Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/05/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:
Ο ανεπαρκής αριθμός θεραπειών (φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.λπ.) που δικαιούνται τα παιδιά με αναπηρίες και ευρύτερα τα άτομα με αναπηρίες εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας και η ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας
Τη δέσμευση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας να επανέλθει στο θέμα του αριθμού θεραπειών για άτομα με αναπηρίες που προσφέρονται μέσω ΓεΣΥ, αν κριθεί αναγκαίο, μετά και την αύξησή τους από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), και εν μέσω ενστάσεων από οργανώσεις ασθενών για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος.
Η Επιτροπή συζήτησε τις τελευταίες αλλαγές που έκανε ο ΟΑΥ όσον αφορά τον αριθμό θεραπειών (φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.λπ.) που δικαιούνται τα παιδιά με αναπηρίες και ευρύτερα τα άτομα με αναπηρίες εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας.
Ο κ. Δίπλαρος, είπε μετά τη συνεδρία ότι «είναι με ικανοποίηση που έχουμε αντιληφθεί ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, μετά από έκκληση της Επιτροπής αλλά και του ίδιου του Υπουργού, έχει προχωρήσει στην αύξηση των θεραπειών που έχουν ανάγκη οι ασθενείς μας».
Πρόσθεσε ότι αρκετοί δεν έχουν μείνει όμως ικανοποιημένοι και ότι έχουν δεσμευτεί ως Επιτροπή Υγείας, να δουν στην πράξη την υλοποίηση αυτής της αλλαγής, και συγκεκριμένα της αύξησης στις θεραπείες των ασθενών και αν και εφόσον χρειαστεί η Βουλή να παρέμβει.
«Είμαστε στη διάθεση και των οργανωμένων συνόλων των ασθενών, αλλά και του ΟΑΥ, να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές ούτως ώστε να έχουμε την ποιοτικότερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ασθενείς μας», είπε.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, είπε ότι «η πιο μεγάλη αδικία είναι να αντιμετωπίζουμε άνισες περιπτώσεις με ισότητα» και αυτό προσπαθεί να αποφύγει ο οργανισμός, με το να προχωρήσει στην εξατομίκευση των αναγκών.
Είπε ακόμα ότι αν και οι αρχικές αποφάσεις δεν μείωναν τον συνολικό αριθμό των φυσιοθεραπειών, εντούτοις οι αρμόδιες επιτροπές του ΟΑΥ αναθεώρησαν όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι οποίες αφορούσαν στα παιδιά και καθόρισαν τον ελάχιστο αριθμό των φυσιοθεραπειών.
Είπε ακόμα ότι επιβεβαίωσαν τη σημαντικότητα της δημιουργίας του μητρώου των ασθενών όπου ο κάθε ασθενής θα αξιολογείται και θα τοποθετείται σε συγκεκριμένη κατηγορία ούτως ώστε, αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε παρέμβαση, να λαμβάνει τον ελάχιστο αριθμό θεραπειών και, όπου χρειάζεται, να γίνεται εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης.
Όσον αφορά το τι ισχύει τώρα, ο κ. Τσινωντίδης είπε ότι καταργήθηκε η κατηγορία που αφορούσε παιδιά μέχρι τριών μηνών και που δικαιούνταν 36 φυσιοθεραπείες, αλλά, δημιουργήθηκε η κατηγορία, 0-6 χρονών στην οποία δόθηκαν 96 φυσιοθεραπείες τον χρόνο. Στην κατηγορία 6-12 ετών, από 48 έγιναν 60 οι θεραπείες, ενώ για την ηλικιακή ομάδα 12-18, επανήλθαν στις 48, μέχρι την ολοκλήρωση του μητρώου.
Με την ολοκλήρωση του μητρώου, είπε, θα γίνει επαναξιολόγηση αυτής της κατηγορίας. Επιπλέον, στην κατηγορία 18-25 ετών ο αριθμός των θεραπειών από 12 αυξήθηκε σε 24 και συμφωνήθηκε ότι θα επαναξιολογηθεί στους 6 μήνες.
Για άτομα άνω των 25, τα οποία, είπε με την έναρξη του ΓεΣΥ, δικαιούνταν θεραπείες μόνο κατόπιν υποβολής αιτήματος, αποφασίστηκε ότι θα επανεξεταστεί αυτή η ηλικιακή κατηγορία και κατά πόσον μετά από την ολοκλήρωση του μητρώου, προς τα τέλη Ιουνίου, θα αποφασιστεί κατά πόσον πρέπει να καθοριστεί ένας ελάχιστος αριθμός θεραπειών.
Αν ένας ασθενής χρήζει περισσοτέρων φυσιοθεραπειών θα μπορεί να υποβάλει αίτηση. Είπε ότι ένα αίτημα δεν παίρνει περισσότερο από ένα μήνα να αξιολογηθεί, αλλά εκπρόσωποι οργανώσεων ασθενών είπαν ότι έλαβαν απαντήσεις σε αιτήματα τέσσερις μήνες μετά την υποβολή τους.
Κατά τη συνεδρία εκπρόσωποι συνδέσμων ασθενών εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με τις νέες αποφάσεις, ενώ κάποιοι είπαν ότι υποχρεώνονται οι γονείς να πληρώνουν μεγάλα ποσά για να καλύψουν τις ανάγκες θεραπείας των παιδιών τους που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε μετά τη συνεδρία, ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για την πρακτική που ακολουθείται, από διάφορες οργανώσεις.
«Νομίζω ότι θα πρέπει το ζήτημα αυτό να ξανασυζητηθεί για να βρεθεί λύση», είπε. Πρόσθεσε ότι δεν είναι με τον ορισμό αριθμού θεραπειών για αυτά τα άτομα, που θα επιλυθεί αυτό το ζήτημα, αλλά πρέπει να υπάρξει εξατομικευμένη αξιολόγηση γιατί κάθε ασθενής έχει διαφορετικές ανάγκες.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι ενώ παλιότερα και πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ υπήρχε ένα σύστημα που κάλυπτε τις ανάγκες των χρόνιων ασθενών και ατόμων με αναπηρίες, «σήμερα, δεν βρήκαμε τους τρόπους να στηρίξουμε αυτούς του συνανθρώπους μας».
Είπε ότι έκαναν ξεκάθαρο στον ΟΑΥ ότι άμεσα, «θέλουμε να ολοκληρωθεί το μητρώο», και να λαμβάνουν αυτά τα άτομα τις θεραπείες εξατομικευμένα, αλλά και άμεσα να ενταχθούν στο ΓεΣΥ ιδιώτες εργοθεραπευτές, οι συμβουλευτικοί και εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι, οι υδροθεραπείες, και άλλων ειδών θεραπείες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός ΓεΣΥ.
Είπε ακόμα ότι αυτή την στιγμή οι οικογένειες αναγκάζονται να πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ τον μήνα για να καλύπτουν τις θεραπείες των παιδιών τους.
Η Τούλα Πιτσιάλη, Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης γονέων και φίλων παιδιών με εγκεφαλικές και άλλες παραλύσεις, «Αγκαλιά Ελπίδας», εξέφρασε τη διαφωνία τους με αυτή την απόφαση του ΟΑΥ.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία είπε ότι, «δυστυχώς» ο ΟΑΥ, συνεχίζει τον ηλικιακό διαχωρισμό και θεωρούν ότι όσο μεγαλώνει το άτομο, τόσο λιγότερη ανάγκη από φυσιοθεραπεία έχει. «Προσπαθούν να ξαναγράψουν τη βιβλιογραφία της εγκεφαλικής παράλυσης, με απαράδεκτο τρόπο», είπε.
Είπε ότι υπήρχαν 48 θεραπείες για όλες τις ηλικίες, και ότι κανονικά οι θεραπείες δίνονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Αυτό που ζητούν είπε, μέχρι να γίνει η διαδικασία παραπομπής των θεραπειών, έναν αριθμό ασφαλείας, που να μπορούν τα άτομα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίας αποκατάστασης μέχρι να κάνουν το αίτημα οι θεραπευτές τους για επιπρόσθετες θεραπείες, εκεί και όπου χρειάζεται.
«Όπως ενήργησαν, αφήνουν εκτεθειμένες, κυρίως τις ηλικίες, 18 και άνω», είπε, ενώ στα άτομα 25 ετών και άνω δεν έδωσαν καθόλου θεραπείες. Είπε ότι αυτή είναι μια διαδικασία που θα πάρει δυο μήνες για να υλοποιηθεί και αν εγκρίνουν τους αιτητές 25 και άνω.
Είπε ακόμα ότι ο ΟΑΥ έχει θέσει περιορισμό θεραπειών ανά εβδομάδα, κάτι που παρεμβαίνει στο θεραπευτικό πρόγραμμα ατόμων με αναπηρία.
Η λειτουργία διαγνωστικών κέντρων, η τεχνολογία, η τεχνογνωσία και η ιατρική δεοντολογία στο πλαίσιο λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ)
Η Επιτροπή συζήτησε και τη λειτουργία διαγνωστικών κέντρων, στα πλαίσια της λειτουργίας του ΓεΣΥ και άκουσε από εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας ότι σχετικό νομοσχέδιο πιθανόν να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, κάτι που δυσαρέστησε τα μέλη της.
Ο κ. Δίπλαρος, είπε ότι «είναι με λύπη» που έχουν αντιληφθεί ότι δυστυχώς δεν υπάρχει νομοσχέδιο που καλύπτει τη λειτουργία ακτινοδιαγνωστικών κέντρων και ότι έχουν ακούσει από πλευράς Υπουργείου Υγείας ότι θα απαιτηθεί ένας μεγάλος χρόνος για την ετοιμασία του εν λόγω νομοσχεδίου. Το Υπουργείο έχει ζητήσει τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας για την ετοιμασία του νομοσχεδίου.
«Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας και της Νομικής Υπηρεσίας να συμβάλουμε με τις υπηρεσίες της Βουλής με την τεχνογνωσία των λειτουργών της Βουλής, ούτως ώστε επιτέλους, να έρθουμε πολύ πιο σύντομα, όχι στον έναν η ενάμισι χρόνο από σήμερα», είπε ο κ. Δίπλαρος μετά τη συνεδρία.
Ο κ. Κέττηρος, με τη σειρά του, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ότι το νομοσχέδιο θα πάει ενώπιον της Επιτροπής το πρώτο εξάμηνο του 2023. «Αυτό σας το λέω, δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανένας, γιατί εφόσον ετοιμαστεί το σχετικό νομοσχέδιο, θα πάει στη Νομική Υπηρεσία για νομοθετικό έλεγχο και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο που γίνεται αυτός ο έλεγχος», είπε.
Είπε ότι μέχρι τότε, θα συνεχίσουν να υπάρχουν ακατάλληλα, ενδεχομένως μηχανήματα στα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα και ασθενείς ενδεχομένως να υποβάλλονται σε αυξημένες ακτινοβολίες, ενώ οι απεικονίσεις δεν θα είναι αυτές οι οποίες θα έπρεπε να ήταν για τις σωστές διαγνώσεις των γιατρών.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει, είπε, είναι το αμέσως χρονικό διάστημα να έρθει ένα πλαίσιο νομοθεσίας. Εάν δεν μπορεί το Υπουργείο να το κάνει αυτό, πρόσθεσε, θα το δει η Βουλή πώς θα επεξεργαστούν συγκεκριμένη νομοθεσία.
H Eθνική Στρατηγική Θαλασσαιμίας και Λοιπών Αιμοσφαιρινοπαθειών και η αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος έλλειψης αίματος για μεταγγίσεις
Δραματική έκκληση σε όλους για αιμοδοσία έκαναν την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και ο Αντιαναιμικός Σύνδεσμος καθώς περίπου 100 με 120 μεταγγίσεις την εβδομάδα αναβάλλονται λόγω έλλειψης αίματος.
Η Επιτροπή συζήτησε το θέμα, το οποίο θα συζητηθεί και στην επόμενη συνεδρία της.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος, απεύθυνε, εκ μέρους της Επιτροπής, μετά τη συνεδρία, «δραματική έκκληση» προς τους αιμοδότες αλλά και αυτούς που δεν έχουν δώσει ποτέ μέχρι σήμερα αίμα, να το πράξουν για πρώτη φορά γιατί, υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις και ακυρώσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος ακόμα και οι ποσότητες αίματος που παραμένουν φυλαγμένες για έκτακτη ανάγκη να χρησιμοποιηθούν.
«Έκκληση να αφιερώσουμε λίγο από τον πολύτιμό μας χρόνο, και να δώσουμε λίγο από το αίμα μας, που θα σώσει μια ζωή», είπε ο κ. Δίπλαρος.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε σε δηλώσεις του ότι «είναι τρομακτική η κατάσταση» που επικρατεί με την έλλειψη αίματος.
«Υπάρχουν συνάνθρωποί μας οι οποίοι χρειάζονται μεταγγίσεις και οι οποίοι κινδυνεύουν», είπε.
Γι’ αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, «θα πρέπει, όσοι είμαστε αιμοδότες, τις αμέσως επόμενες μέρες να προσέλθουμε στα κέντρα αιμοδοσίας ή όπου γίνονται αιμοδοσίες για να μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτό το αγαθό σε συνανθρώπους μας οι οποίοι το έχουν ανάγκη».
Ο κ. Κέττηρος είπε ότι λέχθηκε στην Επιτροπή ότι καταγράφονται, την εβδομάδα, 100 με 120 αναβολές μεταγγίσεων, σε θαλασσαιμικά άτομα. «Αυτό αντιλαμβάνεστε, τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει», είπε.
Επεσήμανε ότι η Κύπρος αποτελούσε τα προηγούμενα χρόνια «πρότυπο στην εθελοντική πρακτική αιμοδοσίας». Είπε ακόμα ότι χρειάζεται σωστός προγραμματισμός και σχέδιο δράσης, όχι αύριο ή τις επόμενες μέρες ή μήνες, αλλά τώρα.
Ο Προέδρος του Παγκύπριου Αντιανεμικού Συνδέσμου, Μίλτος Μιλτιάδους, είπε ότι την Κυριακή γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας και ότι στην Κύπρο, υπάρχουν 650 άτομα με θαλασσαιμία, πολυμεταγγιζόμενα, που αυτές τις μέρες «περνούν τον δικό τους Γολγοθά» καθώς υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αναβολών και υπό-μεταγγίσεων αίματος, που δυσκολεύει αφάνταστα τα άτομα με θαλασσαιμία, στην καθημερινότητα, στον εργασιακό τους προγραμματισμό, ακόμα και στην υγεία τους με επιπτώσεις στη διαχείριση των συννοσηροτήτων, την κόπωση, και διάφορα άλλα.
«Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους αιμοδότες μας οι οποίοι σε όλες τις περιπτώσεις μας έχουν σταθεί αποκούμπι να κινηθούν αυτές τις ημέρες προς τα κέντρα αιμοδοσίας, και να βοηθήσουν ούτως ώστε αυτή η δύσκολη περίοδος να ξεπεραστεί», είπε ο κ. Μιλτιάδους.
Είναι επίσης αναγκαίο, πρόσθεσε, όπως το επόμενο διάστημα εξευρεθούν δράσεις και προγραμματισμός ώστε να φαινόμενα που παρακολουθούν σήμερα, τα οποία έχουν αρκετά χρόνια να ζήσουν ως οικογένεια των ατόμων με θαλασσαιμία, να μην επαναληφθούν στο μέλλον.
Σε ερώτηση γιατί υπάρχει έλλειψη αίματος, ο κ. Μιλτιάδους είπε ότι φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός παραγόντων οι οποίοι έχουν κάνουν και με την πανδημία αλλά και με την γενικότερη διαχείριση και προγραμματισμό των αιμοδοσιών στις κατά τόπους περιοχές.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό το πρόβλημα θα διευθετηθεί, αλλά έκανε έκκληση αυτή η διευθέτηση να γίνει σύντομα, γιατί το σύστημα υγείας βασίζεσαι την επάρκεια αίματος.
«Είναι ένα γρανάζι στο σύστημα υγείας», είπε, το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό όταν το σύστημα λειτουργεί αλλά αν αφαιρεθεί το γρανάζι του αίματος, το σύστημα θα καταρρεύσει μέσα σε πολύ λίγες μέρες.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΠ