Επιτροπή Υγείας: Συμπερίληψη φαρμάκων εμμηνόπαυσης στο ΓεΣΥ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/11/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Ενημερωτική εκστρατεία για εμμηνόπαυση και ένταξη θεραπειών στο ΓεΣΥ  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη για διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας για την εμμηνόπαυση και για ένταξη των φυσικών θεραπειών μέσω ορμονών στο ΓεΣΥ για τις γυναίκες που βρίσκονται σε στάδια εμμηνόπαυσης. 

Η Επιτροπή εξέτασε ακόμη το ενδεχόμενο συμπερίληψης στο ΓεΣΥ φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.  

Η συζήτηση, που ξεκίνησε σήμερα, αναμένεται να συνεχιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις, προκειμένου να εξεταστεί με ποιον τρόπο και ποια φάρμακα μπορούν να συμπεριληφθούν στο ΓεΣΥ. Όσον για την εκστρατεία ενημέρωσης, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι θετικοί.

Ο κ. Πάζαρος σημείωσε ότι η εμφάνιση της εμμηνόπαυσης, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν είναι πρόωρη, γίνεται σε ηλικίες που οι γυναίκες είναι ακόμα παραγωγικές, όμως τα συμπτώματά της διαταράσσουν την κανονικότητα της ζωής τους. 

«Για να προληφθεί ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας, αλλά και για να αμβλυνθούν τα συμπτώματα που προκαλεί στην υγεία της γυναίκας, συστήνεται η λήψη συγκεκριμένων φυσικών φαρμάκων ή φαρμάκων ορμονικής αποκατάστασης», εξήγησε ο κ. Πάζαρος, προσθέτοντας ότι, επειδή υπάρχει καθορισμένο νομικό πλαίσιο για τα φάρμακα που εντάσσονται στο ΓεΣΥ, θα ζητηθεί η άποψη της Παγκύπριας Γυναικολογικής Μαιευτικής Εταιρείας για το κατά πόσο μπορούν να συμπεριληφθούν φυσικές θεραπευτικές αγωγές. 

Όσον αφορά την προώθηση ενημερωτικής εκστρατείας, ο Βουλευτής είπε ότι θα βοηθήσει να αποδεχθούν οι γυναίκες την εμμηνόπαυση ως μία φυσιολογική κατάσταση του κύκλου τους και να υιοθετήσουν μία πιο θετική στάση στα ενοχλητικά ψυχοσωματικά συμπτώματα που επιφέρει. 

«Ο ΔΗΣΥ θέλει η κάθε γυναίκα να απολαμβάνει την ποιότητα ζωής που της αξίζει και σίγουρα κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει τη ζωή της, χωρίς τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που της προκαλεί η εμμηνόπαυση, γι’ αυτό υποστηρίζουμε την ένταξη των όποιων φαρμάκων θα βοηθήσουν τις γυναίκες που βρίσκονται σε στάδια εμμηνόπαυσης», κατέληξε. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Οι περί Ηλεκτρονικής Υγείας (Γενικοί) Κανονισμοί του 2022 και συναφείς κανονισμοί 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς οι οποίοι αφορούν σχέδια υπηρεσίας της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.  

Ο περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ίδρυση Ταμείου Συμβουλίου Φαρμακευτικής, στο οποίο κατατίθενται, μεταξύ άλλων, όλα τα τέλη που εισπράττονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας του Συμβουλίου Φαρμακευτικής. 

Ο περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2022/642 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Απριλίου 2022 για την τροποποίηση των Οδηγιών 2001/20/ΕΚ και 2001/83/ΕΚ όσον αφορά παρεκκλίσεις από ορισμένες υποχρεώσεις που αφορούν ορισμένα φάρμακα για ανθρώπινη χρήση τα οποία διατίθενται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τη Βόρεια Ιρλανδία και στην Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Μάλτα». 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Σημαντική κερδοφορία και τεχνολογικές πρωτιές για Cyta

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας την 01/03/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:  Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση κονδυλίων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ύψους €501.002.280 για τη χρήση του έτους που

Αποφάσεις Ολομέλειας

Ίδρυση Υφ. Μετανάστευσης, κριτήρια εργοδότησης συμβούλων-συνεργατών και κατάργηση ετήσιου τέλους €350

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/02/2024, υπερψήφισε την ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης, τα κριτήρια εργοδότησης συμβούλων-συνεργατών, την κατάργηση του ετήσιου τέλους €350 για εταιρείες, την επέκταση της άδειας μητρότητας στο πρώτο παιδί, την παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι το τέλος του μήνα, την εφαρμογή του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά