Επιτροπή Υγείας: Ανησυχία για πιθανό ολιγοπώλιο στον τομέα της υγείας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/10/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Εξαγορά ιδιωτικών νοσηλευτηρίων από επενδυτικό ταμείο  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι πιθανοί κίνδυνοι που δημιουργούνται από τη διαφαινόμενη εξαγορά αριθμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων από επενδυτικό ταμείο και τη δημιουργία ολιγοπωλιακού/μονοπωλιακού καθεστώτος στον τομέα της υγείας. 

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης που ήταν εκ των εισηγητών της αυτεπάγγελτης εξέτασης του θέματος από την Επιτροπή, είπε ότι αφορμή ήταν πληροφορίες που έχουν ή που ακούγονται για την πιθανότητα μαζικής εξαγοράς από συγκεκριμένο ταμείο (fund) από το εξωτερικό, αριθμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Είπε ότι θέλουν να ενημερωθούν αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, στο βαθμό που ισχύουν και για το πως οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι επαγγελματίες υγείας αντιλαμβάνονται αυτό που εξελίσσεται και αν υπάρχουν κίνδυνοι. 

Ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι οι φόβοι τους είναι να συγκεντρωθούν όλοι οι πόροι του κράτους, όσον αφορά βασικούς τομείς της οικονομίας, «σε ξένα χέρια», όπως έγινε και με πανεπιστήμια και τράπεζες. 

Ανέφερε ότι έχει προσωπική γνώση ότι έχουν γίνει κρούσεις σε νοσηλευτήρια με προσφορές μέχρι και €100 εκατομμύρια. 

Ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι οι φόβοι τους, είναι το ενδεχόμενο υπερσυγκέντρωσης κλινών στα χέρια ενός ιδιώτη κάτι που, όπως είπε, ενδεχομένως να φέρει πιθανές αρνητικές παρενέργειες. Αυτό θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ικανότητα που θα έχει ένας ιδιοκτήτης στις συναλλαγές του με το ΓεΣΥ, πρόσθεσε. 

Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία, ότι, αν επιχειρήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάρουν τα χρήματα τους οι επενδυτές, για να αποσβέσουν την επένδυσή τους, πιθανόν να οδηγήσει σε «σοβαρή υποβάθμιση» της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα προσφέρουν. 

Κατά τη συζήτηση, εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), είπε ότι ο σύνδεσμος δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης στα μέλη του, σε θέματα που αφορούν στους κανόνες ελεύθερης αγοράς. Είπε ότι συμφωνούν ότι η παρουσία μονοπωλίου θα δημιουργήσει προβλήματα στα μικρότερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει μονοπώλιο αφού υπάρχουν και τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥΠΥ. 

Είπε ακόμη ότι οι ξένοι επενδυτές μπορούν να φέρουν γνώσεις και εμπειρία που θα ωφελήσουν τον τομέα της υγείας, αλλά ότι χρειάζεται προσοχή και παρέμβαση της Πολιτείας και να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες. 

Η εκπρόσωπος της ΕΠΑ, Μαρία Μιχαήλ, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι έχουν ήδη εγκρίνει την αγορά από ταμείο εξωτερικού όσον αφορά στο Απολλώνειο νοσοκομείο και ότι έχουν μπροστά τους και αξιολογούν, κοινοποίηση για δεύτερη εξαγορά ιδιωτικού νοσηλευτηρίου που είναι συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ στη Λευκωσία, από το ίδιο ταμείο. 

Η κ. Μιχαήλ είπε ότι το συγκεκριμένο ταμείο – το CVC – δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς της οικονομίας της Κύπρου. Ανέφερε ότι ο περί Συγκεντρώσεων Νόμος, βλέπει τις συνέπειες που έχει στη συγκεκριμένη αγορά μια πράξη συγκέντρωσης, και σκοπός είναι να αποτρέψει την ύπαρξη η ενίσχυση δεσπόζουσας θέσης. 

Είπε ακόμη ότι προβληματίζονται και διερευνούν διάφορες παραμέτρους, όπως να ορίσουν ποια είναι η αγορά και ποια τα υποκατάστατα, αν θα δουν τη Λευκωσία απομονωμένα για να δουν με τι μερίδια αγοράς θα καταλήξει το συγκεκριμένο ταμείο, αφού εξαγοράσει και το δεύτερο νοσηλευτήριο. «Επίσης μας προβληματίζει η διαπραγματευτική δύναμη που θα αποκτήσει έναντι του ΟΑΥ», είπε, προσθέτοντας ότι όλα αυτά εξετάζονται. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, η κ. Μιχαήλ είπε ότι η ΕΠΑ έχει την ευχέρεια είτε να βάλει δεσμεύσεις σε εταιρίες που κοινοποιούν για μια πράξη συγκέντρωσης η και να την απορρίψει αν οι συνέπειες στην αγορά θεωρούνται τόσο αρνητικές. 

Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, είπε στην Επιτροπή ότι οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί τους απασχολούν επίσης, αλλά θέλουν και ένα περιβάλλον που θα διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός και η ποιότητα. Είπε ότι πρέπει να γίνει στενή παρακολούθηση αυτών των εξελίξεων και να  εφαρμοστούν οι νόμοι ώστε να διασφαλιστεί αυτό ο ανταγωνισμός. 

Σε αυτό το στάδιο, πρόσθεσε, δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι νέο στο τι έχει ακουστεί, η δημοσιευτεί. «Είμαστε στα αρχικά στάδια αυτών όλων των διαδικασιών, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί», είπε. 

Εκπρόσωποι συντεχνιών επαγγελματιών υγείας εξέφρασαν την ανησυχία  τους για το ενδεχόμενο δημιουργίας ολιγοπωλίου και κάλεσαν την Πολιτεία να επέμβει. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος είπε ότι η Βουλή παρακολουθεί «με προβληματισμό», το θέμα. 

«Κανείς σίγουρα δεν μπορεί να αποτρέψει τον υγιή ανταγωνισμό, άλλωστε είναι εκεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια Επιτροπή για να εξετάσει όλες τις παραμέτρους», είπε ο κ. Δίπλαρος. Πρόσθεσε ότι «ελλοχεύουν κίνδυνοι αν δεν γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν σωστά και με πλήρη επίγνωση του τι πάμε να κάνουμε». 

Σημείωσε ότι αυτό το θέμα αφορά στον τομέα της υγείας, «οπότε πρέπει να είμαστε όλοι πιο καχύποπτοι, αν θέλετε, να βλέπουμε με περισσότερη λεπτομέρεια κάποιες καταστάσεις». 

Είπε ακόμη ότι απευθύνουν έκκληση ως Επιτροπή Υγείας, προς την ΕΠΑ, «να δουν εις βάθος» με την σοβαρότητα που την διακρίνει, και με επιστημοσύνη όλες τις παραμέτρους, «ακριβώς για να μην έχουμε το πρόβλημα της δεσπόζουσας θέσης που πιθανόν να αποκτήσουν κάποιοι με την εξαγορά αυτού του δεύτερου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου ή και με κάποια άλλα νοσηλευτήρια σε άλλες επαρχίες». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε σε δικές του δηλώσεις ότι οι διαφορετικές αμοιβές που προσφέρει ο ΟΑΥ σε κάθε νοσηλευτήριο, «στη βάση του όγκου εργασίας και όχι ποιοτικών κριτηρίων, κατέστησε συγκεκριμένες νοσηλευτικές μονάδες, ελκυστικές για ξένα επενδυτικά ταμεία». Ήδη, είπε, νοσηλευτήρια έχουν εξαγοραστεί, «και δεν αποκλείεται να δούμε και περισσότερα στο μέλλον, για να μην σας πω ότι αρκετές μετοχές έχουν αλλάξει χέρια και υπάρχουν οι λεγόμενοι κρυφοί επενδυτές αυτών των νοσηλευτηρίων». Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, μικρά νοσηλευτήρια αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας. 

Το θέμα που προκύπτει με τις εξαγορές είναι ότι δημιουργούνται ολιγοπώλια με πολλούς κινδύνους, όπως το είδος της φροντίδας που θα επιλέξει ο νέος επενδυτής, είπε, λέγοντας ότι ίσως επιλέξει να κάνει μόνο εγχειρήσεις ή να μην λειτουργεί τμήμα πρώτων βοηθειών. Είπε ακόμη ότι η συγκέντρωση πολλών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων κάτω από ένα επενδυτικό ταμείο, «θα αλλάξει ισορροπίες», αφού θα έχουν καλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί έναντι του ΟΑΥ. 

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι θα πρέπει όλοι οι θεσμοί του κράτους, και ιδιαίτερα η ΕΠΑ, «να είναι πολύ προσεκτικοί» όσον αφορά τέτοιες εξαγορές έτσι ώστε να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Ξένες επενδύσεις «απειλούν» τομέα υγείας 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ίδρυση Ταμείου Συμβουλίου Φαρμακευτικής, στο οποίο κατατίθενται, μεταξύ άλλων, όλα τα τέλη που εισπράττονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας του Συμβουλίου Φαρμακευτικής. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της. 

Ο περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου, ώστε να αναθεωρηθούν ορισμένες διατάξεις του.  

Ειδικότερα, με τις πρόνοιες της πρότασης νόμου προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: 

(α) Εισαγωγή ρυθμίσεων, ώστε να προσδοθούν επιμέρους αρμοδιότητες στον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.  

(β) Παροχή δυνατότητας έκδοσης Κανονισμών από τον Επίτροπο Εποπτείας, με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, για θέματα τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων του. 

(γ) Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο Γενικό Σύστημα Υγείας των ναυτικών μη μόνιμων κατοίκων της Δημοκρατίας, προς άρση της υφιστάμενης διάκρισης στην οποία υπόκεινται, δεδομένου ότι οι ίδιοι καταβάλλουν εισφορές χωρίς να λαμβάνουν τις ανάλογες υπηρεσίες υγείας.  

Η Επιτροπή τοποθετήθηκε επί της πιο πάνω πρότασης νόμου και αποφάσισε την προώθησή της στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων