «Δήλωση Ζημίας», το αποτέλεσμα της δηλούμενης ζημιάς να αποφασίζεται κατά τη συγκομιδή της σοδειάς, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματική ζημιά του γεωργού. 

Όπως σημείωσε η εκτίμηση ζημιάς στη ευρύτερη περιοχή πρέπει να μειωθεί από το 30% στο 15%, αφού αυτή τη στιγμή – όταν οι γεωργοί έχουν κάτω από 30% ζημιά – δεν δικαιούνται αποζημίωση. 

«Το 30% της ζημιάς», είπε, «να καταβάλλεται άμεσα, ούτως ώστε να μπορούν να επανεκκίνησουν οι γεωργοί άμεσα τις εργασίες τους». 

Επίσης, ανέφερε πως το πόρισμα της εκτίμησης να γίνεται άμεσα – τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε  μέρες μετά από τις οποιεσδήποτε ζημιές. 

Σημείωσε πως το κόμμα του «παραμένει αρωγός των γεωργών», για να προσθέσει πως οφείλουν «όπου διαπιστώνεται αδυναμία και ανάγκη να παρεμβαίνουμε με τον οποιοδήποτε εφικτό τρόπο και αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα με την πρόταση που έχουμε καταθέσει». 

Τέλος, είπε πως ζητούν να επανακαθοριστούν κάποιοι από τους όρους του υφιστάμενου πλαισίου, προκειμένου να παρέχεται η πραγματική στήριξη στους γεωργούς, όταν είναι αντιμέτωποι με συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων. 

Συναφείς Δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Tο Δεκέμβριο αποζημιώσεις προς τους πληγέντες γεωργούς 

  • Διαφύλαξη Γεωργικής Γης και Περιοχών Αναδασμού από Φωτοβολταϊκά Πάρκα 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι τρόποι διαφύλαξης της εύφορης γεωργικής γης και των περιοχών αναδασμού από τις εγκαταστάσεις πάρκων φωτοβολταϊκών. 

Δεκάδες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα στην ελ. Αμμόχωστο 

Την κραυγή απόγνωσης των κοινοτήτων επαρχίας Αμμοχώστου, για τα έργα ΑΠΕ που φυτρώνουν συνεχώς σε χαλίτικα τεμάχια και στη γεωργική γη, μετέφεραν εκπρόσωποι της περιοχής στη Βουλή. 

Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γη τους και απευθύνουν έκκληση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να θέσουν φραγμό στις άδειες για ΑΠΕ στην περιοχή τους. 

Διαβάστε περισσότερα στο πιο κάτω σύνδεσμο: 

Stockwatch: Δεκάδες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα στην ελ. Αμμόχωστο 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο: 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2020/741 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Άλλες ειδήσεις

Στο Ελσίνκι ο Κ. Χατζηγιάννη για το Προεδρείο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Κυριάκος Χατζηγιάννη, αναχωρεί την Τετάρτη για το Ελσίνκι για να συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2025.

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ανησυχητικά στοιχεία ερευνών για ρητορική μίσους στο διαδίκτυο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/01/2025, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:   Καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο: Ευθύνες κράτους και ιδιωτικών φορέων Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Γιώργου Κουκουμά και Αλεξάνδρας Ατταλίδου. Σκοπός της συζήτησης είναι