Επιτροπή Παιδείας: Ενώπιον Ολομέλειας στις 17 Μαρτίου το Υφυπουργείο Πολιτισμού, πειθαρχικοί κανονισμοί Παν. Κύπρου και ειδική εκπαίδευση

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Ενώπιον της Ολομέλειας στις 17 Μαρτίου το Υφυπουργείο Πολιτισμού, πειθαρχικοί κανονισμοί Παν. Κύπρου και ειδική εκπαίδευση

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 09/03/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

1. Ο περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού και Διορισμού Υφυπουργού Πολιτισμού παρά τω Προέδρω και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2021

2. Ο περί Μετονομασίας του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Νόμος του 2021

3. Ο περί της Κυπριακής Βιβλιοθήκης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

4. Ο περί Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Η Επιτροπή μελέτησε τις τροπολογίες που κατατέθηκαν, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται στον Κανονισμό 54 του Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, για τα πιο πάνω νομοσχέδια, σκοπός των οποίων είναι:

α. η θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού και διορισμού Υφυπουργού Πολιτισμού παρά τω Προέδρω και η μεταφορά στο Υφυπουργείο Πολιτισμού των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και μέρους των δραστηριοτήτων του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου,

β. η μετονομασία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σε «Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας» και η σχετική τροποποίηση όλων των νόμων, κανονισμών, διαταγμάτων και δημόσιων εγγράφων,

γ. η τροποποίηση του περί της Κυπριακής Βιβλιοθήκης Νόμου, ώστε να συνάδει με τον περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού και Διορισμού Υφυπουργού Πολιτισμού παρά τω Προέδρω και Συναφών Θεμάτων Νόμο και

δ. η τροποποίηση του περί Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Νόμου, ώστε να συνάδει με τον περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού και Διορισμού Υφυπουργού Πολιτισμού παρά τω Προέδρω και Συναφών Θεμάτων Νόμο.

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια στις 17 Μαρτίου 2022.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι τα νομοσχέδια ολοκληρώθηκαν μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εδώ και καιρό. Σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετές τροπολογίες από όλα τα κόμματα, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια.

«Επιτέλους ένα ευρωπαϊκό κράτος θα έχει ένα Υφυπουργείο Πολιτισμού, το οποίο θα του αρμόζει και θα του αξίζει, για να αναβαθμίσουμε επιτέλους, αυτό που όλοι επικαλούνται όταν χρειάζονται να αναδείξουν την πνευματική και ηθική τους υπόσταση: τον πολιτισμό», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ανέφερε ότι θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

«Ελπίζω όσοι είμαστε μειοψηφία στη Βουλή να καταφέρουμε να κερδίσουμε αυτή την προσπάθεια να έχουμε Υφυπουργείο Πολιτισμού», το οποίο δεν θα είναι υφυπουργείο πολιτισμού των πολιτιστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, του ΘΟΚ και κάποιων άυλων πνευματικών τεχνών, είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας ανέφερε ότι «επιτέλους ο πολιτισμός θα πάρει αυτό που του αρμόζει: Την τιμή που πρέπει να έχει ο Πολιτισμός στον τόπο μας για να καλύψει ολιστικά και ολοκληρωτικά τον τομέα αυτό».

Όπως σημείωσε, όλοι οι τομείς που άπτονται του Υπουργείου είναι ενταγμένοι στο νομοσχέδιο. «Ευελπιστούμε στη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων για να πετύχει και αυτή η σπουδαία μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος μας», σημείωσε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Εκτός υφ. Πολιτισμού θέλουν το τμήμα Αρχαιοτήτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ

5. Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Πειθαρχικός Έλεγχος Ακαδημαϊκού και άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση των πιο πάνω Κανονισμών, σκοπός των οποίων είναι να παρέχουν τη δυνατότητα στην Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου του Πανεπιστημίου Κύπρου:

α. να επιβάλλει σε μέλος του ακαδημαϊκού ή άλλου εκπαιδευτικού προσωπικού πειθαρχικές ποινές, σε περίπτωση καταδίκης του από ποινικό δικαστήριο για συγκεκριμένα αδικήματα,

β. να θέτει σε διαθεσιμότητα μέλος του ακαδημαϊκού ή άλλου εκπαιδευτικού προσωπικού, αν διαταχθεί έρευνα πειθαρχικού παραπτώματος εναντίον του ή με την έναρξη αστυνομικής έρευνας με σκοπό την ποινική δίωξη εναντίον του,

γ. να επιβάλλει σε μέλος του ακαδημαϊκού ή άλλου εκπαιδευτικού προσωπικού χρηματική ποινή, αν παραλείπει να εμφανιστεί ενώπιόν της ή αν αρνείται να απαντήσει σε ερώτηση.

Οι υπό αναφορά Κανονισμοί σκοπό έχουν την κάλυψη του κενού που εντοπίστηκε στο νομοθετικό πλαίσιο και καταγράφεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το έτος 2015.

Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω Κανονισμοί απασχόλησαν την Επιτροπή και κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο, αλλά δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της μελέτης τους.

Οι Πειθαρχικοί Κανονισμοί των δημόσιων Πανεπιστημίων πρέπει να ολοκληρωθούν και να ψηφιστούν το συντομότερο, λένε τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, μετά που άκουσαν ότι παραμένει μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας και αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του, καθηγητής που έχει φυλακιστεί.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση των κανονισμών του Πανεπιστημίου Κύπρου, έγινε αναφορά σε καθηγητή δημόσιου πανεπιστημίου που καταδικάστηκε και φυλακίστηκε, αλλά εξακολουθεί να παραμένει μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας και αναμένεται να επιστρέψει και στα καθήκοντά του. Σημείωσε ότι την επόμενη βδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικοί Κανονισμοί και θα σταλούν στην Ολομέλεια, καθώς είναι θέμα που εκκρεμεί από το 2017.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, σημείωσε ότι επιβάλλεται να οδηγηθούν άμεσα στην Ολομέλεια οι Πειθαρχικοί Κανονισμοί για τα Δημόσια Πανεπιστήμια. «Να θωρακίσουμε, να διασφαλίσουμε και να ενδυναμώσουμε την ακαδημαϊκή αριστεία», ανέφερε, με σεβασμό προς την πανεπιστημιακή αυτονομία.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, βουλευτής του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι οι πειθαρχικοί κανονισμοί του ΤΕΠΑΚ ετοιμάστηκαν και κατατέθηκαν το 2017 και ενώ είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας, ο τότε Πρόεδρός της αποφάσισε να μην προωθήσει το αποτέλεσμα της συζήτησης στην Ολομέλεια, με αποτέλεσμα πέντε χρόνια μετά να γίνεται η ίδια συζήτηση.

Πρόσθεσε ότι ζήτησαν οι πειθαρχικοί κανονισμοί να διασφαλίσουν το αίσθημα δικαιοσύνης και την ουσιαστική τιμωρία των ακαδημαϊκών, διοικητικών ή άλλων στα Πανεπιστήμια, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα ηθικής αισχρότητας. Πρέπει να διασφαλίζεται δικαιοσύνη και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ελευθερίας όλων, είπε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι στη συνεδρία της Επιτροπής ακούστηκαν πράγματα και θαύματα, όπως καθηγητής ο οποίος ενώ καταδικάστηκε για παράνομες δραστηριότητες και εκτίει τριετή ποινή φυλάκισης δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα και εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του στο ΤΕΠΑΚ. Χαρακτήρισε τραγικό το γεγονός για τις πρυτανικές αρχές, αναφέροντας ότι τα πανεπιστήμιά μας προάγουν την ποιότητα και την αριστεία όμως σε αυτό τον τομέα παίρνουν απροβίβαστο.

Πρόσθεσε ότι τόσο  καιρό δεν έχουν κανονισμούς όσον αφορά τα πειθαρχικά ή τις καταδίκες προσωπικού. Ακόμα λίγο, ανέφερε, καθηγητές οι οποίο έχουν καταδικαστεί από τα δικαστήριά μας θα διδάσκουν από τις φυλακές.

Η εξέταση των Κανονισμών θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

6. Οι αυξημένες ανάγκες, τα προβλήματα και οι προοπτικές που δημιουργούνται στην ειδική εκπαίδευση

Στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος και μετά από ενημέρωση από τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, την Επιτροπή απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, ηκαθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάθεση νομοσχεδίου που ρυθμίζει την ενιαία εκπαίδευση, καθώς και οι εγκύκλιοι και οι διαδικασίες του υπουργείου για εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για την ειδική εκπαίδευση.

Η Επιτροπή τόνισε για άλλη μια φορά την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για κατάθεση νομοσχεδίου που να ρυθμίζει την ενιαία εκπαίδευση και αποφάσισε τη συνέχιση της παρακολούθησης του θέματος σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, σημείωσε ότι το θέμα της ειδικής εκπαίδευσης δεν είναι απλώς εκπαιδευτικό, αλλά αποδεικνύει το επίπεδο του πολιτισμού μας, αποδεικνύει την ευαισθησία, τη δράση μας και τα αντανακλαστικά μας ως Βουλή, ως κοινωνία και ως εκπαιδευτικοί. Όπως είπε, «η βαθμολογία μας είναι κάτω από το μηδέν» για το θέμα και δεν έχουν νόημα τα ευχολόγια. Τέλος, απολογήθηκε στα παιδιά και στους γονείς για το επίπεδο της ειδικής εκπαίδευσης.

«Όλοι είμαστε ευαίσθητοι για τα ζητήματα της ειδικής εκπαίδευσης», σημείωσε από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας. Τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει αυξήσει τους πόρους για το θέμα, αναφέροντας ενδεικτικά ότι τα εγκεκριμένα για ειδική εκπαίδευση παιδιά αυξήθηκαν από 3.800 το 2013, σε 7.500 το 2022. Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί, από 560 το 2013 αυξήθηκαν σε 1.021 το 2022 και οι σχολικοί συνοδοί αυξήθηκαν από 461 το 2013 σε 813 το 2022 για τη Δημοτική εκπαίδευση, ενώ ανέρχονται σε 1.120 συμπεριλαμβανομένης και της Μέσης.

Σημείωσε ότι πρέπει να ενταθεί η συζήτηση για το αναμενόμενο νομοσχέδιο για την ειδική εκπαίδευση και η Επιτροπή Παιδείας να αναλάβει τον ρόλο της για να έρθει ενώπιον της το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατόν.

Από την άλλη, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόοδος σε σχέση με την εκπαίδευση παιδιών με αναπηρία και σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες, παρά τις προσπάθειες από την αρχή του χρόνου. Για αρκετά χρόνια, ανέφερε άκουγαν από τον Υπουργό Παιδείας ότι όλα τα ζητήματα θα ρυθμιστούν από μια νομοθεσία που υποτίθεται ετοιμαζόταν για την Ενιαία Συμπεριληπτική Εκπαίδευση. Μετά από 10 χρόνια, ανέφερε, αναμένεται ακόμα η νομοθεσία που υποτίθεται θα εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία του 1999, όταν έχουν υπάρξει, όπως είπε, τεράστια βήματα προόδου, επιστημονικά και άλλα σε σχέση με την εκπαίδευση  των παιδιών αυτών.

Το συμπέρασμα, συμπλήρωσε, είναι ότι ούτε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ούτε αυτή η Κυβέρνηση έχει οποιαδήποτε διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά, συνολικά και να επιλύσει ζητήματα με αποτέλεσμα και στην Επιτροπή Παιδείας να νιώθουμε ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, γίνονται συζητήσεις και ασκείται πίεση από πλευράς Βουλής χωρίς να γίνεται οποιοδήποτε βήμα προόδου.

Απηύθυνε έκκληση στον Υπουργό Παιδείας και στην Κυβέρνηση να συζητήσουν αυτό το ευαίσθητο θέμα και με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και με τους εμπλεκόμενους φορείς για να δοθούν λύσεις στα πολλά και σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση αυτών των παιδιών.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι είναι τραγικό και επιβάλλεται «όλοι μας, πολιτεία και Κυβέρνηση, να απολογηθούμε τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά της ειδικής εκπαίδευση γιατί ακόμα είμαστε πολύ πίσω στην προώθηση του νομοσχεδίου της μεταρρύθμισης για μετάβαση από την ειδική στην ενιαία εκπαίδευση».

Πρόσθεσε ότι είναι καθαρή η πολιτική διαφωνία που υπάρχει και κάλεσαν τον Υπουργό να είναι παρών στη συζήτηση, αφού αντί στο νομοσχέδιο να εφαρμοστούν οι συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών και τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία, το νομοσχέδιο που εκπονείται απέχει κατά πολύ από την ταυτόσημη εφαρμογή των δύο αυτών συμβάσεων, που η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει, όπως δήλωσε και η Επίτροπος για τα δικαιώματα του Παιδιού.

Εξέφρασε έντονες διαφωνίες με τους χειρισμούς του Υπουργείου και είπε ότι επιβάλλεται το νομοσχέδιο να έρθει στην Επιτροπή σε ένα μήνα, ώστε να δοθεί προοπτική και ελπίδα σε αυτά τα παιδιά.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία

Εσωτερικών

Αφαίρεσε πρόνοια για αύξηση έως 14% στα τιμολόγια νερού η Επιτροπή Εσωτερικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω