Επιτροπή Υγείας: Περίθαλψη σακχαρώδη διαβήτη και ελλείψεις φαρμάκων ΓεΣΥ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 09/06/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην περίθαλψη του σακχαρώδη διαβήτη, η ανάγκη επικαιροποίησης της Εθνικής Στρατηγικής και η ανάγκη ένταξης ιατρικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας στο Γενικό Σύστημα Υγείας

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην περίθαλψη του σακχαρώδη διαβήτη, η ανάγκη επικαιροποίησης της Εθνικής Στρατηγικής και η ανάγκη ένταξης ιατρικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας ότι έχουν καταγραφεί σοβαρά ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και χρειάζεται εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, αλλά και στήριξη των οικογενειών και των παιδιών.

«Σήμερα τα άτομα με διαβήτη στην Κύπρο ανέρχονται περίπου σε 85.000, υπάρχει όμως ένας ακόμη αριθμός που πιθανόν να αγγίζει τις 130.000», ανέφερε ο κ. Δίπλαρος, ενώ σχετικά με τα παιδιά ασθενείς ειδικότερα είπε πως εξετάζεται η στήριξη των ιδίων και των οικογένειών τους με ένα συγκεκριμένο επίδομα, καθώς και το ενδεχόμενο παροχής συνοδού από το Υπουργείο Παιδείας.

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου δήλωσε πως έχουν γίνει ήδη διαβήματα προς το Υπουργείο Υγείας για την αγορά νέων τεχνολογιών για παιδιά ασθενείς, ενώ σημείωσε πως στην Κύπρο δεν υπάρχει η αναγκαία στήριξη προς φοιτητές, καλώντας Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Παιδείας να επιληφθούν του θέματος.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου αναφέρθηκε σε αίτημα του κόμματος προς το Υπουργείο Υγείας για ενημέρωση για το ποιοι στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής για τον διαβήτη έχουν επιτευχθεί, ενώ σημείωσε την ανάγκην να υπάρχουν διακριτοί στόχοι για το πώς στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2.

«Εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχουμε ξεκινήσει συναντήσεις με εμπλεκόμενους φορείς και έχουμε διαπιστώσει ότι αυτή τη στιγμή εντός του ΓεΣΥ υπάρχουν πολλά κενά και οι συνάνθρωποί μας είτε δεν έχουν σε φάρμακα τελευταίας τεχνολογίας είτε δεν έχουν πρόσβαση σε συσκευές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους», τόνισε ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας πως «δεν είμαστε εδώ ούτε για να μηδενίσουμε το τι έχει γίνει και τι έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια, αλλά ούτε και για να ωραιοποιήσουμε πράγματα τα οποία θέλουν βελτίωση», ενώ τόνισε πως τα κενά που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα πρέπει να αξιολογηθούν προκειμένου να επιλυθούν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης στάθηκε στο γεγονός πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν εθνικά στατιστικά δεδομένα για το ποσοστό ατόμων που πάσχουν από διαβήτη.

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν τα δεδομένα αυτά, τα νούμερα που δόθηκαν είναι κατά προσέγγιση. Έχουμε ακούσει ότι καινοτόμα φάρμακα δεν προσφέρονται στους ασθενείς και θέσαμε το ερώτημα πότε ο ΟΑΥ θα εντάξει αυτά τα καινοτόμα φάρμακα», ανέφερε.

Ως προς τα παιδιά που πάσχουν με διαβήτη ειδικότερα, ο κ. Σαββίδης προσέθεσε πως υπάρχει κενό ενημέρωσης στα σχολεία για τη συγκεκριμένη πάθηση και το πώς μπορεί αυτή να αντιμετωπιστεί.

Ο κ. Σαββίδης είπε επίσης πως ζητήθηκε ενημέρωση από τον ΟΑΥ για τον βαθμό των περιστατικών κατά την περίοδο του κορωνοϊού, ενώ αναφέρθηκε και σε παράπονα ασθενών σχετικά με μη διαθέσιμες σύγχρονες αντλίες μέσω του ΟΑΥ, οι οποίες κοστίζουν 400-500 ευρώ ανά οικογένεια.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή κάλεσε το κράτος να βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχει στα άτομα με διαβήτη, ιδιαίτερα τα παιδιά, και να υπάρξει καθοδήγηση από τη μέρα της διάγνωσης και μετέπειτα στην ιαστρική βοήθεια.

Ειδικότερα, ζήτησε να καθιερωθεί συγκεκριμένη ειδικότητα διαβητολόγου, ενώ αναφέρθηκε και στη μέθοδο συνεχούς καταγραφής γλυκόζης για άτομα με διαβήτη τύπου 1 που δεν απαιτεί τσιμπήματα, όπως και στη συμπερίληψη στο σχέδιο υγείας των ανέπαφων συσκευών.

«Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ, και αφού έχουν φανεί τα κενά, πρέπει αυτά να διορθωθούν άμεσα», τόνισε ο κ. Γιακουμή, προτείνοντας η συνταγογράφηση να γίνεται βάσει των συστατικών και όχι της επωνυμίας των φαρμάκων.

Από πλευράς των προσκεκλημένων φορέων, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ατόμων με Διαβήτη Κύπρου, Ντίνα Κωνσταντινίδου, ανέφερε ότι από το 2010 δεν έχει γίνει νέα καταγραφή του ποσοστού του πληθυσμού που πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και 2, με την τελευταία τιμή για το εν λόγω έτος να αγγίζει το 10%.

Επικαλούμενη στοιχεία των αγγειοχειρουργικών κλινικών και της κλινικής πλαστικής χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, η κ. Κωνσταντινίδου είπε πως τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις ακρωτηριασμών, παρά την πρόοδο στις προσφερόμενες υπηρεσίες για αποφυγή τους.

Η Πρόεδρος του Σωματείου Γονέων και Φίλων παιδιών με Διαβήτη Τύπου 1 Δροσούλα Χατζησάββα τόνισε τη σημασία της προσβασιμότητας σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως διαφορετικά είδη αντλιών και ανέπαφους αισθητήρες, προσθέτοντας πως ο κάθε ασθενής θα πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής και να καλύπτεται μέσω του ΓεΣΥ.

Η κ. Χατζησάββα ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της Εθνικής Στρατηγικής Διαβήτη, η οποία έχει χαραχθεί από το 2016, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο στήριξης από τη στιγμή της διάγνωσης και καθ’ όλη τη διαχείριση της πάθησης από εξειδικευμένους γιατρούς και επιστήμονες.

Τέλος, εκ μέρους του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου δηλώσεις έκανε ο κ. Ανδρέας Θεοδώρου, ο οποίος ανέφερε πως ο διαβήτης αφορά το 10% του πληθυσμού της Κύπρου, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και προληπτικά, το κόστος αντιμετώπισής του θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.

Προβλήματα που ανακύπτουν από την παρατηρούμενη έλλειψη ή/και μη διάθεση ορισμένων φαρμάκων μέσω ΓΕΣΥ, το υψηλό κόστος συμπληρωμής για τον δικαιούχο και η απόκλιση στο ύψος της κοστολόγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιατρικών αναλώσιμων μεταξύ του ΟΑΥ και του Υπουργείου Υγείας

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που ανακύπτουν από την παρατηρούμενη έλλειψη ή/και μη διάθεση ορισμένων φαρμάκων μέσω ΓΕΣΥ, το υψηλό κόστος συμπληρωμής για τον δικαιούχο και η απόκλιση στο ύψος της κοστολόγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιατρικών αναλώσιμων μεταξύ του ΟΑΥ και του Υπουργείου Υγείας.

Η Επιτροπή, αφού ενημερώθηκε για την εξέλιξη της διαδικασίας ένταξης φαρμάκων εντός του ΓΕΣΥ από τους αρμόδιους φορείς, επιφυλάχθηκε όπως παρακολουθεί το όλο θέμα και όπως επανέλθει εν ευθέτω χρόνο.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 09/09/2024 – 13/09/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 09/09/2024                  Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..    Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:30 π.μ..  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..  Τρίτη 10/09/2024                             Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..                     Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00

Ελέγχου

Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία, λέει ο Υπ. Εργασίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/09/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Έλεγχος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Ειδική Έκθεση 31.7.2024 (ΥΕΚΑ/01/2024) Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία, λέει ο Υπ. Εργασίας Στη διαδικασία της ανάκτησης παροχών που δόθηκαν στην περίοδο της COVID-19, μέσω