Αποκαθίσταται σε κάποιο βαθμό η αξιοπιστία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) με το ψήφισμά της για τη Γάζα, ανέφερε το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, σε παρέμβασή του σε συζήτηση στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ, με θέμα την απόλυτη και επείγουσα ανάγκη για τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, «στην παρέμβασή του, ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι με την υιοθέτηση της υπό αναφοράς Έκθεσης και του ψηφίσματος, αποκαθίσταται σε κάποιο βαθμό η αξιοπιστία και το κύρος της Συνέλευσης, καθώς ένα χρόνο μετά τη γενοκτονία που εκτυλίσσεται στη Γάζα, υιοθετείται ψήφισμα από την ΚΣΣΕ, που ζητά την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός, και την άμεση ανθρωπιστική ανακούφιση του παλαιστινιακού λαού».
«Την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, μαζί τους και πάρα πολλοί Εβραίοι διαδήλωναν κατά των φρικαλεοτήτων που διέπραττε το κράτος του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, και απαιτούσαν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων», υπογράμμισε ο Κύπριος Βουλευτής, «η ΚΣΣΕ, μέσω του μοναδικού έως σήμερα, σχετικού ψηφίσματός της, που υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο 2024, ζητούσε μεν την κατάπαυση του πυρός, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση της πλήρους εξάρθρωσης της Χαμάς από το Ισραήλ, καλώντας ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, το Ισραήλ να συνεχίσει τις βίαιες επιθέσεις».
«Ένα χρόνο αργότερα», σημείωσε ο κ. Λουκαΐδης, «αποτελεί τραγικό γεγονός ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός επιτεύχθηκε χωρίς καμία απολύτως συμβολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Ο Κύπριος Βουλευτής επεσήμανε, παράλληλα, ότι παρ’ όλα αυτά και με αφετηρία το παρόν ψήφισμα δίδεται στη Συνέλευση η ευκαιρία να χαράξει πλέον έναν διαφορετικό δρόμο, στη βάση των αρχών και που πρεσβεύει το Συμβούλιο της Ευρώπης και με προσήλωση στον σεβασμό του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Σε αυτή τη βάση, υπογράμμισε, πρέπει να τερματιστεί η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, ο παράνομος εποικισμός και οι συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Η μόνη εφικτή λύση για τη ειρηνική συνύπαρξη των δυο λαών είναι η επίτευξη πολιτικής λύσης δύο κρατών, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατέληξε.
Nomoplatform – ΚΥΠΕ