Επιτροπή Υγείας: Ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών/νοσοκομείων και εξωσωματικές θεραπείες

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/03/2022, εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου:

1. Ο περί Συνεργασίας των Πανεπιστημίων και Οργανισμού/Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμος του 2020

Η Επιτροπή συνέχισε την εξέταση του πιο πάνω νομοσχεδίου, μέσω του οποίου προνοούνται τα ακόλουθα:

(α) Οι γενικές αρχές και προϋποθέσεις που θα διέπουν την κλινική εκπαίδευση φοιτητών στα νοσηλευτήρια καθώς και τα πρότυπα ποιότητας, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται από τις Ιατρικές Σχολές, σε σχέση με την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών.

(β) Οι προϋποθέσεις για την ίδρυση συνδεδεμένων και πανεπιστημιακών κλινικών καθώς και πανεπιστημιακών νοσοκομείων, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής ιατρικής γνώσης και της αξιοποίησης της επιστήμης για ποιοτικές καινοτόμες ιατρικές διεργασίες.

(γ) Ο καθορισμός των όρων συμμετοχής, στην άσκηση κλινικού έργου από μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού των πανεπιστημίων και στην άσκηση διδακτικού και ερευνητικού έργου από ιατρούς και άλλο παραϊατρικό προσωπικό των νοσηλευτηρίων.

Η αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας ανέφερε πως «Η Κύπρος είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν διαθέτει ούτε πανεπιστημιακό νοσοκομείο ή κλινική και αυτό είναι εις βάρος και της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ιατρικής κοινότητας».

Όπως σημείωσε, το νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής πάνω από 2 χρόνια και η Επιτροπή Υγείας το έστειλε πίσω πριν ενάμισι χρόνο για να προχωρήσει ο διάλογος και για να βρεθεί η χρυσή τομή σε ουσιώδη θέματα.

Διαφάνηκε ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό, γι’ αυτό ως Επιτροπή Υγείας «δώσαμε ένα περιθώριο 2 μηνών στο Υπουργείο και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαλόγου», και να έρθει ένα ενιαίο, όσο το δυνατόν πιο συμφωνημένο κείμενο, είπε.

«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, ούτως ώστε να αναβαθμίσουμε και την ακαδημαϊκή κοινότητα στην Κύπρο αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρονται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης συμπλήρωσε ότι «η πρακτική εφαρμογή αποτελεί το Α και το Ω στην κατάρτιση. Δεν γίνεται να τελειώνουν φοιτητές ιατρικής σχολής και να μην έχουν φοιτήσει σε πανεπιστημιακές κλινικές».

Όπως είπε, αρκετοί φοιτητές που πετυχαίνουν εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου επιλέγουν να φοιτήσουν στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, λόγω αυτής της έλλειψης πανεπιστημιακών κλινικών. Επίσης, πολλά παιδιά που επιλέγουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο, τελικά καταλήγουν να καταφεύγουν στο εξωτερικό γι’ αυτό τον λόγο, πρόσθεσε. Επιπλέον, ο κ. Σαββίδης είπε ότι η ιατρική σχολή δεν είναι θεωρητική.

«Θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών και θεωρώ ότι άπαντες να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε, πριν κλείσει η Βουλή, να περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», κατέληξε.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

2. Συμπερίληψη μιας εξωσωματικής θεραπείας στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ)

Η Eπιτροπή, στην παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών και εμπλεκόμενων φορέων, ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υπογόνιμα ζευγάρια, ιδιαίτερα για το υψηλό κόστος που απαιτούν οι εξωσωματικές θεραπείες, και συζήτησε για τη δυνατότητα ένταξης τουλάχιστον της εξωσωματικής θεραπείας στο ΓΕΣΥ.

Η Eπιτροπή επιφυλάχθηκε να συνεχίσει τη συζήτηση επί του θέματος στην αμέσως επόμενη συνεδρία της.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΠ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων