Έρευνα: To 86% υπέρ ζωντανής μετάδοσης συνεδριάσεων Επίτροπων Βουλής

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Συντριπτικά υπέρ της ζωντανής μετάδοσης των συνεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών τάσσεται η πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της startup Zenox Public Affairs, ένα ποσοστό της τάξης του 86% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ των ζωντανών μεταδόσεων. Μάλιστα, η απαίτηση είναι αντίστοιχα ψηλή ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες αλλά και σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, ειδικά ανάμεσα στις νεότερες όπου το ποσοστό αγγίζει το 93%.

Οι ερωτηθέντες αιτιολογούν τη θέση τους δηλώνοντας ότι:

 • μία τέτοια εξέλιξη θα διασφαλίσει τη διαφάνεια κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων (47% Συμφωνώ Απόλυτα, 41% Μάλλον Συμφωνώ),
 • οι νομοθεσίες θα υλοποιούνται με ταχύτερο ρυθμό (32% Συμφωνώ Απόλυτα, 38% Μάλλον Συμφωνώ),
 • οι πολίτες θα λαμβάνουν πιο έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών (51% Συμφωνώ Απόλυτα, 39% Μάλλον Συμφωνώ).

Θεωρούν επίσης πως με αυτόν τον τρόπο, θα αυξηθεί η παρουσία και η συμμετοχή των Bουλευτών/Βουλευτριών στις συνεδρίες των Επιτροπών (41% Συμφωνώ Απόλυτα, 39% Μάλλον Συμφωνώ). Σε μικρότερο βαθμό, οι πολίτες εικάζουν πως με αυτόν τον τρόπο οι πολιτικοί θα αναλαμβάνουν και την ευθύνη των λεγόμενων και των πράξεων τους (29% Συμφωνώ Απόλυτα, 32% Μάλλον Συμφωνώ).

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα καθορίζουν και τα ηλεκτρονικά μέσα από τα οποία θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση στις συνεδριάσεις των Επιτροπών. Πρώτη σε προτίμηση είναι η τηλεόραση, και ακολουθούν το YouTube και το Facebook.

Απαιτείται αναβάθμιση

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν και την αναγκαιότητα για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας των Επιτροπών της Βουλής.  To 46% των ερωτηθέντων στην έρευνα, δήλωσε «Λίγο Ικανοποιημένο» από το μέχρι σήμερα έργο των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και το 12% «Καθόλου Ικανοποιημένο». Ένα ποσοστό της τάξης του 36% δηλώνει «Αρκετά Ικανοποιημένο» αλλά μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 2% δηλώνει «Πολύ Ικανοποιημένο». Είναι ενδεικτικό επίσης πως περίπου τα μισά άτομα ηλικίας 18-44 δήλωσαν πως είναι λίγο ικανοποιημένοι από το έργο των Επιτροπών.

Εκτιμάται επίσης πως με τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών μεγαλύτερος αριθμός πολιτών θα γνωρίζει τα θέματα που συζητιούνται αφού από την έρευνα διαφάνηκε πως σήμερα το 42% των πολιτών τα γνωρίζει σε μικρό βαθμό και μόλις 9% τα γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό. Αντίστοιχα, ανάμεσα στους νέους ηλικίας 18-24 ετών συνολικά το 62% δήλωσε πως δεν γνωρίζει τα θέματα που είναι προς συζήτηση.

Διαφάνεια και κουλτούρα συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα

«Θεωρούμε πως η ζωντανή μετάδοση των συζητήσεων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την καλλιέργεια κουλτούρας συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα του τόπου σε συνδυασμό και με το πρόσφατο νομοσχέδιο το οποίο ρύθμισε το lobbying, σε μία περίοδο που οι θεσμοί, ανάμεσα τους και η Βουλή, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και αντιμετωπίζονται στις πλείστες περιπτώσεις με απαξίωση», σχολιάζει ο Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, συνιδρυτής της Zenox Public Affairs.

Πράγματι, στο ερώτημα σε ποιο βαθμό εμπιστεύεστε τους θεσμούς, μόλις ένα ποσοστό 6% απάντησε πως εμπιστεύεται απόλυτα τη Νομοθετική Εξουσία. Το 39% απάντησε πως μάλλον την εμπιστεύεται ενώ το 31% απάντησε πως μάλλον δεν την  εμπιστεύεται και το 24% πως δεν την εμπιστεύεται καθόλου.

«Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως στη Βουλή δεν παράγεται έργο, διαπίστωση που είναι μεν λανθασμένη αλλά δυστυχώς έχει επικρατήσει στην κοινή γνώμη. Επί της ουσίας, η Βουλή παράγει έργο στις συνεδρίες των Επιτροπών και η ζωντανή μετάδοση τους θα αναδείξει την δράση των Βουλευτών/Βουλευτριών που τις απαρτίζουν αφού ασχολούνται εβδομαδιαία με σημαντικά ζητήματα που απασχολούν και επηρεάζουν το σύνολο της κοινωνίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα», εξηγεί κ. Κυριακίδης.

Πρόκειται για αναβάθμιση που ενδεχομένως να άλλαζε την άποψη των πολιτών σε σχέση με τις αρμοδιότητες της Βουλής προς το καλύτερο. Σήμερα, οι πολίτες αξιολογούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με την κατάθεση Σχεδίων Νόμου με 4.98 από 10, σε σχέση με τη Νομοθετική Εργασία με 4.93 από 10, σε σχέση με τις διαδικασίες μελέτης και έγκρισης του Κρατικού Προϋπολογισμού με 4.79 από 10 και σε σχέση με τον έλεγχο της Εκτελεστικής Εξουσίας με 4.64 από 10.

Οι πολίτες τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα αφού το 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως θα ήθελαν περισσότερη πρόσβαση στις συζητήσεις της Βουλής, ποσοστό που ανάμεσα στους νέους ηλικίας 18-24 ετών ξεπερνά το 70%.

Ταυτότητα Έρευνας

 • Διενεργήθηκε από: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
 • Ανάθεση: Zenox Public Affairs Ltd
 • Κάλυψη: Παγκύπρια, Αστικές και Αγροτικές περιοχές
 • Μέγεθος δείγματος: 1000 άτομα
 • Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και Γυναίκες 18+ ετών
 • Επιλογή Δείγματος: Τυχαία Στρωματοποιημένη Δειγματοληψία
 • Συλλογή Δεδομένων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με την χρήση δομημένου ερωτηματολογίου
 • Στατιστικό σφάλμα: +/- 3.1
 • Βαθμός βεβαιότητας: 95%

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Philenews: Livestreaming στις Επιτροπές της Βουλής απαιτούν οι πολίτες

InBusiness: Λαϊκή απαίτηση η ζωντανή μετάδοση των συνεδριών των κοινοβουλευτικών επιτροπών

Reporter: Θέλουν συνεδρίες της Βουλής σε ζωντανή μετάδοση οι πολίτες-Θεωρούν ότι δεν παράγεται έργο

Sigmalive: Έρευνα: Υπέρ της ζωντανής μετάδοσης των συνεδριών των Επιτροπών οι Κύπριοι

Limassol Today: Ζωντανή μετάδοση των συνεδριών της βουλής απαιτούν οι πολίτες

Cyprus Mail: Only half of the public satisfied with work of the House  – poll

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία

Εσωτερικών

Αφαίρεσε πρόνοια για αύξηση έως 14% στα τιμολόγια νερού η Επιτροπή Εσωτερικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω