Εργαστήρια Ιδεών με θέμα τη βελτίωση των Δημόσιων Διαβουλεύσεων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Το Γραφείο Επίτροπου του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono και τo διεθνές κέντρο έρευνας και ανάπτυξης Center for Social Innovation – CSI, διοργανώνει στις 15 Απριλίου 2022, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», Εργαστήρια Ιδεών με θέμα τη βελτίωση των Δημόσιων Διαβουλεύσεων.

Τα Εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Democracy Forum (Φόρουμ για τη Δημοκρατία), το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, με σκοπό να αποτελέσει τον χώρο συζήτησης ανάμεσα σε όσους λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις, στους κοινωνικούς εταίρους και στην κοινωνία των πολιτών, αναφορικά με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες δημοκρατίες.

Στα Εργαστήριο Ιδεών θα παρουσιαστούν πρωτοβουλίες, βέλτιστες πρακτικές και νέες προσεγγίσεις σε σχέση με τις νέες μορφές συμμετοχής και ειδικότερα θα εξεταστούν τρόποι βελτίωσης του πλαισίου Δημοσίων Διαβουλεύσεων.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τα Εργαστήρια Ιδεών εδώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δημόσιες Διαβουλεύσεις

Oι Δημόσιες Διαβουλεύσεις είναι ένα αποτελεσματικό μέσο διακυβέρνησης μίας χώρας, το οποίο προάγει τα ιδανικά της διαφάνειας, της συνεργασίας και της συμμετοχικότητας. Όπως δήλωσε ο Βρετανός Βουλευτής John Hutton «Η αποτελεσματική δημόσια διαβούλευση φέρνει στο φως πολύτιμες πληροφορίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να σχεδιάσει αποτελεσματικές λύσεις».

Επί του παρόντος, στην Κύπρο δεν υπάρχει θεσμοθετημένη κοινή πρακτική για τη χρήση των δημοσίων διαβουλεύσεων. Παρ’ όλα αυτά, μέσω της ανάλυσης και της εφαρμογής αποτελεσματικών μοντέλων που προέρχονται κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να δημιουργηθούν αποτελεσματικά πλαίσια για την υλοποίηση των δημόσιων διαβουλεύσεων στην Κύπρο.

Η βελτίωση της διεξαγωγής δημόσιων διαβουλεύσεων στην Κύπρο θα δώσει στο κοινό μεγαλύτερη φωνή και θα δημιουργήσει ευκαιρία για έναν πραγματικό διάλογο που θα υπερβαίνει την παρούσα δυσπιστία.

Αποσπάσματα σημειώματος Δρ. Νικόλαου Κυριακίδη προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας δημοσίων διαβουλεύσεων στην Κύπρο

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/100807/file47158.pdf

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/691383/Consultation_Principles__1_.pdf

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_1240

https://ec.europa.eu/info/consultations_en

Nomoplatform

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Ακόμα 6.820 οχήματα στα υπό ανάκληση, αναμένονται μεγάλες ποσότητες αερόσακων, είπε το ΤΟΜ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/03/2025, ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής των διαταγμάτων αναφορικά με ανακλήσεις μηχανοκίνητων οχημάτων.   Ακόμα 6.820 οχήματα στα υπό ανάκληση, αναμένονται μεγάλες ποσότητες αερόσακων, είπε το ΤΟΜ   Στη λίστα των υπό ανάκληση οχημάτων έχουν προστεθεί 6.820 οχήματα από τρεις εταιρείες ύστερα από πρόσφατη

Υγείας

Στην επόμενη Ολομέλεια η πρόταση νόμου για ΓεΣΥ μετά τη δικαστική απόφαση

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/03/2025, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:  Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας του 2025 Νόμος του 2025  Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας του 2025 Νόμος του 2025 Η Επιτροπή εξέτασε και διαβουλεύτηκε τροπολογίες Βουλευτών για τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων