Επιτροπή Υγείας: Διαφωνίες σε ότι αφορά τον νόμο περί Επικίνδυνων Μολυσματικών Ασθενειών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά την διάρκεια της συνεδρίας στις 2/12/2021, πραγματοποίησε συνάντηση με:

  • Την αντιπροσωπία του Σωματείου Αντιπροσώπων Ιατρικού και Επιστημονικού Εξοπλισμού Κύπρου.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα νομοσχέδια που προνοούν:

  • Την παροχή της δικαιοδοσίας στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον Υπουργό Υγείας να εκδίδουν διατάγματα με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Την αύξηση των ποινών για αδικήματα που αφορούν τον περί Επικίνδυνων Μολυσματικών Ασθενειών Νόμο.
  • Την υποχρέωση στα νοσηλευτήρια που δε διαθέτουν νοσοκομειακό φαρμακείο να ορίζουν υπεύθυνο φαρμακοποιό μερικής ή πλήρους απασχόλησης.

Αναλυτικά τα νομοσχέδια:

Ο περί Επικίνδυνων Μολυσματικών Ασθενειών Νόμος του 2021

Το παρόν νομοσχέδιο δίνει την εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον Υπουργό Υγείας να εκδίδουν διατάγματα με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, τον περιορισμό της εξάπλωσης επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών και την αποτροπή πιθανής κατάρρευσης του συστήματος υγείας από τη διασπορά επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών.

Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση των ποινών για αδικήματα που αφορούν τον περί Επικίνδυνων Μολυσματικών Ασθενειών Νόμο.

Ο περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Σκοπός του προτεινόμενου Νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του άρθρου 16Α του Νόμου, ώστε τα νοσηλευτήρια που δε διαθέτουν νοσοκομειακό φαρμακείο να έχουν υποχρέωση να ορίζουν υπεύθυνο φαρμακοποιό μερικής ή πλήρους απασχόλησης, τα στοιχεία του οποίου θα δηλώνουν στο Συμβούλιο Φαρμακευτικής.

Δηλώσεις:

Διαφωνίες της αντιπολίτευσης στην Επ. Υγείας για το νέο νομοσχέδιο περί λοιμοκαθάρσεως

Με διαφωνίες από την αντιπολίτευση για συγκεκριμένες πρόνοιες, άρχισε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, η κατά άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση για κατάργηση του υφιστάμενου περί λοιμοκαθάρσεως νόμου.

Η αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Σάββια Ορφανίδου ανέφερε ότι στόχος είναι η κατάργηση του περί λοιμοκάθαρσης νόμου που ισχύει από το 1932 και ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου, λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες και τα μαθήματα που έχουμε πάρει από την πανδημία.

Όπως ξεκαθάρισε η Νομική Υπηρεσία, είπε, το εν λόγω νομοσχέδιο «είναι απόλυτα συνταγματικό» καθ’ ότι σε περίπτωση που το απαιτεί η προστασία της δημόσιας υγείας τα ανθρώπινα δικαιώματα περιορίζονται ακριβώς όπως αναγράφεται στο πλαίσιο του Συντάγματος. Η κ. Ορφανίδου είπε ότι το αρμόδιο Υπουργείο έθεσε υπόψη τις διαφωνίες που είχαν εκφράσει κάποια κόμματα και κατάθεσε αναθεωρημένο κείμενο «το οποίο θεωρούμε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Έκανε λόγο για κάποιες έντονες πολιτικές διαφωνίες σήμερα σε επιμέρους ζητήματα και θα καλέσουν τον Υπουργό Υγείας στην επόμενη συνεδρία για να καταλήξουν σε αυτά τα σημαντικά θέματα, σε πνεύμα συνεργασίας και σύμπνοιας.

Παρότι η κυβέρνηση επέλεξε να αποστείλει αναθεωρημένο κείμενο, επέλεξε να διατηρήσει επικίνδυνες πρόνοιες στη σχετική νομοθεσία για την Δημοκρατία και το κράτος δικαίου, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης. Επιμένει να παρακαμφθεί η Βουλή και να μη χρειάζεται η εξουσιοδότησή της στην εκτελεστική εξουσία για να μπορούν να εκδίδονται διατάγματα σε περίπτωση επικίνδυνων, μολυσματικών ασθενειών.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, επιμένει να μην ξεκαθαρίζει τι συνιστά επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια, να μην χρειάζονται οι θέσεις του ΠΟΥ και του ECDC προτού αποφασίσει για την ανάγκη λήψης μέτρων που θα αναστέλλουν την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση, είπε, επιμένει να έχει απεριόριστο δικαίωμα να αναστέλλει όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, ακόμα και το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης, το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι. Να αποφασίζει μόνη της τι είναι μολυσματική ασθένεια, χωρίς την έγκριση της Βουλής να τερματίζει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να βάζει λουκέτο – όπως είπε – στη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία.

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης, κάλεσε από την αρχή την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις επικίνδυνες πρόνοιες. Μετά και τη σημερινή συζήτηση, συνέχισε, αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψη τις απόψεις της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής Υγείας και θα έρθει πίσω με ένα πραγματικά αναθεωρημένο κείμενο που θα προστατεύει την Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Δεν πρέπει να παραχωρηθεί απόλυτη εξουσία προς την εκτελεστική εξουσία να εκδίδει διατάγματα ανά πάσα στιγμή, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου εισηγούμενος να υπάρχει σύμπραξη και των τριών εξουσιών/λειτουργιών του κράτους, νομοθετικής, εκτελεστικής, δικαστικής. Εάν υπάρχει καλή διάθεση από όλους τους εμπλεκόμενους μπορούμε να βρούμε κοινή συνισταμένη ώστε να διασφαλίσουμε πρώτιστα το δικαίωμα στη ζωή και του δικαιώματος στην υγεία «που είναι υποχρέωση και καθήκον μας».

Θα πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών χωρίς να δημιουργούμε την εντύπωση ότι δεν μπορεί να υπάρξει περιορισμός ή τήρηση της νομιμότητας ανά πάσα στιγμή, είπε.

Το παρόν νομοσχέδιο, είπε ο κ. Λεωνίδου, έχει πολλά ζητήματα και λόγω του ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση με όλα τα μέρη. Ζήτησε, είπε, στην επόμενη συνεδρία να είναι παρών και ο αρμόδιος Υπουργός για να συζητήσουν ορισμένα θέματα όπως την τήρηση των ατομικών ελευθεριών που και το Σύνταγμα κατοχυρώνει.

Οι Οικολόγοι, είπε ο πρόεδρος του Κινήματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δεν πρόκειται να υποστηρίξουν στη Βουλή το εν λόγω νομοσχέδιο με αυτές τις πρόνοιες, όσο το νομοσχέδιο δίνει αυτή την «απίστευτη παντοδυναμία στον Υπουργό (Υγείας) ακόμα και τη Βουλή  να κλείσει. Την απίστευτη παντοδυναμία να παίρνει αποφάσεις για το τι είναι επικίνδυνη ασθένεια». Δεν προνοεί, συνέχισε, διαβούλευση με την Βουλή για τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν γίνεται καμιά αναφορά για τις προτροπές του ΠΟΥ.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 25/03/2024 – 29/03/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 25/03/2024                Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –   Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –    Τρίτη 26/03/2024                 Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                         Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, –                Επιτροπή

Αποφάσεις Ολομέλειας

Υπερψήφιση υποχρεωτικής προδημοτικής από τα τέσσερα έτη και προϋπολογισμού ΠΚ και ΚΟΑ

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/03/2024, υπερψήφισε την υποχρεωτική προδημοτική από τα τέσσερα έτη, την παράταση στην κράτηση ανήλικων στις Κεντρικές Φυλακές, καθώς και τον προϋπολογισμό του ΠΚ, του ΚΟΑ και της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση