Μεσολάβηση μεταξύ Ασφαλιστικών και ΟΑΥ για νοσήλια, ξεκινά διαβούλευση για Εθνική Στρατηγική ΛΟΑΤΚΙ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/06/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Διασφάλιση δικαιώματος σε παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η διασφάλιση του δικαιώματος του ασφαλιζομένου σε παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και κάλυψης ατυχημάτων και η υποχρέωση του κράτους για εντοπισμό κενών και δυσλειτουργιών που παρουσιάζονται στην κάλυψη ασφαλιζομένων λόγω της ταυτόχρονης εμπλοκής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) και άλλων ασφαλιστικών παρόχων.

Μεσολάβηση μεταξύ Ασφαλιστικών και ΟΑΥ για νοσήλια

Σε επαφές προχωρά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να μπορέσει να θεσμοθετηθεί διαδικαστικά το πως θα τύχει διαχείρισης ο συμβαλλόμενος με το ΓεΣΥ ασθενής, ο οποίος εισάγεται σε οποιοδήποτε νοσηλευτήριο συμβαλλόμενο με το ΓεΣΥ, μετά από κάποιο τροχαίο ατύχημα, ενώ όπως δήλωσε η Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου θα εξεταστεί πώς θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε μια διαμεσολάβηση για αυτό το ζήτημα.

Το θέμα εξετάστηκε για τρίτη φορά σήμερα στην Επιτροπή, αφού, όπως εξήγησε και η κ. Χαραλαμπίδου, είχε διαπιστωθεί ότι σε περιπτώσεις τραυματισμών σε τροχαία, γίνεται πλήρης κάλυψη των νοσηλίων από το ΓεΣΥ, ενώ ο Κύπριος φορολογούμενος πληρώνει και ασφάλειες έναντι τρίτου αλλά και πλήρους κάλυψης, παράλληλα με τη συνεισφορά του για το ΓεΣΥ.

Παρά το γεγονός ότι είχε παραχωρηθεί χρόνος ώστε ΟΑΥ και Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών να βρουν φόρμουλα για να εκλείψει το φαινόμενο αυτό, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής διαφάνηκε ότι δεν ήταν κάτι τέτοιο εφικτό. Ο ΟΑΥ πρότεινε την καταβολή ενός ποσού από πλευράς Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, το οποίο, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΟΑΥ στη συνεδρίαση, υπολογίστηκε «με εμπεριστατωμένο τρόπο», λαμβάνοντας υπ’ όψη τον αριθμό των περιστατικών που προκύπτουν ετήσια ανά κατηγορία και το μέσο κόστος για τη διαχείριση του περιστατικού ανά κατηγορία.

Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών ανέφερε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει στην καταβολή του ετήσιου ποσού των €6,2 εκ. που ζήτησε ο ΟΑΥ. Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου, Ανδρέας Αθανασιάδης, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να καταβάλουν ποσά για τα οποία έχει γίνει διαδικασία για απαίτηση αποζημίωσης.

Στη βάση αυτή, τα μέλη της Επιτροπής ρώτησαν κατά πόσο θα μπορούσε ο ΟΑΥ να υποβάλει τέτοιες απαιτήσεις προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, κατόπιν συνεννόησης με τον ασφαλισμένο, εφόσον αυτός έχει νοσηλευθεί σε νοσοκομείο συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ μετά από τροχαίο. Ο ΟΑΥ ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε μία τέτοια διαδικασία για κάθε περιστατικό, επισημαίνοντας ότι η γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος θα ήταν σοβαρό αντικίνητρο.

Ενώπιον του αδιεξόδου που προέκυψε, τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν «σε νομοθετικές ρυθμίσεις και σε θεσμοθέτηση διαδικασιών από τη στιγμή που εισάγεται θύμα τροχαίου σε νοσηλευτήριο συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ, προκειμένου να υπάρξουν ουσιώδεις λύσεις», όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση.

Η ίδια ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΟΑΥ και με τους νομικούς συμβούλους, για να εξετάσουν πώς θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε μια διαμεσολάβηση για αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας ότι και οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πρόθυμες να συμμετέχουν σε μία σχετική διαμεσολάβηση. Διαβεβαίωσε, δε, ότι κατάληξη θα υπάρξει και λύσεις θα βρεθούν.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι θα πρέπει να εξεταστεί και η περίοδος των τεσσάρων ετών, κατά την οποία το ΓεΣΥ λειτουργούσε, καλύπτοντας τα νοσήλια τραυματιών από τροχαία ατυχήματα.

«Ως ΔΗΚΟ αναδείξαμε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών από την έναρξη της λειτουργίας του ΓεΣΥ μέχρι σήμερα, θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα της πιθανότητας αδικαιολόγητου πλουτισμού, εφόσον καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους ασφάλιστρο, το οποίο προβλέπει κάλυψη νοσηλείας σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος και η οποία κάλυψη δεν καταβάλλεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες στα νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ», ανέφερε ο κ. Σενέκης.

Εκπόνηση και εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για ισότητα ΛΟΑΤΚΙ

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής εθνικής στρατηγικής στην Κύπρο για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Ξεκινά διαβούλευση για Εθνική Στρατηγική για ΛΟΑΤΚΙ το Υπ. Δικαιοσύνης

Ξεκινά άμεσα τη διαβούλευση για καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην οποία θα καλέσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως ανέφερε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Άριστος Τσιάρτας, επικεφαλής του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Τσιάρτας σημείωσε ότι στόχος είναι να ετοιμαστεί η Εθνική Στρατηγική μέχρι το τέλος του 2024.

H Επιτροπή έθεσε στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα, με αφορμή τη τρίτη έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) με τίτλο «Η ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε κρίσιμη καμπή: πρόοδος και προκλήσεις».

Ο Στέφανος Ευαγγελίδης, μιλώντας στην Επιτροπή εκ μέρους της ACCEPT για την ανάγκη καταρτισμού Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, επεσήμανε ότι αυτή θα πρέπει να ετοιμαστεί το συντομότερο, καθώς η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το 2026 και το 2025 λήγει η τρέχουσα ευρωπαϊκή στρατηγική, επομένως η Κύπρος θα αναλάβει και την παρουσίαση νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ. Στη θέση αυτή συνηγόρησε, εξάλλου, και ο κ. Τσιάρτας κατά την παρέμβασή του.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε εισαγωγικά κατά τη συζήτηση του θέματος ότι η έκθεση της ΕΕ κάνει λόγο για ενδείξεις σταδιακής προόδου σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, επισημαίνοντας όμως ότι βρίσκονται σε ψηλά επίπεδα ακόμα οι διακρίσεις εις βάρος τους. Την ίδια στιγμή, ενώ παρατηρείται περισσότερη ευαισθησία για θέματα ΛΟΑΤΚΙ στα σχολεία, διαπιστώνεται ότι παραμένουν σε ψηλά επίπεδα η βία και ο εκφοβισμός εναντίον τους.

Παραθέτοντας κάποια από τα πορίσματα της έρευνας, η κ. Χαραλαμπίδου πρόσθεσε ότι 7 στους 10 Κύπριους έχουν αποκρύψει τη σεξουαλική τους ταυτότητα από τον χώρο εργασίας και ότι 71% δήλωσε ότι δεν κυκλοφορεί δημόσια με τη σχέση του, ενώ 39% αποφεύγει συγκεκριμένες τοποθεσίες από τον φόβο επίθεσης εναντίον τους. Προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι μόνο 29% δηλώνει ανοιχτά ότι ανήκει στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και ότι 37% αντιμετωπίζει διακρίσεις στην καθημερινή ζωή. Σε ό,τι αφορά το σχολικό περιβάλλον, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων, ότι μόνο το 27% μαθητών που δέχθηκαν επίθεση, ανέφεραν ότι υπήρχε κάποιος να τους στηρίξει και να τους υπερασπιστεί.

O Στέφανος Ευαγγελίδης της ACCEPT υπερθεμάτισε της ανάγκης για σωστή ενημέρωση και παιδεία, προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και υπογράμμισε τον ρόλο της παιδείας στον στόχο αυτό. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Εθνική Στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει και ζητήματα υγείας και περίθαλψης ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, καθώς και θέματα δικαιωμάτων στην εργασία, ώστε να μην υφίστανται διακρίσεις ή τερματισμό εργασίας λόγω φύλου.

Απαντώντας σε ερώτηση της Προέδρου της Επιτροπής, είπε ότι ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει γάμο σε άλλη χώρα και έρχονται στην Κύπρο, αν έχουν διπλή υπηκοότητα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα χαρτιά τους σχετικά με τα παιδιά. Σημείωσε, ακόμα, ότι η πολιτική συμβίωση δεν αναγνωρίζεται σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου ισχύει το σύμφωνο συμβίωσης.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για εκπαίδευση και των λειτουργών στην Αστυνομία για χειρισμό υποθέσεων που αφορούν ΛΟΑΤΚΙ. Ο κ. Ευαγγελίδης είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα αυτό, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα σε κάποιες επαρχίες, όπως η Αμμόχωστος και η Πάφος. Αναφέρθηκε, δε, και σε μεμονωμένες περιπτώσεις αστυνομικών που επιδεικνύουν ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Στα δικαιώματα οικογενειών με ομόφυλα ζευγάρια αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή της η Άννα Μιχαηλίδου, εκπροσωπώντας την ΜΚΟ Rainbow Families. Ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζεται ως οικογένεια το ομόφυλο ζευγάρι που έχει αποκτήσει παιδί και ότι τα παιδιά από τέτοιες οικογένειες, παραγκωνίζονται από το εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση για τις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες, σημειώνοντας ότι αυτό συνιστά και σημαντικό παράγοντα για εκφοβισμό εναντίον τους.

Ο κ. Τσιάρτας σημείωσε ότι πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα στη διαβούλευση για καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής για ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας χαιρέτισε την προώθηση της στρατηγικής, σημειώνοντας ότι θα είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχουν κοινές κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των θεμάτων αυτών. Πρόθεση για συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην προσπάθεια αυτή εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, και το Υπουργείο Εργασίας, καθώς και ο Οργανισμός Νεολαίας.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, υπογράμμισε στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση ότι «όλα αυτά είναι καιρός να μπουν κάτω στο χαρτί στο πλαίσιο μιας Εθνικής  Στρατηγικής», υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε φαινόμενα εκφοβισμού, επιθέσεων και ρητορικής μίσους.

Ανοίγει ξανά το ζήτημα για τις γυναικοκτονίες

Σε αυτεπάγγελτη εξέταση θέματος για τον χειρισμό των περιστατικών γυναικοκτονίας από την Αστυνομία προχωρά η Επιτροπή στις 8 Ιουλίου.

«Ακούσαμε πολλές φορές τους εκπροσώπους της Αστυνομίας να μας ενημερώνουν για εκσυγχρονισμό διαδικασιών, για επιμόρφωση μελών και ενέργειες που κάνουν για την αντιμετώπιση του ζητήματος οι οποίες προφανώς δεν αποδίδουν με τραγική κατάληξη», ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Χαραλαμπίδου.

Σημείωσε σχετικά με την πρόσφατη γυναικοκτονία στην Πάφο, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του δράστη και ότι την ίδια ώρα πολίτης είχε καταγγείλει τη βίαιη συμπεριφορά του τέσσερις φορές, με την Αστυνομία να μην ανταποκρίνεται. «Έχω ζητήσει να παραστεί στη συνεδρίαση ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας», είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ακόμα, η Επιτροπή έχει εγγράψει θέμα με τίτλο «Το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης, στην άσκηση κιτρικής καθώς και στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, χωρίς τον φόβο αντιποίνων ή διώξεων» με αφορμή «υπονοούμενο του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Θεσμών σε σχέση με τη λειτουργία της Αρχής Κατά της Διαφθοράς και της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα για μη ποινική δίωξη του κ. Κατσουνωτού», όπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου.

Η ίδια σημείωσε ότι «παρόμοια περίπτωση παρατηρήθηκε και μετά την τοποθέτηση του Χρίστου Χριστοφίδη για την εξέλιξη της υπόθεσης Γιαννάκη Γιαννάκη» και κατέληξε ότι «είναι αδιανόητο ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, χωρίς τεκμηρίωση να αναφέρεται σε υποτιθέμενες συνωμοσιολογίες».

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα