Η Σούπερμαν στην Προεδρία Συντονιστικού Μηχανισμού Γραφείου ΗΕ για τρομοκρατία

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Βουλευτής Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν ανέλαβε την Προεδρία του Συντονιστικού Μηχανισμού Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων του Γραφείου του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (UNOCT), ανακοίνωσε την Παρασκευή η Βουλή.

Η κ. Σούπερμαν είναι Ειδική Εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ) για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η τελετή παράδοσης της Προεδρίας από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, έγινε στο πλαίσιο της 6ης Συνάντησης του Συντονιστικού Μηχανισμού Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων, που φιλοξενήθηκε στο Ιταλικό Κοινοβούλιο, στη Ρώμη.

Ο Συντονιστικός Μηχανισμός Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων είναι μέρος του Προγράμματος του Γραφείου του ΟΗΕ για την Κοινοβουλευτική συμμετοχή στην πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οποίο λειτουργεί από το 2021.

Ο Μηχανισμός διοργανώνει σειρά θεματικών πολιτικών διαλόγων μεταξύ διεθνών και περιφερειακών Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων, για τη διαχείριση βασικών προκλήσεων, που αφορούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την αποτροπή του εξτρεμισμού.

Κατά την τελετή παράδοσης της Προεδρίας στην ΚΣΜ, η κ. Σούπερμαν ανέφερε ότι είναι με υψηλό αίσθημα ευθύνης και τιμής που αναλαμβάνει το πηδάλιο του Μηχανισμού και εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη που το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών και οι συμμετέχουσες Συνελεύσεις επιδεικνύουν προς την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου και προς το πρόσωπό της.

Η Κύπρια Εισηγήτρια επαναβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση της Συνέλευσης να εργαστεί άοκνα και συλλογικά για την ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο θέμα των τρομοκρατικών απειλών, περιλαμβανομένης της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού και της διασύνδεσης τέτοιων φαινομένων με το οργανωμένο έγκλημα.

Η κ. Σούπερμαν έθεσε επίσης στη διάθεση του Μηχανισμού την εμπειρία και τις γνώσεις που έχει αποκτήσει στον τομέα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος από θέσεις στις οποίες είχε υπηρετήσει αλλά και υπό την ιδιότητά της ως Ειδική εισηγήτρια της ΚΣΜ, ώστε να επιτευχθούν στο μέγιστο βαθμό οι στόχοι του Γραφείου του ΟΗΕ.

Τόνισε την ανάγκη, μέσα από τον διακοινοβουλευτικό διάλογο και την ανταλλαγή γνώσεων, να αναδειχθούν και να προωθηθούν βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη και αποτροπή νέων κινδύνων από την κακόβουλη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, της βιοτρομοκρατίας και αγροτρομοκρατίας που απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια.

Η Ειδική Εισηγήτρια ανέφερε, τέλος, ότι η ΚΣΜ σε συνεργασία με το Γραφείο του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας σκοπεύει να επεξεργαστεί ένα πλούσιο ημερολόγιο δραστηριοτήτων, με στόχο πάντοτε την ενίσχυση του έργου του Μηχανισμού και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αντιτρομοκρατικών πολιτικών.

Προηγουμένως, η κ. Σούπερμαν σε παρέμβασή της στην 6η Συνάντηση του Συντονιστικού Μηχανισμού ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ΚΣΜ παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις όσον αφορά στην ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, την περιοχή του Κόλπου και γενικότερα στις χώρες με γεωγραφική εγγύτητα και συντονίζει τις προσπάθειες των Κοινοβουλίων των χωρών – μελών της για τη συλλογική αντιμετώπιση των κινδύνων και την προώθηση της ασφάλειας και της ειρήνης.

Αναφέρθηκε επίσης στην επάνοδο της τρομοκρατικής απειλής και στον ατέρμονο κύκλο βίας που πυροδότησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, καθώς και στις τραγικές συνέπειες που η ισραηλινή απάντηση κατά της Χαμάς στη Γάζα και έπειτα στον Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ, έχει προκαλέσει στον άμαχο πληθυσμό.

Σημειώνοντας τις περιοχές όπου η τρομοκρατική δραστηριότητα βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα, η κ. Σούπερμαν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παρεμπόδιση της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, στα παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους και στη δράση παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Μάλι και την υποσαχάρια Αφρική, σημειώνοντας ότι ξένες παρεμβάσεις και η ενίσχυση αυτών των οργανώσεων από τρίτες χώρες, δημιουργούν βαθύτερα ρήγματα στην έννομη τάξη και εντείνουν την κρίση.

Εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κλιμακούμενη σύγκρουση παραστρατιωτικών οργανώσεων με τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, σημειώνοντας πως η μακροχρόνια αποτυχία εξεύρεσης διπλωματικής λύσης και πολιτικής διευθέτησης στη χώρα αυτή αλλά και σε άλλες περιοχές συνέβαλε στην ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων εξτρεμιστικών δυνάμεων, απειλώντας ακόμη και την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Η Κύπρια βουλευτής εξέφρασε τη δέσμευση της ΚΣΜ να συνεργαστεί στενά με τον ΟΗΕ, τους διεθνείς της εταίρους και τις περιφερειακές Συνελεύσεις, όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών και την εφαρμογή συντονισμένων προσεγγίσεων και ενεργειών για την αντιμετώπιση αυτού του διασυνοριακού φαινομένου.

Επισήμανε παράλληλα ότι η σχέση μεταξύ της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος ενισχύεται όταν τρομοκρατικές ομάδες αξιοποιούν εγκληματικά δίκτυα για οικονομική και λειτουργική υποστήριξη, αξιοποιώντας την πολιτική αστάθεια, τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις και τα κενά διακυβέρνησης σε μία χώρα ή περιοχή. Η εμπορία προσώπων, πρόσθεσε η κ. Σούπερμαν, η παράνομη διακίνηση μεταναστών και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών και εγκληματικών δικτύων και αποτελούν μια σημαντική απειλή για τις χώρες της ΚΣΜ.

Αναφέρθηκε επίσης τους πολυδιάστατους κινδύνους που εγκυμονεί η κακόβουλη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των αναδυόμενων τεχνολογιών από τρομοκρατικές και εγκληματικές ομάδες, τόσο στη στρατολόγηση όσο και στην υλοποίηση των επιθέσεων τους.

Η κ. Σούπερμαν, τέλος, παρουσίασε συνοπτικά ορισμένες από τις πρόσφατες δράσεις της ΚΣΜ για την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από τρομοκρατικές και εγκληματικές ομάδες, οι οποίες, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ερευνητικό έργο για την κακόβουλη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τρομοκρατικές και εγκληματικές ομάδες και τον αντίκτυπο τους στην ασφάλεια και τη διακυβέρνηση, εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την εμπορία προσώπων και την ίδρυση στο Σαν Μαρίνο Παγκόσμιου Κοινοβουλευτικού Παρατηρητηρίου για την κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης και των αναδυόμενων τεχνολογιών.

Nomoplatform – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Άλλες ειδήσεις

Στο Ελσίνκι ο Κ. Χατζηγιάννη για το Προεδρείο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Κυριάκος Χατζηγιάννη, αναχωρεί την Τετάρτη για το Ελσίνκι για να συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2025.

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ανησυχητικά στοιχεία ερευνών για ρητορική μίσους στο διαδίκτυο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/01/2025, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:   Καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο: Ευθύνες κράτους και ιδιωτικών φορέων Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Γιώργου Κουκουμά και Αλεξάνδρας Ατταλίδου. Σκοπός της συζήτησης είναι