Καταπολέμηση διαφθοράς: Διεθνές συνέδριο Κ.Σ. ΟΑΣΕ στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Αντιπροέδρου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και ειδικής αντιπροσώπου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, πραγματοποιείται στην Κύπρο διεθνές συνέδριο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), με θέμα «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων». Το συνέδριο, θα λάβει χώρα στις 27 και 28 Μαΐου στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν Βουλευτές και Βουλεύτριες από τριάντα συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ και χώρες εταίρους του Οργανισμού. Έχουν επίσης προσκληθεί για να συμμετάσχουν ως ομιλητές Κύπριοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Την εναρκτήρια συνέδρια θα χαιρετίσει η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου, η Πρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ κα Margareta Cederfelt, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, καθώς και η Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδική Αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Θα συμμετάσχουν επίσης ο Ειδικός Απεσταλμένος της τρέχουσας Πολωνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ, Πρέσβης κ. Artur Dmochowski και ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Σ. ΟΑΣΕ κ. Roberto Montella.

Κύριοι ομιλητές στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου, με θέμα «Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς», θα είναι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κα Anita Ramasastry, η Εκτελεστική Γραμματέας της Ομάδας κρατών κατά της διαφθοράς (GRECO) κα Hanne Juncher, καθώς και η Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδική Αντιπρόσωπος για τη Καταπολέμηση της Διαφθοράς κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου έχει ως θέμα «Βέλτιστες πρακτικές για τη πρόληψη της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας». Κύριοι ομιλητές θα είναι ο Διευθυντής πρακτικής διακυβέρνησης Ευρώπης και Κεντρικής Αφρικής στη Παγκόσμια Τράπεζα κ. Roby Senderowitsch, ο ερευνητής – αναλυτής της Διεθνούς Διαφάνειας κ. Jon Vrushi και ο Επικεφαλής της Μονάδας Εκδημοκρατισμού του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ κ. Konstantine Vardzelashvili.

Θέμα της τρίτης και τελευταίας ενότητας του συνεδρίου είναι «Η συνεισφορά των ανεξάρτητων θεσμών και των ΜΜΕ στην πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς». Kύριοι ομιλητές στην ενότητα αυτή θα είναι ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης, oι ερευνητικοί δημοσιογράφοι κ. Drew Sullivan, συνιδρυτής του Προγράμματος “Οrganized Crime and Corruption Reporting” και κ. Franz Wild εκδότης του Προγράμματος “Bureau of Investigative Journalism Enablers και ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Πηγή – ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα