Καθυστερήσεις στην υλοποίηση σχεδίου «Κτίζω», υποτροφίες σε παιδιά εκτοπισμένων-εγκλωβισμένων-αγνοουμένων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 02/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Υλοποίηση του σχεδίου «ΚτίΖΩ»

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η υλοποίηση του σχεδίου «ΚτίΖΩ», που αφορά χορηγίες σε υφιστάμενες πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων.

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση σχεδίου «Κτίζω» διαπιστώνει η Επιτροπή Προσφύγων Βουλής

Εντατικοποίηση των προσπαθειών των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του σχεδίου «Κτίζω» για πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων, ζήτησαν με δηλώσεις τους μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία η Επιτροπή ενημερώθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας ότι έχουν καταρτιστεί οι 19 ομάδες των πολυκατοικιών και έχουν οριστεί συντονιστικές επιτροπές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για την επιλογή εργολάβου.  

Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα. «Ξέραμε ότι θα βρίσκαμε μπροστά μας προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να μην μπορούσαν να προβλεφθούν όταν κατατέθηκε το Σχέδιο ενώπιον της Βουλής, όμως δεν γίνεται να παραμένουν τα ίδια προβλήματα πέραν του ενός χρόνου», συμπλήρωσε.  

«Ο κόσμος δεν έχει δει ακόμη το Σχέδιο να υλοποιείται παρά το γεγονός ότι στα χαρτιά όντως προχωρά», συνέχισε ο κ. Κέττηρος. «Θα πρέπει να χτιστούν οι πολυκατοικίες, να στεγαστούν οι άνθρωποι που κινδύνευαν», συνέχισε. 

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει με τις δανειοδοτήσεις. «Είναι δυνατόν το Υπουργείο Εσωτερικών να παρακαλεί ακόμη τις τράπεζες για να δανειοδοτήσει τους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν διαμερίσματα;», διερωτήθηκε.  

Όπως είπε, «εμείς είχαμε δώσει εισήγηση από την έναρξη της διαδικασίας ότι θα μπορούσαν να αποταθούν στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΦΙΚΒ)», προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ τότε είχε εισηγηθεί να περιληφθεί ειδική πρόνοια για το Σχέδιο «Κτίζω» στα σχέδια του ΦΙΚΒ. «Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει αποταθεί ακόμα στον ΦΙΚΒ», είπε ο Νίκος Κέττηρος, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο είπε πως θα το πράξει τις επόμενες ημέρες.  

«Πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, να βοηθηθεί ο κόσμος, να προχωρήσει το Σχέδιο, γιατί γεννιούνται προβλήματα καθημερινά», υπέδειξε. «Όταν κάποιος από τους δικαιούχους αποβιώνει ενώ είναι σε εξέλιξη το Σχέδιο, πρέπει να βρεθούν οι κληρονόμοι, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Εάν δεν αποφασίσουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα, αυτά θα πολλαπλασιαστούν και θα καταντήσουν Λερναία Ύδρα», κατέληξε.  

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε ότι προκύπτουν προβλήματα, τα οποία προκαλούν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Με την πάροδο του χρόνου, αρκετοί ηλικιωμένοι δικαιούχοι αποβιώνουν, κάτι που, όπως είπε, «αναπόφευκτα καθυστερεί την εφαρμογή του Σχεδίου ’’Κτίζω’’».  

Όπως εξήγησε, «θα πρέπει να διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς από τους κληρονόμους και αυτό από μόνο του είναι γραφειοκρατικό».  

«Η ταλαιπωρία των προσφύγων που βρίσκονται στο ενοίκιο μέχρι την περάτωση του Σχεδίου συνεχίζεται. Οι προσδοκίες τους δεν έχουν ακόμα ευοδωθεί, αφού καμία πολυκατοικία δεν έχει ανεγερθεί μέχρι σήμερα», υπογράμμισε. 

«Αναμένουμε από τις υπηρεσίες να εντείνουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα και να ξεκινήσει επιτέλους η υλοποίηση του έργου», ανέφερε καταληκτικά. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Τροχοπέδη τα δάνεια στο σχέδιο «ΚτίΖω» – Καθυστερεί η υλοποίηση 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος και Συναφείς Κανονισμοί του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι ο εξορθολογισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει την παραχώρηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών από τον Κηδεμόνα και την διαχείρισή τους από τους πρόσφυγες, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αδιαβλητότητα των διαδικασιών παραχώρησής τους, η ισονομία μεταξύ των προσφύγων και η πιο δίκαιη κατανομή τους σε πρόσφυγες με βάση αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια. 

Τέλος, η Επιτροπή πραγματοποίησε συνάντηση με τη Διεύθυνση του Κολλεγίου C.D.A..  

Υποτροφίες σε παιδιά εκτοπισμένων-εγκλωβισμένων-αγνοουμένων από κολέγιο 

Υποτροφίες σε παιδιά εκτοπισμένων, εγκλωβισμένων, αγνοουμένων ή παθόντων του 1974 προσφέρει το CDA College, η διεύθυνση του οποίου είχε συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων το πρωί της Τρίτης. Την κίνηση του κολεγίου χαιρέτισε η Επιτροπή Προσφύγων, καλώντας και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα να πράξουν το ίδιο. 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε ότι το CDA College ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για την πρόθεσή του να προσφέρει υποτροφίες που αφορούν σε όλα τα αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών του (πτυχία και μεταπτυχιακά προγράμματα) σε φοιτητές εκτοπισθέντες ή προερχόμενους από οικογένειες εγκλωβισμένων, αγνοουμένων ή παθόντων του 1974.  

Ο κ. Κέττηρος έκανε λόγο για «ευπρόσδεκτη κίνηση», καλώντας και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα να έρθουν και αυτά στην Επιτροπή και να δώσουν υποτροφίες σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όπως είπε, «είναι μια προσπάθεια που ίσως την κυνηγήσουμε, εφόσον το κράτος καθυστερεί να ανταποκριθεί σε κάποια πράγματα».  

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η Επιτροπή Προσφύγων και η Βουλή δεν θα έχουν ανάμιξη στη χορήγηση των υποτροφιών, «γιατί αυτό δεν αποτελεί θέμα πελατειακής σχέσης». Προσέθεσε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποτείνονται στο ίδιο το κολέγιο.  

Από την πλευρά της, η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, έκανε λόγο για μια «εξαιρετική πρωτοβουλία», η οποία «αξίζει τα συγχαρητήρια όλων μας και μάς θυμίζει ότι, πενήντα χρόνια μετά, υπάρχει η ανάγκη της εκπαίδευσης των παιδιών των αγνοουμένων, εγκλωβισμένων, αιχμαλώτων πολέμου, εκτοπισμένων και παθόντων του 1974.  

Ακόμη, εξέφρασε ότι το παράδειγμα του εν λόγω κολεγίου θα ακολουθηθεί και από άλλους.  

Η Διευθύντρια του CDA College, Καρολίνα Κυπριανού, ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων για τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής του ευθύνης, το κολέγιο αποφάσισε να προσφέρει υποτροφίες για να στηρίξει αυτές τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δίνοντας υποτροφίες «σε όσους το ζητήσουν», με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική κατοχή. 

Εκφράζοντας τη βούληση του κολεγίου να στηρίξει το έργο της Επιτροπής Προσφύγων, η κ. Κυπριανού τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να μορφώνονται και να επιστρέφουν ωφέλιμοι στην κοινωνία». 

Καταληκτικά, ανέφερε ότι οι υποτροφίες ισχύουν για όλα τα έτη σπουδών. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Άλλες ειδήσεις

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας 11/11/2024 – 15/11/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:            Δευτέρα 11/11/2024                     Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ.  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –  Τρίτη 12/11/2024                                          Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ.   Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 10:00 π.μ.   Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, –

Οικονομικών

Κρατικός Προϋπολογισμός 2025: Παρακολούθηση τιμών καυσίμων με ΑΙ, ενίσχυση ΑΠΕ και επενδύσεις – Υποστελέχωση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και έμφαση σε διαχειριστικούς ελέγχους

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 08/11/2024, συζήτησε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025:  Ο περί Προϋπολογισμού του 2025 Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε και συζήτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι ο η συζήτηση του Προϋπολογισμού του Κράτους για το έτος 2025. Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή