Καταγγελίες για παράτυπη εκμετάλλευση τ/κ γης στην Πόλη Χρυσοχούς, στήριξη ζήτησε η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 30/01/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εν γένει διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. 

Καταγγελίες για παράτυπη εκμετάλλευση τ/κ γης στην Πόλη Χρυσοχούς 

Καταγγελίες που αφορούν την περιοχή Πόλεως Χρυσοχούς και την εκμετάλλευση τ/κ περιουσιών, διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος. Όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις εκμετάλλευσης τ/κ γης χωρίς συμβόλαια μίσθωσης, όπως και περιπτώσεις για άτυπες συμφωνίες υπενοικίασης «κάτω από το τραπέζι», όπως είπε. 

Συγκεκριμένα, είπε ότι κατά τη συνεδρίαση αναφέρθηκε πως υπάρχουν 16.000 δεκάρια τ/κ γης κοντά στο χωριό Χρυσοχού, τα οποία καλλιεργούνται χωρίς μίσθωση από την υπηρεσία. Πρόσθεσε ότι αυτοί που τα καλλιεργούν παράνομα, είτε με υπενοικιάσεις, είτε χωρίς μίσθωση, εισπράττουν και επιδότηση 25 ευρώ ανά δεκάριο από τον ΚΟΑΠ. «Οι επιτήδειοι, έχει αποδειχθεί πλέον, ότι τους πήραν πρέφα, κάνουν ό,τι θέλουν», είπε ο κ. Κέττηρος. 

Ο ίδιος αναφέρθηκε ενδεικτικά σε περίπτωση προσώπου «που κατοικεί μόνιμα στην Αγγλία, έχει συμβόλαιο μίσθωσης, αλλά κάποιος πήγε από μόνος του αυθαίρετα και το καλλιεργεί, χωρίς καμία μίσθωση, κανένα συμβόλαιο, και αυτός εισπράττει από τον ΚΟΑΠ». Πρόσθεσε ότι κατά τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος του ΚΟΑΠ είπε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, όταν κάποιος αποταθεί στον ΚΟΑΠ και δηλώσει τη γη που καλλιεργεί. 

Ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι η Επιτροπή ζήτησε να γίνει έρευνα από την υπηρεσία τ/κ περιουσιών και από τον ΚΟΑΠ, για να διαπιστωθεί ότι αυτοί που επιδοτούνται είναι και οι πραγματικοί γεωργοί που καλλιεργούν τη γη. 

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που κατέχουν μεγάλες εκτάσεις τ/κ γης νόμιμα, έχουν δηλαδή συμβόλαιο μίσθωσης, όμως τις υπενοικιάζουν με άτυπη συμφωνία «κάτω από το τραπέζι», ώστε να εισπράττουν την επιδότηση των 25 ευρώ/δεκάριο από τον ΚΟΑΠ και ο γεωργός να καλλιεργεί χωρίς ενοίκιο. 

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, δήλωσε ότι σε αυτές τις μεγάλες εκτάσεις γης θα μπορούσαν να δραστηριοποιούνται πρόσφυγες και γι’ αυτό είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει ιδιαίτερα τους εκτοπισθέντες. Ζήτησε, όπως είπε, να γίνει και επιτόπια επίσκεψη για να εξεταστεί το πρόβλημα από κοινού από τα μέλη της Επιτροπής και τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε απογοήτευση για την «απουσία αναφοράς, σχεδίου ή δράσης για τον προσφυγικό κόσμο», από τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την παρουσίαση του Προγραμματισμού Διακυβέρνησης για το 2024, το βράδυ της Δευτέρας. Σημείωσε ότι την απογοήτευσή τους εξέφρασαν τόσο μέλη της Επιτροπής Προσφύγων, όσο και η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προϋπολογισμού της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων του 2024 Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων ποσού που δεν υπερβαίνει τις €353.383 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Στήριξη ζήτησε η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό   

Απογοήτευση εξέφρασε και η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της στη συνεδρίαση. Σε ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση αναφέρει ότι «σε 28 σελίδες προγραμματικών δηλώσεων και παρουσίασης κυβερνητικών στόχων και πολιτικών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν καταγράφεται πουθενά έστω η λέξη πρόσφυγες».  

Η ΠΕΠ χαιρέτισε την κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ολγκίν, εκφράζοντας ελπίδα «ότι θα βρει τον τρόπο να σπάσει το αδιέξοδο, και να πείσει την τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών το συντομότερο».  

Σε σχέση με τον Προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2024, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι είναι ισοζυγισμένος και προνοεί έσοδα ύψους €353.383 που προέρχονται από την ετήσια κρατική χορηγία ύψους €300.000 και από εισφορές ύψους €53.383 που αφορούν τις συντάξεις και συντάξεις χηρών και ορφανών.  

Σε σχέση με τα έξοδα, αναφέρεται ότι €273.000 αφορούν τη μισθοδοσία και τις συντάξεις και άλλες €22.690 αφορούν οδοιπορικά, επιδόματα παραστάσεως και αντιμισθίες του Προέδρου και των Μελών, ενώ περιλαμβάνονται και €12.500 για ενοίκια. Προστίθεται ότι απομένουν γύρω στις €45.000 το χρόνο για την υλοποίηση δράσεων, αλλά και για τα υπόλοιπα έξοδα λειτουργίας της Ένωσης.  

Σημειώνεται ότι «στη συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΕΠ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Ιούνιο του 2023, ζητήθηκε αύξηση στην κρατική χορηγία, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπόσχεται αύξηση γύρω στις €70.000», όμως επιστολή από τον Υπ. Οικονομικών, τον Νοέμβριο του 2023, πληροφορούσε την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων ότι δεν δικαιολογείτο αύξηση στη χορηγία της ΠΕΠ, λόγω χαμηλής υλοποίησης του Προϋπολογισμού τα προηγούμενα έτη.  

Επισημαίνεται, ακόμα, ότι «απαιτούμε την άμεση έναρξη ενός σχεδίου αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης». 

Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμου, ώστε ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών υποχρεούται να προβαίνει στη δημοσίευση όλων των διαθέσιμων τουρκοκυπριακών περιουσιών πριν από την ετοιμασία μελέτης στατικής επάρκειάς τους. 

Η Επιτροπή προχώρησε στο στάδιο της τοποθέτησης και λήψης τελικής απόφασης και αναμένεται να επανεξετάσει την πρόταση νόμου σε επόμενη συνεδρία.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 10/06/2024 – 14/06/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 10/06/2024                     Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –  Τρίτη 11/06/2024                       Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, –               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                               Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού

Μεταφορών

Τρέχουν για το έργο στο λιμάνι Λάρνακας, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/05/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Υλοποίηση ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Τρέχουν για το έργο στο