Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/11/2024 εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:
Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η θέσπιση νομοθεσίας με την οποία συστήνεται μητρώο εγκλωβισμένων, στο οποίο θα καταχωρίζονται τα στοιχεία τόσο των εγκλωβισμένων όσο και των απογόνων τους, οι οποίοι συνεχίζουν μέχρι σήμερα να βιώνουν τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής μέρους των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974.
Μητρώο εγκλωβισμένων συζητά η Επιτροπή Προσφύγων, επιφυλάξεις ΥΠΕΞ και ΝΥ
Πρόταση νόμου για την σύσταση μητρώου εγκλωβισμένων συζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, με τους Βουλευτές να αναφέρουν ωστόσο στις δηλώσεις τους ότι Υπουργείο Εξωτερικών και Νομική Υπηρεσία εκφράζουν επιφυλάξεις.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε ότι στη συνεδρία της Επιτροπής ακούστηκαν οι απόψεις της κυβερνητικής πλευράς για την πρόταση νόμου που κατέθεσε η ίδια μαζί με τον Βουλευτή ΔΗΣΥ, Κυριάκο Χατζηγιάννη.
Όπως είπε, τόσο η Νομική Υπηρεσία όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών έθεσαν επιφυλάξεις για επικαλύψεις όσον αφορά στην εφαρμογή της απόφασης της Τέταρτης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας. «Ωστόσο, 10 χρόνια μετά τη Διακρατική, δεν ενημερωθήκαμε για τα όποια μέτρα ή αποφάσεις λήφθηκαν για την εφαρμογή αυτής», πρόσθεσε.
«Το μητρώο θα λειτουργεί ως εργαλείο ηθικής και ιστορικής αποκατάστασης για τους εγκλωβισμένους και τα παιδιά τους και δεν μπορεί να θεωρείται ως μη επωφελής εθνική διαδικασία», σημείωσε η κ. Σούπερμαν.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι στο μητρώο πρέπει να καταγραφούν οι ζώντες και οι τεθνεώτες που εγκλωβίστηκαν στα κατεχόμενα μετά τη χάραξη της γραμμής αντιπαράταξης το καλοκαίρι του 1974.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κουλίας ανέφερε ότι η πρόταση για δημιουργία του μητρώου εγκλωβισμένων «στοχεύει σε πραγματικούς και ιστορικούς λόγους, για να ξέρουμε ακριβώς πόσοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι όταν τραβήχτηκε η γραμμή αντιπαράταξης και ποια ήταν η στάση της Τουρκίας».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του Υπουργείου Εξωτερικών επί του θέματος, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών «δεν έχει καμία δικαιολογία», λόγω της απόφασης που ελήφθη το 2014 για την Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας. Δεν νομίζω ότι πήραν κανένα μέτρο οι κύριοι. Είναι παντελώς άσχετο και οι αιτιάσεις είναι απαράδεκτες», κατέληξε.
Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι ο εξορθολογισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει την παραχώρηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών από τον Κηδεμόνα και την διαχείρισή τους από τους πρόσφυγες, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αδιαβλητότητα των διαδικασιών παραχώρησής τους, η ισονομία μεταξύ των προσφύγων και η πιο δίκαιη κατανομή τους σε πρόσφυγες με βάση αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:
- Αξιολόγηση του προγράμματος επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα και των κινήτρων για νέα ζευγάρια
Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το ζήτημα αποκοπής και μη έγκρισης του επιδόματος επανεγκατάστασης σε σχέση με τις διελεύσεις από και προς τα οδοφράγματα.
Αύξηση επιδομάτων για εγκλωβισμένους/επανεγκατασταθέντες ζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων
Την αύξηση του ύψους των επιδομάτων που καταβάλλονται στους εγκλωβισμένους και στους επανεγκατασταθέντες στα κατεχόμενα ζήτησε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, η οποία συνέχισε τη συζήτηση για το πρόγραμμα επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα και το επίδομα επανεγκατάστασης σε σχέση με τις διελεύσεις από και προς τα οδοφράγματα.
Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, και μέλη της Επιτροπής ανέφεραν ότι το επίδομα ανέρχεται στα €371 για ένα άτομο και €575 για ένα ζεύγος, επισημαίνοντας ότι δεν έχει αυξηθεί από το 2007. Πρόσθεσε ότι έδωσαν διορία στις αρμόδιες υπηρεσίες να θέσουν στην Επιτροπή τις αποφάσεις τους για το θέμα εντός 15 ημερών.
Ο κ. Κέττηρος, δήλωσε ότι υπάρχει ζήτημα σε σχέση με τον έλεγχο των ημερών κατά τις οποίες παραμένουν οι εγκλωβισμένοι και οι επανεγκατασταθέντες στις κατεχόμενες περιοχές, προσθέτοντας ότι υπήρξαν πάρα πολλά παράπονα το τελευταίο διάστημα και έγιναν διάφορες εισηγήσεις στην Επιτροπή Προσφύγων.
Εν συνεχεία, ο κ. Κέττηρος έκανε λόγο για «τρύπες στο σύστημα», επισημαίνοντας ότι «η Αστυνομία, κυρίως του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου, από το οποίο γίνονται οι περισσότερες διελεύσεις των Μαρωνιτών, δεν βοηθά όσο θα έπρεπε την κατάσταση». Ανέφερε ακόμη ότι τέθηκε η εισήγηση για μέτρηση των διανυκτερεύσεων των επανεγκατασταθέντων είτε ανά μήνα είτε ανά έτος, αντί ανά εβδομάδα, ώστε να είναι δικαιούχοι του επιδόματος.
Ακολούθως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων αναφέρθηκε σε περιπτώσεις αποκοπής του επιδόματος από φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες επανεγκατασταθέντων και φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. «Αναγνωρίστηκε και από τις υπηρεσίες ότι αυτό είναι άδικο και δόθηκε η υπόσχεση ότι θα λυθεί τις αμέσως επόμενες μέρες», σημείωσε.
«Μιλούμε για μηδαμινά ποσά σε σχέση με την προσφορά αυτών των ανθρώπων που στερήθηκαν πάρα πολλά πράγματα 50 χρόνια τώρα. Πρέπει αυτά τα ζητήματα να τα βλέπουμε με ευαισθησία», επεσήμανε.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε ότι το μείζον ζήτημα είναι η αποκοπή των επιδομάτων επανεγκατασταθέντων, η καθυστέρηση εξέτασης των ενστάσεων και η παροχή αναδρομικών μέχρι να περατωθεί η διαδικασία.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο συμβαίνουν όλα αυτά, όπως είπε, είναι η έλλειψη μηχανισμού ελέγχου στα οδοφράγματα. «Οι ελλιπείς διαδικασίες του Υφυπουργείου Πρόνοιας και της Αστυνομίας στερούν από τους δικαιούχους τα επιδόματά τους», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι τα ζητήματα αυτά θα ξανασυζητηθούν ενώπιον της Επιτροπής σε δυο εβδομάδες.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε ότι το αίτημα της Επιτροπής είναι «τουλάχιστον να διπλασιαστεί» το επίδομα για τους εγκλωβισμένους επανεγκατασταθέντες. «Δεν μιλούμε για αποτρεπτικά ποσά. Μιλούμε για κάπου 300 άτομα εγκλωβισμένα», σημείωσε.
Ακόμη, είπε ότι όσοι είναι εγκλωβισμένοι από το 1974 μέχρι σήμερα πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερο επίδομα, «διότι είναι άνθρωποι που στερήθηκαν τις δουλειές τους, τη ζωή τους και παρέμειναν ριζωμένοι στη γη που τους γέννησε».
Nomoplatform – ΚΥΠΕ