Κρατικός Προϋπολογισμός 2022: Ομιλίες βουλευτών επί του Προϋπολογισμού

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2022 συνεχίστηκε την Πέμπτη 16/12/2021 με τις ομιλίες 38 βουλευτών από όλους τους πολιτικούς χώρους. Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους, οι κοινοβουλευτικοί εκπροσώποι εξέφρασαν τις κοινωνικοπολιτικές τους πεποιθήσεις, άσκησαν κρητική στα θεσμικά τεκταινόμενα και απαρίθμησαν σειρά δράσεων που προτίθενται να αναλάβουν.

Δηλώσεις βουλευτών:

Ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής μας, είπε η βουλευτής ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν

Ο Προϋπολογισμός του κράτους για το έτος 2022 ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες της εποχής μας και η ψήφιση του θα επηρεάσει θετικά στον εκσυγχρονισμό της δικής μας χώρας, η οποία δυστυχώς έχει πολλά να ζηλέψει από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφού σε πολλούς τομείς κινείται ακόμη με αργοκίνητους ρυθμούς, είπε η βουλευτής Ρίτα Σούπερμαν.

Στην ομιλία της κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή, η κ. Σούπερμαν, ανέφερε ότι η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια κατάφερε με τη λήψη σωρείας μέτρων να βοηθήσει τους πολίτες να ανακάμψουν σε μεγάλο βαθμό από τις κρίσεις που ξέσπασαν και συνεχίζουν να υφίστανται στη χώρα μας τόσο την οικονομική όσο και την πανδημική.

«Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες δράσεις και αφορά στη δημιουργία ενός ανθεκτικού συστήματος υγείας, την πράσινη συμφωνία, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος αποτελούν μερικούς από τους σημαντικότερους άξονες προς την επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός σύγχρονου λειτουργικού και κοινωνικού κράτους», σημείωσε.

Επιπρόσθετα των ενεργειών, που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνέχισε, η κυβέρνηση με την εφαρμογή της νέας στεγαστικής πολιτικής, καθώς και τη δημιουργία τεσσάρων υφυπουργείων ήτοι της Ναυτιλίας, του Τουρισμού, της Έρευνας-Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, στοχεύει στην εξέλιξη και τον μετασχηματισμό της χώρας μας σε ένα ευρωπαϊκό και ανθρωποκεντρικό κράτος με δράσεις νευραλγικής σημασίας τομείς.

Ο Προϋπολογισμός του κράτους για το έτος 2022 αντανακλά στο μέγιστο βαθμό τις προσδοκίες της κυβέρνησης για την επίτευξη των προαναφερομένων στόχων, επεσήμανε.

«Πιθανότατα να μην ανταποκρίνεται στο 100% των αναγκών ή των προσδοκιών, αλλά δίνει μια σύγχρονη πνοή και χαράζει τον δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας», πρόσθεσε.

Είναι καιρός, συμπλήρωσε, να λυθεί η δυσλειτουργικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης που χρονίζει εδώ και δεκαέξι χρόνια και διατηρείται για λόγους ψηφοθηρικούς και για να ικανοποιούνται οι φιλοδοξίες μερικών.

Σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής αναφέρθηκε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Β. Φακοντής

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού αναφέρθηκε στη διαπλοκή και διαφθορά, ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση για την πολιτική που εφαρμόζει σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Συγκεκριμένα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό είπε ότι στερείται οράματος και προοπτικής, προσθέτοντας ότι η νεοφιλελεύθερη συνταγή κυριαρχεί στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού, ενώ απουσιάζει η κοινωνική προσέγγιση στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

«Η μερική αύξηση στις αναπτυξιακές δαπάνες, αν και καταγράφεται ως θετικό στοιχείο, θυμίζει -δυστυχώς- άλλο ένα προεκλογικό πυροτέχνημα των κυβερνώντων», συνέχισε.

Ο κ. Φακοντής  ανέφερε ότι «το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ ήταν ο διασυρμός της πατρίδας μας, μέσω ενός δήθεν επενδυτικού προγράμματος, με την πώληση των ευρωπαϊκών διαβατηρίων», προσθέτοντας ότι «έστρεψαν όλη την προσοχή τους στην βιομηχανία της μίζας, της διαπλοκής και έκαναν κανόνα την σύγκρουση συμφερόντων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες».

«Με τις ενέργειές τους, εξέθεσαν την Κύπρο με τα χρυσά διαβατήρια, παραποιώντας ακόμα και το μέτρο κοινωνικής πολιτικής του 5% ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία», ανέφερε περαιτέρω.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε πως «άλλη μια απόδειξη της ετσιθελικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης του Συναγερμού είναι και η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης, προτού καν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Έτσι, η κυβέρνηση αφαίρεσε τη δυνατότητα στη Βουλή να προβεί σε τροποποιήσεις επί του κειμένου, αφού αυτές μπορεί να επηρεάζουν τα όσα περιλαμβάνονται στη σύμβαση».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι το κόμμα του εισηγείται όπως ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός ενός σύγχρονου, ευέλικτου, καλά σχεδιασμένου συστήματος Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του τον τομέα της ναυτιλίας και διεκδικεί την περαιτέρω ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ ζητά, όπως άμεσα προωθηθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας.

Ανάγκη κάθαρσης σε όλους τους τομείς είπε η βουλευτής Οικολόγων Α. Ατταλίδου

Η αξιοπιστία των πολιτικών προσώπων σήμερα βρίσκεται στο ναδίρ της, τροφοδοτώντας την απαξίωση της ίδιας της πολιτικής, ανέφερε η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στην ομιλία της στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022. Ζήτησε επίσης κάθαρση σε όλους τους τομείς.

Αν θέλουμε, συμπλήρωσε, να επαναφέρουμε τους αποστασιοποιημένους πολίτες πίσω στη δημοκρατική διαδικασία πρέπει να είμαστε πειστικοί, μακριά από λαϊκίστικες πρακτικές που οδηγούν στην αποτυχία και επιτείνουν την υστέρηση.

Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη για τις μεταρρυθμίσεις που θα θεμελιώσουν το κράτος δικαίου και θα θέσουν στο περιθώριο τους επίορκους που μπαίνουν στην πολιτική με στόχο το προσωπικό όφελος και τον πλουτισμό.

Έκανε λόγο για ανάγκη κάθαρσης σε όλους τους τομείς και για δημόσιους υπάλληλους, που όχι απλά δεν θα δέχονται να παραβιάζουν τους νόμους παρακινούμενοι από τους πολιτικούς τους προϊστάμενοι αλλά θα τους καταγγέλλουν, για αστυνομία που θα εφαρμόζει τους νόμους, για ανεξάρτητους θεσμούς και δικαστήρια που αποδίδουν γρήγορα δικαιοσύνη.

Παράλληλα είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν μπορεί να παρακολουθήσει την παγκόσμια κλιματική κινητοποίηση, πολύ απλά γιατί δεν τη συμμερίζεται κι αυτό αποτυπώνεται και μέσα από τους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Για τη μετανάστευση είπε ότι το ίδιο το κράτος προσπαθεί συστηματικά και δυστυχώς πετυχαίνει να πείσει τους πολίτες του, ότι για την ανέχεια, για τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που

αντιμετωπίζει, δεν φταίει η πολιτεία, αλλά οι άντρες, οι γυναίκες και τα παιδιά, που διασχίζουν τη Μεσόγειο, κουβαλώντας ολόκληρο το βιός τους σε πλαστικές σακούλες.

Διερωτήθηκε ακόμα αν υπάρχει σε άλλη χώρα παράδειγμα τόσο ντροπιαστικό όσο αυτό που ζήσαμε με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, το οποίο μας παρουσίασαν ως απάντηση στην οικονομική κρίση.

Για το Κυπριακό είπε ότι την ώρα που η Τουρκία γίνεται συνεχώς πιο επιθετική, εποικίζοντας το Βαρώσι και βάζοντας για πρώτη φορά στο τραπέζι τη λύση των δύο κρατών, εμείς ακόμη προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προωθούσε κρυφή ατζέντα για δύο κράτη, στον Τσαβούσογλου.

Τέλος ανέφερε ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2022.

Σε επικίνδυνες πρόνοιες στο νόμο για τις μολυσματικές αναφέρθηκε η Βουλευτής ΑΚΕΛ Μ. Νικολάου

Κριτική στην Κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και την πολική στον τομέα της υγείας άσκησε, μιλώντας κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 από την Ολομέλεια της Βουλής, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες πρόνοιες που πλήττουν την Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου,  στο νομοσχέδιο περί επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών.

Η κ. Νικολάου αναφέρθηκε σε αναπτυξιακά έργα στις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας που έπρεπε να υλοποιηθούν μέσα από τον Προϋπολογισμού του 2021.

Σύμφωνα με τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ οι συνέπειες της πανδημίας Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν όξυναν τα προϋπάρχοντα προβλήματα στον τομέα της υγείας.

Παρατηρώντας πως ούτε η πανδημία χτύπησε καμπανάκι στους κυβερνώντες, είπε πως οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στην Κύπρο είναι από τις πιο χαμηλές κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό αντανακλάται και στον κρατικό προϋπολογισμό που συζητείται, με περικοπές στην χρηματοδότηση στις αναπτυξιακές δαπάνες για τη δημόσια υγεία.

Ειδική αναφορά η Βουλευτής του ΑΚΕΛ στο απαράδεκτο, όπως είπε, νομοσχέδιο που η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, τον περί Μολυσματικών Ασθενειών νόμο.

Εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο, το οποίο περιέχει άκρως επικίνδυνες πρόνοιες που πλήττουν τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, που παρακάμπτει πλήρως τη Νομοθετική εξουσία, χωρίς την οποιαδήποτε εξουσιοδότηση της οποίας η εκτελεστική εξουσία θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα σε περίπτωση επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών.

Παρατήρησε ότι η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τι συνιστά επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια και επιμένει να έχει απεριόριστο δικαίωμα να αναστέλλει όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, ακόμα και δικαιώματα όπως η ελευθερία στην έκφραση, θέτοντας ουσιαστικά λουκέτο και στη λειτουργία της Νομοθετικής εξουσίας, αλλά και της δικαστικής εξουσίας.

Η κ. Νικολάου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ από την πρώτη στιγμή στην Επιτροπή Υγείας κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να προχωρήσει σε διαβούλευση με την Ιατρική Κοινότητα και τους εμπλεκόμενους φορείς, αφού πρώτα εξηγήσει που αποσκοπεί αυτό το νομοσχέδιο, ποιος είναι ο σκοπός του;

Σε θέματα παιδείας, υγείας και της Λάρνακας, αναφέρθηκε ο βουλευτής ΕΔΕΚ Α. Αποστόλου

Σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, θα πρέπει η παιδεία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, της ψηφιοποίησης, αλλά και των νέων αναγκών που καθορίζουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, είπε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, σε ομιλία του κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή.

«Αν θέλουμε πραγματικά να στηρίξουμε τις οικογένειες και τα παιδιά μας θα πρέπει με σοβαρότητα να επαναξιολογήσουμε σφαιρικά το ρόλο του δημόσιου σχολείου και μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό να καταρτίσουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για ένα νέο εθνικό σχέδιο παιδείας», πρόσθεσε.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στη στήριξη των παιδιών με αναπηρίες ή και διάφορα μαθησιακά προβλήματα, λέγοντας ότι «θεωρώ πως αυτό το θέμα αποτελεί ένα από τα μελανότερα σημεία της παιδείας μας».

Σε ότι αφορά το ΓεΣΥ, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ έδωσε το δικαίωμα σε δεκάδες χιλιάδες χρόνιους ασθενείς, αλλά και σε πολλούς άλλους συμπολίτες μας, να αποκτήσουν για πρώτη τους φορά ασφάλεια υγείας.

«Αδυναμίες προφανώς υπάρχουν στο σύστημα, λάθη και παραλήψεις προφανώς έχουν γίνει και από τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μακριά από λαϊκισμό να εργαστούμε για να βελτιώσουμε σταδιακά το σύστημα και να περιφρουρήσουμε το μονοασφαλιστικό και κοινωνικό του χαρακτήρα.

Ανέφερε, επίσης, ότι το σχέδιο παροχής οικονομικής αρωγής για υπηρεσίες υγείας που δεν προσφέρονται στο δημόσιο, δεν καλύπτει έξοδα μετάβασης, διαμονής και σίτισης του ασθενή και των συνοδών του, όταν μεταβαίνουν στο εξωτερικό και συμπλήρωσε ότι καμία φιλανθρωπική ενέργεια δεν αντικαθιστά την ευθύνη της πολιτείας να δημιουργεί κράτος πρόνοιας.

Ο κ. Αποστόλου είπε, παράλληλα, ότι αναμφίβολα η επόμενη δεκαετία ανήκει στη Λάρνακα και πρόσθεσε ότι «είναι κοινά αποδεκτό ότι η πόλη και η επαρχία μας στερήθηκε της ανάπτυξης που χρόνια δικαιούτο».

«Μια σειρά από παράγοντες δημιούργησαν μια σημαντική προοπτική για σημαντική οικονομική ανάπτυξη. Για μας σημαντικό είναι η οικονομική αυτή ανάπτυξη να συνδυαστεί με την ευημερία των ανθρώπων μας, αλλά και τη διατήρηση σε ψηλά επίπεδα της ποιότητας ζωής μας. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη Λάρνακα ανθρώπινη και ζεστή, όπως τους ανθρώπους της, χωρίς υπερβολές και αναπτύξεις εκτός κουλτούρας και φυσιογνωμίας της», κατέληξε.

Το Κυπριακό θέμα επιβίωσης και η νέα γενιά δεν ξεχνά, είπε ο βουλευτής ΔΗΠΑ Μ. Γιακουμή

Το Κυπριακό είναι θέμα επιβίωσης και η νέα γενιά δεν ξεχνά και δεν ξεγράφει, είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Μιχάλης Γιακουμή, στην ομιλία του κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2022 στην Βουλή.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και παραμένουμε δεσμευμένοι για λύση των συμφωνηθέντων χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς εγγυήσεις», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων δεν επιτρέπουν εφησυχασμό ούτε και ψευδαισθήσεις. «Η Αμμόχωστος δεν πρέπει να χαθεί γιατί μαζί της θα χαθεί και η προοπτική. Στηρίζουμε την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μπορεί επίσης να αποτελέσει μοντέλο ανάπτυξης οικονομικής δραστηριοποίησης και φυτώριο για νέες επιχειρήσεις», επεσήμανε.

Γνωρίζω, συνέχισε, ότι δεν εύκολο εγχείρημα ένεκα της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς. «Οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να συντηρήσουμε την ελπίδα, να κρατήσουμε ανοικτό το παράθυρο της προοπτικής για λύση», ανέφερε.

Αναφερόμενος στον τομέα της υγείας, είπε πως η πανδημία μάς υπενθύμισε την αξία που έχει για τον κάθε άνθρωπο αυτό το πολύτιμο αγαθό, το οποίο θα πρέπει να διαφυλάξουμε, τονίζοντας ότι το κράτος έχει υποχρέωση να προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες.

«Το Γενικό Σύστημα Υγείας είναι μια μεγάλη κατάκτηση του λαού μας την οποία θα πρέπει να ενισχύσουμε. Προβλήματα υπάρχουν κι είναι πολλά. Είναι όμως πολύ λιγότερα απ΄ όσα είχαμε πριν την εφαρμογή αυτής της μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής μεταρρύθμισης», πρόσθεσε.

Σε συστήματα άλλων χωρών με πολλά χρόνια εμπειρίας, ανέφερε, χρειάζεται συνεχής επικαιροποίηση σαν αποτέλεσμα των αλλαγών στην τεχνολογία αλλά και τις ανθρώπινες ανάγκες.

«Συνεπώς είμαστε εδώ για να επιλύσουμε το πρόβλημα του ΓεΣΥ χωρίς να αλλάζουμε την θεωρία αυτής της κοινωνικής παροχής», συμπλήρωσε.

Παρά το αυστηρό πλαίσιο πρέπει να αντιμετωπιστούν κοινωνικές στρεβλώσεις, λέει ο Χρ. Σενέκης

Παρά το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, υπάρχουν στρεβλώσεις και ανισότητες που θέτουν εν αμφιβόλω την κοινωνική συνοχή και το κράτος δικαίου, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης, μιλώντας κατά τη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Όπως ανέφερε, η «πλέον διαπιστωμένη» ανισότητα τις συντάξεις, όπου υπάρχουν δικαιούχοι πολλαπλών συντάξεων αλλά και «ένα μεγάλο ποσοστών συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, που βρίσκεται κάτω και γύρω από το όριο της φτώχειας, αντιμετωπίζοντας καθημερινά τον μπαμπούλα του κοινωνικού αποκλεισμού».

«Γι’ αυτό, ίσως η πλέον επιβεβλημένη μεταρρύθμιση να είναι αυτή του συνταξιοδοτικού, για να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια στο σύνολο των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνέχιση και δυστυχώς επέκταση του τρόπου εργοδότησης εκπαιδευτικών υπό το καθεστώς της αγοράς εργασίας, κάτι που πλήττει την αποστολή της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς και στα φαινόμενα υπερπληθυσμού σε πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων.

Ο κ. Σενέκης αναφέρθηκε και στα προβλήματα των προσφύγων και ιδιαίτερα των προσφύγων δεύτερης γενιάς, «που σήμερα προσπαθούν να ανοίξουν το δικό τους σπίτι, να κάνουν τη δική τους οικογένεια».

Έκανε λόγο για αντίφαση μεταξύ κυρίως των εισοδηματικών κριτηρίων, που πρέπει να ικανοποιούν τα νεαρά ζευγάρια για να εγκριθούν για στεγαστική βοήθεια από την Υπηρεσία Μερίμνης, και της συνεισφοράς της τάξης του 20 και 30%, που ζητούν τα τραπεζικά ιδρύματα για να δανειοδοτήσουν αυτά τα ζευγάρια, κάτι που, όπως είπε, «δυστυχώς δημιουργεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την πλειοψηφία των νέων μας».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ακόμη ότι παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο η συζήτηση για την αποζημίωση για την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών, όπως θεωρητική παραμένει η μεταφορά και αξιοποίηση συντελεστή δόμησης από τις κατεχόμενες περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές.

«Τα δύο αυτά μέτρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν, ίσως, τη δικαιότερη παρέμβαση της Πολιτείας για τη μερική αποκατάσταση της φερεγγυότητας των προσφύγων», κατέληξε.

Για 9η χρονιά η Κύπρος κατρακυλά στους δείκτες διαφθοράς είπε ο Α. Πασιουρτίδης

Για 9η συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος κατρακυλά στους δείκτες διαφθοράς, σύμφωνα με τις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, στην ομιλία κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2022.

Όπως είπε, η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη συνοδεύεται από ποικιλία σκανδάλων, ταξίδια με ιδιωτικά jet, πότε Σαουδάραβων σεΐχηδων και πότε Ρώσων ολιγαρχών και πάντοτε με κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος και πλουτισμό ημετέρων. Και το κερασάκι στην τούρτα, πρόσθεσε, είναι ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ειρήσθω εν παρόδω μόνο οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ καταψήφισαν, το οποίο εμπλέκει για πρώτη φορά το όνομα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος παράνομου χρήματος, από πελάτη του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομά του και ελέγχεται από τις θυγατέρες του.

«Οδεύοντας στον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, η πεποίθηση ότι η παρακαταθήκη του τον Ιανουάριο του 2023 θα είναι ένας χαρακτηρισμός που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει τίτλο κινηματογραφικής ταινίας ή τηλεοπτικής σειράς, γίνεται όλο και πιο έντονη. The Offshore President», είπε.

Αναφέρθηκε σε προτάσεις που υπέβαλε το ΑΚΕΛ και νομοθετικές τομές που αφορούν τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, όπως υποχρεωτική δήμευση περιουσίας πρώην και  νυν πολιτειακών αξιωματούχων και δημόσιων λειτουργών, οι οποίοι καταδικάζονται για αδικήματα φοροδιαφυγής, δεκασμού και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ενίσχυση του πόθεν έσχες, διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ΜΜΕ, ασυμβίβαστο παροχής υπηρεσιών προς το κράτος από επιχειρήσεις που συνδέονται με πολιτειακούς αξιωματούχους και αποκάλυψη συμφερόντων πολιτικών προσώπων πίσω από αχυράνθρωπους.

Ανέφερε ακόμα ότι η κυβερνητική αναλγησία αντικατοπτρίζεται και σε άλλα ζητήματα, που απασχολούν την πόλη και επαρχία Λάρνακας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι  η Λάρνακα είναι η μοναδική επαρχία στην οποία δεν λειτουργεί κάποια πανεπιστημιακή σχολή, μίλησε ανάγκη για αξιοποίηση του χώρου του Διανελλείου γυμνασίου και ορφανοτροφείου, ενώ είπε ότι από το  2014, οι Λαρνακείς ακόμη αναμένουν την έναρξη των εργασιών για θωράκιση και προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους από φυσικές καταστροφές, ώστε να μην είναι έρμαιο των καιρικών φαινομένων.

Στα επιτεύγματα που υλοποίησε η κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο βουλευτής ΔΗΣΥ Π. Αλαμπρίτης

Στα επιτεύγματα και τις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση υλοποίησε με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Βουλής, αλλά και σε όσα έχει σκοπό να υλοποιήσει μέσα από τον προϋπολογισμό του 2022, αναφέρθηκε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Βουλή, ο βουλευτής ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης.

Κλήθηκε αυτή η κυβέρνηση, είπε, να πάρει δύσκολες αποφάσεις για περιορισμό της πανδημίας. «Με γρήγορα αντανακλαστικά, περιόρισε τις τραγικές συνέπειες που αυτή θα προκαλούσε στο ελάχιστο. Ο δρόμος όμως, από ό,τι φαίνεται, είναι μακρύς και απρόβλεπτος. Χρειάζεται υπομονή και να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών και των επιστημόνων μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Αλαμπρίτης αναφέρθηκε στη στήριξη ενός μεγάλου αριθμού σχεδίων τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. «Προώθησε τα σχέδια επιδότησης επιτοκίων για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια και κατάφερε να στηρίξει πέραν των 250,000 εργοδοτουμένων του ιδιωτικού τομέα, καταβάλλοντας τους το 60% των δηλωμένων εισοδημάτων τους, με το συνολικό κόστος των δημοσιονομικών μέτρων να ξεπερνούν το €1δισ», πρόσθεσε.

Είπε ότι το 2021, παρ όλες τις ιδιαιτερότητές του θα κλείσει με πλεονάσματα, με ρυθμούς ανάπτυξης πέραν του 5% και με ποσοστά ανεργίας, τα οποία πλησιάζουν επίπεδα πλήρους απασχόλησης.

«Με την αποφασιστικότητα και την προνοητικότητα της η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα πλάνο το οποίο μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά κυρίως μέσω του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 που θα κληθούμε να υπερψηφίσουμε, θα συνεχίσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, θα αυξήσει τον αριθμό των θέσεων εργασίας και θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών», είπε.

Ο κ. Αλαμπρίτης αναφέρθηκε επίσης, εκτενώς στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, “Κύπρος – Το αύριο”, που όπως σημείωσε, είναι ένα σχέδιο ρεαλιστικό και συνάμα φιλόδοξο που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

«Αποτελεί ένα μοντέλο ανάπτυξης της επόμενης ημέρας με όραμα για τη χώρα μας. Αντιμετωπίζει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Είναι ένας συνολικός κοινωνικός και οικονομικός μετασχηματισμός που οδηγεί σε μια νέα εποχή, νοοτροπίες, θεσμούς, την τεχνολογία και την οικονομία», συμπλήρωσε.

Σε θέματα ΤΑ, γεωργίας, υγείας, μεταναστευτικό, αναφέρθηκε ο βουλευτής ΔΗΣΥ Χ. Πάζαρος

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι χρέος μας προς τον κάθε πολίτη, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος, μιλώντας κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Θεωρώ πως το σχέδιο, που παρουσιάστηκε είναι ικανό να επιλύσει πολλά προβλήματα και πως η εφαρμογή του θα απλουστεύσει την καθημερινότητα των πολιτών», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον γεωργικό τομέα, ο κ. Πάζαρος είπε ότι αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό οικονομικό πυλώνα αφού εργοδοτεί μεγάλο αριθμό πολιτών είτε ως κύριο επάγγελμα είτε ως ένα επιπρόσθετο εισόδημα και ζήτησε να στηρίξουν και να σταθούν αρωγοί στο γεωργικό τομέα.

«Η γεωργία πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή, όπως ακριβώς είχε και η ίδια κρατήσει τους παππούδες μας σε δύσκολους καιρούς του τόπου. Σε περιόδους φτώχειας, σε περιόδους πολέμου. Παρά την πανδημία, εντός του 2022 πρέπει να επεξεργαστούμε σχέδια για να δοθούν περισσότερα κίνητρα, κυρίως οικονομικά, ιδιαίτερα στους νέους μας προκειμένου να ασχοληθούν με τη γεωργία ως το κύριο επάγγελμα τους και όχι ως απλά ένα έξτρα εισόδημα. Η πρόταση προϋπολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας παρά την πανδημία είναι πολύ ικανοποιητική», πρόσθεσε.

Ο κ. Πάζαρος είπε, παράλληλα, ότι ως μέλος της Επιτροπής Υγείας «θεωρεί επιβεβλημένο η Βουλή να στηρίξει το ΓεΣΥ για να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει».

Ανέφερε, επίσης, ότι η υγεία είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε και πρόσθεσε ότι χωρίς υγεία δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν περιθώρια εκπτώσεων στον τομέα αυτό. Είναι χρέος μας να παρέχουμε ασφαλή και υψηλή ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες και φροντίδα προς τον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη. Μεγάλη ανάγκη παραμένει και η αναβάθμιση των ΤΑΕΠ, των δημοσίων νοσηλευτηρίων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πάζαρος αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι τα τελευταία έξι χρόνια έχουν καταβληθεί επιπρόσθετα των ταμείων της ΕΕ, από την τσέπη του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη το ποσό των σχεδόν 180 εκ. ευρώ.

«Η Τουρκία πέραν του γεγονότος ότι ήδη εδώ και αρκετά χρόνια προέβηκε σε ενέργειες δημογραφικής αλλοίωσης της Κύπρου, στις κατεχόμενες περιοχές μας με την κάθοδο παράνομων Τούρκων εποίκων και εκμεταλλεύεται το μεταναστευτικό φαινόμενο, το χρησιμοποιεί ως ένα εργαλείο, ως ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια της για να ολοκληρώσει τα επεκτατικά της σχέδια προωθώντας από την αχίλλειο πτέρνα μας, την πράσινη γραμμή, παράτυπους μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου», κατέληξε.

Όχι στα «μέτρα παραλογισμού» για αντιμετώπιση του Covid, λέει ο Α. Θεμιστοκλέους

Κατά των μέτρων «παραλογισμού που συγχύζουν τους πολίτες» σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, τάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

«Δεν είμαι ούτε αρνητής του κορωνοϊού, ούτε της ιατρικής και φαρμακευτικής αντιμετώπισής του, ούτε των σοβαρών μέτρων που λαμβάνονται, όχι των μέτρων του παραλογισμού, που συγχύζουν τους ανθρώπους και τους πολίτες», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους ο οποίος αντιτάχθηκε των διαταγμάτων και του «αποφασίζουμε και διατάζουμε», όπως είπε.

Υποστήριξε ακόμη ότι «το δικαίωμα κάποιου να θέλει να βάλει το εμβόλιο είναι εξίσου ιερό με το δικαίωμα κάποιου άλλου να μην βάλει το εμβόλιο», χαρακτηρίζοντας τη σκέψη για υποχρεωτικό εμβολισμό των 6χρονων παιδιών ως «κατάπτυστη και ανεύθυνη».

«Στα 6χρονα προσπαθείς να εξασφαλίσεις απρόσκοπτο καθαρό αέρα, δεν τους βάζεις μάσκα για έξι ώρες στο δημοτικό και 9 στο ολοήμερο, θα νοιώθουν ότι πνίγονται», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απειλές που δέχεται η πατρίδα μας και ο λαός της είναι η Τουρκία, η λαθρομετανάστευση, η τραπεζοκρατία και η διαφθορά και τώρα η πανδημία.

Λέγοντας πως πρόσφυγας θεωρείται κάποιος που κινδυνεύει στην πατρίδα του και του δίνεται καθεστώς πρόσφυγα στην πρώτη χώρα άφιξης που είναι η Τουρκία, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως αν ο πρόσφυγας θελήσει να πάει σε άλλη χώρα αυτή δεν υποχρεούται να του παραχωρήσει καθεστώς πρόσφυγα. «Δεν μπορώ να καταλάβω τη μανία κάποιων να θέλουν τις πύλες ανοικτές, χαλαρά τα οδοφράγματα για να έλθουν ποιοι;» συμπλήρωσε.

Μίλησε επίσης για το δράμα των πλειστηριασμών εκποιημένων ακινήτων, λέγοντας πως «αυτό το πάρτι είναι τρισχειρότερο από το Χρηματιστήριο».

Για το Κυπριακό, ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε για ουτοπίες εδώ και 47 χρόνια και τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών με χώρες όπως η Γαλλία και άλλες χώρες της περιοχής για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.  «Μόνο ο φόβος για κόστος αποτρέπει κάποιον άνθρωπο να αδικεί κάποιους ανθρώπους και αποτρέπει ένα κράτος να συνεχίζει να αδικεί άλλα κράτη», είπε.

Όλα βοούν ότι ο τόπος χρειάζεται και αξίζει αλλαγή, είπε ο βουλευτής ΑΚΕΛ Γ. Κουκουμά

Η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων αποτελεί ντροπή για την Κύπρο και το κράτος μας, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμά, μιλώντας κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2022.

«Ο κόσμος για τον οποίο μιλούμε δεν είναι Κύπριοι, χριστιανοί, ή «λευκοί» και για πολλούς, αυτό μπορεί να αποτελεί λόγο για να γυρίσουν το κεφάλι από την άλλη. Ισχυρίζομαι όμως ότι αν αποδεχθούμε ως Πολιτεία και ως κοινωνία ότι μπορεί να είναι ανεκτή στη χώρα μας τέτοια ανθρώπινη εξαθλίωση επειδή σήμερα αφορά ξένους, ο δρόμος στη συνέχεια είναι ολισθηρός και επικίνδυνος για όλους μας. Και αυτό μας αφορά τους πάντες, γιατί έχει να κάνει με το ποια κοινωνία θέλουμε να είμαστε και -στην τελική- τι άνθρωποι θέλουμε να είμαστε ο καθένας και η καθεμιά», πρόσθεσε.

Το μόνο σίγουρο, συνέχισε ο κ. Κουκουμά, είναι ότι είναι εντελώς αδιανόητο, να έχει πάρει η Κυβέρνηση πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ για το μεταναστευτικό, «αλλά αυτή τη στιγμή στη χώρα μας χίλιοι άνθρωποι να ζουν σε τέντες μέσα στις λάσπες, χωρίς κρεβάτι ή στρώμα και να κοιμούνται κάθε νύκτα, κυριολεκτικά, στο έδαφος».

«Ίσως -υπό μία έννοια- να ήταν και παράδοξο να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση να εργαστεί για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, όταν αποτυγχάνει στα ανθρώπινα δικαιώματα των ίδιων των Κυπρίων. Πρωτίστως μάλιστα, στα ξεχασμένα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα. Το δικαίωμα στην εργασία, την υγεία και την παιδεία. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγη. Τα εργασιακά δικαιώματα του κόσμου της δουλειάς», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Κουκουμά, όλα βοούν ότι ο τόπος χρειάζεται και αξίζει αλλαγή.

«Αλλαγή ριζική. Αλλαγή προοδευτική. Και αλλαγή σημαίνει απαλλαγή από τις πολιτικές, από το ήθος και ύφος εξουσίας των τελευταίων εννιά χρόνων. Αλλαγή λοιπόν και όχι παραλλαγή της σημερινής κατάστασης, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο διεκδικητή του χρίσματος της Πινδάρου. Αλλαγή σημαίνει επιλογή ότι το μέλλον της Κύπρου πρέπει να είναι η επανένωση και ότι η πατρίδα δεν ανέχεται όσους αποτόλμησαν να συζητούν πίσω από τις πλάτες του λαού τη λύση δύο κρατών», κατέληξε.

Κατάφωρα αδικημένη η Πάφος, είπε ο βουλευτής ΔΗΚΟ Χ. Σαββίδης

Η Πάφος είναι κατάφωρα αδικημένη και παραγκωνισμένη, ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μίλησε για κοροϊδία για το θέμα της δημιουργίας Μαρίνας στην Πάφο, ενώ είπε ότι πανηγυρίζουν ότι φτιάχνουν το δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς όταν πρόκειται για δρόμο μιας λωρίδας από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί. Παράλληλα είπε ότι δεν υπάρχει δρόμος για το αεροδρόμιο Πάφου και για την Πέγεια. Έκανε λόγο για μη ανταπόκριση των αρχών στα αιτήματα των Παφιτών για νέες σχολικές μονάδες και στην έλλειψη κατάλληλου σταδίου για να προπονηθούν οι Παφίτες. Αναφέρθηκε ακόμα σε πλήρη αποσύνθεση του νοσηλευτηρίου Πόλης Χρυσοχούς.

Ωστόσο, ανέφερε ότι το τελευταίο εξάμηνο πίεσαν και πέτυχαν πολλά για την Πάφο όπως η μετακόμιση του ΑΞΙΚ στην πόλη και εξέφρασε πίστη ότι με σκληρή δουλειά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα θα πετύχουν και τα υπόλοιπα έργα ανάπτυξης, που στερείται η Πάφος.

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκηση έθεσε ως κόκκινη γραμμή τη διατήρηση του Δήμου Γεροσκήπου, σύμφωνα με τα όσα, όπως είπε, καταδεικνύουν και σχετικές μελέτες.

Έψεξε παράλληλα την Κυβέρνηση ότι “στη σκιά της διαπλοκής και της διαφθοράς”, δεν έφερε ένα νομοσχέδιο για ουσιαστική καταπολέμηση της διαφθοράς, αναφορικά με την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Μίλησε επίσης ότι για αδυναμίες και προβλήματα του ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι άλλο ΓεΣΥ ψηφίστηκε και άλλο εφαρμόζει η Κυβέρνηση και ζήτησε οι αδυναμίες να αξιολογηθούν και να αντιμετωπιστούν ριζικά.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία όπως αίθουσες χωρίς μονά θρανία, αίθουσες 30 τετραγωνικών με 25 μαθητές στριμωγμένους, κάτι που δεν επιτρέπει την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και σχολεία χωρίς κλιματισμό. Παράλληλα είπε ότι το Υπουργείο δεν έχει εφαρμόσει τη νομοθεσία κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Έκανε ακόμα λόγο για αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό με αποτέλεσμα την αύξηση της εγκληματικότητας και τη δημιουργία περιοχών γκέτο στη Χλώρακα και στη Γεροσκήπου.

Στην ανάγκη για υπευθυνότητα από τη Βουλή αναφέρθηκε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ν. Γεωργίου

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 αναφέρθηκε στην υπεύθυνη πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη από το 2013 μέχρι σήμερα και εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν και σε αυτές που προωθούνται κάλεσε το κοινοβούλιο να επιδείξει την ίδια υπευθυνότητα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε πως η Κυβέρνηση αντεπεξήλθε σε δύσκολες, διαδοχικές οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις  με πολιτικές που κράτησαν τη χώρα όρθια, περιορίζοντας όσο το δυνατό καλύτερα τις επιπτώσεις τους, προσθέτοντας ότι η νοικοκυρεμένη δημοσιονομική πολιτική, που ακολούθησε η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, επέτρεψε στη χώρα να διαχειριστεί με επιτυχία τις επιπτώσεις της πανδημίας, δημιουργώντας ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Ανέφερε ότι την ίδια πολιτική υπευθυνότητα θα πρέπει να επιδείξει και η Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς να διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Είπε ακόμα πως το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαίως χαρακτηρίστηκε ως το ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ που φιλοδοξεί να θέσει τις οικονομίες και τις κοινωνίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πιο γερά θεμέλια, προσθέτοντας ότι «αυτό τον εθνικό πλούτο, λοιπόν, που αναλογεί στη χώρα μας, θα πρέπει να τον διαχειριστούμε με σύνεση, υλοποιώντας κάθε ωφέλιμη μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε κάθε τομέα του κράτους».

Ο κ. Γεωργίου είπε ακολούθως ότι αναντίλεκτα, η χώρα προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, με την Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη να εφαρμόζει το ΓεΣΥ, τη θεσμοθέτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, τη θέσπιση των νέων Υφυπουργείων Τουρισμού, Καινοτομίας, Ναυτιλίας και Κοινωνικής πρόνοιας προς ενίσχυση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών.

Περαιτέρω είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Υπηρεσίας, είναι μόνο μερικές από τις πρωτοβουλίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να προχωρήσουν και  είναι εκ των ων ουκ άνευ, συμπλήρωσε.

Η νέα χρονιά να είναι προάγγελος της αλλαγής που χρειάζεται ο τόπος είπε ο Χ. Χριστόφιας

Ευχή μας η νέα χρονιά να είναι προάγγελος της αλλαγής που χρειάζεται ο τόπος μας, ανέφερε  ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2022.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού είναι η Κυβέρνηση που έδωσε τα λιγότερα στους πρόσφυγες, που άφησε τους εκτοπισμένους, τις μαυροντυμένες μάνες και γιαγιάδες να υποφέρουν ξεχασμένοι από το κράτος, όπως αφήνει πρόσφυγες και μετανάστες, μικρά παιδιά, να στοιβάζονται μέσα σε κέντρα κράτησης σε άθλιες συνθήκες, έτσι αφήνει και τους συνοικισμούς στο έλεος του χρόνου ώσπου να καταρρεύσουν.

Όπως είπε η Κυβέρνηση Αναστασιάδης για τους πλούσιους ξένους έχει διαβατήρια και πύργους, για τους φτωχούς Κύπριους και ξένους έχει ετοιμόρροπους συνοικισμούς και Πουρνάρες.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση πανηγυρίζει που έστησε στέκια για τον τζόγο σε όλες τις επαρχίες, αναφερόμενος στη δημιουργία καζίνο.

Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού είναι η Κυβέρνηση που άφησε τον μαζικό, ερασιτεχνικό αθλητισμό να μαραζώνει εξαιτίας της πολιτικής της, που τον άφησε να τον διαλύσουν οι συνέπειες της πανδημίας.

Είπε επίσης ότι αυτή η Κυβέρνηση ξέχασε ότι τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια, έστησε συρματοπλέγματα στον Αστρομερίτη και επί των ημερών της βρέθηκαν Ελληνοκύπριοι να διανοούνται να προτείνουν λύση δύο κρατών.

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο κ. Χριστόφιας στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, αναφέροντας ότι πρόκειται για δύο τομείς, που αποτελούν κραυγαλέα παραδείγματα της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι ο πολιτισμός και άνθρωποι του δεν είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και ότι δόθηκαν εξευτελιστικά ποσά σε καλλιτέχνες που πλήγηκαν από το lockdown. Μίλησε επίσης για προβλήματα στο νομοσχέδιο για το Υφυπουργείο Πολιτισμού και βασικό τη μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο νέο υφυπουργείο. Επέκρινε επίσης τη δίωξη εκπαιδευτικού που ζωγράφισε στον ελεύθερο του χρόνου και απεικόνισε τον Χριστό γυμνό.

Για τον αθλητισμό, ανέφερε ότι ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός έχει υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό που αν επισκεφθεί κανείς τις γηπεδικές εγκαταστάσεις θα νομίσει ότι σταμάτησε  ο χρόνος. Ανέφερε ακόμα ότι νεαροί αθλητές αγωνίζονται μόνοι τους για να διακριθούν χωρίς τη στήριξη που θα έπρεπε να είχαν.

Ο τόπος άγει την πιο παρακμιακή περίοδο από την ίδρυση της Δημοκρατίας, λέει ο Χρ. Παντελίδης

Είναι διάχυτη σε ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία η αίσθηση ότι ο τόπος μας άγει την πιο παρακμιακή περίοδο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

«Είτε θα αναγνωρίσουμε όλες και όλοι ότι υπάρχει πρόβλημα είτε η κατάσταση δεν θα αντιστραφεί ποτέ», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ καταλόγισε διαπλοκή και διαφθορά στην κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη λέγοντας πως πέραν των σκανδάλων πέρσι, όπως το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και τα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας με υπερπολυτελές αεροπλάνο Σαουδάραβα επιχειρηματία, φέτος υπήρξαν νέα σκάνδαλα, όπως τα Pandora Papers και η συμπερίληψη του ονόματος του Προέδρου Αναστασιάδη σε ψήφισμα από το Ευρωκοινοβούλιο, η πλαστογραφία από πρώην προεδρικό επίτροπο.

«Γεγονός παραμένει ότι η παρούσα διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ καταγράφεται στη συλλογική συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας ως μια διακυβέρνηση διαπλοκής και διαφθοράς», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την οικονομία, ο κ. Παντελίδης είπε πως οι οικονομικοί δείκτες υστερούν λόγω της πανδημικής κρίσης και των «άστοχων προβλέψεων ή αποτυχημένων επιλογών της κυβέρνησης», σημειώνοντας ότι «αν και η σύγκριση με το 2020 είναι βολική για την κυβέρνηση, παραμένει άβολη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Ανέδειξε τα στοιχεία του ΣΠΑΒΟ για 2.147 περιστατικά οικογενειακής και συντροφικής βίας στην Κύπρο το 2020, λέγοντας ότι η βία κατά των γυναικών είναι πρόβλημα ολόκληρης της κοινωνίας, που το προκαλούν άντρες, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως θα διεκδικήσει με κάθε κοινοβουλευτικό και πολιτικό τρόπο την πρότασή του για «1 συνοδό για κάθε 1 παιδί που φοιτά στην Ειδική Εκπαίδευση».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Παντελίδης επανέλαβε πως για τη μη λύση του Κυπριακού ευθύνεται αποκλειστικά η Τουρκία, προσθέτοντας πως «για τον εγκλωβισμό όμως της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ε/κ κοινότητας στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό ευθύνεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων αρκετών χρόνων».

Διατηρεί τον αναπτυξιακό και κοινωνικό του χαρακτήρα, είπε η βουλευτής ΔΗΣΥ Φ. Τσιρίδου

Ο προτεινόμενος κρατικός Προϋπολογισμός για το 2022 διατηρεί τον αναπτυξιακό και κοινωνικό του χαρακτήρα μέσα από πρωτογενείς δαπάνες ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου.

Σε ομιλία της κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2022 στην Βουλή, είπε ότι «μέσω του Προϋπολογισμού και χωρίς να προκύπτει καμιά ανάγκη για νέες φορολογίες ή άλλες επιβαρύνσεις, συνεχίζεται η υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος, διατηρείται η δυνατότητα άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής, στηρίζεται η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, ενός σχεδίου που κράτησε όρθια την χώρα την περίοδο της πανδημίας, υλοποιεί το σημαντικό πρόγραμμα εξοπλιστικής αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές προκλήσεις πληθαίνουν, μειώνεται περαιτέρω η ανεργία από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Βρισκόμαστε, ανέφερε, σε ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. «Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που παρουσιάζει θετικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές. Η βιώσιμη ανάπτυξη, η σωστή εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης, η κοινωνική συνοχή μέσα από κρατικές παρεμβάσεις και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι οδηγός μας», σημείωσε.

Παράλληλα, συνέχισε, ο περιορισμός του δημόσιου χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, η επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος, η προστασία του βιοτικού επιπέδου των καταναλωτών από ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις και η διασφάλιση γενικότερα της ευημερίας των πολιτών συμπληρώνουν τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης.

«Καλούμαστε να αποφασίσουμε τι Κύπρο θέλουμε για τα επόμενα χρόνια. Μια χώρα που βασίζεται στην πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό σχεδιασμό, την έρευνα και την καινοτομία, την ορθολογική και ουσιαστική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Είναι επίσης, σημαντικά αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομής που συμβάλουν στην ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Η κ. Τσιρίδου είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει τον προτεινόμενο κρατικό Προϋπολογισμό και στηρίζει τόσο την ακολουθούμενη από την κυβέρνηση οικονομική πολιτική όσο και τη φιλόδοξη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η κατάσταση στους προσφυγικούς συνοικισμούς είναι τραγική, ανέφερε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Ν. Κέττηρος

Δυστυχώς, οι εξελίξεις στην Αμμόχωστο αντί τη λύση, φέρνουν ακόμα πιο κοντά την διχοτόμηση, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, μιλώντας κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 από την Ολομέλεια της Βουλής

«Η παράνομη και καταδικαστέα ενέργεια της Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα να ανοίξουν μέρος της πόλης μας, δρομολογώντας έτσι τον εποικισμό της, αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά μας, αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά κάθε Κύπριου. Το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε για 3 χρόνια. Δυστυχώς, ποτέ δεν εισακουστήκαμε. Οι κυβερνώντες αρκούνταν σε επικοινωνιακή διαχείριση εσωτερικής κατανάλωσης», πρόσθεσε.

Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι σχεδόν εννιά χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Συναγερμό, η κατάσταση στους προσφυγικούς συνοικισμούς είναι απλά τραγική.

«Οι κυβερνητικοί οικισμοί εκπέμπουν εικόνα εγκατάλειψης με γερασμένες πολυκατοικίες να χρειάζονται επειγόντως αναδόμηση, κοινόχρηστους χώρους σε άθλια κατάσταση και ηλικιωμένους πρόσφυγες να παραμένουν για χρόνια εγκλωβισμένοι και ανήμποροι στους ορόφους των πολυκατοικιών-φυλακών, χωρίς ανελκυστήρες. Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στο θέμα συντήρησης των κυβερνητικών οικισμών αντανακλάται στην τραγική υλοποίηση του σχετικού προϋπολογισμού, η οποία -μερικές χρονιές- μόλις που φτάνει σχεδόν στο 40%», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι το θέμα της αναδόμησης των επικίνδυνων πολυκατοικιών πηγαινοέρχεται στην Επιτροπή Προσφύγων, αλλά ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι των 43 πολυκατοικιών που κρίθηκαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας και ακόμη δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση εάν θα αναδομηθούν ή εάν θα αφεθούν και αυτές και οι πρόσφυγες που διαβιούν σε αυτές, στην μοίρα τους.

«Σε ό,τι αφορά τους παθόντες και τους ανάπηρους πολέμου που θυσίασαν την αρτιμέλεια τους για την δημοκρατία και την ανεξαρτησία της χώρας μας, παρά τις συνεχείς πιέσεις από την Επιτροπή Προσφύγων, το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να αναγνωρίσει τις αυξημένες ανάγκες που αντιμετωπίζουν. Το θέμα θα επανέλθει στις 11 Ιανουαρίου την Επιτροπή και ελπίζω ότι μετά την δημόσια κατακραυγή θα γίνουν δεύτερες σκέψεις από το Υπουργείο», πρόσθεσε.

Στο ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου, ο κ. Κέττηρος είπε ότι θα πρέπει επίσης να εγκύψει η Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία με ουσιαστικά αποτελέσματα είπε η Σ. Ορφανίδου

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη διαχειρίζεται αυτή την πρωτόγνωρη πανδημία εδώ και περίπου δύο χρόνια, με ουσιαστικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των κυμάτων της πανδημίας, και με το κόστος στον τομέα της υγείας να έχει ανέλθει στα €125 εκ., πέραν του προυπολογιζόμενου ποσού για το 2021, ανέφερε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου κατά την ομιλία της στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Σημείωσε ότι η Κύπρος έχει προχωρήσει πολύ ικανοποιητικά στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της που είναι δικαιούχοι, μάλιστα και με την τρίτη δόση του εμβολίου, διαδικασία η οποία ενισχύεται ιδιαίτερα από τα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης, τα walk in. Η Κύπρος, είπε, είχε από τα λιγότερα lockdowns και με τη λιγότερη διάρκεια ακριβώς επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνονται με τα μέτρα. Επιπλέον, η χώρα μας, ανέφερε, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μεταδοτικότητας, αλλά και ποσοστά θανάτου αναλογικά με τον πληθυσμό.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος είχε ήδη εφαρμόσει το ΓεΣΥ, την μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στον τόπο μας, από τον Ιούνιο του 2019. Πρόσθεσε ότι η πανδημία που κτύπησε την χώρα μας τον Μάρτιο του 2020 λειτούργησε ως ένα «stress test» για το ΓεΣΥ αλλά και για τα κρατικά μας νοσηλευτήρια, με θετικό πρόσημο.

Σε αντίθεση με την ισοπεδωτική αντιπολίτευση του ΑΚΕΛ, είπε, στον τομέα της υγείας, τα κρατικά μας νοσηλευτήρια άντεξαν και αντέχουν στην πίεση, παρόλες τις δυσκολίες που αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν σε ότι αφορά τα θέματα της αυτονόμησης.

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα υγείας και αναφέρθηκε σε μια σειρά από βήματα στα οποία προχωρεί.

Αναφέρθηκε τέλος στο ιστορικό γεγονός της εκλογής της Αννίτας Δημητρίου, στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό της Προέδρου της Βουλής. Ένα άτομο νέο, ικανό, όπως ανέφερε,  το οποίο είναι και γυναίκα, και το οποίο με την εκλογή της σηματοδότησε μια νέα εποχή στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου, ιδιαίτερα για τα θέματα της ισότητας των δύο φύλων σε όλα τα επίπεδα.

Τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ απογοητευτικά για αγρότες είπε ο Γ. Γαβριήλ

Τα αποτελέσματα της εννιαετούς διακυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού είναι επιεικώς απογοητευτικά για τον αγροτικό κόσμο, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Ο κ. Γαβριήλ είπε ότι “το ποσοστό συμβολής του γεωργικού τομέα στο ΑΕΠ της χώρας (1,8%), ο αριθμός των απασχολούμενων στον τομέα (16,8 χιλιάδες), το ποσοστό αυτών στο εργατικό δυναμικό (3,8%), παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση στάσιμοι την τελευταία εννιαετία”.

Ανέφερε ότι την ίδια ώρα οι προβλέψεις προδιαγράφονται δυσοίωνες, όπως είπε, “αφού ο μόνος δείκτης που τραβά την ανιούσα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, είναι το κόστος παραγωγής, σε αντίθεση με το διαθέσιμο εισόδημα των γεωργών και των κτηνοτρόφων που βαίνει συνεχώς μειούμενο”.

Πρόσθεσε ότι “η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση του ψηλού κόστους παραγωγής και στήριξης του εισοδήματος των γεωργών”.

«Αν δεν αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή, ενδεχομένως να ακυρώσει την επιτυχία της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως ΠΟΠ και να πλήξει τη δυνατότητα μας να ανταποκριθούμε στις προοπτικές που αυτή διανοίγει», πρόσθεσε.

Ο κ. Γαβριήλ είπε ακόμη ότι «η Κυβέρνηση στην πορεία της επέδειξε μια αξιομνημόνευτη επιμονή και στοχοπροσήλωση στο ξήλωμα θεσμών που στήριξαν διαχρονικά τους αγρότες» και πρόσθεσε ότι «μετά τον Συνεργατισμό, τον ΟΓΑ, τελευταίο θύμα ήταν η Επιτροπή Σιτηρών».

Ανέφερε επίσης πως η Αμμόχωστος από την οποία προέρχεται, «βιώνει από τη μια την αποτελμάτωση του Κυπριακού και τις αρνητικότατες εξελίξεις στην Αμμόχωστο μας και από την άλλη τις συντριπτικές συνέπειες της πανδημίας» και πρόσθεσε ότι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου δεν εξαντλείται στο παραλιακό μέτωπο.

«Απαιτούνται έργα και πολιτικές ισόρροπα κατανεμημένα σε ολόκληρη την επαρχία, ώστε τα οφέλη από τον τουρισμό να διαχυθούν σε όλους», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι παρά την απογοήτευση για τις αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις οποίες η Κυβέρνηση φέρει ασήκωτες ευθύνες, όπως είπε, «δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με την κατοχή, δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με τη διχοτόμηση».

Το ΕΛΑΜ διαφωνεί με την φιλοσοφία της Κυβέρνησης, δήλωσε ο Σ. Ιωάννου

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο διαφωνεί με την φιλοσοφία της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της οποίας κινείται και ο κρατικός προϋπολογισμός, δήλωσε ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, σημειώνοντας ότι η φιλοσοφία αυτή δεν οδηγεί στη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας ούτε και υπάρχει προοπτική ανάπτυξης και ασφάλειας μέσω των κονδυλίων που καλείται η Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσει.

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στην κατάσταση που επικρατεί έξω στην κοινωνία αλλά ούτε πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησης του λαού μας για εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων».

Πρόσθεσε ότι κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ «επιδίδονται σε ένα ράλι για το ποιος έχει δίκαιο, αγνοώντας και οι δύο πλευρές ότι το ΑΚΕΛ μαγείρεψε κατά τη διακυβέρνησή του ότι μας σερβίρει σήμερα ο ΔΗΣΥ».

Αναφερόμενος στην πανδημία και συγκεκριμένα στους κυβερνητικούς χειρισμούς για αναχαίτισή της, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, είπε ότι «οι αποφάσεις διαχωρίζουν τους πολίτες σε εμβολιασμένους και μη και οι μαθητές αναγκάζονται για ώρες ολόκληρες να φοράνε μάσκες κι αν και τα κρούσματα στα Δημοτικά Σχολεία είναι ελάχιστα, τους επιβάλλεται αυτό το ακατανόητο μέτρο».

Απηύθυνε το ερώτημα στους συναδέλφους του βουλευτές «πώς αισθάνεσθε που δεν ερωτόμαστε καθόλου για αυτές τις αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές των συμπολιτών μας» για να προσθέσει ότι «όλες οι αποφάσεις την τελευταία περίοδο είναι πολιτικές και δεν εδράζονται σε επιστημονικά κριτήρια».

Στην ομιλία του ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και σε «φαινόμενα ρατσισμού» τα οποία, όπως είπε, βιώνουν οι Έλληνες της Κύπρου οι οποίοι καλούνται και να πληρώσουν δημοτικά τέλη και δίδακτρα σε ιδιωτικές σχολές σε αντίθεση με τους Τουρκοκύπριους ενώ ανέφερε ότι σε περιπτώσεις καθυστέρησης στην καταβολή επιδομάτων σε μετανάστες, αυτοί, προβαίνουν σε βανδαλισμούς κυβερνητικών κτηρίων.

Το οικονομικό μοντέλο της Κυβέρνησης έχει μεγεθύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, είπε ο Χ. Ορφανίδης

Το οικονομικό μοντέλο της Κυβέρνησης και η οικονομική της πολιτική έχει μεγεθύνει το χάσμα των πλουσίων προς τα πάνω και το χάσμα των φτωχών προς τα κάτω, ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Σημείωσε ότι η οικονομική τακτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη βασίζεται σε εξωγενείς παράγοντες και λειτουργεί με τρόπο που θα οδηγήσει τον λαό σε μπελάδες, για να προσθέσει ωστόσο, πως η ίδια κυβέρνηση δεν έχει να προσφέρει ουσιαστική θεραπεία.

Όπως είπε ο κ. Ορφανίδης η Κυβέρνηση έχει οδηγήσει την κοινή γνώμη να ασχολείται με την πανδημία, αφού είναι η πρώτη καθημερινή είδηση, που επισκιάζει τα υπόλοιπα που έπρεπε να ανησυχούν και να απασχολούν.

«Κατεβείτε κάτω στο λαό να ακούσετε τη δυσαρέσκεια του και όχι να επισκέπτεστε αυτούς που έχετε εξυπηρετήσει. Ακούστε την κραυγή απόγνωσης των γεωργών, των κτηνοτρόφων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κρατούνται με νύχια και με δόντια. Γνωρίζετε πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει τον τελευταίο χρόνο;», διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ.

Πρόσθεσε πως «η κομματική αφοσίωση δεν έχει πλέον οπαδούς», για να συμπληρώσει πως «η ρεκλάμα ότι θα ανακοινωθούν μέτρα κατά της διαφθοράς, ακούγεται όπως όταν παρακολουθεί κάποιος την κωμωδία του Μπένυ Χιλ».

Επιπλέον, ανέφερε πως σήμερα κανείς δεν μπορεί να εκφράσει αντίθετη άποψη με το κυβερνών κόμμα ή να διανοηθεί να προβληματιστεί διαφορετικά.

Για το Κυπριακό ανέφερε πως «η Τουρκία ανενόχλητη συνεχίζει τις παραβιάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και τα σχέδια της εις βάρος της Κύπρου», για να σημειώσει πως «έχει δέκα χρόνια και ο κυπριακός λαός διερωτάται πότε θα μπορέσουμε να πουλήσουμε φυσικό αέριο».

Ανέφερε πως τα πρόσφατα γεγονότα, που αφορούν στην Αμμόχωστο, αποδεικνύουν ότι «η Τουρκία δεν είναι χώρα που μπορείς να πειστείς ότι έχει ειλικρινείς σκοπούς και προθέσεις για συνεργασία», συμπληρώνοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά οφείλει να διαφυλάξουμε την Δημοκρατία της, που αποτελεί το βασικό της όπλο για επιβίωση.

Το ΑΚΕΛ ανησυχεί για το ερευνητικό πρόγραμμα της ΑΟΖ, δήλωσε ο Κ. Κώστα

Την ανησυχία του ΑΚΕΛ για την περαιτέρω εξέλιξη του ερευνητικού προγράμματος στην ΑΟΖ, λόγω των παράνομων και απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας, αλλά και της αναβολής των προγραμματισμένων γεωτρήσεων από τις εταιρείες, λόγω της πανδημίας, ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα στην ολομέλεια της Βουλής.

«Επαναλαμβάνουμε, για ακόμα μια φορά, ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ και ότι ελπίζουμε πως οι εταιρείες δεν θα ζητήσουν περαιτέρω παράταση και θα προχωρήσουν με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις». Ανησυχούν επίσης, πρόσθεσε, για το ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη», το μοναδικό επιβεβαιωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου, παρόλες τις εξαγγελίες και συμφωνίες, παραμένει αναξιοποίητο, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε μελέτη για έλευση ποσοτήτων του κοιτάσματος στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή.

Ο κ. Κώστα αναφέρθηκε και στην τιμή του ρεύματος λέγοντας ότι η απόφαση για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 20% για 4 μήνες, αλλά και η απόφαση για μείωση του Φ.Π.Α. στο ρεύμα από το 19% στο 9% στα νοικοκυριά, είναι αποφάσεις τις οποίες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει μετά από τις εισηγήσεις και την έντονη πίεση του ΑΚΕΛ και της κοινωνίας και είναι μέτρα προσωρινά που δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

Επίσης, συνέχισε, η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα στο 5% για 6 μήνες για τις ευάλωτες ομάδες αποτελεί εμπαιγμό, αφού δεν θα βοηθήσει τυφλούς, καρκινοπαθείς, ασθενείς που ζουν με τη χρήση μηχανημάτων στο σπίτι τους και πολλές άλλες ομάδες ασθενών, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στην ειδική διατίμηση 0.8 της ΑΗΚ.

Ο κ. Κώστα είπε ότι προκαλεί η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει το νόμο που ψήφισε η Βουλή, πλην του ΔΗΣΥ, μετά την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων, για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19 σε 9% για όλους τους καταναλωτές.

Αν η Κυβέρνηση δεν πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πολιτών από τις συνεχείς αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τότε θα πεινάσει κόσμος, είπε, θα κλείσουν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις, θα πληγεί ανεπανόρθωτα η οικονομία. Και, δυστυχώς, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, κατέληξε.

Κοινωνία και νέα γενιά περιμένουν πολλά από εμάς, είπε ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ν. Σύκας

Κοινωνία και νέα γενιά περιμένουν πολλά από εμάς, δήλωσε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας από το βήμα της Ολομέλειας, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί και σε αυτές που πρέπει να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα και σημειώνοντας ότι «έχουμε καθήκον να κοιτάζουμε τον κόσμο στα μάτια και να μιλάμε με έργα».

Ο κ. Σύκας, ο οποίος αποκάλεσε την ψήφιση του προϋπολογισμού του κράτους ως την κορυφαία πολιτική πράξη του κοινοβουλίου, είπε ότι ο ίδιος στην πρώτη του τέτοια ομιλία από την εκλογή του θα κινηθεί «χωρίς στεγανά και μακριά από τις μηδενιστικές εμμονές της αντιπολίτευσης». «Για κάποιους φαίνεται πως ο μηδενισμός δουλειάς και έργου είναι ταλέντο διαχρονικά, χωρίς ωστόσο να κατατίθενται μελετημένες προτάσεις και εισηγήσεις που να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα και να αποτελούν βάση για να προχωρήσουμε δυναμικά προς το μέλλον», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που ήδη υλοποιήθηκαν, καθώς και σε αυτές που εκκρεμούν στη Βουλή. Σύμφωνα με το Βουλευτή του ΔΗΣΥ «το μεγάλο στοίχημα για αμέσως επόμενο διάστημα είναι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». «Θα κληθούμε όλοι να απαντήσουμε με την ψήφο μας αν όντως εννοούμε μια πραγματική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε.

Ειδική αναφορά έκανε και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – Το Αύριο» το οποίο, όπως είπε, φιλοδοξεί να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους νέους ανθρώπους. Κοινωνία και νέα γενιά περιμένουν πολλά από εμάς, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης μέρας». Σύμφωνα με τον κ. Σύκα έχουμε καθήκον «να κοιτάζουμε τον κόσμο στα μάτια και να μιλάμε με έργα». Ο κάθε ένας μας κρίνεται καθημερινά για τα λόγια και τις πράξεις του, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τόλμη δεν είναι τα λόγια αλλά δουλειά με συνέπεια».

Ο κ. Σύκας απάντησε σε ερωτήματα συναδέλφων του από την Λεμεσό για το τι έκανε η Κυβέρνηση μέχρι τώρα για την πόλη, αναφέροντας ότι 645.196.439 ευρώ δαπανήθηκαν για 208 έργα στη Λεμεσό τα τελευταία 9 χρόνια.

Μίζερος ο προϋπολογισμός που απαξιώνει την εξωτερική πολιτική, λέει ο Κωστής Ευσταθίου

«Μίζερο και ουσιαστικά ανύπαρκτο», χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, τον προϋπολογισμό του 2022, οποίος «απαξιώνει την ίδια την εξωτερική πολιτική, την ίδια στιγμή που η Τουρκία αλωνίζει στο διεθνή τομέα και επιτυγχάνει όλους της τους στόχους».

Σε ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι «είναι αποκαρδιωτική η αντίληψη της Κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας», μιας ημικατεχόμενης πατρίδας, όπως είπε, «η οποία δέχεται ακόμη και σήμερα τον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα, με προεξάρχον την επέκταση της κατοχής της Αμμοχώστου, την προώθηση και διοχέτευση των μεταναστευτικών ροών και την αμφισβήτηση της ΑΟΖ».

Πρόσθεσε ότι εξακολουθεί «η Κυπριακή Δημοκρατία να διαχειρίζεται τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ως πάρεργο και ως περιθωριακής σημασίας, αντί να δώσει την απαιτούμενη προσοχή και προτεραιότητα».

Αναφέροντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται μεταρρύθμιση, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι η ΕΔΕΚ ήταν η πολιτική δύναμη η οποία τόλμησε να εισηγηθεί τον μικρότερο αριθμό νέων δήμων, «προκειμένου να μετατρέψουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη, πραγματική και ουσιαστική, μακριά από την αντίληψη των κομματικών φέουδων και των εξαρτημένων τοπικών αρχόντων».

Είπε ακόμη ότι «είμαστε στις τελευταίες θέσεις στην εκπαιδευτική πολιτική» και ότι «τα σχολεία μας σήμερα δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη μίας “νέας αποκεντρωμένης πολιτικής παιδείας και εκπαίδευσης, αντί αυτού του συγκεντρωτικού υδροκέφαλου μορφώματος”.

Ο κ. Ευσταθίου είπε ακόμη ότι «ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο είναι ο μοναδικός στην Ευρώπη ο οποίος δρα ουσιαστικά ανεξέλεγκτα, χωρίς να τίθενται ουσιαστικοί περιορισμοί στη δράση του, όπως θα έπρεπε».

«Η Κύπρος έχει μετατραπεί στο Ελ Ντοράντο, στο χρυσορυχείο δηλαδή του τραπεζικού τομέα, πρώτιστα με τη συνδρομή της Κυβέρνησης και της πλειοψηφίας αυτής της Βουλής, η οποία ψήφιζε και ψηφίζει νομοσχέδια και νόμους υπέρ των τραπεζών», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι διαφωνεί με τις θέσεις των ανεμβολίαστων, προσθέτοντας όμως ότι “οφείλουμε όμως να συμμεριζόμαστε όλους αυτούς που διαφωνούν μαζί μας”.

Πρόσθεσε ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται μια επέκταση των διαταγμάτων για καταπολέμηση του κορωνοϊού, “φθάνοντας στο σημείο τα διατάγματα να κυνηγούν ανθρώπους που έχουν διαφορετική θέση ή άποψη”. Πρέπει να μας προβληματίσει σαν Βουλή αυτή η προσέγγιση, κατέληξε.

Στην Κύπρο η διαφθορά είναι θεσμική, δήλωσε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Η πάταξης της διαφθοράς «είναι μια ατελεύτητη διαδικασία, στάση ζωής και τήρηση αρχών ακεραιότητας στον δημόσιο βίο αλλά και το καλό παράδειγμα που θα έπρεπε να ενσαρκώνουν οι αξιωματούχοι οι ίδιοι με τις συμπεριφορές τους» δήλωσε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σε ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022 η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «στην Κύπρο δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ευκαιριακή αλλά θεσμική διαφθορά και αυτό από μόνο του θα έπρεπε να ενισχύει την αποφασιστικότητα αυτού του Κοινοβουλίου για μια αποτελεσματική Αρχή κατά της διαφθοράς.

Πρόσθεσε ότι η Αρχή πρέπει να έχει «τις ανάλογες εξουσίες για να υλοποιήσει το έργο που αναμένει ο κάθε πολίτης, να πατάξει την πιο επικίνδυνη διαφθορά για ένα κράτος δικαίου, την διαφθορά, δηλαδή, στα υψηλά δώματα των θεσμών, την διαφθορά που αφορά σε αξιωματούχους του κράτους, για αυτό και οι εξουσίες της δεν θα έπρεπε να περιορίζονται αλλά να διευρύνονται».

Στην ομιλία της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι η αξία της Αρχής Κατά της Διαφθοράς «θα φανεί στην αναμέτρησή της με τους αξιωματούχους που εμπορεύονται τον εθνικό μας πλούτο και την εθνική μας αξιοπρέπεια για δικό τους πλουτισμό ενώ εάν δεν τις δοθούν οι απαιτούμενες εξουσίες θα καταλήξει να είναι μια επικοινωνιακή φούσκα».

Αναφέρθηκε και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του Συντάγματος λέγοντας ότι «η χώρα δεν μπορεί να προχωρεί με ένα Σύνταγμα που εκ των γεγονότων καθίσταται ξεπερασμένο και κάθε άλλο παρά ενισχύει την ποιότητα δημοκρατίας».

«Η πραγματική ανεξαρτησία των θεσμών επιβάλλεται  να διασφαλίζεται ενώ η ποιότητα της δημοκρατίας δεν ενισχύεται με διορισμούς πολιτικών συναλλαγών και αποφάσεις που λαμβάνονται από ένα και μόνο πρόσωπο», είπε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Πρόσθεσε ότι «αν λοιπόν πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμα, να συνεργαστούμε και να το κάνουμε, διότι το Σύνταγμά μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας κι έχουν χαθεί τα λεγόμενα ‘θεσμικά αντίβαρα’ (check and balances) αφού σχεδιάστηκε στη βάση μια άλλης λογικής, αυτής του δικοινοτικού χαρακτήρα».

Βιώνουμε πρωτόγνωρα πράγματα στην παιδεία, δήλωσε ο Χ. Χριστοφίδης

Το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα πέρασε πολλές δυσκολίες και πολλά σκαμπανεβάσματα, όμως αυτό που βιώνουμε στα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού είναι πραγματικά πρωτόγνωρο, δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης λέγοντας ότι οι αποφάσεις των κυβερνώντων, «ένα μείγμα νεοφιλελεύθερων και ακραίων συντηρητικών επιλογών», αποτελούν μια «ευθεία επίθεση κατά των πιο αδύναμων παιδιών και ευάλωτων εκπαιδευτικών».

Κατά την ομιλία του για τους προϋπολογισμούς του 2022 στη Βουλή, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον ενός παιδιού, η ταξική του προέλευση, αποτελεί ένα από τους καθοριστικότερους παράγοντες για την επιτυχία ή όχι ενός παιδιού στο σχολείο. «Με πιο απλά λόγια πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι οι αδυναμίες ανθρώπων που δεν είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα στη ζωή τους να κάνουν λαμπρές σπουδές ή αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, δεν οφείλονται σε χαμηλή νοημοσύνη αλλά στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν».

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα, είπε, δεν μπορεί να δώσει απάντηση σε πολλά κοινωνικά προβλήματα, στην ποιότητα ζωής των αποφοίτων του, διότι είναι εξετασιοκεντρικό και κατ’ επέκταση λανθασμένα προσανατολισμένο. Ζήτησε μείωση των μαθητών ανά τάξη, ειδικά στην δημοτική εκπαίδευση εν μέσω πανδημίας και μίλησε για «τα μεγαλύτερα θύματα ίσως της κυβερνητικής πολιτικής», τα παιδιά με αναπηρία.

«Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της κοινωνικής αναλγησίας των κυβερνώντων αποτελεί η συμπεριφορά τους απέναντι σε 5000 σχεδόν εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας».

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε επίσης ότι το ποσοστό των μισθών στο ΑΕΠ έπεσε στο 45,8%, ενώ τα κέρδη ανέβηκαν 6 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ τα τελευταία 10 χρόνια. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, η ακρίβεια πλήττει ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά, ενώ οι κυβερνώντες κάνουν ότι δεν βλέπουν κι έφερε ως παράδειγμα τον δείκτη τιμών για τα καύσιμα που καταγράφει αύξηση 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι και τον δείκτη τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα που καταγράφει αύξηση 39% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η Κυβέρνηση έχει δείξει ότι μπορεί και λύνει προβλήματα, είπε ο Γ. Κάρουλλας

Η Κυβέρνηση έχει δείξει ότι με τις μεταρρυθμίσεις και με τις αλλαγές που έχει επιφέρει μπορεί και λύνει προβλήματα και με το σχέδιο Κύπρος ανοίγει ορίζοντες για ανάπτυξη και βιωσιμότητα, ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, κατά την ομιλία της στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Σημείωσε ότι πρέπει όλοι να αγαπήσουν αυτό τον τόπο με ό,τι συνεπάγεται αυτό, για να προσθέσει πως πρέπει να δίδεται βάσιμη ελπίδα στην κοινωνία ότι «με την απαραίτητη ορθολογική ανατροφοδότηση θα συνεχίσουμε να αναδημιουργούμε».

Όπως ανέφερε ο κ. Κάρουλλας, η Κυβέρνηση από το χάος που παρέλαβε όταν ανέλαβε διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις και στη βάση συνεργασιών διατηρεί τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα και μπορεί να οικοδομεί στους τομείς του κράτους και προ πάντων να μεταρρυθμίζει επανιδρύοντας το κράτος.

Τόνισε πως «ο μηδενισμός και η απόρριψη οδηγούν σε επικίνδυνους ατραπούς», εκφράζοντας την πεποίθηση πως όλοι μπορούν να διαπιστώσουν τη δυνατότητα του κράτους να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις κρίσεις και να τις ξεπερνά.

«Ακούμε συνεχώς σήμερα μια κριτική ότι όλα είναι μαύρα, ότι τίποτα δεν κινείται, ότι δεν εισακούμε τον κόσμο και την κοινωνία. Κριτή μας ήταν ο λαός στις πρόσφατες εκλογές. Τι παραλάβαμε το 2013; Ένα χάος. Σώσαμε την χώρα και δυστυχώς αυτό που ακούμε συνεχώς είναι μια άνευ προηγουμένου κριτική», είπε.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι το έργο της Κυβέρνησης έχει κριθεί από τις πρόσφατες εκλογές, συμπληρώνοντας πως «ο λαός θεωρεί την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ αξιόπιστους».

Πρόσθεσε πως ο ΔΗΣΥ «δεν ρίχνει το επίπεδο» αλλά προχωρεί να δώσει στον κόσμο αισιοδοξία, διότι όπως είπε, έχει στη φαρέτρα του τα όπλα της ελπίδας και της αισιοδοξίας που χρειάζεται ο κόσμος σήμερα.

«Ευχή και πράξη όλων μας πρέπει να είναι να μην ζήσει κανείς ξανά τέτοιες εμπειρίες. Και θα ήταν ευχής έργον εάν σε μια χωρά η οποία περνά τη δεύτερη απανωτή κρίση ο προϋπολογισμός ψηφιζόταν ομόφωνα», ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Να συζητήσουμε για ένα ολοκληρωμένη σχέδιο Παιδείας, είπε ο βουλευτής ΔΗΚΟ Π. Μυλωνάς

Κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Παιδείας και όχι απλώς να κλείνουμε τις τρύπες σε ένα σώμα που αργοπεθαίνει, δήλωσε ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, από το βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι την προηγούμενη πενταετία και στην τωρινή μέχρι σήμερα, όλοι οι συνάδελφοι στην Επιτροπή Παιδείας, «προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αφήσουμε μακριά τα ιδεολογικά κομματικά γυαλιά, στο μέτρο του δυνατού, για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε και να δώσουμε λύσεις». Τα προβλήματα, πρόσθεσε, «είναι τρομερά και είναι δύσκολο και μόνο να περιγραφούν στα λίγα λεπτά που έχουμε στη διάθεσή μας».

Είναι, είπε, «ένας τομέας που δεν ανακαλύψαμε φέτος, με την προεδρία της επιτροπής, μα ένας τομέας θεμελιώδης, όχι μόνο για την καλή λειτουργία του κράτους, αλλά για την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού και της ταυτότητάς του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι βασικό ότι σε κάποια στιγμή, όταν σταματήσουμε να αναλωνόμαστε στα αυτονόητα, λόγου χάριν στο αν το Τμήμα Αρχαιοτήτων πρέπει να υπαχθεί στο Υφυπουργείο Πολιτισμού. «Αν είναι δυνατόν», είπε.

Κάποια στιγμή, πρόσθεσε, πρέπει να συζητήσουμε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Παιδείας και όχι απλώς να κλείνουμε τις τρύπες σε ένα σώμα που αργοπεθαίνει.

«Πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για όλα τα προβλήματα της Παιδείας συνολικά, ώστε να μπουν οι βάσεις για ένα ρυθμιστικό σχέδιο που δεν θα επιτρέπει τη λειτουργία ετοιμόρροπων κτηρίων ή να στοιβάζονται οι μαθητές σε τάξεις-αποθήκες, λυόμενες αίθουσες ή σε εμπορευματοκιβώτια», είπε.

Χρειάζεται, είπε, «να επικεντρωθούμε, μαζί με τους οργανωμένους φορείς των εκπαιδευτικών, των γονέων, μαζί με τους διανοούμενους, τους ακαδημαϊκούς και όποιον μπορεί να βοηθήσει, στην Παιδεία ως σύνολο και όχι να αλλάζουμε απλώς τις μπαταρίες του αναπνευστήρα».

Χρειάζεται, σημείωσε, «να καταλάβουμε πως το πλήθος δεν γίνεται κοινωνία και λαός στα κομματικά σχολεία, στις νεολαίες και στα καφενεία, αλλά μέσω μιας εθνικής Παιδείας ικανής να δημιουργήσει τις βάσεις για την πολιτιστική μας αναγέννηση, για την περιφρούρηση της δημοκρατίας, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, των παιδιών, της πατρίδας μας, των θεσμών και του ίδιου του κράτους».

Να συζητήσουμε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Παιδείας, είπε ο βουλευτής ΔΗΚΟ Π. Μυλωνάς

Κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Παιδείας και όχι απλώς να κλείνουμε τις τρύπες σε ένα σώμα που αργοπεθαίνει, δήλωσε ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, από το βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι την προηγούμενη πενταετία και στην τωρινή μέχρι σήμερα, όλοι οι συνάδελφοι στην Επιτροπή Παιδείας, «προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αφήσουμε μακριά τα ιδεολογικά κομματικά γυαλιά, στο μέτρο του δυνατού, για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε και να δώσουμε λύσεις». Τα προβλήματα, πρόσθεσε, «είναι τρομερά και είναι δύσκολο και μόνο να περιγραφούν στα λίγα λεπτά που έχουμε στη διάθεσή μας».

Είναι, είπε, «ένας τομέας που δεν ανακαλύψαμε φέτος, με την προεδρία της επιτροπής, μα ένας τομέας θεμελιώδης, όχι μόνο για την καλή λειτουργία του κράτους, αλλά για την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού και της ταυτότητάς του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι βασικό ότι σε κάποια στιγμή, όταν σταματήσουμε να αναλωνόμαστε στα αυτονόητα, λόγου χάριν στο αν το Τμήμα Αρχαιοτήτων πρέπει να υπαχθεί στο Υφυπουργείο Πολιτισμού. «Αν είναι δυνατόν», είπε.

Κάποια στιγμή, πρόσθεσε, πρέπει να συζητήσουμε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Παιδείας και όχι απλώς να κλείνουμε τις τρύπες σε ένα σώμα που αργοπεθαίνει.

«Πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για όλα τα προβλήματα της Παιδείας συνολικά, ώστε να μπουν οι βάσεις για ένα ρυθμιστικό σχέδιο που δεν θα επιτρέπει τη λειτουργία ετοιμόρροπων κτηρίων ή να στοιβάζονται οι μαθητές σε τάξεις-αποθήκες, λυόμενες αίθουσες ή σε εμπορευματοκιβώτια», είπε.

Χρειάζεται, είπε, «να επικεντρωθούμε, μαζί με τους οργανωμένους φορείς των εκπαιδευτικών, των γονέων, μαζί με τους διανοούμενους, τους ακαδημαϊκούς και όποιον μπορεί να βοηθήσει, στην Παιδεία ως σύνολο και όχι να αλλάζουμε απλώς τις μπαταρίες του αναπνευστήρα».

Χρειάζεται, σημείωσε, «να καταλάβουμε πως το πλήθος δεν γίνεται κοινωνία και λαός στα κομματικά σχολεία, στις νεολαίες και στα καφενεία, αλλά μέσω μιας εθνικής Παιδείας ικανής να δημιουργήσει τις βάσεις για την πολιτιστική μας αναγέννηση, για την περιφρούρηση της δημοκρατίας, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, των παιδιών, της πατρίδας μας, των θεσμών και του ίδιου του κράτους».

Για ανάγκη ενότητας λόγω της «επίθεσης» της Τουρκίας μίλησε ο Κ. Χατζηγιάννης

Την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ενότητα στον τόπο, ειδικά αυτή την περίοδο που η Κύπρος δέχεται «επίθεση» από την Τουρκία τόσο στην ξηρά με την Αμμόχωστο όσο και στην θάλασσα, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Ανέφερε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2022 «διασφαλίζει τόσο σταθερότητα όσο και ανάπτυξη» και πρόσθεσε ότι μέσα στο σημερινό περιβάλλον «αυτοί είναι οι δύο πυλώνες που χρειάζεται να έχει ο προϋπολογισμός και ο οικονομικός προγραμματισμός της λειτουργίας αυτού του κράτους».

Είπε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ με την μη ψήφιση του προϋπολογισμού στερεί «την σύνταξη του συνταξιούχου, το επίδομα του ευάλωτου, την προσφυγική επιδότηση, τον μισθό του υπαλλήλου, την χρηματοδότηση και ό,τι άλλο προβλέπεται από αυτό τον προϋπολογισμό».

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ανησυχεί με τον συνδικαλισμό που αναπτύσσεται από ορισμένα άτομα που είναι αντίθετα με τον εμβολιασμό και κάλεσε την πολιτεία να ενισχύσει τον διάλογο με τον κόσμο που είναι αντίθετος με τον εμβολιασμό.

Ανέφερε ότι «με το κλίμα μίσους που καλλιέργησαν κάποιοι, τους καθήλωσε ο λαός στα ποσοστά του πάτου, παρόλα τα λάθη της Κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι οι συνωμοσιολογίες καταλήγουν στο κενό, όπως η συνωμοσιολογία σε σχέση με το Κραν Μοντανά με «το σενάριο της αθώας Τουρκίας και της κατά απόλυτο τρόπο επίρριψης ευθυνών στον Ε/κ ηγέτη» και «στην εργολαβική εκστρατεία δυσφήμισης της Κύπρου στο εξωτερικό για τις δήθεν απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων».

Επίσης, ο κ. Χατζηγιάννης κάλεσε τον προσφυγικό κόσμο να υπομένει και επιμένει στον αγώνα και επανάφερε την πρόταση του «για καθολική πολεοδομική αμνηστία και τα έσοδα να κατανεμηθούν στο ταμείο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής των Βαρών».

Αναφέρθηκε επίσης στην βοήθεια της ΕΕ τόσο στην οικονομική στήριξη της Κύπρου το 2013 όσο και στην παραχώρηση εμβολίων και στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας, ενώ είπε ότι «ζωντανεύει και πάλι επιτέλους το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, ενισχύοντας την Εθνική Φρουρά».

Η Κυβέρνηση αποτυγχάνει να υπερασπιστεί την κοινωνία, δήλωσε ο Αντρέας Καυκαλιάς

Σε «σκληρές πραγματικότητες που δυστυχώς αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές της Κυβέρνησης αποτυγχάνουν να υπερασπιστούν την κοινωνία» αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022.

Ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε ως τέτοιες, «τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τις αρνητικές επιπτώσεις που κατέχει η Κύπρος στην ενεργειακή φτώχεια, τον μεγάλο αριθμό πολιτών που αντιμετωπίζει σοβαρές υλικές στερήσεις, τα αδιέξοδα που πνίγουν τη νέα γενιά και την αξιοπρέπεια της τρίτης ηλικίας που δοκιμάζεται».

Πρόσθεσε ότι «προέκταση αυτών των πολιτικών είναι και οι προϋπολογισμοί, οι οποίοι προφανώς δεν δίνουν λύσεις και δεν είναι ικανοί να ανατρέψουν τα αρνητικά δεδομένα και να απορροφήσουν την πίεση που δέχεται η κοινωνία».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι «οι συνθήκες στην οικονομία και στην κοινωνία ασφαλώς και κουβαλούν τις επιπτώσεις από την πανδημία και την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, ωστόσο φέρουν την ίδια στιγμή την σφραγίδα των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών πολιτικών που οδήγησαν σε μια βίαιη ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου, υποβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο των πολλών, σε αντίθεση με τους λίγους και προνομιούχους, οι οποίοι αύξησαν τα κέρδη και τα εισοδήματα τους».

Πρόσθεσε ότι «μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι επιτακτική ανάγκη η υιοθέτηση θεσμικών και νομοθετικών μέτρων για στήριξη της θέσης των εργαζομένων ενώ κυρίαρχη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες καθορίζουν τον κατώτατο μισθό και τα υπόλοιπα ωφελήματα των εργαζομένων».

Αναφερόμενος στο θέμα της τηλεργασίας σε συνάρτηση με την πανδημία ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε «την εκτελεστική εξουσία και το αρμόδιο Υπουργείο να επεξεργαστούν και να καταθέσουν νομοσχέδιο, το οποίο να διασφαλίζει ότι η τηλεργασία δεν επηρεάζει δυσμενώς τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων».

Εισηγείται, όπως, μεταξύ άλλων, «να περιλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες να θεσμοθετούν το δικαίωμα των εργαζομένων να αποσυνδέονται από την εργασία με τη λήξη του χρόνου εργασίας, να διασφαλίζει δίκαιη αμοιβή, οριοθέτηση του χρόνου εργασίας, ισορροπία μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής, σωματική και ψυχική υγεία».

Οι προβλέψεις της Κυβέρνησης κινδυνεύουν να διαψευστούν, είπε ο Μ. Μουσιούττας

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2022 έχει ετοιμαστεί, με βάση κάποια δεδομένα και υποθέσεις αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας, με κίνδυνο οι προβλέψεις της Κυβέρνησης να διαψευστούν, ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυναμέων, Μαρίνος Μουσιούττας, κατά την ομιλία της στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Σύμφωνα με τον Μαρίνο Μουσιούττα «είναι αναγκαία η στενή και τακτική παρακολούθηση των στόχων και προβλέψεων και εκεί που θα διαπιστώνεται ότι απαιτείται αναθεώρηση τους, να ληφθούν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις προκειμένου οι στόχοι να καταστούν εφικτοί», για να σημειώσει ωστόσο πως «υπάρχουν και άλλοι επιπρόσθετοι παράγοντες, εκτός της πανδημίας, που επιβαρύνουν το κλίμα αβεβαιότητας».

Αναφερόμενος στον καταργηθέν επενδυτικό πρόγραμμα, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι «εν μέσω και των προκλήσεων που δημιουργεί η πανδημία, είναι επίσης ένας παράγοντας ο οποίος συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την κυπριακή οικονομία», συμπληρώνοντας πως «το πρόγραμμα είχε διαχρονικές αδυναμίες και έτυχε καταχρηστικής εκμετάλλευσης».

Έκανε λόγο για «μεγάλη ευθύνη» της Κυβέρνησης, η οποία επέτρεψε τα κενά και τις τρύπες στη νομοθεσία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα το νέο επενδυτικό σχέδιο, που αναμένεται να εξαγγελθεί, να είναι καλά σχεδιασμένο, με διαφανείς όρους και διαδικασίες, μηχανισμούς ελέγχους και στοχοπροσηλωμένο στην ανάπτυξη της οικονομίας των πολλών και όχι των ολίγων.

Σχετικά με το Κυπριακό, ανέφερε πως η Τουρκία έχει ήδη θέσει τους δικούς της αμετακίνητους στόχους, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο ένα αποδεκτό για την ε/κ πλευρά αποτέλεσμα.

Εξάλλου, πριν αρχίσει την ομιλία του, ο κ. Μουσιούττας απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, λέγοντας πως «στις 15 Δεκεμβρίου του 2020 στους Προϋπολογισμούς, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων – εννοώντας εμάς που ψηφίζαμε ως Συνεργασία τους Προϋπολογισμούς- σε δεκανίκια της Κυβέρνησης και υποστηριχτές της διαπλοκής και της διαφθοράς».

«Απευθύνομαι και εγώ σήμερα στον κ. Παπαδόπουλο που αποφάσισε να ψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2022 και ερωτώ αν αποτελεί και αυτός δεκανίκι της Κυβέρνησης και υποστηριχτής της διαπλοκής και της διαφθοράς ή σήμερα, μετά βεβαίως και τα μηνύματα που πήρε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αποφάσισε να επανέλθει στα χρόνια της μετριοπάθειας και της συναίνεσης, όπου μαζί ψηφίζαμε τους κρατικούς προϋπολογισμούς», είπε ο κ. Μουσιούττας.

Όσες φορές κυβέρνησε το κέντρο «τα αποτελέσματα ήταν ολόσωστα», λέει ο Ζ. Κουλίας

«Παρθενώνα» χαρακτήρισε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον απελευθερωτικό αγώνα στον οποίο συνέβαλλαν όλοι.

Στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κουλίας μίλησε για Δούρειους Ίππους στο ΔΗΚΟ παλιότερα, «κόκκινους» και «μπλε», που οδήγησαν στην εκλογή Χριστόφια και Αναστασιάδη αντίστοιχα, λέγοντας ότι όσες φορές κυβέρνησε το κέντρο «τα αποτελέσματα ήταν ολόσωστα».

Ο κ. Κουλίας είπε ότι η δεξιά με το χρηματιστήριο διέλυσε την μεσαία τάξη και πως το κράτος καταδέχθηκε να στηθεί ένας μηχανισμός υποκλοπής των εργαζομένων αυτής της τάξης. Για την αριστερά είπε ότι έγινε κλοπή των τραπεζικών καταθέσεων με τα αξιόγραφα, υπάρχουν καταγραμμένες παραδοχές, «είδατε κανέναν να πληρώνει την νύφη;. Ντροπή για όλους μας ότι κλάπηκαν οι περιούσιες των πολιτών μέρα μεσημέρι, σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα με 200.000 πρόσφυγες».

Ο κ. Κουλίας αναφέρθηκε επίσης στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, που χαρακτήρισε επίσης «Παρθενώνα» που κληρονομήσαμε από τους παππούδες και τους πατέρες μας, αλλά και στον Συνεργατισμό «τον οποίο καταστρέψατε στην κυριολεξία». Δεν σας κατηγορώ, είπε, «τόσα ξέρετε, τόσα κάμνετε».

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Κουλίας είπε ότι «το κράτος το παραξήλωσε λίγο» και κατέθεσε ψήφισμα του ΕΚ που λέει ότι ακόμα και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης θα πρέπει να υπερισχύουν οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, με αναφορά σε 36 συμβάσεις της ΕΕ που έχει υπογράψει και η Κύπρος. Δεν πρέπει να χωρίζουμε τους πολίτες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, υπάρχει η πειθώ, πρόσθεσε. Ζήτησε να γίνει συζήτηση και ψήφιση μέτρων για την πανδημία και στη Βουλή και να αναλάβει και το σώμα τις ευθύνες τους.

Αναφερόμενος τέλος στο ΓεΣΥ, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι «φτάσαμε στη διάλυση του συστήματος, και οι εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή το αποτυπώνει». Αντί να αναβαθμίσουμε τα νοσοκομεία τα έχουμε υποβαθμίσει, πρόσθεσε, λέγοντας ότι γιατροί φεύγουν παίρνοντας περισσότερα χρήματα εκτός των νοσηλευτηρίων ενώ δεν υπάρχει αντιμετώπιση των έκτακτων και σοβαρών περιστατικών.

Ο προϋπολογισμός δεν παρουσιάζει θετική προοπτική, δήλωσε ο Π. Λεωνίδου

Ο φετινός προϋπολογισμός, δεν παρουσιάζει θετική προοπτική, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δήλωσε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Πανίκος Λεωνίδου, ο οποίος σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός, στις επιμέρους πτυχές του δεν έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που επέφερε η οικονομική κρίση, τα οποία εντάθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022, ο κ. Λεωνίδου , είπε ότι «η ανάγκη για παρέμβαση του κράτους, είναι περισσότερο από επιτακτική, είτε μέσω  μείωσης φόρων, είτε με την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων στους εργοδότες, έτσι ώστε να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις, αν είναι εφικτό, ή να διατηρήσουν τον αριθμό των εργοδοτουμένων, χωρίς μείωση μισθών».

Πρόσθεσε ότι ως ΔΗΚΟ, «αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά προβλήματα στην οικονομία, τα οποία υφίστανται ανεξαρτήτως της πανδημίας, κρούαμε εδώ και μήνες τον κώδωνα του κινδύνου και εισηγηθήκαμε ολοκληρωμένο σχέδιο για διαχείρισή τους».

Όπως είπε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, «δυστυχώς η Κυβέρνηση, αρκέστηκε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα, τις συνέπειες όμως των προβληματικών σχεδιασμών της, θα κληθούν να πληρώσουν για ακόμα μια φορά οι Κύπριοι πολίτες, και κυρίως η μεσαία τάξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι».

Εξέφρασε την ανησυχία του «για την έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων για στήριξη της Υπαίθρου, των μικρομεσαίων και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων του πληθυσμού» αλλά και την απογοήτευσή του «για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το κράτος τις κατηγορίες αυτές του πληθυσμού».

Για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην πανδημία ο κ. Λεωνίδου είπε ότι «δυστυχώς η Κυβέρνηση σε αρκετές περιπτώσεις, λειτούργησε βεβιασμένα και αψυχολόγητα, με αποτέλεσμα τα μέτρα που είχαν ληφθεί να ήταν υπερβολικά και δυσβάστακτα για την ζωή των πολιτών».

Δήλωσε, τέλος, ότι «πριν από την λήψη αυστηρότερων μέτρων πρέπει να υπάρχει σύμπραξη Εκτελεστικής, Νομοθετικής και Δικαστικής Εξουσίας ενώ επίσης πρέπει να εξαντλείται η χρήση ηπιότερων μέτρων, προτού προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας στην λήψη δραστικότερων, που θα προσβάλλουν τον πυρήνα θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων».

Χρειάζεται ηθική για να καταπολεμηθεί η διαφθορά, είπε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Δ. Δημητρίου

Η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν σταματά στην ψήφιση νόμων, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, σημειώνοντας ότι χρειάζεται η ηθική όλων των πολιτών, πρωτίστως των πολιτικών. Χρειάζεται «η πίστη στις αξίες για να αναμετρηθούμε με το τέρας της διαφθοράς», σημείωσε.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι «ως Πρόεδρoς της Επιτροπής Θεσμών δηλώνω πως το ζήτημα του Πόθεν Έσχες των Βουλευτών και των Υπουργών θα ολοκληρωθεί άμεσα». Η δήλωση, είπε, «θα γίνεται ηλεκτρονικά για να είναι εύκολη η σύγκριση με τις προηγούμενες δηλώσεις και θα γίνεται με ομοιομορφία. Να ελέγχονται από άλλους όχι από συναδέλφους».

«Η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν σταματά στην ψήφιση νόμων, όσο καλές και απαραίτητες κι αν είναι οι νομοθεσίες και για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και για την Προστασία Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος. Δεν αρκούν. Ούτε αρκούν βεβαίως οι νόμοι που έχουμε σήμερα», είπε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ.

Χρειάζεται, σημείωσε ο κ. Δημητρίου, «μια παράμετρος που χωρίς αυτή θα συνεχίσουμε να κάνουμε στροφές γύρω από τους εαυτούς μας: Η ηθική όλων των πολιτών, πρωτίστως εμάς των πολιτικών». Η πίστη στις αξίες, ανέφερε, «για να αναμετρηθούμε με το τέρας της διαφθοράς». «Μόνο όταν πιστέψουμε πως θέλουμε και μπορούμε να ζούμε σε μια χώρα που θα επικρατήσει η διαφάνεια και θα καταπολεμηθεί η διαφθορά θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Απευθύνθηκε «στο φιλότιμο όλων των έντιμων και ηθικών συμπολιτών μας, της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας», καλώντας τους «να μιλήσουν. Να καταγγείλουν την ανηθικότητα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή». Τότε, είπε, «θα έχει νόημα και η λειτουργία της Αρχής κατά της Διαφθοράς και η προστασία αυτών που θα την καταγγέλλουν.

Μίλησε για την ανάγκη να πείσουμε τους πολίτες για την αξία της πολιτικής. «Για να το καταφέρουμε αυτό οφείλουμε να είμαστε και εδώ εντός Κοινοβουλίου λιγότερο κοκόρια και περισσότερο περιστέρια. Οι διαφωνίες να είναι πολιτικές, οι αντιπαραθέσεις ουσιαστικές», είπε, καλώντας σε συνεννόηση για να περάσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Το κεντρικό έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι η έλλειψη οράματος είπε ο Α. Δαμιανού

Το κεντρικό έλλειμμα και αυτού του προϋπολογισμού είναι η έλλειψη οράματος, δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι «στεγνός, διαχειριστικός, χωρίς μακρόπνοο σχεδιασμό, φορτωμένος με σκοπιμότητες ενός κόμματος που θέλει να μείνει γαντζωμένο στην εξουσία» και πρόσθεσε ότι «το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού γιατί ο τόπος χρειάζεται μια άλλη πορεία, μια πραγματική αλλαγή στις πολιτικές, στις προτεραιότητες, στο ύφος και στο ήθος διακυβέρνησης».

Ανέφερε ότι «ποτέ άλλοτε οι πολίτες δεν βίωσαν τόσα ελλείμματα και αδιέξοδα όσο τα τελευταία σχεδόν εννέα χρόνια» και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, «την απουσία κοινωνικού οράματος και στον αντίποδα την παρουσία της διαφθοράς, την απουσία βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης και στον αντίποδα την παρουσία πολιτικών της αρπαχτείς» και «στην απουσία πρότασης για έξοδο από το σκληρό αδιέξοδο στο Κυπριακό που προκαλεί η κατοχική δύναμη και οι απαράδεκτες και επικίνδυνες θέσεις της αλλά στον αντίποδα την παρουσία σκοπιμοτήτων, πειραματισμών και επικίνδυνων φλερτ με τη λύση δύο κρατών».

Ανέφερε επίσης με τις τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ στοχεύει μεταξύ άλλων «στη μερική αντιμετώπιση αντιλαϊκών πολιτικών, καταχρήσεων και σπαταλών και τον καλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο» αλλά και «την αποκοπή των κονδυλίων που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις».

Απαντώντας στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο κ. Δαμιανού διερωτήθηκε τι νομοσχέδια έφερε ο ΔΗΣΥ για να είναι η Cyta αυτή που είναι σήμερα και πρόσθεσε ότι το 2001 ως Υπουργός Μεταφορών, «ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσήλθε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής που κατέθεσε το νομοσχέδιο που προβλέπει την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της ΑΤΗΚ και την μετατροπή της σε μετοχική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης».

Ανέφερε επίσης ότι στην Κυβέρνηση υπάρχουν σήμερα 52.500 δημόσιοι υπάλληλοι και στην Γενική Κυβέρνηση 69.757, ενώ ο κ. Νεοφύτου μίλησε για μόνο 48.000.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι ο κ. Νεοφύτου είπε το 2011 πως το δημόσιο χρέος είναι €10.625 εκατομμύρια «χρέος που φορτώνουμε στα παιδιά μας» και πρόσθεσε ότι «σήμερα το χρέος είναι €25 δισ.».

Έκκληση για κοινή συνισταμένη για αλλαγή των πολιτικών, απηύθυνε ο Α. Κυπριανού

Έκκληση προς όσους «πραγματικά αγωνιούν και γνοιάζονται για τον τόπο μας να δούμε πώς βρίσκουμε μια κοινή συνισταμένη για να δούμε πώς αλλάζουν οι πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα στο Κυπριακό, στα ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής και στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα», απηύθυνε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάνοντας αναφορά σε όλα αυτά.

Κατά την ομιλία του στην Βουλή ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι ψέμα η «κατηγορία του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το ΑΚΕΛ» ότι με την ολοκληρωμένη πρόταση για το Κυπριακό, ζητεί να γίνουν πολλές παραχωρήσεις πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. «Είτε ο κ. Αναστασιαδης δεν διάβασε την πρότασή μας, είτε αυτοί που του ετοίμασαν συνοπτικό σημείωμα για τις 5 σελίδες, δεν κατάλαβαν τί διάβασαν». Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ ζητεί να σεβαστούμε τις συμφωνίες με τους Τ/κ, να μην υπάρχουν παλινδρομήσεις.

Διερωτήθηκε γιατί διευκολύνθηκε η Τουρκία να ακολουθήσει την απαράδεκτη πολιτική που ακολουθεί σήμερα, σημειώνοντας ότι «η τελευταία πράξη» για τις κυρώσεις εναντίον της παίχθηκε προχθές και «βάλαμε σε μια λίστα 5 άτομα και δύο ιδιωτικές εταιρείες στην Τουρκία κι αυτό είναι». Η Τουρκία, είπε, έχει γίνει πιο επιθετική από ποτέ, ειδικά στην ΑΟΖ και προωθεί τετελεσμένα στο Βαρώσι που εάν γίνουν θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού. Επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, πρόσθεσε, είμαστε πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση.

Σχολιάζοντας αναφορά στην ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ, την Τετάρτη, για το δημόσιο χρέος επί Κυβέρνησης Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού τον παρέπεμψε σε δικό του τουίτ στο τέλος του 2018, ότι το 2012 το δημόσιο χρέος ήταν στο 80%.  Είπε ακόμη ότι στο δημόσιο γίνεται αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ετοιμάζονται να ανεβάσουν οι κυβερνώντες τον εταιρικό φόρο στο 15% ενώ αντιδρούσαν όταν ο Χριστόφιας ήθελε προσωρινά να το ανεβάσει από το 10% στις 11,5%.

Ανέφερε επίσης ότι και σήμερα υπάρχουν κοινωνικά παντοπωλεία αλλά δεν τα δείχνουν τα ΜΜΕ. Για τους μισθούς των 700 – 800 ευρώ στους νέους είπε ότι είναι «η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από όσα έζησαν οι προηγούμενες γενιές».

Ο προϋπολογισμός και το ΜΔΠ έχουν όραμα, διαμορφώνουν το μέλλον, είπε ο Ονούφριος Κουλλά

Ο προϋπολογισμός και το τριετές Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ) έχουν όραμα, διαμορφώνουν το αύριο και κτίζουν το μέλλον, ενώ ενσωματώνεται το Σχέδιο Ανάκαμψης, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος θα είναι από τις λίγες χώρες της ΕΕ που θα έχει καλύψει την απώλεια σε όρους ΑΕΠ του 2020 και πρόσθεσε ότι «είμαστε κοντά σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και για αυτό οι κοινωνικοί εταίροι συζητούν τον εθνικό κατώτατο μισθό».

Ανέφερε ότι «το δημόσιο χρέος αυξήθηκε για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, αλλά μειώνεται» και πρόσθεσε ότι όλα αυτά «είναι ζηλευτά αποτελέσματα μεσούσης της πανδημίας».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο κ. Κουλλά είπε ότι προβλέπει «10% αύξηση στις αναπτυξιακές δαπάνες, 717 εκ. ευρώ – ρεκόρ για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη, 170 εκ. ψηφιακής μετάβασης και μια διευρυμένη κοινωνική πολιτική».

Ο κ. Κουλλά διερωτήθηκε ότι «αν δεν κάναμε όσα κάναμε την περίοδο του 2013 – 2019», με την διόρθωση των δημόσιων οικονομικών, την αποπληρωμή του ρωσικού δανείου και τα δάνεια του ΔΝΤ, την διόρθωση του υπερμεγέθη τραπεζικού τομέα και τις μεταρρυθμίσεις «πως θα αντιμετωπίζαμε την πανδημία, με ποια χρήματα θα στηρίζαμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και που θα βρισκόμαστε σήμερα;».

Ανέφερε επίσης ότι με βάση τα αποτελέσματα από την διαχείριση της πανδημίας «είμαστε από τις καλύτερες χώρες παγκοσμίως» και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε πολλά στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Ο κ. Κουλλά είπε ότι «δεν πρέπει να είμαστε μηδενιστές σχεδόν σε όλα» και πρόσθεσε ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να είμαστε για τα αποτελέσματα», στα οποία συνέβαλαν η Βουλή, οι πολίτες και η επιστημονική κοινότητα.

«Είχαμε λιγότερα lockdown και περιοριστικά μέτρα και την ίδια ώρα πετύχαμε ανώτερα οικονομικά αποτελέσματα από τον μέσο όρο της ΕΕ και από τον πλανήτη ολόκληρο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι μεσούσης της πανδημίας οι οίκοι αξιολόγησης που μας υποβάθμιζαν στην προηγούμενη διακυβέρνηση, ένας μας αναβάθμισε και δύο αναβάθμισαν τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας».

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ψάχνει μόνιμη στέγη ανηλίκων το Υφ. Πρόνοιας, «έκτακτη ανάγκη» οι στέγες ηλικιωμένων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/09/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία των παιδικών στεγών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα στη λειτουργία των παιδικών στεγών και η πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και

Οικονομικών

Φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων, διορία 15 ημερών για διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/09/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Συντάξεων (Ορισμένοι Αξιωματούχοι της Δημοκρατίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011  Ο περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων (Γενικές Αρχές) Νόμος του 2016  Ο περί Συντάξεων (Ορισμένοι Αξιωματούχοι της Δημοκρατίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016  Ο περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων