Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.  

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν: 

Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι το ύψος του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της παράλειψης συμμόρφωσης με την υποχρέωση στάσης σε φωτεινό σηματοδότη να διαβαθμίζεται και να διαμορφώνεται ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται το όχημα. 

Μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας με νόμο που ψήφισε η Βουλή 

Μειώνονται ορισμένα από τα εξώδικα πρόστιμά που προβλέπονται σε περίπτωση παραβίασης φωτεινού σηματοδότη με βάση νόμο που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή. Τα εν λόγω πρόστιμα προκύπτουν κυρίως λόγω της ύπαρξης καμερών φωτοεπισήμανσης σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων.   

H πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας, προβλέπει το ύψος του εξώδικου προστίμου για το αδίκημα της παράλειψης συμμόρφωσης με την υποχρέωση στάσης σε φωτεινό σηματοδότη, δυνάμει των περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμών, να διαβαθμίζεται και να διαμορφώνεται ανάλογα με το σημείο στάσης του οχήματος.   

Με βάση το νόμο που πέρασε προβλέπονται εξώδικα πρόστιμα €85 σε περίπτωση στάσης του οχήματος επί της διάβασης πεζών αντί €300 που ισχύει σήμερα, ενώ συνεχίζει να προβλέπεται πρόστιμο €300 σε περίπτωση στάσης του οχήματος πέραν της διάβασης πεζών ή σε περίπτωση που αυτό κινείται πέραν της διάβασης πεζών και εντός της οδικής συμβολής κατά τη χρονική διάρκεια που ο κόκκινος σηματοδότης είναι αναμμένος. 

Η υφιστάμενη διάταξη για επιβολή προστίμου ύψους €25 στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση στάσης πριν από τη γραμμή στάσης αναμονής σε φωτεινό σηματοδότη, η οποία αποτελεί παράβαση σήματος τροχαίας, εξακολουθεί να ισχύει και δεν επηρεάζεται από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. 

Επίσης με τροπολογία του κ. Μουσιούττα που εγκρίθηκε παραχωρείται χρόνος στην στην εκτελεστική εξουσία για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο σύστημα για να εφαρμοστεί ο νόμος και θα τεθεί σε εφαρμογή με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου. 

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ήταν δυσανάλογο το ύψος του προστίμου με βάση το παράπτωμα και για αυτό έκρινε σκόπιμο να καταθέσει την πρόταση νόμου. Ανέφερε ότι με βάση την τροπολογία η αλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί μόλις είναι έτοιμο το σύστημα φωτοεπισήμανσης και κατόπιν απόφασης Υπουργικού. 

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είπε ότι είναι ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας να φέρει τροποποιήσεις και να βελτιώσει το νόμο.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το κόμμα στήριξε τις κάμερες φωτοεπισήμανσης για ενίσχυση της οδικής συνείδησης και όχι ως φοροεισπραχτικό μέτρο. Τάχθηκε υπέρ της συγκεκριμένη πρότασης και ζήτησε από τον Υπουργό Μεταφορών να επανεξετάσει την εφαρμογή του όλου συστήματος αφού υπάρχουν πολίτες που δεν τα βγάζουν πέρα. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής ανέφερε ότι το σύστημα αντί να έχει προληπτικό χαρακτήρα για να σταματήσουν οι οδικές συγκρούσεις έχει φοροεισπραχτικό χαρακτήρα με πολύ κόσμο να εγκλωβίζεται και τα πρόστιμα να πέφτουν βροχή. Ζήτησε τα πρόστιμα να είναι αναλογικά ιδιαίτερα όταν ο μέσος μισθός είναι €900. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι μικρομεσαίοι πολίτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πρόστιμα ενώ επικρατεί μια αγχώδης συμπεριφορά στους δρόμους. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου συμφώνησε με το νόμο, αναφέροντας ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό το αρμόδιο Υπουργείο να αξιολογήσει ξανά αυτό τον θεσμό γιατί δεν είναι μόνο με τι ποινές και τα πρόστιμα που λύνονται τα προβλήματα. Έκανε έκκληση στον Υπουργό Συγκοινωνιών να προχωρήσει με εμπειρογνώμονες για  να επαναξιολογήσει το σύστημα και την εφαρμογή των. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου αναφέρθηκε στο σύστημα των καμερών στου δρόμους της Κύπρου το οποίο χαρακτήρισε ένα μεγάλο φιάσκο, αφού όπως είπε στήνει ενέδρες στον κόσμο με σκοπό την είσπραξη εξωδίκων και σε περιοχές που δεν υπάρχει ιστορικό ατυχημάτων. 

Ο κ. Μουσιούττας σημείωσε ότι η εκτελεστική εξουσία προτίθεται να φέρει εισηγήσεις για βελτιώσεις και ότι ο αρμόδιος Υπουργός θα βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών στις 27 του μήνα. 

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε σε στατιστικά τα οποία δείχνουν ότι οι θάνατοι από οδικές συγκρούσεις όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν κατά 41% μετά την εγκατάστασης των καμερών τροχαίας. 

Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) 

Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 

Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 

Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι:  

(α) η τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου, ώστε να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν στη διεξαγωγή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης και στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, 

(β) η ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στη διεξαγωγή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης, στη σύσταση Συμβουλίων Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων και στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και διαφοροποιήσεις στη συμμετοχή κοινοτήτων σε Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων,  

(γ) η ρύθμιση τεχνικών ζητημάτων για την πιο εύρυθμη λειτουργία του νόμου, περιλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν τη σύνθεση των συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, το προσωπικό τους και την έγκριση του προϋπολογισμού τους και  

(δ) η τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, ώστε οι διατάξεις του να συνάδουν με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ψήφισε η Βουλή 

Αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, με στόχο να καταστεί πιο αποτελεσματική η εφαρμογή του νέου πλαισίου δράσης και λειτουργίας των δήμων, των κοινοτήτων και των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ). Όλοι οι νόμοι ψηφίστηκαν από όλους τους παρόντες Βουλευτές πλην μίας αρνητικής ψήφου του Βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους. 

Επίσης υπερψηφίστηκε με 21 ψήφους υπέρ και 16 εναντίον τροπολογία του Βουλευτή της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνου Μουσιούττα που προβλέπει αντιπροσώπευση στα συμβούλια των ΕΟΑ όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στις τοπικές αρχές αν αυτό είναι δυνατό. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας ανέφερε ότι μετά και τις σημερινές αλλαγές υπάρχουν ακομα και άλλα που πρέπει να αλλάξουν. Αυτή η μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε είναι μια μεταρρύθμιση ζωντανή, όπως είπε και θα αξιολογείται ανά τριμηνία από την Επιτροπή Εσωτερικών. 

Αναφέροντας ότι σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα κατά την έναρξη της μεταρρύθμισης, είπε ότι είναι εκεί για να στηρίξουν και να προωθήσουν αλλαγές. Ανάμεσα στις αλλαγές που ψηφίστηκαν, είναι όπως ανέφερε η εκπροσώπηση στα συμβούλια των ΕΟΑ, ενώ άλλα αλλαγή δεν επιτρέπει στους ενιαίους δήμους να αυξήσουν τη φορολογία των ανταποδοτικών πέραν του 14%. Εξέφρασε επίσης στήριξη στην τροπολογία Μουσιούττα. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι δεν θα αναλάβει ευθύνη η Βουλή για τις παθογένειες δύο κυβερνήσεων που είχαν πέραν των δύο ετών να εφαρμόσουν μεταβατικές ρυθμίσεις και το έκαναν την τελευταία στιγμή. 

Είπε ότι το ΑΚΕΛ παρόλο που εξέφρασε δημόσια ανησυχίες και ενστάσεις ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για να περάσει η μεταρρύθμιση. Πρόσθεσε ότι δεν θα εφαρμόσει η Βουλή τη μεταρρύθμιση. Τάχθηκε επίσης κατά της τροπολογίας Μουσιούττα αναφέροντας ότι μετά τις εκλογές αυτή η τροπολογία είναι φωτογραφική, παρόλο που αν ερχόταν πριν από τις εκλογές θα την υποστήριζαν. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα και να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών αρχών και για να επιβαρυνθεί το λιγότερο ο πολίτης. Στήριξε τις αλλαγές στη νομοθεσία αλλά τάχθηκε εναντίον της τροπολογίας Μουσιούττα, αναφέροντας ότι δεν θα ήταν προς όφελος όλων αλλαγές της τελευταίας στιγμής. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αλλαγές στη μεταρρύθμιση και ότι ξεκίνησαν ήδη καταγραφή κενών, παραλείψεων, στρεβλώσεων και έγκαιρα θα καταθέσουν προτάσεις. 

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι τα νομοθετήματα που τέθηκαν προς ψήφιση δεν αντιμετωπίζουν τις παθογένειες που φέρνουν οι νόμοι περί μεταρρύθμισης και τάχθηκε εναντίον. Ανέφερε ακόμα ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΑ έχει απίστευτες εξουσίες και εξέφρασε αμφιβολίες αν μπορεί αυτή η διαχείριση να γίνει σωστά από έναν άνθρωπο χωρίς προηγούμενη πείρα. Είπε επίσης ότι δεν είναι έτοιμος ο ΕΟΑ Λεμεσού και πολλοί δεν ξέρουν καν που θα στεγάζεται για να κάνουν εκεί τις αιτήσεις τους για πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες. 

Ο περί Διατυπώσεων Υποβολής Δηλώσεων για τα Πλοία κατά τον Κατάπλου ή/και Απόπλου από Λιμένες της Δημοκρατίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η επικαιροποίηση της εναρμόνισης του εθνικού νομοθετικού πλαισίου με την Οδηγία 2010/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Οκτωβρίου 2010, σχετικά με τις διατυπώσεις υποβολής δηλώσεων για τα πλοία κατά τον κατάπλου ή/και απόπλου από λιμένες των κρατών μελών και για την κατάργηση της οδηγίας 2002/6/ΕΚ. 

Ο περί Εγγραφής Ιατρών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η εισαγωγή ρυθμίσεων, ώστε ιατρός ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο Ιατρικό Μητρώο και ασκεί την ιατρική στη Δημοκρατία, καθώς και εταιρεία ιατρών να υποχρεούνται να διατηρούν σε ισχύ ασφαλιστική σύμβαση έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια. 

Ο περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η προσθήκη των κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «Glamping» στα έργα για τα οποία απαιτείται η ετοιμασία Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και η κατάργηση της εξουσίας του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να τροποποιεί με διάταγμα, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, τα παραρτήματα του βασικού νόμου. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που καταψηφίστηκαν: 

Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022 και συναφείς Κανονισμοί      

Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Επισκέψιμων Αγροκτημάτων Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια καταψήφισε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η κατάταξη των τουριστικών κατασκηνώσεων σε τάξεις (ήτοι πολυτελείας, Α΄ τάξης, Β΄ τάξης και άνευ τάξης), η ρύθμιση της δημιουργίας και λειτουργίας των κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «Glamping» και η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων.  

Απορρίφθηκαν νόμοι για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα 

Η Βουλή απέρριψε εκ νέου νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση τουριστικών κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «glamping», παρά τις αλλαγές που επέφερε στο νόμο η Κυβέρνηση και παρά τις τροπολογίες που τέθηκαν από Βουλευτές με στόχο κυρίως την προστασία του περιβάλλοντος. Υπερ ψήφισαν 21 Βουλευτές και εναντίον 27. 

Παράλληλα απορρίφθηκε πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με σκοπό τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων, παρά τη σωρεία τροπολογιών που τέθηκαν από Βουλευτές και οι οποίες ανήλθαν στις 50. Υπερ ψήφισαν 23 Βουλευτές και εναντίον 26. 

Ψηφίστηκε ωστόσο σχετική πρόταση νόμου που κατατέθηκε από Βουλευτές του ΑΚΕΛ για τροποποίηση του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου, ώστε να περιληφθούν οι κατασκηνώσεις πολυτελείας τύπου «glamping» στα έργα του Πρώτου Παραρτήματος της βασικής νομοθεσίας, για τα οποία απαιτείται Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.  Υπέρ ψήφισαν 27 Βουλευτές και εναντίον 17.   

Με το συγκεκριμένο νόμο καταργείται επίσης η εξουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να τροποποιεί με διάταγμα, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, τα παραρτήματα του βασικού νόμου. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, αφού τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμους του ΑΚΕΛ που αμβλύνει οποιουσδήποτε φόβους, όπως είπε, για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ανέφερε ότι η πρόθεση του κόμματος είναι να διασφαλιστεί πλήρως η αειφόρος ανάπτυξη.  Πρόσθεσε ότι κάποιοι δεν θέλουν να θεσμοθετήσουν κάτι που ήδη υπάρχει και λειτουργεί παράνομα και μη οικολογικά, με βάση τα σωστά περιβαλλοντικά πρότυπα. 

Όσον αφορά τα επισκέψιμα αγροκτήματα είπε ότι κανένας μη γεωργός δεν θα μπορεί να διατηρεί τέτοια αγροκτήματα λόγω της ύπαρξης του μητρώου αγροτών. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι αν υπάρχει περιβάλλον αυτό οφείλεται στους αγρότες και ότι η πρότασή νόμου που υπέβαλε τους βοηθά να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους. 

«Δουλεύουν μέρα νύχτα για να τρώει όλος ο κόσμος και η οικογένειά τους μένει νηστική», ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε να μην τους στερηθεί αυτό το επιπλέον εισόδημα. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι παρά την καταψήφιση της νομοθεσίας για το glamping η ψήφιση αυτής της πρόταση νόμου ήταν απαραίτητη για να αποφευχθούν φαινόμενα που υπήρξαν στο παρελθόν όταν ο πρώην Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής λίγο πριν φύγει από το αξίωμα μετέφερε το θέμα σε άλλο παράρτημα της νομοθεσίας στο οποίο δεν προνοείτο περιβαλλοντική μελέτη. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού διερωτήθηκε πώς γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους, αλλά θα κάνουν αγροκτήματα. 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι είναι πολύ λογικό να υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες κατά αυτής της ανάπτυξης και τάχθηκε εναντίον των νόμων που επιτρέπουν τις συγκεκριμένες αναπτύξεις. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε να επιτραπούν περισσότεροι όροφοι στις οικιστικές περιοχές για να γλυτώσει η καλλιεργήσιμη γη. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι είναι λανθασμένη προσέγγιση ότι η Βουλή δεν πρέπε να νομοθετεί επειδή ακολουθούν παραβιάσεις στη νομοθεσία, ωσάν και δεν παρακολουθούμε τι γίνεται. Κάτι τέτοιο ανέφερε, στέλνει λάθος μήνυμα στον κυπριακό λαό για το νομοθετικό σώμα. Τάχθηκε υπέρ των νομοθεσιών, αναφέροντας ότι υπάρχει νομοθετικό κενό που ίσως να εκμεταλλεύονται κάποιοι, ενώ δεν επιτρέπεται σε άλλους να έχουν ανάπτυξη. Σημείωσε επίσης ότι οι αγροτικές οργανώσεις έχουν εισακουστεί για το θέμα, ενώ υπήρξαν βελτιώσεις. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης επέκρινε την καταστροφή της καλλιεργήσιμης γης με την οικοδόμηση φωτοβολταϊκών πάρκων και την έλλειψη οποιασδήποτε μελέτης μετά τις πυρκαγιές, που θα στήριζαν του αγρότες και είπε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη ότι οι συγκεκριμένες νομοθεσίες που προωθούνται θα έχουν θετική εξέλιξη, ενώ θα επωφεληθούν κάποιοι μεμονωμένοι. 

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπου ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο θα θαφτεί η κυπριακή φύση, τα δάση και η άγρια ζωή. Όσον αφορά τις μελέτες εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον είπε ότι πάντα σε αυτές επιτυχαίνει αυτό που θέλει ο επιχειρηματίες που πληρώνει για να γίνουν. 

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης τάχθηκε κατά των προτεινόμενων νόμων αφού όπως είπε, ως λαός «θα βρούμε το παραθυράκια να εκμεταλλευτούμε τα πάντα» και είπε ότι στην Κύπρο δεν είναι ικανοί να χειριστούν πράγματα που στο εξωτερικό αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν. 

Στην τοποθέτησή του ο μεμονωμένος Σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου εξέφρασε τη διαφωνία του με τους προτεινόμενους νόμους, αναφέροντας ότι σε αυτό τον τόπο πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα μέτρο και να αφήσουμε για λίγο το κυνήγι του πλούτου και της «γκλαμουριάς». 

Η Βουλευτής Λευκωσίας Αλεξάδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι το glamping στην πραγματικότητα αποσυνδέει τους ανθρώπους από φύση και την αληθινή εμπειρία του κάμπινγκ, προωθεί την υπερκατανάλωση, τον πλούτο και την πολυτέλεια, ενώ τίθενται σε κίνδυνο χώροι της φύσης. Όσον αφορά τα επισκέψιμα αγροκτήματα είπε ότι το κράτος θα έπρεπε να στηρίζει τους αγρότες να παραμείνουν στην ύπαιθρο και όχι να γίνεται προσπάθεια υπέρ κάποιων πλούσιων επιχειρηματιών. 

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους εξέφρασε διαφωνία με την μετατροπή εύφορης καλλιεργήσιμης γης σε αναπτύξεις όπως mall και καζίνο που υπήρξε στο παρελθόν. Αυτό που πάει να γίνει, είπε, δεν έχει σχέση με το καλώς νοούμενο συμφέρον του πραγματικού ανθρώπου της υπαίθρου. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αποσύρθηκαν: 

Ο περί Ιδιωτικών Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Πιστοποίηση) Νόμος του 2017 

Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ. 7) Νόμος του 2017 

Ο περί Χαρτοσήμων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2017 

Ο περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2017 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα