Επιτροπή Θεσμών: Σε τελικό στάδιο η συζήτηση του νομοσχεδίου για το lobbying

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/01/2022, εξέτασε τo σχέδιο νόμου που προνοεί:

  • Την εξασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων (lobbying).

Αναλυτικά το σχέδιο νόμου:

Ο περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων Και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εξασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων, με απώτερο στόχο την αποτροπή δημιουργίας συνθηκών που ευνοούν την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς. Επίσης ρυθμίζονται θέματα όπως το ασυμβίβαστο Αξιωματούχων, μελών κρατικής υπηρεσίας ή οργανισμού του ευρύτερου δημόσιου τομέα και εργαζομένων προς όφελος αξιωματούχου με την ιδιότητα προσώπων που μπορούν να εμπλακούν στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων, καθώς και το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρέλθει από την ημέρα που τερματίστηκαν οι υπηρεσίες τους ώστε να μπορούν να εμπλακούν στις διαδικασίες αυτές ως εγγεγραμμένα πρόσωπα στο προβλεπόμενο από το νομοσχέδιο Μητρώο.

Δηλώσεις:

Η Επιτροπή Θεσμών οδεύει προς ολοκλήρωση της συζήτησης για το νομοσχέδιο του lobbying

Η ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου ενάντια στη διαφθορά θα εκπληρώσει την υποχρέωση της πολιτείας προς την κοινωνία όσον αφορά αυτό το θέμα, είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Στέφη Δράκου, μετά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου «περί της Διαφάνεια στη Διαδικασία Λήψης Δημοσίων Αποφάσεων».

Η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Θεσμών έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με την Υπουργό που είχε κληθεί να λάβει μέρος στη συνεδρία.

Μετά τη συνεδρία, η Υπουργός είπε ότι είναι το δεύτερο νομοσχέδιο που συμπληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο ενάντια στη διαφθορά. «Υπενθυμίζω ότι είναι τρία τα νομοσχέδια, το ένα είναι η ίδρυση της Αρχής (σ.σ. κατά της Διαφθοράς), το δεύτερο είναι η προστασία αυτών που δίνουν πληροφορίες που έχει ήδη ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής και το τρίτο είναι η διαφάνεια στις αποφάσεις πολιτικής», είπε η κ. Δράκου.

Υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω διευκρίνησης, και ίσως κάποιας τροποποίησης, ούτως ώστε να οδηγηθούν και τα δύο νομοσχέδια στην Ολομέλεια, «προκειμένου να εκπληρώσουμε την υποχρέωση μας προς την κοινωνία και να δώσουμε ένα σωστό νομοθετικό πλαίσιο ενάντια στη διαφθορά.»

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε επίσης, ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ολοκλήρωσαν τη συζήτηση για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το lobbying. «Ηταν μια συζήτηση που πήρε αρκετές συνεδριάσεις, αλλά νοιώθουμε αρκετά καλά γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που όταν ψηφιστεί και εφαρμόσιμο θα είναι και ουσία θα έχει», πρόσθεσε.

Στόχος, είπε, είναι να επικρατήσει η διαφάνεια και να δηλώνονται στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ίδια μέρα, οι συναντήσεις που θα γίνονται για την προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε αυτούς που έχουν εξουσία να αποφασίσουν για δημόσιες αποφάσεις.

«Είναι έννοιες που είναι πρωτόγνωρες ή θα κάνουν τα νηπιακά τους στάδια, αλλά σιγά σιγά πρέπει να επικρατήσει η διαφάνεια, να κτίσουμε αυτή την κουλτούρα που μας λείπει, να ορίζεται ξεκάθαρα η σύγκρουση συμφερόντων και μ’ αυτό τον τρόπο να νιώθουμε, να είμαστε και να φαινόμαστε καθαροί και ξάστεροι», είπε.

Σε ερώτηση αν θα μπορούν ξένες χώρες να επηρεάζουν το κοινοβούλια μέσα από ξένες εταιρίες lobbying, ο κ. Δημητρίου είπε πως ό,τι ισχύει για εταιρίες lobbying ή λομπίστες ή αυτούς που προωθούν συμφέροντα εγχώρια, θα ισχύει και για αυτούς που προωθούν συμφέροντα από άλλη χώρα. «Δεν θα υπάρχει διάκριση και δεν θα μπορεί να διαμορφώνεται διαφορετικά η συζήτηση», είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης τόνισε ότι παραμένει ένα κεφαλαιώδες ζήτημα, το οποίο είναι ο περιορισμός του ελέγχου και του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας, σε περιπτώσεις όπου επιδιώκεται επιχειρηματικό ή οικονομικό όφελος, μεμονωμένα για φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Προς επίλυση του εν λόγω ζητήματος, το ΑΚΕΛ κατέθεσε τροπολογία που να περιορίζει το πεδίο της εφαρμογής της νομοθεσίας μόνο σε περιπτώσεις όπου επιδιώκεται επιχειρηματικό ή οικονομικό συμφέρον/όφελος, μεμονωμένα για φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

«Οδεύουμε προς το τέλος, θεωρώ πως σκοπός και στόχος όλων είναι η ψήφιση μιας νομοθεσίας η οποία ναι μεν θα ρυθμίζει αυτό το φαινόμενο που ονομάζουμε lobbying, αλλά από την άλλη δεν θα πλήττει ούτε την ανεξαρτησία και ελευθερία κινήσεων των βουλευτών η και οποιονδήποτε άλλων αξιωματούχων εξυπηρετώντας όμως ταυτόχρονα τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας που θεωρώ ότι όλοι μας ενστερνιζόμαστε», είπε.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Εξωτερικών

Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα, λέει η Μ. Ραουνά

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 23/04/2024, πραγματοποίησε συνάντηση με την νέα Υφυπουργό παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα κα Μαριλένα Ραουνά.  Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα, λέει η Μ. Ραουνά  Με όραμά μας για περισσότερη και δικαιότερη Ευρώπη, εργαζόμαστε σκληρά για μια φιλόδοξη

Εργασίας

Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 23/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Ανάγκη διασφάλισης της επ’ αμοιβή πρακτικής επαγγελματικής άσκησης Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη διασφάλισης της επ’ αμοιβή πρακτικής επαγγελματικής άσκησης των νέων, η οποία προβλέπεται από τα προγράμματα σπουδών,