Με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα επαναρχίζουν τον Οκτώβριο τα έργα στον Ακάμα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 03/07/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν την ανάγκη διασφάλισης της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του Ακάμα στο προτεινόμενο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, τις συνέπειες των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία παράνομων σκυβαλότοπων. 

Με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα επαναρχίζουν τον Οκτώβριο τα έργα στον Ακάμα

Με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αναμένεται να επαναρχίσουν από τον Οκτώβριο τα έργα στο οδικό δίκτυο του Ακάμα, όπως ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι έχει διοριστεί ερευνώσα λειτουργός που θα εξετάσει ενδεχόμενα πειθαρχικά αδικήματα τα οποία καταγράφηκαν στην διοικητική έρευνα για το θέμα. 

Πρόσθεσε ότι η διοικητική έρευνα δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες, κάτι που αναμένεται να διαρκέσει γύρω στις 10 εβδομάδες με ημερομηνία έναρξης στις 12 Ιουνίου.

Ο κ. Παναγιώτου διαβεβαίωσε επίσης ότι το εργοτάξιο στον Ακάμα έχει ασφαλιστεί για αποφυγή κινδύνων. 

Όσον αφορά την επανέναρξη των έργων της πρώτης φάσης τον Οκτώβριο, η Υπουργός σημείωσε ότι έγινε επαναξιολόγηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος και θα ολοκληρωθούν με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα χωρίς καθυστερήσεις. Σημείωσε ότι έχουν αφαιρεθεί κάποια πράγαμτα για να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και είναι ενήμερες οι κοινότητες. Ανέφερε ότι για τα έργα της πρώτης φάσης λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις εμπειρογνωμόνων και έγινε ενημέρωση των κοινοτήτων.

Σημείωσε ότι τα έργα δεν έχουν ξεφύγει από το αρχικό πλάνο με ορίζοντα υλοποίησης όλων των έργων το 2027.

Για τα έργα της δεύτερης φάσης ανέφερε ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν με βάση τις απόψεις εμπλεκομένων και εμπειρογνωμόνων. 

Από το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή αναφέρθηκε ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διερεύνηση, όταν δεν τους έχει δοθεί η έκθεση διοικητικής έρευνας. 

Ο Δήμαρχος Ακάμα Μαρίνος Λάμπρου εξέφρασε απογοήτευση για τις διαχρονικές καθυστερήσεις στο έργο και για την αφαίρεση κομματιών από το έργο, εκφράζοντας την άποψη ότι το Εθνικό Δασικό Πάρκο υποβαθμίζεται. Έκανε λόγο για αφαίρεση παροχής νερού, και αφαίρεσης του 60% του οδικού δικτύου. 

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι είναι λανθασμένη η αναφορά σε αφαίρεση δρόμων και ότι τα έργα είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις ανάγκες της περιοχής και των κοινοτήτων. 

Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν προσοχή στην εφαρμογή των προνοιών της οδηγίας για τους οικοτόπους, αλλά και διαφάνεια σε σχέση με τη διοικητική έρευνα ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Από τους Φίλους του Ακάμα ο Κυριάκος Τσιμίλλης έθεσε θέμα ασφάλειας στην περιοχή λόγω των οδικών έργων που έχουν διακοπεί και είπε ότι αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης ανέφερε ότι η ασφάλεια, ο σεβασμός στο περιβάλλον και ο άνθρωπος μπορεί να συνυπάρξουν, ώστε να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των κατοίκων και να μείνουν στην περιοχή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι δεν έγιναν όσα έπρεπε για τον Ακάμα και πρέπει να στηριχθούν οι άνθρωποι εκεί, κάτι που «δεν σημαίνει ότι θα κτίσουμε τον Ακάμα από άκρη σε άκρη». Όσον αφορά την διοικητική έρευνα, ανέφερε ότι δίνεται η αίσθηση για προσπάθεια συγκάλυψης όταν δεν δημοσιοποιούνται κάποια πράγματα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι με τη μείωση των δρόμων στον Ακάμα επηρεάζονται και θέματα πυρασφάλειας. Διερωτήθηκε τι έγιναν τόσα χρόνια για τους ανθρώπους της περιοχής και ποιο αντιστάθμισμα τους δόθηκε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Σε πλήρη ετοιμότητα 11 πτητικά μέσα πυρόσβεσης

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:

Ο περί της Θέσπισης Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση με την Οδηγία (EE) 2023/958 και με την Οδηγία (EE) 2023/959 προς επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οποία θεωρείται επιστημονικά απαραίτητη, με στόχο την αποφυγή της επικίνδυνης αλλαγής του κλίματος.

Ο περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι ο εκσυγχρονισμός της βασικής νομοθεσίας και ιδιαίτερα των διατάξεών της, οι οποίες αφορούν στο σύστημα αδειοδότησης και των ελέγχων/ επιθεωρήσεων. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα