Επιτροπή Υγείας: Ανεπαρκής αριθμός θεραπειών για άτομα με αναπηρίες

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/03/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Ο ανεπαρκής αριθμός θεραπειών (φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.λπ.) που δικαιούνται τα παιδιά με αναπηρίες και ευρύτερα τα άτομα με αναπηρίες εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας και η ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας

Η εκ νέου αξιολόγηση και αναθεώρηση του αριθμού θεραπειών που προσφέρονται μέσω του ΓεΣΥ σε χρόνιους ασθενείς, απασχόλησε σήμερα την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, με σκοπό να επιλυθεί το πρόβλημα ανεπάρκειας των συνεδριών σε λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες κ.λπ.

Το ζήτημα αφορά άτομα με αναπηρίες, άτομα με αυτισμό, χρόνιους ασθενείς, άτομα με εγκεφαλική παράλυση, παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), που χρειάζονται θεραπείες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ο ΟΑΥ θα προχωρήσει σε επανεξέταση των κριτηρίων με τα οποία παρέχονται οι θεραπείες σε αυτές τις περιπτώσεις και θα κληθεί να ενημερώσει τη Βουλή για τα αποτελέσματα, εντός λίγων εβδομάδων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε ότι ο ΟΑΥ δυστυχώς είχε προχωρήσει σε μία απόφαση, με δικά του κριτήρια, για ηλικιακή προσέγγιση στη σοβαρότητα κάθε ασθένειας.

Στη συνεδρίαση, είπε, παρέστη και φοιτήτρια  που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, «η οποία μας τόνισε πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσει τη θεραπεία της μετά τα 25 χρόνια», ανέφερε η κ. Ορφανίδου και υπογράμμισε ότι πρέπει μέσα από τις υπηρεσίες του κράτους να δίνεται η ευχέρεια να λαμβάνουν θεραπεία αυτά τα παιδιά, όποτε την έχουν ανάγκη.

«Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση όλων των συναδέλφων, αλλά και από πλευράς του ΟΑΥ, ότι πρέπει να αξιολογηθεί ξανά η όλη διαδικασία και η απόφαση που έχει ληφθεί, μαζί με τις επιτροπές που έχουν συσταθεί για αυτά τα θέματα, όπως είναι η επιτροπή φυσιοθεραπειών για παιδιά με εγκεφαλικές παραλύσεις», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Παιδείας θα επαναφέρει για συζήτηση το θέμα εντός λίγων εβδομάδων, για να φανεί που έχει καταλήξει η επανεξέταση της απόφασης του ΟΑΥ.

«Ως ΔΗΣΥ στηρίζουμε απόλυτα αυτή την προσπάθεια, για να στηρίξουμε τους ασθενείς και τα παιδιά που το έχουν πραγματική ανάγκη», κατέληξε η Βουλευτής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο ΟΑΥ φαίνεται να τροποποίησε και να μείωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες φυσιοθεραπείας για τα παιδιά και τους ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση. «Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε χωρίς να γίνει οποιαδήποτε διαβούλευση και δεν έχουν παρουσιαστεί οποιαδήποτε επιστημονικά δεδομένα στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση», πρόσθεσε.

Αναγνώρισε, όμως, ως θετική εξέλιξη την πρόθεση του ΟΑΥ να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη απόφαση μέσω της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του και επίσης την πρόθεση συμμετοχής της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου στις Επιστημονικές Επιτροπές του ΟΑΥ όπου θα μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα συγκεκριμένα θέματα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, σε δηλώσεις του για το θέμα, είπε ότι «το κράτος έχει την υποχρέωση και οφείλει πάνω απ’ όλα να διασφαλίζει και να παρέχει την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στον τομέα της υγείας και ειδικότερα σε αυτά τα άτομα με αναπηρίες, τα οποία καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα, για επιβίωση, για διατήρηση της υγείας τους και της φυσικής κατάστασής τους, σε όσο το δυνατόν καλύτερα επίπεδα».

Πρόσθεσε ότι, πέρα από την αναθεώρηση του αριθμού παρεχόμενων θεραπειών, χρειάζεται και να διαμορφωθεί και ένα πιο ολιστικό πλάνο για τη φροντίδα ατόμων με χρόνιες παθήσεις. «Έχοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα και την κατάσταση που ισχύει σήμερα, απαιτούμε να διαμορφωθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο πολυθεματικής, ολιστικής διαχείρισης των χρόνιων παθήσεων», κατέληξε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι ο ΟΑΥ πρέπει να επανεξετάσει την ένταξη και ιδιωτών εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ, την ένταξη συμβουλευτικών και σχολικών ψυχολόγων στο ΓεΣΥ (μέχρι στιγμής είναι ενταγμένοι μόνο οι κλινικοί ψυχολόγοι), τον αριθμό θεραπειών που παρέχονται σε χρόνιους ασθενείς, καθώς και η συμμετοχή εκπροσώπου των χρόνιων ασθενών στις επιστημονικές ομάδες που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η Επιτροπής Υγείας ανέδειξε το θέμα, καθώς και για τη θετική ανταπόκριση του ΟΑΥ στην ανάγκη για αναθεώρηση του αριθμού των προσφερόμενων θεραπειών. Σημείωσε ότι ζητήθηκε να γίνει μία σύγκριση του αριθμού των θεραπειών που καλύπτονταν πριν τη δημιουργία του ΓεΣΥ από τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να φανεί η διαφορά με τα σημερινά δεδομένα.

Κλείνοντας, τόνισε ότι το ΓεΣΥ το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και πρόσθεσε ότι αφού επιτεύχθηκε η δημιουργία του, είναι ώρα να συζητηθούν οι όποιες στρεβλώσεις ή αδυναμίες του, ώστε να εξυπηρετεί ακριβώς αυτούς για τους οποίους έχει γίνει.

Συμπερίληψη μίας εξωσωματικής θεραπείας στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ)

Η Eπιτροπή, στην παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών και εμπλεκόμενων φορέων, ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υπογόνιμα ζευγάρια και ιδιαίτερα για το υψηλό κόστος που απαιτούν οι εξωσωματικές θεραπείες. Συζήτησε επίσης τη δυνατότητα ένταξης τουλάχιστον μίας εξωσωματικής θεραπείας στο ΓΕΣΥ. Η Eπιτροπή επιφυλάχθηκε να επανέλθει σύντομα επί του θέματος.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου:

Ο περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Η Eπιτροπή, στην παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών και εμπλεκόμενων φορέων, επανεξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο, έπειτα από απόφαση της Oλομέλειας του Σώματος ημερομηνίας 24 Φεβρουαρίου 2022. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα αδειοδότησης νοσηλευτηρίων τα οποία δε διαθέτουν κουβούκλιο ασφαλείας και προτίθενται να παρέχουν θεραπείες η προετοιμασία των οποίων γίνεται σε κουβούκλιο ασφαλείας, νοουμένου ότι τα εν λόγω νοσηλευτήρια θα είναι συμβεβλημένα με εξειδικευμένα κέντρα διάλυσης κυτταροστατικών και άλλων εξειδικευμένων φαρμακευτικών προϊόντων. Η Eπιτροπή επιφυλάχθηκε να συζητήσει εκ νέου αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΠ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα