Επιτροπή Υγείας: Παράτυπη παροχή ιατρικών υπηρεσιών και ανάγκη αναβάθμισης Κέντρου Υγείας Αθηένου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 15/09/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Μη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας για την εγγραφή ιατρών στο Ιατρικό Μητρώο και ανάγκη εκσυγχρονισμού του ιατρικού νομοθετικού πλαισίου 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας για την εγγραφή ιατρών στο Ιατρικό Μητρώο όσον αφορά την προϋπόθεση αναγνώρισης της ισοτιμίας και αντιστοιχίας του πτυχίου τους από το ΚΥΣΑΤΣ καθώς και η ανάγκη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου για την αναγνώριση, εγγραφή, εκπαίδευση και επαναξιολόγηση των ιατρών. 

Ειδικότερα, η Επιτροπή ενημερώθηκε για περιπτώσεις ενδεχόμενης παράτυπης παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών από πρόσωπα τα οποία δε διαθέτουν την ανάλογη ειδικότητα, για περιπτώσεις ιατρών που απέκτησαν πτυχίο ιατρικής από τρίτες χώρες το οποίο δεν έχει τύχει της αναγκαίας πιστοποίησης από το ΚΥΣΑΤΣ, καθώς και για τον αριθμό των υποθέσεων που ήχθησαν ενώπιον της δικαιοσύνης. 

Κατά τη συνεδρίαση, διαπιστώθηκαν διάφορες ελλείψεις στη νομοθεσία, ενώ η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι περίπου 15 υποθέσεις βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης και διερευνώνται από την Αστυνομία, ενώ εννέα είναι ήδη στο δικαστήριο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος. Σημείωσε ότι σύντομα ξεκινά στη Λεμεσό η ακροαματική διαδικασία, για δύο γιατρούς από τρίτες χώρες. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Ευθύμιος Δίπλαρος σημείωσε ότι υπάρχουν περίπου 50 γιατροί για τους οποίους γίνεται έρευνα από το Συμβούλιο Εγγραφής, για να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούν τα προσόντα και έχουν ή όχι τα πτυχία. 

«Ο μηχανισμός που ξεκινάει από το Συμβούλιο Εγγραφής Ιατρών, από τον ΚΥΣΑΤΣ και από τον ΠΙΣ λειτουργεί σωστά, όμως στο παρελθόν δεν υπήρχε αυτός ο έλεγχος, εξ ου και έχουμε διερεύνηση αυτών των 50 περίπου περιπτώσεων», και σημείωσε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε γιατρούς με ειδικότητες από τρίτες χώρες, δηλαδή εκτός της ΕΕ. 

Εξήγησε ότι η έρευνα που διεξάγεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, αφορά περιπτώσεις από το διάστημα 2004-2010, καθώς και κάποιες από το διάστημα 2010-2017, όταν δεν γινόταν κανένας έλεγχος. 

«Η αλλαγή στην πληροφόρηση και τον έλεγχο ξεκίνησε μόλις τον Ιούνιο του 2021, ενώ έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα», είπε ο κ. Δίπλαρος, χαιρετίζοντας, όμως, το γεγονός ότι έστω και αργά γίνεται αυτός ο έλεγχος, ενώ στα θετικά κατέγραψε το ότι ήδη εξετάζονται 15 περιπτώσεις και εννέα έχουν στοιχειοθετηθεί και βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης. 

Κατέληξε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σύντομα αλλαγές στην κείμενη νομοθεσία, αφού έχουν εντοπιστεί οι ελλείψεις και οι παραλείψεις και διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται στη διάθεσή των αρμόδιων φορέων, ώστε να προωθηθούν οι δέουσες τροπολογίες. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι το ζήτημα τέθηκε από την οργάνωση Ιατρική Ασπίδα εδώ και αρκετά χρόνια, όμως οι έρευνες για τον εντοπισμό των παράτυπων περιπτώσεων δεν ξεκίνησαν παρά πόνο πριν λίγους μήνες. Όπως είπε, από την έρευνα προέκυψε ότι, σύμφωνα με το ΚΥΣΑΤΣ, ενώ ζητήθηκε από αριθμό γιατρών να παρακαθήσουν σε εξετάσεις, ώστε να πάρουν έγκριση για εξάσκηση επαγγέλματος, δεν το έχουν πράξει. 

«Βρήκαμε ότι υπήρχε κενό στη νομοθεσία, και ότι μεταξύ της διαδικασίας ελέγχου από το ΚΥΣΑΤΣ και την εγγραφή και εξάσκηση του επαγγέλματος, υπήρχαν τρύπες που άφηναν κακοθελητές να κυκλοφορούν στην κοινωνία ως γιατροί, χωρίς να είναι αυτό που δηλώνουν», είπε ο κ. Μουσιούττας. 

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι έρευνες από Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, με τη συμμετοχή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, σκοπό έχουν να καταδείξουν το μέγεθος του προβλήματος και να οδηγηθούν στην Αστυνομία, όσες περιπτώσεις χρειάζεται. «Είναι υπέρτατο αγαθό η υγεία και δεν μπορεί κάποιος να ξεγελά τον κόσμο με ψεύτικες ανακοινώσεις σε ταμπέλες για την ειδικότητά του, ή να μην έχει τα προσόντα για την εξάσκηση του επαγγέλματος», τόνισε. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις προθέσεις της Επιτροπής, ανέφερε ότι η νομοθεσία ως έχει, δεν δίνει τη δυνατότητα στους αρμόδιους να ελέγξουν όσα ισχυρίζεται ο κάθε γιατρός. «Σκοπός είναι να δώσουμε τη δικαιοδοσία, καθώς και την υποχρέωση, να ελέγχει ο ΠΙΣ κατά πόσο είναι εγγεγραμμένος ο δείνα γιατρός, ώστε να λάβει έγκριση για να ασκεί το επάγγελμα», καταλήγοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, ώστε να εξαλειφθούν τα κενά». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ασκούν το επάγγελμα «γιατροί τσαρλατάνοι, υπό την έννοια ότι δεν έχουν το κατάλληλο πτυχίο ή δεν έχουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα που διαφημίζουν». 

Ανέφερε ότι ήταν νεκρή περίοδος το 2004-2017, κατά την οποία για σημαντικό αριθμό γιατρών δεν έχει επιβεβαιωθεί αν το πτυχίο τους είναι ισότιμο ή αντίστοιχο, με αυτά που απαιτεί το ΚΥΣΑΤΣ, ενώ έχουν καταφέρει να εγγραφούν ως γιατροί. 

«Θέλουμε να δούμε αυτοί έχουν εγγραφεί ως γιατροί», είπε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι εδώ και ένα μήνα έχει ξεκινήσει η σχετική έρευνα. «Ζητήσαμε όπως η έρευνα ολοκληρωθεί πριν τον Δεκέμβριο, για να έχουμε τα πραγματικά δεδομένα μπροστά μας, για να έχουμε το ακριβές μέγεθος του προβλήματος», σημείωσε. Κατέληξε ότι από το 2017 και έπειτα, το ΚΥΣΑΤΣ και το Συμβούλιο Εγγραφής κάνουν εξαιρετική δουλειά. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως επανέλθει επί του θέματος, όταν το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου θα είναι σε θέση να παράσχει περισσότερα στοιχεία, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη βελτίωσης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να αμβλυνθούν οι αδυναμίες που έχουν παρατηρηθεί. 

Ανάγκη αναβάθμισης Κέντρου Υγείας Αθηένου 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός πολυδύναμου κέντρου με ιατρούς ειδικοτήτων για το Κέντρο Υγείας Αθηένου. 

Ειδικότερα, η Επιτροπή έτυχε ενημέρωσης από τους αρμόδιους κυβερνητικούς λειτουργούς και εκπροσώπους επηρεαζόμενων φορέων αναφορικά με τις ανάγκες στελέχωσης του εν λόγω κέντρου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξέτασε τρόπους ενδυνάμωσης του κέντρου και προσέλκυσης ασθενών. 

Ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, εξέφρασε την απογοήτευση των κατοίκων του Δήμου Αθηένου, καθώς και των γύρω κοινοτήτων, αφού το Κέντρο Υγείας έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια και παραμένει αναξιοποίητο. 

«Υπάρχει μόνο μία παθολόγος, η οποία βλέπει μόνο κάποιους ασθενείς», είπε, προσθέτοντας ότι το αίτημα είχε αντιμετωπιστεί θετικά, τόσο από τον ΟΚΥΠΥ, όσο και από τον Υπουργό Υγείας, ώστε να γίνει Περιφερειακό Κέντρο Υγείας, που θα στεγάσει διάφορες ειδικότητες για να εξυπηρετήσει την ακριτική περιοχή της Αθηένου και των γύρω κοινοτήτων, όπως Τρούλλοι, Αβδελλερό, Αραδίππου, όμως αυτό «μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κατορθωτό». 

Ο Δήμαρχος Αθηένου εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς μετά την παρέμβαση της Βουλής, ο ΟΚΥπΥ έχει πει ότι θα διανείμει ένα φυλλάδιο, ζητώντας από τους κατοίκους να δηλώσουν για ποιες ειδικότητες ενδιαφέρονται, ώστε να μπει σε πιλοτική εφαρμογή, για να λειτουργήσει επιτέλους το Κέντρο. 

Έθεσε, όμως, και την ανάγκη για λειτουργία περιφερειακού σταθμού ασθενοφόρων, επί 24ωρης βάσης, καθώς, όπως είπε, «οι Αθηενίτες κινδυνεύουν από τη μη ύπαρξη ενός τέτοιου σταθμού». Όπως είπε, δόθηκαν υποσχέσεις από τον ΟΚΥπΥ ότι θα το δει σοβαρά και σημείωσε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στενά. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε ότι έχουν δαπανηθεί πέραν των €4 εκ. για την ανέγερση και εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας Αθηένου και εξέφρασε τη χαρά του για τη «δέσμευση του ΟΚΥπΥ ότι θα υπάρξει μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης, τόσο των κατοίκων της Αθηένου, όσο και των γύρω κοινοτήτων, για το γεγονός ότι ο ΟΚΥπΥ προτείνει συγκεκριμένες ειδικότητες για να είναι στο Κέντρο, έστω και κάποιες ώρες». 

Έκανε, όμως, έκκληση στους κατοίκους της περιοχής, που είναι ένας πληθυσμός περίπου 15.000 ατόμων, «να αγκαλιάσουν αυτή τη νέα προσπάθεια, αλλιώς δε θα μπορούμε να έχουμε το Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας, όπως ακριβώς οι ίδιοι το φαντάζονται», όπως είπε ο κ. Δίπλαρος, ενώ διαβεβαίωσε την απεριόριστη στήριξη της Επιτροπής προς τον Δήμο. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, τόνισε ότι «είναι κρίμα και άδικο να έχουν δοθεί τόσα λεφτά και να μη χρησιμοποιείται ούτε ιατρείο», προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμα και πλήρως εξοπλισμένο οδοντιατρείο στο συγκεκριμένο Κέντρο, αλλά δεν λειτουργεί». 

Όπως είπε στις δηλώσεις του, από το 2020 που ολοκληρώθηκε το Κέντρο Υγείας, έχει λειτουργήσει μόνο ένα τμήμα, ενώ το Κέντρο δέχθηκε σοβαρό πλήγμα όταν η παθολόγος που εξέταζε σε αυτό, ως υπάλληλος του δημοσίου, επέλεξε να ιδιωτεύσει τελικά. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Προαγωγές δημοσίου με δύο τρόπους, προβληματισμοί για αποσπάσεις και έγκριση 35 οχημάτων αξιωματούχων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κακοποίηση μαθητών, αναστολή δικαστικών εξόδων για Astrasol και ψήφισμα για καθαρό περιβάλλον

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν το δικαίωμα των παιδιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και το ανθρώπινο δικαίωμα διαβίωσης σε υγιές περιβάλλον. Οι μαθητές έσπασαν τη σιωπή τους για κακοποίηση, παρούσα η ίδια σε εξομολόγηση μαθήτριας, είπε η ΥΠΑΝ