Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 03/12/2024, ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών για θέματα της αρμοδιότητας της επιτροπής.
Η συζήτηση για ένταξη Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα γίνει την κατάλληλη στιγμή, λέει ο ΥΠΕΞ
Δεν είμαστε στο σημείο αίτησης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ, είπε την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η συζήτηση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα γίνει την κατάλληλη στιγμή.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κόμπος είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη ευκρίνεια ως προς τις ημερομηνίες για τη συνάντηση των δύο ηγετών για τα οδοφράγματα και για την πενταμερή.
Ανακοίνωσε επίσης ότι μεταβαίνει την Παρασκευή στο Κατάρ για συναντήσεις ομολόγων του και ότι στις 17 Δεκέμβριου θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο.
Ο κ. Κόμπος ενημέρωσε την Επιτροπή για την κατάσταση στην περιοχή και τον ρόλο και σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα κράτη της περιοχής, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κυπριακό, και τη συζήτηση σχετικά με ενδεχόμενη ένταξη Κύπρου στο ΝΑΤΟ.
Ο Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Λευκωσία παρακολουθεί την κατάσταση στη Συρία, και ανησυχεί για πιθανές μεταναστευτικές ροές, αλλά και για τον ρόλο της Τουρκίας για δικά της οφέλη.
Για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο, ο κ. Κόμπος είπε ότι είναι μια «σημαντική εξέλιξη», σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δημοσία διακηρύξει ετοιμότητα να βοηθήσει επί του πρακτέου στην υλοποίηση.
Αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου, και στην πρόθεση της Λευκωσίας να αποστείλει απαραίτητο ενισχυτικό υλικό στις λιβανικές δυνάμεις, εκφράζοντας ελπίδα ότι θα είναι κάτι που ανακοινωθεί και επίσημα.
Ο κ. Κόμπος ανέφερε ακόμη ότι οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα Εμιράτα, το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία είναι «εξαιρετικές» και ότι ο ίδιος μεταβαίνει στην Παρασκευή στο Κατάρ για συναντήσεις ομολόγων του και από την περιοχή ευρύτερα. Σημείωσε ότι και η ΕΕ και η περιοχή αναμένουν αποκρυστάλλωση της προσέγγισης από πλευράς ΗΠΑ όσον αφορά στα ζητήματα της περιοχής.
Σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε στην ανάληψη των καθηκόντων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνοντας ότι στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, του Δεκέμβριου θα υπάρξουν συναντήσεις με μέλη της Επιτροπής σε τομείς ενδιαφέροντος. Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αναμένει η Λευκωσία από τη νέα σύνθεση της Επιτροπής να συνεχιστεί η πολύ καλή συνεργασία σε θέματα που αφορούν την Κύπρο, όπως τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, το Κυπριακό και την περιοχή, όπως το μεταναστευτικό κ.α.
Αναφέρθηκε ακόμη και στις σχέσεις Κύπρου με το ΗΒ και στην επίσκεψη στο Λονδίνο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, 24 ώρες πριν την συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ των ΗΕ και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.
Σημείωσε ακόμη στις 17 Δεκέμβριου θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον ομόλογό του στο ΗΒ, ενώ και ότι την ίδια περίοδο θα λάβει χώρα και ο στρατηγικός διάλογος με το ΗΒ.
Όσον αφορά στις ΗΠΑ, ο Υπουργός είπε ότι είναι μια σειρά από ζητήματα που έχουν δρομολογηθεί με διαφορετικούς βαθμούς υλοποίησης και ότι σύντομα αναμένονται εξελίξεις για κάποια από αυτά.
«Η σχέση για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντική», είπε ο κ. Κόμπος, σημειώνοντας ότι στηρίζεται σε στρατηγικά συμφέροντα, και ότι αυτό από μόνο του τοποθετεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα πεδίο ενδιαφέροντος των ΗΠΑ λόγω των κρίσεων στην περιοχή, αλλά και τον προσανατολισμό της Λευκωσίας προς αυτή την κατεύθυνση.
Για το Κυπριακό, αναφέρθηκε στη συνάντηση για τα οδοφράγματα στην Κύπρο και την πενταμερή, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ευκρίνεια ως προς τις ημερομηνίες. Σχετικά με δηλώσεις του κ. Τατάρ για πενταμερή τον Ιανουάριο ο κ. Κόμπος είπε ότι δεν μπορούν να το επιβεβαιώσουν καθώς δεν υπάρχει τέτοια ενημέρωση.
Σημείωσε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το δείπνο απέστειλε επιστολή στον ΓΓ των ΗΕ ευχαριστώντας τον και εκφράζοντας ετοιμότητα για συμμετοχή στις δύο συναντήσεις το συντομότερο δυνατό.
Σχετικά με το θέμα του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός επανέλαβε ότι πρέπει πρώτα κάποιος να αξιολογήσει την ικανοποίηση των απαραίτητων εξοπλιστικών αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι αυτές είναι υπαρκτές δεδομένης της παρουσίας του κατοχικού στρατού και ότι οι προμηθευτές της είναι πολύ συγκεκριμένοι. Υπάρχουν κάποια γεωπολιτικά δεδομένα τα οποία επηρεάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού δυνατοτήτων υλικού, εκπαιδεύσεις, υποδομών με χώρες ΝΑΤΟ με τις οποίες η Κύπρος έχει συνεργασία «και αυτή είναι η προσέγγισή μας».
Είπε ακόμη ότι είναι σε «εξαιρετικό σημείο» οι σχέσεις ως προς τις ΗΠΑ, και ότι πρέπει να επενδύει κάποιος σε αυτά για ενίσχυση αμυντικού εφοδιασμού, ενίσχυση από άποψης πρόσβασης σε εξοπλιστικά, ενίσχυση δυνατότητας εκπαίδευσης στελεχών Εθνικής Φρουράς και ενίσχυση υποδομών ΚΔ αφού συνεργάζεται με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. «Αυτά τα τρία πρέπει να γίνει προσπάθεια να ευθυγραμμιστούν με τις χώρες με τις οποίες συνεργάζεσαι», ανέφερε.
Έφερε ως παράδειγμα την απομάκρυνση πολιτών τρίτων χωρών σημειώνοντας ότι η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου σε περίπτωση φιλοξενίας πολύ μεγαλύτερου αριθμού χρειάζεται βελτίωση υποδομών για να μπορεί να εξυπηρετεί τον ρόλο που έχει αναλάβει
Για ενδεχόμενο αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είπε ότι «η μετάβαση από τη διακήρυξη στην υλοποίηση έχει ιδιαίτερη σημασία, η υλοποίηση απαιτεί κάποια από τα βήματα τα οποία έχω προαναφέρει».
Αναφέρθηκε ακόμη σε «διάθεση ερμηνείας» δηλώσεων δικών του και του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα «με μεγεθυντικό φακό» και με «διάθεση παρερμηνείας» σημειώνοντας ότι η δημόσια συζήτηση επί της κατάληξης δεν βλάπτει αλλά ότι θεωρούν ότι «δεν είναι κατ’ ανάγκην απαραίτητο».
«Η συζήτηση αυτή θα γίνει στην κατάλληλη στιγμή» είπε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι δεν είμαστε στο σημείο αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας «προτρέχουμε».
Σε παρατήρηση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, Μαρίνας Νικολάου και Γιώργου Κουκουμά ότι η συζήτηση για το ΝΑΤΟ ξεκίνησε από το Προεδρικό και όχι από τη δημόσια σφαίρα, ο κ. Κόμπος είπε ότι «καλώς» τέθηκε το θέμα από πλευράς του ΠτΔ, και διευκρίνισε ότι δεν είπε να μην γίνεται διάλογος, αλλά ότι ο διάλογος περί της τελικής κατάληξης που γίνεται τώρα δεν έχει νόημα γιατί δεν μπορεί να το προσδιορίσει κάποιος πότε αυτό θα γίνει. Ο στόχος εξυπηρετεί την αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε, αναφερόμενος σε πηγές που έχουν στερέψει.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους χειρισμούς από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα του ΝΑΤΟ.
Η Βουλευτής ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι η δημόσια αντιπαράθεση για το θέμα ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι πολύ κακό για το τίποτα, χρησιμοποιώντας την αγγλική έκφραση “storm in a teacup”, και ότι ρεαλιστικά δεν τίθεται τέτοιο ενδεχόμενο στο άμεσο η μεσοπρόθεσμο μέλλον. Είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε, πως πρέπει να συζητήσουμε για την αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ευθυγράμμιση με κράτη-μέλη της ΕΕ.
Όσον αφορά στο Κυπριακό είπε ότι η προτεραιότητα για το ΔΗΚΟ, είναι η διατήρηση των διαδικασιών εντός των παραμέτρων των ΗΕ, και ότι η συμμετοχή σε πενταμερή πρέπει να διασφαλίζουν ότι γίνονται στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου που είναι η ΔΔΟ.
Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι η Κύπρος θα πρέπει να δημιουργήσει ειδική σχέση με το ΝΑΤΟ και αν στο μέλλον υπάρξει ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ είναι κάτι που θα αποφασιστεί τότε.
Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, εξέφρασε «λύπη» γιατί ενώ, όπως είπε, θα γινόταν πενταμερής και πριν τριμερής ακόμη δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. Είπε ότι θα ήθελε να δει την Κυπριακή Δημοκρατία να παίρνει πρωτοβουλία. «Πρέπει να δείχνουμε ότι εμείς το κυνηγούμε το θέμα», είπε η κ Ατταλίδου.
Ο κ. Κόμπος απαντώντας στις ερωτήσεις των Βουλευτών, είπε, ότι για την ελληνοκυπριακή πλευρά οι παράμετροι στο Κυπριακό είναι αποκλειστικά μόνο στη βάση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Για πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν από πλευράς της παρούσας Κυβέρνησης στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι ο ΓΓ των ΗΕ, δεν αποφάσισε μόνος του, εν μέσω παγκοσμίων κρίσεων να εμπλακεί στο Κυπριακό, «κάποιοι πήραν την πρωτοβουλία, όχι μόνο κυνηγούμε το θέμα, είναι αποτέλεσμα των δικών μας πρωτοβουλιών», είπε ο Υπουργός.
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:
- Οι πολιτικές πτυχές του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής
Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι πολιτικές πτυχές του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.
ΥΠΕΞ: Εργαλείο για υποβοήθηση επανένωσης ο Κανονισμός Πράσινης Γραμμής
Αποτελεί εργαλείο για υποβοήθηση επανένωσης της χώρας ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, κατά τη συζήτηση για το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, σημειώνοντας την προσήλωση της Κυβέρνησης στην συμμόρφωση προς τον Κανονισμό, αλλά και ότι δεν πρέπει να γίνει οποιαδήποτε κίνηση για τροποποίηση γιατί είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο».
Σημείωσε ακόμη ότι ο όγκος εμπορίου μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής έχει σημειώσει αύξηση 10% από το 2022 στο 2023, ενώ το 2024, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου τα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως ξεπεράσουμε την κινητικότητα του περασμένου έτους.
Ακούστηκε επίσης στην Επιτροπή ότι έρχονται από τα κατεχόμενα προϊόντα συνολικού ύψους €16 εκατομμυρίων ενώ η αξία των ελληνοκυπριακών προϊόντων που πωλούνται στα κατεχόμενα είναι περίπου €1.5 εκατομ.
Ο Υπουργός παρέστη στη συζήτηση για τις πολιτικές πτυχές του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών έπειτα από εισήγηση της ανεξάρτητης Βουλεύτου, Αλεξάνδρας Ατταλίδου.
Η κ. Ατταλίδου, στην αρχική της τοποθέτηση σημείωσε ότι η ΕΕ είχε προτείνει τρεις κανονισμούς: της Πράσινης Γραμμής, για οικονομική βοήθεια των Τουρκοκυπρίων, και του απευθείας εμπορίου ο οποίος απορριφθεί από το Συμβούλιο για λόγους λανθασμένης νομικής βάσης αλλά ακόμη εκκρεμεί αφού δεν πήγε ποτέ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τελική απόφαση προσθέτοντας ότι κάποιοι πιέζουν πάρα πολύ για υλοποίηση αυτού του κανονισμού.
«Έχει πολύ μεγάλη σημασία να πετύχει ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής γιατί αφαίρει επιχειρήματα από αυτούς που θέλουν να επαναφέρουν τον κανονισμό απευθείας εμπορίου», είπε η κ. Ατταλίδου. Ζήτησε από το Τμήμα Τελωνείων μια λεπτομερή διαδικασία κατάσχεσης και καταστροφής αντικειμένων, ενώ αναφέρθηκε σε πιθανότητα διαφορετικών ερμηνειών του Κανονισμού από τα μέλη του Τμήματος Τελωνείων.
Είπε ακόμη ότι στην Κύπρο γίνονται εισαγωγές από την Τουρκία δεκαπλάσιες του 0.12% που είναι το συνολικό ποσοστό εισαγωγών που γίνονται από τα κατεχόμενα και σημείωσε ότι η μεγάλη αντίδραση που υπάρχει δεν έχει να κάνει με προστασία του εμπορίου της Κύπρου αλλά με κάποια συμφέροντα.
Έθεσε επίσης το ερώτημα γιατί ακόμη και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να περνούν από έλεγχο στα οδοφράγματα όταν περνούν προς τα κατεχόμενα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «σε πλήρη συντονισμό» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Κανονισμό και ότι η πολιτική προς τον Κανονισμό έχει ως πυλώνες ότι αποτελεί εργαλείο για υποβοήθηση της επανένωσης, ότι καθοδηγητική αρχή είναι η συμμόρφωση προς τον Κανονισμό, αλλά και ότι δεν πρέπει να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που να οδηγεί στην όποια τροποποίηση «γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», και ίσως φέρει αρνητικές εξελίξεις.
Ο όγκος εμπορίου έχει σημειώσει αύξηση 10% από το 2022 στο 2023, ενώ το 2024 μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, τα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως ξεπεράσουμε την κινητικότητα του περασμένου έτους, είπε ο Υπουργός.
Είπε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρεώσεις στα πλαίσια του Κανονισμού όπως την πάταξη του λαθρεμπορίου, θέματα ασφάλειας και υγείας κλπ.
«Θέλουμε να έχουμε μια εξισορρόπηση μεταξύ των υποχρεώσεων τις οποίες έχουμε και της χρήσης του Κανονισμού ως εργαλείο για την επανένωση του νησιού μας», είπε ο κ. Κόμπος.
Οι έλεγχοι, είπε, δεν πρέπει να θεωρούνται ως κάτι αρνητικό διότι απορρέουν από τις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η κινητικότητα προσώπων, συνεχώς αυξάνεται.
Είπε ακόμη ότι είναι «μια sui generis κατάσταση». Ζητήματα ερμηνείας ενίοτε μπορεί να προκύπτουν, όμως «προσπαθούμε πάντα να επιλύουμε τα προβλήματα σε συνεργασία με την Κομισιόν», πρόσθεσε.
Για τα προβλήματα πληρωμών στα οποία αναφέρθηκαν κάποιοι εκ των φιλοξενούμενων στη συζήτηση είπε ότι υπάρχει η ρυθμιστική αρχή και οι απαιτήσεις που θέτουν και οι ίδιες οι τράπεζες ειδικά αν δεν έχουν επαρκή στοιχεία για να ανοίξουν λογαριασμούς. «Είμαστε σε μια δύσκολη διαδικασία για να βρούμε μια λύση η οποία να μην επηρεάζει τις τράπεζες ως προς τις δικές τους υποχρεώσεις αλλά και να μην υποσκάπτουν την ΚΔ και τις υποχρεώσεις της υπό το Ευρωπαϊκό Δίκαιο», είπε ο κ. Κόμπος.
Μια πολύ αποτελεσματική λύση θα ήταν η άρση της Τουρκικής απαγόρευσης για συνεργασία των Τουρκικών τραπεζών με τις Κυπριακές, πρόσθεσε.
Ο Νικόλαος Ίσαρης, αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία, είπε ότι ο Κανονισμός είναι ένα εργαλείο που βοήθα και στην επανένωση της Κύπρου, ενώ η αντιπροσωπεία είναι σε «πλήρη συντονισμό» τόσο με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Τμήμα Τελωνείων, την Αστυνομία και το ΚΕΒΕ, «οπότε τα οποία θέματα χρειάζονται ερμηνεία, υπάρχει συνεργασία για σύγκλιση».
Το εμπόριο παρουσιάζει μια αύξηση, είπε, ενώ, σημείωσε με βάση αυτό που είπε η κ. Ατταλίδου, ότι το 2023 το εμπόριο από τις μη-ελεγχόμενες περιοχές ξεπέρασε τα €16 εκατομμύρια, ενώ οι εισαγωγές από την Τουρκία είναι στα €188 εκατομμύρια, δεκαπλάσιο από το εμπόριο της Πράσινης Γραμμής.
Είπε ότι υπάρχει αρκετό περιθώριο ο Κανονισμός να επιτρέψει περαιτέρω αύξηση εμπορίου, και ότι το θέμα των ελέγχων είναι υποχρέωση που απορρέει από τον Κανονισμό, σημειώνοντας ότι στο θέμα των καυσίμων, σε εμπορικά οχήματα γίνονται σε όλα, ενώ σε οχήματα πολιτών γίνονται δειγματοληπτικά, προσθέτοντας ότι το Τμήμα Τελωνείων εκτελεί τις υποχρεώσεις «όπως πρέπει».
Αναφέρθηκε σε «εγγενείς δυσκολίες» στην εφαρμογή του Κανονισμού όπως το γεγονός ότι εμπορικά οχήματα δεν μπορούν να περάσουν από σημεία ελέγχου παρά μόνον αν έχουν χαρτιά από την Κυπριακή Δημοκρατία για το ότι μπορούν να κυκλοφορούν στις περιοχές υπό τον έλεγχο της, και θέματα για διαφήμιση και τοποθέτηση Τ/κ προϊόντων σε υπεραγορές.
Το πιο σημαντικό, είπε, είναι το θέμα των πληρωμών, προσθέτοντας ότι πολλές συναλλαγές γίνονται ακόμη με μετρητά, επειδή υπάρχουν δυσκολίες για τραπεζικές μεταφορές, και ότι παρά τις συστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας να ανοίγονται λογαριασμοί σε Τ/Κ, υπάρχει το θέμα ότι δεν μπορούν οι Τουρκοκυπριακές εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμούς και επίσης επειδή οι Τ/κ τράπεζες δεν είναι στο SWIFT, δεν μπορούν να γίνονται μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών.
Ο κ. Ίσαρης αναφέρθηκε στην δημιουργία γραφείου «one stop shop» τον Νοέμβριο 2023 στην προσπάθεια να λυθούν αυτά τα θέματα όπως και του ΦΠΑ.
Αναφέρθηκε ακόμη και σε πρόσφατη συνάντησή του με αγελαδοτρόφους για το θέμα του χαλλουμιού και ότι του έθεσαν ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού από Τ/κ παραγωγούς γιατί μπορούν να εξάγουν το προϊόν (χωρίς ΠΟΠ) πέραν της ΕΕ όπως στη Μέση Ανατολή, στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού.
Ο κ. Ίσαρης είπε ότι τρεις Τ/κ παραγωγοί έχουν πιστοποιηθεί αλλά κανείς τους δεν μπορεί να παράξει ΠΟΠ χαλλούμι και να το διοχετεύσει στην αγορά της ΕΕ. «Όσο δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή τη μεγάλη αγορά της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, να παράξουν ΠΟΠ χαλλούμι, αναγκαστικά θα προσπαθούν να βρίσκουν άλλους τρόπους, και αγορές», είπε. Έστειλε το μήνυμα ότι «όσο δεν υπάρχουν εκείνες οι συνθήκες που επιτρέπουν να γίνεται νομότυπα το εμπόριο από τις μη-ελεγχόμενες περιοχές προς τις ελεγχόμενες, και κατ’ επέκταση προς την Ευρωπαϊκή αγορά, τόσο θα υπάρχουν φαινόμενα όπως το λαθρεμπόριο, η παράνομη διέλευση προϊόντων κλπ».
Σε σχέση με τους τρεις Τ/κ παραγωγούς, ο κ. Κόμπος σημείωσε ότι οι όποιοι περιορισμοί υπάρχουν είναι λόγω του ότι δεν ικανοποιούνται βασικά κριτήρια και προϋποθέσεις υγειονομικού χαρακτήρα και ότι δεν πρέπει να ερμηνευτεί ότι υπάρχει κάποιος άλλος λόγος.
Ο Αντώνης Πηλείδης, αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων, είπε ότι το Τμήμα εφαρμόζει τον Κανονισμό και είναι σε συνεχή επικοινωνία και με το γραφείο της Κομισιόν «και επιλύουμε καθημερινά οποιαδήποτε προβλήματα με καλή συνεργασία».
«Δεν θεωρουμε ότι υπάρχει θέμα ερμηνείας, ό,τι απορρέει από τον κανονισμό αυτό εφαρμόζουμε», είπε ο κ. Πηλείδης.
Είπε ακόμη ότι εκτός από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, υλοποιούν και άλλους κανονισμούς όπως για την ασφάλεια και υγεία, και για τα παραποιημένα εμπορεύματα.
Σημείωσε ακόμη ότι για όλες τις κατασχέσεις που γίνονται εκδίδεται ειδικό έντυπο το οποίο παραδίδεται και στον παραβάτη ο οποίος έχει δικαίωμα αμφισβήτησης κατάσχεσης εντός 30 ημέρων και τηρούν και ένα αρχείο.
Σε σχόλιο της κ. Ατταλίδου για «αυταρχική συμπεριφορά» στα οδοφράγματα κατά πολιτών που περνούν τα σημεία διέλευσης και από μέλη του Τμήματος Τελωνείων και της Αστυνομίας, ο κ. Πηλείδης είπε ότι κάνουν τακτικά εκπαιδεύσεις προσωπικού για τα σημεία διέλευσης και ότι συμφωνεί για το θέμα συμπεριφοράς ότι ο πληθυντικός ευγενείας «επιβάλλεται» και ότι είναι κάτι που θα τονίσουν ξανά στο προσωπικό.
Για τις καταστροφές των κατασχεθέντων, θέμα που έθιξε η κ. Ατταλίδου, άλλη εκπρόσωπος του Τμήματος Τελωνείων είπε ότι όλα καταστρέφονται, όχι από το Τελωνείο αλλά ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι ανακυκλωτές για κάθε είδος εμπορεύματος, και ότι υπάρχουν επιτροπές για να διασφαλίζεται η διαφάνεια. Για να κλείσει ο φάκελος έρχεται έγγραφο καταστροφής, είπε.
Ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Χριστόφορος Μαυρομμάτης, είπε ότι υπάρχει προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων συμπεριφοράς των μελών της Δύναμης και στα σημεία διέλευσης, μέσω εκπαίδευσης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, είπε ότι βλέπουν την πολιτική σημασία του Κανονισμού, και θεωρούν ότι πρέπει να λειτουργήσει.
Ο κ. Τσιακκής είπε ότι το ΚΕΒΕ εκδίδει τα έγγραφα που συνοδεύουν τα Ε/κ προϊόντα που περνούν στις κατεχόμενες περιοχές, σημειώνοντας ότι διακινούνται μόνο προϊόντα κυπριακής προέλευσης. Είπε ότι κατά καιρούς έχουν παράπονα και από τις δύο κατευθύνσεις και αναφέρθηκε σε παράπονα Ελληνοκυπρίων εμπορευόμενων για ανταγωνισμό από τα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι θεωρεί ότι είναι «λίγο υπερβολικές οι αντιδράσεις διότι μιλούμε για €16 εκατομμύρια τον χρόνο, σε €13 δισεκατομμύρια εισαγωγές, αντιλαμβάνεστε είναι μισή σταγόνα στον ωκεανό για να διαταράξει την Κυπριακή οικονομία».
Αναφέρθηκε σε «μεγάλη δυσαναλογία» όσον αφορά σε πωλήσεις Ε/κ προϊόντων στα κατεχόμενα. «Φέρνουμε €16 εκατ. και πουλούμε περίπου €1.5 εκατ.», είπε, προσθέτοντας ότι ο λόγος είναι η προσθήκη ΦΠΑ που τα κάνει κατά 20% πιο ακριβά όταν πάνε στα κατεχόμενα, αλλά και τα τεχνικά εμπόδια που βάζουν οι κατοχικές αρχές «με παράλογα» αιτήματα, ή με επιβολή λεγόμενων «εισαγωγικών δασμών».
Είπε ότι έχουν και παράπονα από άλλους Ε/κ εμπορευόμενους που λένε ότι δυσχεραίνει η διακίνηση εμπορευμάτων από τα κατεχόμενα σε βαθμό που τους προκαλεί κάποιες δυσκολίες.
Είπε ακόμη ότι κάποιες φορές ενδεχομένως να γίνονται υπερβολικοί έλεγχοι που δημιουργούν μεγάλες αντιδράσεις από τους Τ/κ «και προσπαθούμε μέσα από επαφή και με το Υπουργείο Εξωτερικών να τα ξεδιαλύνουμε αυτά τα πράγματα».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Χάρης Γεωργιάδης, είπε ότι είναι «ικανοποιημένος» από όσα έχουν ακουστεί. Πρέπει έχουμε ευθύτητα και υπευθυνότητα να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιμέρους προβλήματα, είπε, καταγράφοντας «την μεγάλη εικόνα ότι υπάρχει ειλικρινής βούληση για εφαρμογή του Κανονισμού».
«Είμαστε αξιόπιστο κράτος μέλος και κράτος δικαίου», είπε, προσθέτοντας ότι δεν ισχύει το ίδιο για την κατεχομένη περιοχή και ότι «δεν είναι εύκολη αυτή η σχέση». Το πρόβλημα είναι το λαθρεμπόριο, όχι το ελεγχόμενο εμπόριο, σημείωσε.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου είπε ότι τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του Κανονισμού με τρόπο που να μην δημιουργούνται δυσκολίες. Στη δική μας αντίληψη μπορεί να λειτουργήσει και ως ασπίδα προστασίας κατά φωνών απευθείας εμπορίου, είπε.
Η κ. Ατταλίδου εξέφρασε «ικανοποίηση» για το ότι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα και ότι ο Κανονισμός πρέπει να υλοποιείται σωστά, και έθεσε το ζήτημα των ανταλλαγών με μετρητά, και του λαθρεμπορίου.
Ρώτησε επίσης ποιος έδωσε οδηγίες για εγκατάσταση κάγκελων στο οδόφραγμα οδού Λήδρας και αλλού.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ