Μνημόνιο Συνεργασίας για ανάπτυξη πολιτικών υπεγραψαν Βουλή-Ινστιτούτο Κύπρου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Την κοινή τους δέσμευση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης προς όφελος της κοινωνίας μέσα από την ανάπτυξη των κατάλληλων πολιτικών, επιβεβαίωσαν η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ινστιτούτο Κύπρου, προχωρώντας το πρωί της Τετάρτης στη συνομολόγηση Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ινστιτούτο Κύπρου, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου δήλωσε πως η εξέλιξη αποτελεί ορόσημο για το νομοθετικό σώμα της χώρας, καθώς το Ινστιτούτο Κύπρου επενδύει συστηματικά στην έρευνα, στην καινοτομία και στην αριστεία και μπορεί να δημιουργεί νέα γνώση, κάτι το οποίο, όπως είπε, η Κύπρος χρειάζεται.

«Έχουμε και εμείς ευθύνη στις επιλογές των πολιτών και οφείλουμε να εργαστούμε ακόμη περισσότερο σε αυτό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες φορέων της επιστημονικής κοινότητας που μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην διαμόρφωση λύσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών αλλά και της ποιότητας ζωής των πολιτών», σημείωσε σχετικά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Δρ. Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι η Κύπρος έχει να επιδείξει σημαντικό κεφάλαιο στον τομέα της επιστημονικής αριστείας, το οποίο δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο.

«Επιπλέον, το Ινστιτούτο Κύπρου επικεντρώνεται στον τομέα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, ενώ μπορεί να συμβάλλει με ουσιαστικό λόγο προς τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία, εν όψει και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβουλίου της ΕΕ το 2026», κατέληξε ο Δρ. Μαλάς.

Σε ερώτηση για πιθανούς τομείς προτεραιότητας ως προς τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Μαλάς αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο και ειδικότερα στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, η επιδείνωση της οποίας, όπως εξήγησε, σε βάθος χρόνου θα επηρεάσει την υγεία των κατοίκων με άγνωστο προς το παρόν τρόπο.

«Άρα χρειάζεται έρευνα και είναι υποχρέωσή μας να συνδιαμορφώσουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικές πολιτικές, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Εδώ είναι ο ρόλος του Ινστιτούτου να μεγεθύνει αυτά τα προβλήματα, έτσι ώστε και το Κοινοβούλιο, και βεβαίως η εκτελεστική εξουσία που έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, να διαμορφώσουν πολιτικές με βάθος και εύρος», σημείωσε σχετικά.

Από την πλευρά της, η κ. Δημητρίου προσέθεσε ότι είναι σημαντικό να επενδύσουμε κατά προτεραιότητα σε τέτοια επείγουσας φύσεως νομοθετήματα, προτάσεις νόμου ή και πολιτικές παρεμβάσεις.

«Πέραν των συγκεκριμένων θεματικών που έθεσε ο Πρόεδρος είναι και αξιοποίηση ενός άρτιου και άριστου επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει το Ινστιτούτο Κύπρου που θεωρώ ότι μπορούν ακριβώς να μας δώσουν μέσα από τα αποτελέσματα των ερευνών τους και την ακαδημαϊκή τους γνώση εκείνα τα συστατικά που χρειαζόμαστε για να λάβουμε τις αποφάσεις στις οποίες επιτρέπεται να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε, λέγοντας ακόμη πως μόνο επωφελής μπορεί να είναι για τα δύο μέρη η δρομολόγηση αυτής της συμφωνίας και ότι μπορεί να αξιοποιηθεί με αποτελέσματα προς όφελος και του Κοινοβουλίου και του Ινστιτούτου, αλλά κυρίως της κοινωνίας των πολιτών.

Παρόντες στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ήταν επίσης η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Τασούλα Ιερωνυμίδου, το μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του ΙΚυ Κυριάκος Κόκκινος, ο Αντιπρόεδρος Διοίκησης ΙΚυ Μιχάλης Γιάνγκου, η Βοηθός Αντιπρόεδρος Πολιτικής και Εσωτερικών Επικοινωνιών ΙΚυ Ελενα Σοφοκλέους και ο Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων και Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογικής Πολιτικής και Καινοτομίας ΙΚυ Θεόδωρος Ζαχαριάδης.

Nomoplatform – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Άλλες ειδήσεις

Στο Ελσίνκι ο Κ. Χατζηγιάννη για το Προεδρείο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Κυριάκος Χατζηγιάννη, αναχωρεί την Τετάρτη για το Ελσίνκι για να συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2025.

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ανησυχητικά στοιχεία ερευνών για ρητορική μίσους στο διαδίκτυο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/01/2025, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:   Καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο: Ευθύνες κράτους και ιδιωτικών φορέων Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Γιώργου Κουκουμά και Αλεξάνδρας Ατταλίδου. Σκοπός της συζήτησης είναι