Επιτροπή Υγείας: Εκσυγχρονισμός νομοθετικού πλαισίου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/03/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα θέματα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Με την προτεινόμενη τροποποίηση αφενός θα υποβοηθηθούν τα πρόσωπα που αιτούνται την εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και αφετέρου θα επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη λειτουργία του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.  

Ειδικότερα, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο προνοείται μεταξύ άλλων: 

(α) η κατοχύρωση του δικαιώματος παρένθετης μητρότητας στη μονήρη γυναίκα μόνο κατόπιν άδειας του Συμβουλίου και νοουμένου ότι η μονήρης γυναίκα δεν μπορεί να κυοφορήσει λόγω σοβαρών και ειδικών ιατρικών προβλημάτων,  

(β) η κατάργηση της υποχρέωσης εξασφάλισης άδειας από το Συμβούλιο για εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενη αναπαραγωγής από μονήρεις γυναίκες εξαιρουμένης της παρένθετης μητρότητας, 

(γ) η κατοχύρωση ως μέγιστης ηλικίας φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής της υποβοηθούμενης γυναίκας του 53 έτους,  

(δ) η ρύθμιση θεμάτων ανωνυμίας των δοτών, 

(ε) η απαγόρευση διαφήμισης για την ανεύρεση δοτών και η κατοχύρωση του δικαιώματος ενημέρωσης για τον ίδιο σκοπό στις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και στο Συμβούλιο. 

Σε δηλώσεις της μετά από τη συνεδρία, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει, βελτιώνει και διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις γυναίκες, τα ζευγάρια, τα μονήρη άτομα για να κάνουν παιδί. 

Παράλληλα, η κ. Ορφανίδου είπε ότι ως ΔΗΣΥ «έχουμε σταθεί αρωγός και έχουμε στηρίξει οποιεσδήποτε προσπάθειες της πολιτείας για να διευκολύνει την πρόσβαση των ζευγαριών αλλά και των μονήρη ατόμων προς την επίτευξη αυτού του στόχου, δηλαδή τη μητρότητα». 

Η κ. Ορφανίδου χαιρέτησε το γεγονός ότι θα δίνεται το δικαίωμα μέσα απ’ αυτό το νομοσχέδιο σε μονήρεις γυναίκες για να χρησιμοποιούν παρένθετη μητέρα και ότι θα υπάρχει κατάργηση της άδειας από το συμβούλιο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προς τα μονήρη άτομα για να πάρουν άδεια για να προχωρήσουν με την εξωσωματική. 

Δήλωσε ακόμη ότι αυξάνεται το όριο της παραγωγικής ηλικίας από 50 σε 53 και ότι υπάρχει διασύνδεση μέσα από αυτό το νομοσχέδιο του Κεντρικού Μητρώου Αρχείου του Συμβουλίου με τα αρχεία των μονάδων που κάνουν τις εξωσωματικές ούτως ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση και να αποφεύγονται οποιεσδήποτε καταχρήσεις που υπήρξαν στο παρελθόν. Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ρυθμίσεις για τα θέματα ενημέρωσης για να αποφεύγονται οι διαφημίσεις. 

«Έχουμε θέσει ξανά και ξανά το θέμα της αύξησης της επιδότησης των εξωσωματικών για να υποβοηθήσουμε τις γυναίκες που έχουν ανάγκη, τις γυναίκες που περνούν και δύο και τρεις και τέσσερις φορές και πέντε και έξι, απ’ αυτή τη διαδικασία», δήλωσε. Πέρα από το ψυχολογικό, σωματικό πρόβλημα, συνέχισε, είναι και το οικονομικό και «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για αύξηση αυτού του ποσού». 

Ανέφερε ακόμη ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση της αύξησης της επιδότησης των εξωσωματικών «για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την πιο όμορφη στιγμή της γυναίκας, αυτής της μητρότητας». 

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου δήλωσε ότι είναι διακηρυγμένη θέση του ΑΚΕΛ ότι το κράτος πρέπει να διασφαλίζει και να αναγνωρίζει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και σεξουαλικά δικαιώματα των γυναικών, στηρίζοντας τόσο την πρόσβαση της κάθε γυναίκας σε υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας που αφορά στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό, στη λοχεία, αλλά και στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. 

Εκτιμούμε, συνέχισε, ότι οι τροποποιήσεις θα δώσουν τη δυνατότητα στις γυναίκες μονήρεις ή μη να τεκνοποιήσουν εκσυγχρονίζοντας ταυτόχρονα και τη νομοθεσία μας. Ανέφερε ότι στη διάρκεια της κατ’ άρθρον συζήτησης αναμένεται αναπόφευκτα να εξεταστούν ζητήματα που αναφύονται από τη διαδικασία τροποποίησης της νομοθεσίας όπως είναι η ανωνυμία των δοτών, η αύξηση του ποσού επιδότησης στην κάθε γυναίκα που επιλέγει αυτή τη μέθοδο κύησης. «Έχοντας πάντα στο νου και με τρόπο που να διασφαλίζεται το καλώς νοούμενο συμφέρον του παιδιού», κατέληξε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που ενισχύει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υπογονιμότητας, αναρφέροντας ότι έχει πάρει διαστάσεις γεωμετρικής προόδου. 

Η συγκεκριμένη νομοθεσία, συνέχισε, εκσυγχρονίζει τον νόμο και βοηθά οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν με φυσικό τρόπο να αποκτήσουν παιδιά, να μπορέσουν με αυτή την μέθοδο της στήριξης, μέσω της επιστήμης να μπορέσουν να αποκτήσουν παιδιά. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μιχάλης Γιακουμή, δήλωσε ότι το νέο σχέδιο επιδότησης για αντιμετώπιση της υπογονιμότητας «μας βρίσκει σύμφωνους». Ανέφερε ότι όλοι ανεξαιρέτως έχουν το δικαίωμα στην τεκνοποίηση και στην αναπαραγωγή. Οι οικονομικοί λόγοι, είπε, δεν πρέπει να είναι λόγοι που να τερματίζουν την προσπάθεια του οποιουδήποτε για απόκτηση παιδιού.   

«Για αυτό την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε το Υπουργείο Οικονομικών παρών για να δηλώσουμε και εμείς ως Επιτροπή ότι θέλουμε να αυξηθεί η επιχορήγηση για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», κατέληξε. 

Οι περί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (Ταμείο Ευημερίας Υπαλλήλων Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας) Κανονισμοί του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η νομική ρύθμιση του Ταμείου Ευημερίας Προσωπικού του Οργανισμού, Ασφάλισης Υγείας μέσω κανονιστικών διατάξεων.  

Συγκεκριμένα το παρόν προσχέδιο κανονισμών στοχεύει κυρίως να καθορίσει τα ακόλουθα: 

  • στην κατοχύρωση του Ταμείου Ευημερίας Υπαλλήλων του Οργανισμού ως νομικό πρόσωπο,
  • στη διασφάλιση ότι αποτελεί συνέχεια του Σωματείου Ταμείου Ευημερίας Προσωπικού του Οργανισμού και ότι όλες οι αποφάσεις και υποχρεώσεις που ανέλαβε το Σωματείο, πριν την έναρξη ισχύος των Κανονισμών, συνεχίζουν να δεσμεύουν και να ισχύουν το Ταμείο, 
  • στον καθορισμό των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μελών του Ταμείου, 
  • στον καθορισμό των πόρων του Ταμείου και πως αυτοί διατίθενται και επενδύονται, 
  • στον καθορισμό της λειτουργίας και διαχείρισης του Ταμείου μέσω Διαχειριστικής Επιτροπής, 
  • στον καθορισμό της σύστασης, θητείας και τρόπου λειτουργίας της Διαχειριστικής Επιτροπής, και 
  • στον καθορισμό του τρόπου διάλυσης του Ταμείου. 

Ο περί Προϋπολογισμού της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους €6.615.888 για το έτος 2023 που προέρχονται από κρατική χορηγία, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Προγράμματα καθώς και συνολικές δαπάνες ύψους €6.615.888. Για το έτος 2023 δεν προβλέπεται να υπάρξει ταμιακό πλεόνασμα ή έλλειμμα.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Εξωτερικών

Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα, λέει η Μ. Ραουνά

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 23/04/2024, πραγματοποίησε συνάντηση με την νέα Υφυπουργό παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα κα Μαριλένα Ραουνά.  Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα, λέει η Μ. Ραουνά  Με όραμά μας για περισσότερη και δικαιότερη Ευρώπη, εργαζόμαστε σκληρά για μια φιλόδοξη

Εργασίας

Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 23/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Ανάγκη διασφάλισης της επ’ αμοιβή πρακτικής επαγγελματικής άσκησης Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη διασφάλισης της επ’ αμοιβή πρακτικής επαγγελματικής άσκησης των νέων, η οποία προβλέπεται από τα προγράμματα σπουδών,