Επιτροπή Υγείας: Επιπλέον υπηρεσίες ΓεΣΥ ζητούν Οδοντίατροι, 1 στους 10 σε κατεχόμενα και Τουρκία για οδοντ. πράξεις

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 23/03/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο.  

Πέντε επιπλέον υπηρεσίες στο ΓεΣΥ ζητούν οι Οδοντίατροι, στήριξη από Επιτροπή Υγείας της Βουλής 

Πέντε επιπλέον οδοντιατρικές υπηρεσίες, στο ήδη προσφερόμενο πλαίσιο οδοντιατρικών υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας, ζητούν οι Οδοντίατροι, οι οποίοι συζήτησαν και κατέθεσαν ενώπιον Επιτροπής Υγείας της Βουλής σχετικό υπόμνημα. 

Συγκεκριμένα, ζητούν δύο απορτυγώσεις (καθαρισμοί) ετησίως, αύξηση της μονάδας της αμοιβής, φθορίωση μέχρι την ηλικία των 18 ετών, πρόσβαση των Οδοντίατρων στο ιστορικό των ασθενών και τη συμπερίληψη δυο ακτινογραφιών οπισθοφατνιακής ή οπισθομυλικής κάθε 2 χρόνια. 

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, Αντώνης Αντωνίου, τα πέντε αιτήματα είναι «πλήρως δικαιολογημένα», αφού σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στη δημοσιότητα, μόλις των 1/3 του προϋπολογισμού για τα οδοντιατρικά απορρίφθηκε το 2022. 

Από την πλευρά τους τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας στηρίζουν τα συγκεκριμένα αιτήματα και προτίθενται να αποστείλουν επιστολή στον ΟΑΥ  ζητώντας τάχιστη εξέταση των συγκεκριμένων αιτημάτων. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου η Ομάδα ΓεΣΥ του Συλλόγου έχει διενεργήσει ήδη ένα προκαταρκτικό κύκλο επαφών με τα πολιτικά κόμματα, ενώ η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου εξουσιοδότησε την ομάδα ΓεΣΥ να ζητήσει την συμπερίληψη των πέντε αιτημάτων στο ήδη προσφερόμενο πλαίσιο οδοντιατρικών υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας. 

Για την αύξηση της μονάδας της αμοιβής, ο κ. Αντωνίου είπε πως θεωρούν ότι η αμοιβή των 38,40 ευρώ (2 μονάδες των 19,20 ευρώ) που λαμβάνουν οι οδοντίατροι για τον καθαρισμό «είναι απαράδεκτα χαμηλή και αυτή τουλάχιστον πρέπει να φτάσει τα 45 ευρώ.

Επίσης, για τις δύο απορτυγώσεις ετησίως είπε ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στη δημοσιότητα, υπάρχει οικονομική ευχέρεια για την ορθή οδοντιατρική πρόληψη, αφού από την αρχή εμπόδιο αποτελούσε ο προϋπολογισμός. 

Για τη φθορίωση μέχρι τα 18 έτη, ανέφερε πως το αίτημά τους στηρίζεται και πάλι στην οικονομική ευχέρεια. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή η φθορίωση περιορίζεται σε μία φορά ετησίως στα παιδιά ηλικίας 6 μέχρι 12 ετών.    

Σχετικά με την πρόσβαση των Οδοντίατρων στο ιστορικό των ασθενών, ο κ. Αντωνίου είπε πως «είναι καθαρά επιστημονική απαίτηση», ώστε οι οδοντίατροι να βρίσκονται καθημερινά προ εκπλήξεως. 

Αναφορικά τη συμπερίληψη των δυο ακτινογραφιών, είπε ότι θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη προληπτικά και διαγνωστικά, με πολύ μικρό κόστος για το ΓεΣΥ. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, έκανε λόγο για  «δίκαια αιτήματα», για να προσθέσει πως τα μέλη της Επιτροπής του έχουν δει με «πολύ θετικό φακό» το γεγονός ότι ο Σύλλογος αφαίρεσε από τα αιτήματα προς τον ΟΑΥ τις πανοραμικές εξετάσεις, οι οποίες κόστιζαν και θα αύξαναν τον προϋπολογισμό. 

Απηύθυνε έκκληση προς τον ΟΑΥ όπως απαντήσει τάχιστα στο υπόμνημα με τα αιτήματα του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, ώστε να καθοριστεί συνάντηση και να ενταχθούν επιτέλους στο ΓεΣΥ και αυτές οι υπηρεσίες. 

«Στόχος όλων των αιτημάτων του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου -και είναι αυτό που θα καταγράψουμε στην επιστολή μας προς τον ΟΑΥ ζητώντας τάχιστη εξέταση των αιτημάτων- είναι η πρόληψη», είπε ο κ. Δίπλαρος. 

Είπε ακόμα πως «το παράπονο» του Οδοντιατρικού Συλλόγου το οποίο η Επιτροπή εισέπραξε είναι ότι ο ΟΑΥ «έβλεπε καθαρά λογιστικά» όλα αυτά τα αιτήματα. 

Σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο «δεν θα πρέπει να κινηθεί με αυτή τη λογική ο ΟΑΥ σε αυτά τα αιτήματα, αλλά αντίθετα με τη λογική της πρόληψης, αφού μπορεί να γλιτώσεις στο τέλος της ημέρας εκτός από ανθρώπινες ζωές και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τη θεραπεία που ενδεχομένως να χρειαστεί ένας ασθενής χωρίς πρόληψη». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε με τη σειρά του ότι «η σωματική υγεία ξεκινά από τη στοματική υγεία», σημειώνοντας πως το κόμμα του στηρίζει τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο. 

Εξέφρασε την ελπίδα ο ΟΑΥ να γίνει αρωγός στην προσπάθεια του Συλλόγου. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, είπε πως η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γενικότερης καλής υγείας και προϋποθέτει  την καθημερινή και ποιοτική φροντίδα του στόματος. 

«Η πρόληψη είναι το άλφα και το ωμέγα και τα αιτήματα του συλλόγου είναι προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

Ένας στους δέκα Ε/κ σε κατεχόμενα και Τουρκία για οδοντιατρικές πράξεις 

Ένας στους δέκα Ελληνοκύπριους καταφεύγουν στα κατεχόμενα και στην Τουρκία για σκοπούς οδοντιατρικής φροντίδας. Αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, τα μέλη της οποίας συναντήθηκαν με τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο. 

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, Αντώνης Αντωνίου, στοιχεία που κατέχει ο Σύλλογος, καταδεικνύουν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10% του πληθυσμού καταφεύγει στα κατεχόμενα ή την Τουρκία, ώστε να πάρει οδοντιατρική φροντίδα με μοναδικό κριτήριο ότι οι θεραπείες είναι πιο φθηνές. 

Σύμφωνα με τον Αντώνη Αντωνίου δυστυχώς τα υλικά χαμηλής ποιότητας, που χρησιμοποιούνται από τους εκεί οδοντίατρους, αναγκάζουν αρκετούς ασθενείς να εμφανίζονται σε οδοντιατρεία των ελεύθερων περιοχών σε μια προσπάθεια να λύσουν προβλήματα, που προκύπτουν από τις επισκέψεις τους στα κατεχόμενα ή την Τουρκία. 

Τα μέλη της Επιτροπής Υγείας εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους, ενώ κάλεσαν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

Ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος, διά του Προέδρου του, τάσσεται εναντίον της στάσης συγκεκριμένης μερίδας πολιτών που επιλέγουν αυτή την πρακτική. 

Εξηγεί πως οι οδοντίατροι στις ελεύθερες περιοχές ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα και απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να εμπιστευτούν τους Ελληνοκύπριους οδοντίατρους. 

«Όλα τα οδοντιατρεία στις ελεύθερες περιοχές λειτουργούν κάτω από τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα. Υπάρχουν όλες οι άδειες, η συνεχής δια βίου μάθηση, που όλοι οι οδοντίατροι παρακολουθούν και θα είναι κρίμα να έχουμε συμπολίτες μας να πηγαίνουν στα κατεχόμενα -στη δική μας τη χώρα ή στην Τουρκία- και να μην εμπιστεύονται τους Ε/Κ οδοντίατρους», είπε ο κ. Αντωνίου. 

Σε δηλώσεις του, για τα όσα ακούστηκαν από τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι που καταφεύγουν σε οδοντιατρικές πράξεις ή εξετάσεις ή και επεμβάσεις στα κατεχόμενα δυστυχώς έρχονται αντιμέτωποι με υλικά χαμηλής ποιότητας, τα οποία δυστυχώς κάποια στιγμή στο μέλλον θα προκαλέσουν πρόβλημα στον ασθενή. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, κάλεσε τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, όταν προβαίνει σε τέτοιου είδους πράξεις. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Οι περί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (Ταμείο Ευημερίας Υπαλλήλων Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας) Κανονισμοί του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η νομική ρύθμιση του Ταμείου Ευημερίας Προσωπικού του Οργανισμού, Ασφάλισης Υγείας μέσω κανονιστικών διατάξεων.  

Συγκεκριμένα το παρόν προσχέδιο κανονισμών στοχεύει κυρίως να καθορίσει τα ακόλουθα: 

  • στην κατοχύρωση του Ταμείου Ευημερίας Υπαλλήλων του Οργανισμού ως νομικό πρόσωπο, 
  • στη διασφάλιση ότι αποτελεί συνέχεια του Σωματείου Ταμείου Ευημερίας Προσωπικού του Οργανισμού και ότι όλες οι αποφάσεις και υποχρεώσεις που ανέλαβε το Σωματείο, πριν την έναρξη ισχύος των Κανονισμών, συνεχίζουν να δεσμεύουν και να ισχύουν το Ταμείο, 
  • στον καθορισμό των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μελών του Ταμείου, 
  • στον καθορισμό των πόρων του Ταμείου και πως αυτοί διατίθενται και επενδύονται, 
  • στον καθορισμό της λειτουργίας και διαχείρισης του Ταμείου μέσω Διαχειριστικής Επιτροπής, 
  • στον καθορισμό της σύστασης, θητείας και τρόπου λειτουργίας της Διαχειριστικής Επιτροπής, και 
  • στον καθορισμό του τρόπου διάλυσης του Ταμείου. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές, πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων και άρση τραπεζικού απορρήτου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 15/04/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι τροποποίηση του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Νομοθετικά κενά αφήνουν εκτεθειμένα τα θύματα έμφυλης βίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 15/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εφαρμογή Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξέτασε την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και την εφαρμοστική νομοθεσία υπό τον τίτλο «Ο περί της Πρόληψης