Θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες των επιτροπών ελέγχου σε μικρά κοινοβούλια όπως είναι και αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας απασχόλησαν τις εργασίες της συνεδρίας των Επιτροπών Ελέγχου της Περιφέρειας των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου και της συνεδρίας του Συνδέσμου Επιτροπών Ελέγχου της Κοινοπολιτείας οι οποίες συνήλθαν στη Μάλτα.
Στις συνεδρίες συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, Ζαχαρίας Κουλίας και τα μέλη της επιτροπής, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν και Χρίστος Χριστοφίδης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, «ειδικότερα, συζητήθηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα στη λειτουργία των εν λόγω επιτροπών, δυνατοί τρόποι βελτίωσης και αναβάθμισής τους μέσω της χρήσης της τεχνολογίας και ο ρόλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου σε σχέση με τις εθνικές Υπηρεσίες Ελέγχου στην αναθεώρηση της εφαρμογής των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ)».
Σε παρέμβασή του, ο κ. Κουλίας «αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές ελέγχου στην παρακολούθηση των διαφόρων σχεδίων αναπτύξεως και στον έλεγχο των κρατικών δαπανών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου».
Πρόσθεσε ότι «οι επιτροπές ελέγχου σε μικρά κοινοβούλια, έχουν μεγαλύτερη ευελιξία, προσαρμοστικότητα και αμεσότητα στην επικοινωνία με κυβερνητικούς και άλλους φορείς, πλεονεκτήματα που τους επιτρέπουν να ασκούν πιο αποτελεσματικό και διαφανή έλεγχο».
Ο κ. Κουλίας επισήμανε, τέλος, ότι τα κοινοβούλια θα πρέπει να επενδύσουν σε αναβαθμισμένα τεχνολογικά εργαλεία και στη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των επιτροπών ελέγχου, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Στη δική του παρέμβαση ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχει η χρήση της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες ελέγχου, να μειωθούν τα λάθη και να εξοικονομηθεί χρόνος.
Αναφέρθηκε και στη σημασία ενίσχυσης της διαφάνειας και της αποδοτικότητας, μέσω της δημιουργίας Πλατφόρμας Συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων επιτροπών της Περιφέρειας.
Ο κ. Χριστοφίδης είπε, κλείνοντας, ότι η χρήση της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
Η κ. Σούπερμαν, σε παρέμβασή της, αναφέρθηκε στον ρόλο των κοινοβουλευτικών επιτροπών ελέγχου και των εθνικών υπηρεσιών ελέγχου σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση της εφαρμογής των ΣΒΑ και ειδικότερα του στόχου 1 που αφορά τη μηδενική φτώχεια, του στόχου 8 για την αξιοπρεπή εργασία και την οικονομική ανάπτυξη και του στόχου 13 για τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή».
Αναφέρθηκε και στη σημασία της διασύνδεσης των διαδικασιών ελέγχου από τις αρμόδιες επιτροπές με τους ΣΒΑ και της ενίσχυσης της μεθόδου αξιολόγησης των Στόχων αυτών.
Συγκεκριμένα, για τη μηδενική φτώχεια, η κ. Σούπερμαν, είπε ότι η αναθεώρηση πρέπει να εστιαστεί στην παροχή των βασικών υπηρεσιών σε καίριους τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη.
Για την αξιοπρεπή εργασία και την οικονομική ανάπτυξη ανέφερε ότι η αναθεώρηση πρέπει να περιλαμβάνει τη δημιουργία πιο ολοκληρωμένων δεικτών για την αξιολόγηση της ποιότητας των θέσεων εργασίας, των συνθηκών εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Σε ό,τι αφορά τέλος, τις δράσεις για το κλίμα, η Κύπρια Βουλευτής, σημείωσε την ανάγκη αναθεώρησης των δεικτών μέτρησης που αφορούν στις εκπομπές αερίων για σκοπούς καλύτερης προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μέσω της υιοθέτησης κατάλληλων μέτρων και στρατηγικών προς ενίσχυση της ανθεκτικότητας των χωρών και των οικονομιών τους.
Nomoplatform – ΚΥΠΕ