Μέχρι Παρασκευή έναρξη καταβολής 30% της αποζημίωσης σε πληγέντες από τις φωτιές

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/06/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Αποζημίωση πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη άμεσης αποζημίωσης και επαναδραστηριοποίησης των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. 

Μέχρι Παρασκευή έναρξη καταβολής 30% της αποζημίωσης σε πληγέντες από τις φωτιές 

Μέχρι την Παρασκευή θα ξεκινήσει η καταβολή του 30% της αποζημίωσης, για επαναδραστηριοποίηση των πληγέντων αγροτών από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. 

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου διαβεβαίωσε πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν οι πληγέντες, γι’ αυτό σημείωσε ότι οι πληρωμές θα συνεχιστούν αν χρειαστεί και την ερχόμενη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Γρηγορίου μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 220 αιτήσεις για αποζημιώσεις, ενώ όπως αποφασίστηκε η προκαταβολή θα δοθεί σε όλους τους πληγέντες επαγγελματίες καλλιεργητές ή μη. 

Εξάλλου, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας ότι οι εκτιμήσεις και η αξιολόγηση των ζημιών γίνεται  από ειδικούς, ενώ σημείωσε πως υπάρχει πρόνοια για υποβολή έντασης και επαναξιολόγησης της ζημιάς. 

Ανέφερε, μάλιστα, πως η διαδικασία για αξιολόγηση και εκτίμηση των πραγματικών ζημιών έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ για όσους οι εκτιμήσεις έχουν ολοκληρωθεί θα ξεκινήσει η καταβολή της προκαταβολής του 30% από αυτή την εβδομάδα.   

Ενημερώνοντας τους βουλευτές για το πόσοι έχουν επηρεαστεί από τις πυρκαγιές και πόσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις για αποζημιώσεις μέχρι στιγμής, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι από την πυρκαγιά στις 31 Μαΐου του 2024 έχουν επηρεαστεί αγρότες, που δραστηριοποιούνται στον Άγιο Σύλα του Δήμου Ύψωνα και οι οποίοι καλλιεργούν σιτηρά, διάσπαρτες χαρουπιές, καθώς και ένας κτηνοτρόφος με αιγοπρόβατα, ενώ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί 13 δηλώσεις ζημιάς. 

Επίσης, είπε ότι από την πυρκαγιά σε περιοχές της Επαρχίας Πάφου στις 11 Ιουνίου του 2024 έχουν επηρεαστεί αγρότες που δραστηριοποιούνται στις κοινότητες Πολέμι, Ψάθι, Άγιος Δημητριανός, Δρινιά, Χούλου, Λεμώνα και Κούρδακα και επηρεάστηκαν 2.500 δεκάρια σιτηρά, 200 δεκάρια αμπέλια, 400 δεκάρια ελιές, 20 δεκάρια χαρουπιές, 80 δεκάρια φυλλοβόλα, 1.000 δέντρα αμυγδαλιές, μελισσοσμήνη, αρδευτικά συστήματα και κτηνοτροφικές μονάδες. 

Όπως ανέφερε μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί 200 δηλώσεις για ζημιές και έχουν γίνει ατομικές εκτιμήσεις σε 200 τεμάχια. 

«Λόγω του μεγάλου αριθμού τεμαχίων και εκτάσεων καθώς και των δύσβατων περιοχών όπου αυτά βρίσκονται, έχουμε συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Κύπρου, προκειμένου να λάβουμε δορυφορικές εικόνες και να γίνει αξιοποίηση της τεχνολογίας», πρόσθεσε. 

Σε σχέση με την πυρκαγιά στην κοινότητα Φαρμακά, στις 15 Ιουνίου του 2024, ο κ. Γρηγορίου είπε ότι φαίνεται να έχουν υποστεί ζημιές περίπου 40 αγρότες, εκ των οποίων οι 10 είναι επαγγελματίες, ενώ συμπλήρωσε πως επηρεάστηκαν σιτηρά, χαρουπιές και αιγοπρόβατα. 

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί επτά δηλώσεις για ζημιές. 

Όπως είπε στην Επιτροπή Γεωργίας ο κ. Γρηγορίου το κονδύλι για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πυρκαγιές ανέρχεται στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ. 

Εξήγησε ότι η απόφαση είναι πως «όσοι υποβάλλουν αίτηση και δήλωση ξεκινά αμέσως η αξιολόγηση και εκτίμηση της ζημιάς, προωθείται στο μηχανογραφικό σύστημα και με την εξασφάλιση του σχετικού κονδυλιού θα γίνεται η καταβολή του 30%». 

Σε σχέση με την καταβολή του υπόλοιπου ποσού, είπε ότι θα γίνεται ανάλογα με τη δραστηριοποίηση των γεωργών, για την αποκατάσταση των καλλιεργειών τους. 

Επιπλέον, είπε ότι πέραν των 220 αιτήσεων για αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές στην Επαρχία Πάφου και Λεμεσού, είναι σε εξέλιξη και άλλες αιτήσεις αποζημιώσεων για την πυρκαγιά στην περιοχή του Φαρμακά. 

Όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, λόγω του καύσωνα από τις 5 Ιουνίου μέχρι και σήμερα έχουν εκδοθεί 44 ανακοινώσεις που καλούνται οι γεωργοί να δηλώσουν τη ζημιά τους για τις καλλιέργειες τους με στόχο να προχωρήσουμε στο πλαίσιο του Ταμείου Διαχείρισης Κινδύνου της Γεωργικής Παραγωγής και να καταβληθούν αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατόν. 

Σε σχέση με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, ο κ. Γρηγορίου είπε ότι έχουν εκδοθεί δημοσιεύσεις και καλούνται οι γεωργοί να δηλώσουν τη ζημιά τους, ενώ πρόσθεσε ότι θα εκτιμηθεί στη συνέχεια μέσα από το Ταμείο Διαχείρισης Κινδύνου της Γεωργικής Παραγωγής οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν τους επόμενους μήνες. 

Καθυστερεί η διαδικασία για την αγορά πτητικών μέσων  

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αγοράς ιδιόκτητων πτητικών μέσων, είπε πως πρόσθεση της Κυβέρνησης είναι η αγορά δέκα πτητικών ιδιόκτητων μέσων τα επόμενα χρόνια, ώστε να είναι σε θέση να κατασβήνουν πυρκαγιές με αποτελεσματικότητα και επάρκεια. 

Ανέφερε πως υπάρχουν διαδικασίες και θα γίνει προκήρυξη για προσφορά. 

«Ήδη μέσα στον προϋπολογισμό του 2024», είπε, υπάρχει πρόνοια για την αγορά τριών πτητικών μέσων. Προκηρύχθηκε η προσφορά, όμως, ακυρώθηκε». 

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει η προκήρυξη. 

Ωστόσο, σημείωσε ότι μέσα στον προϋπολογισμό του 2025 που ετοιμάζεται θα μπουν τα πρόσθετα κονδύλια, ώστε να αγοραστούν και τα υπόλοιπα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση είπε πως η απόκτηση όλων των πτητικών μέσων θα γίνει σε βάθος 4ετίας. 

Ζητούν καταβολή αποζημιώσεων τάχιστα οι βουλευτές  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, είπε πως τα μέλη της Επιτροπής θα παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες που γίνονται για αποζημίωση των πληγέντων, ενώ ανέφερε πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Επιτροπή θα επανέλθει για την περαιτέρω συζήτηση του θέματος. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματος του για την καταγραφή των ζημιών και την έγκριση από το Υπουργικό συμβούλιο ενισχύσεων ύψους 2,8 εκ. ευρώ για την ανακούφιση των αγροτών και των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με σκοπό τη διασφάλιση της  βιωσιμότητας των γεωργών και των κτηνοτρόφων που έχουν απωλέσει την παραγωγή ή τα μέσα παραγωγής και τις υποδομές τους. 

Ζήτησε όπως η καταβολή των ενισχύσεων γίνει τάχιστα, ώστε να μπορέσουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι να επαναδραστηριοποιηθούν. 

Κάλεσε την Κυβέρνηση όπως μεριμνήσει για την πλήρη καταβολή των αποζημιώσεων των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων το συντομότερο δυνατόν, αφού όπως είπε «με το ποσό της αρχικής προκαταβολής μόνο -και χωρίς να έχει γίνει γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η καταβολή ολόκληρης της αποζημίωσης- θα είναι οι γεωργοί ουσιαστικά εκτός παραγωγής». 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, τόνισε για άλλη μια φορά την έλλειψη των πυροσβεστικών μέσων, σημειώνοντας ότι δεν είναι επαρκή τα πυροσβεστικά μέσα. 

«Όπως αποδεικνύεται όποτε υπάρχει μια πυρκαγιά, η οποία θεωρείται ότι θα είναι πολύ καταστροφική ζητούμε βοήθεια από το εξωτερικό και αυτά τα μέσα που φτάνουν εδώ έρχονται από χώρες που δεν έχουν εμπειρία με πυρκαγιές. Ζητούμε να υπάρχουν μόνιμα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επαρκή», είπε. 

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, είπε πως το κόμμα του έχει  προχωρήσει στην κατάθεση τριών προτάσεων, έτσι ώστε «να γίνουμε σε αυτό τον τόπο προληπτικοί και να προλαβαίνουμε το κακό πριν να έρθει και όχι να τρέχουμε μετά». 

Είπε πως θα προχωρήσουν με την κατάθεση υπομνήματος στα τρία αρμόδια Υπουργεία, δηλώνοντας πως «δεν έχουμε αλλά περιθώρια ως χώρα» 

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις, είπε ότι «πρέπει να δοθούν το ταχύτερο δυνατόν». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Θα αποζημιωθούν γεωργοί για καιρικά φαινόμενα 

Ζημιές σε καλλιέργειες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και η ανάγκη στήριξης των πληγέντων και λήψης προληπτικών μέτρων και επιδότησης γεωργών για την αντιμετώπιση των εν λόγω ζημιών. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τους ακόλουθους κανονισμούς: 

Οι περί Αλιείας (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς μέσω των οποίων διασαφηνίζεται η απαγόρευση χρήσης απαγορευμένων εργαλείων και διευκρινίζεται η παράβαση σε περίπτωση ύπαρξης επί του σκάφους εργαλείων που είναι απαγορευμένα ή που δεν ικανοποιούν τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζει η νομοθεσία. Τα θέματα αυτά, σήμερα ρυθμίζονται με όρους που σημειώνονται επί της άδειας αλιείας που παραχωρεί η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, αλλά όχι και στη νομοθεσία. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα