Επιτροπή Υγείας: Εξέταση εκπρόθεσμων προϋπολογισμών Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων κ.α.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/02/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

1. Ο περί Προϋπολογισμού της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας του 2022 Νόμος του 2022

Η Επιτροπή, στην παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών, συζήτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι η κατά νόμο έγκριση του προϋπολογισμού της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας για το έτος που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022. Στο πλαίσιο της συζήτησης η Επιτροπή, αφού ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Αρχής σε ό,τι αφορά τις προβλεπόμενες δαπάνες και τα έσοδα του προϋπολογισμού, έλαβε απαντήσεις σε σειρά σχετικών ερωτημάτων που υπέβαλε προς τους αρμοδίους και αποφάσισε να παραπέμψει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια του σώματος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, είπε πως η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας είναι μια καινοτόμα Αρχή, εξηγώντας ότι πλέον θα δημιουργείται ιδιωτικός ιατρικός φάκελος για κάθε ασθενή.

Όπως πρόσθεσε, σε αυτό το φάκελο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι γιατροί, για να σημειώσει πως πρόσβαση θα έχουν και γιατροί στο εξωτερικό, αν κάποιος ασθενής θελήσει να τους επισκεφτεί.

Σημείωσε πως θα δημιουργηθεί μια ανώνυμη βάση δεδομένων, η οποία θα βοηθήσει την ίδια την επιστήμη για την αντιμετώπιση των ασθενειών, για να συμπληρώσει πως το κόμμα του θα στηρίξει τον προϋπολογισμό της Αρχής για την Ηλεκτρονική Υγεία.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μιχάλης Γιακουμή, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της  Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας για το 2022, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Αρχής, σημειώνοντας πως το κόμμα του θα στηρίξει τον προϋπολογισμό της με αίσθημα ευθύνης.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας παροχής υπηρεσιών και ιδιαίτερα της ηλεκτρονικής αναβάθμισης.

2. Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου του 2022 Νόμος του 2022

Η Επιτροπή, στην παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών, συζήτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι η κατά νόμο έγκριση του προϋπολογισμού της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου για το έτος που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022. Στο πλαίσιο της συζήτησης η Επιτροπή, αφού ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Αρχής αναφορικά με τα επιμέρους κονδύλια που περιλαμβάνονται στον εν λόγω προϋπολογισμό, έλαβε απαντήσεις σε σειρά σχετικών ερωτημάτων που υπέβαλε προς τους και αποφάσισε να παραπέμψει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια του σώματος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι δεν υπάρχει στο νόμο κανονισμός, που να οδηγεί τους χρήστες ναρκωτικών στην ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης, για να σημειώσει πως η Βουλή πρέπει να εξετάσει πώς μπορεί να συμβάλει, έτσι ώστε αυτά τα παιδιά, να ενταχθούν σε πρόγραμμα αντιμετώπισης της εξάρτησής τους.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μιχάλης Γιακουμή ανέφερε ότι ως ΔΗΠΑ στηρίζουν το έργο της ΑΑΕΚ και θεωρούν ότι «πρέπει να συνεχίσει την προσφορά της στην κοινωνία, να συνεχίσει το έργο της με συνεχή προσαρμογή σε νέα επιστημονικά δεδομένα, εκπαίδευση στους επαγγελματίες, αλλά και τη σωστή ενημέρωση για πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων».

3. Ο περί Προϋπολογισμού του Συμβουλίου της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του 2022 Νόμος του 2022

Η Επιτροπή, στην παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών, συζήτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι η κατά νόμο έγκριση του προϋπολογισμού του Συμβουλίου της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για το έτος που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022. Στο πλαίσιο της συζήτησης η Επιτροπή, αφού ενημερώθηκε από την πρόεδρο του Συμβουλίου αναφορικά με τα επιμέρους κονδύλια που περιλαμβάνονται στον εν λόγω προϋπολογισμό, έλαβε απαντήσεις σε σειρά σχετικών ερωτημάτων που υπέβαλε προς τους αρμοδίους και αποφάσισε να υποβάλει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια του σώματος.

4. Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμος του 2022

Κατά το στάδιο της διαβούλευσης δεν υποβλήθηκαν τροπολογίες στο νομοσχέδιο, το οποίο, ύστερα από απόφαση της Επιτροπής, που λήφθηκε στη συνεδρία της ημερομηνίας 10 Φεβρουαρίου 2022, θα παραπεμφθεί στην ολομέλεια του σώματος στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

5. Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Νόμος του 2022

Κατά το στάδιο της διαβούλευσης επί τροπολογιών, υποβλήθηκαν από τον βουλευτή μέλος της Επιτροπής κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, πέντε τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, το οποίο, ύστερα από απόφαση της Επιτροπής, που λήφθηκε στη συνεδρία της ημερομηνίας 10 Φεβρουαρίου 2022, θα παραπεμφθεί στην ολομέλεια του σώματος στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μιχάλης Γιακουμή επεσήμανε ότι αναμένει περισσότερο έλεγχο, «ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη για κατάχρηση του συστήματος από διάφορους γιατρούς», σημειώνοντας πως «τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών είναι ιερά και η διαχείριση τους πρέπει να είναι σωστή χωρίς διασπάθιση».

«Τυχόν λάθη και παραλείψεις», πρόσθεσε, «θα πρέπει να διορθωθούν. Έχει περάσει αρκετός χρόνος από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΓεΣΥ και θεωρούμε ότι τώρα είναι η ώρα για τις τυχόν διορθώσεις».

6. Ο περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Κατά το στάδιο της διαβούλευσης επί τροπολογιών δεν υποβλήθηκαν τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, το οποίο, ύστερα από απόφαση της επιτροπής, που λήφθηκε στη συνεδρία της ημερομηνίας 10 Φεβρουαρίου 2022, θα κατατεθεί στην ολομέλεια του σώματος στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΠ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα