Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/11/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:
- Η πορεία υλοποίησης των δράσεων του προγράμματος «Πανδώτειρα»
Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης των δράσεων του προγράμματος «Πανδώτειρα».
Καταγγελίες στην Επ. Περιβάλλοντος για εναπόθεση αποβλήτων στην Αλυκή Ακρωτηρίου
Οι καταγγελίες για εναπόθεση αποβλήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αλυκή Ακρωτηρίου στη Λεμεσό, απασχόλησαν σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της συζήτησης και ενημέρωσης για την πορεία υλοποίησης των δράσεων του προγράμματος «Πανδώτειρα», που αφορά δράσεις για την ενίσχυση του δικτύου Natura.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπής, έγινε αναφορά σε διάφορες περιπτώσεις καταπάτησης των δικτύων Natura και μια από αυτές αφορούσε μια σοβαρή καταγγελία για επέμβαση στην Αλυκή Ακρωτηρίου.
«Ζητήσαμε όπως άμεσα σε επόμενη συνεδρία, μας ενημερώσει για το θέμα το Τμήμα Περιβάλλοντος, όπως επίσης ζητήσαμε να γίνει και επί τόπου επίσκεψη στον χώρο», ανέφερε ο κ. Κέττηρος. Σημείωσε πως υπήρξε σοβαρή ένδειξη ότι για αρκετό καιρό γινόταν εναπόθεση αποβλήτων (βόθρων) μέσα σε οχετό όμβριων υδάτων, κάτι το οποίο μόλυνε και ίσως συνεχίζει ακόμη να μολύνει την Αλυκή Ακρωτηρίου ή ακόμη και τη θαλάσσια περιοχή.
«Όπως μας ενημέρωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος, διεξάγεται έρευνα επί τούτου εδώ και ένα μήνα χωρίς κατάληξη μέχρι σήμερα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει οπωσδήποτε και άμεσα, να ολοκληρωθούν οι έρευνες για να ενημερωθούμε τόσο για τη μόλυνση των όμβριων υδάτων και ίσως και της θάλασσας αλλά όσο και για το ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό».
Σε ερώτηση αν εμπλέκονται οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων στο θέμα, ο κ. Κέττηρος απάντησε ότι δεν αναφέρθηκε κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι το περιστατικό αφορά περιοχή που δεν είναι εντός της δικαιοδοσίας των Βρετανικών Βάσεων.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε ακόμα σε δράσεις μέσω του προγράμματος «Πανδώτειρα» για την αντιμετώπιση των χωροκατακτητικών ειδών της Κύπρου. «Ζητήσαμε να μας κατατεθεί ένας ολοκληρωμένος κατάλογος με τα χωροκατακτητικά είδη της Κύπρου και για τα οποία θα ξεκινήσει η δράση για την εξάλειψη τους», είπε, σημειώνοντας ότι κάποια από αυτά είναι ο αείλανθος, ένα είδος καραβίδας γλυκού νερού αμερικανικού τύπου, ένα είδος χελώνας του γλυκού νερού η οποία επηρεάζει την κυπριακή χελώνα, καθώς και η ακακία που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Συναφείς Δημοσιεύσεις στα ΜΕ:
Stockwatch: Καταγγελίες για διοχέτευση λυμάτων στις αλυκές
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:
Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των χώρων εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων.
Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι:
- η αντιμετώπιση του φαινομένου της εγκατάλειψης σκύλων και της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής αυτών,
- η θέσπιση ποινικού αδικήματος αναφορικά με την μη πρόσδεση σκύλου με λουρί και τη μη κατοχή σακούλας για περισυλλογή των κοπράνων του σκύλου,
- η εξώδικη ρύθμιση αδικήματος αναφορικά με την μη πρόσδεση σκύλου με λουρί και τη μη κατοχή σακούλας για περισυλλογή των κοπράνων του σκύλου,
- η επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο η αρμόδια αρχή, μετά τη σύλληψη του αδέσποτου σκύλου, δεν δύναται να προβεί σε οποιαδήποτε αναγκαία ενέργεια και
- η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων και εισαγωγή διαδικασιών εξώδικης ρύθμισης αδικημάτων για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του βασικού νόμου.
Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο και διεξήγαγε διαβούλευση επί των τροπολογιών που υπέβαλαν οι Βουλευτές, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που θα υποβληθεί στην Ολομέλεια του Σώματος προς ψήφιση. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός της βασικής νομοθεσίας και ιδιαίτερα των διατάξεών της οι οποίες αφορούν στο σύστημα αδειοδότησης και των ελέγχων/επιθεωρήσεων.
Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στην Ολομέλεια του Σώματος στις 21 Νοεμβρίου 2024.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ