Επιτροπή Θεσμών: Νομοσχέδιο για lobbying, δικαστικός έλεγχος κομμάτων και διατάγματα Κυβέρνησης για πανδημία

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/01/2022, εξέτασε τα σχέδια νόμου που προνοούν:

  • Την εξασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων (lobbying).
  • Την τροποποίηση του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου, ώστε οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων πολιτικού κόμματος οι οποίες προβλέπονται στις πρόνοιες του καταστατικού του να μην υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου:

Ο περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων Και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εξασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων, με απώτερο στόχο την αποτροπή δημιουργίας συνθηκών που ευνοούν την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς. Επίσης ρυθμίζονται θέματα όπως το ασυμβίβαστο Αξιωματούχων, μελών κρατικής υπηρεσίας ή οργανισμού του ευρύτερου δημόσιου τομέα και εργαζομένων προς όφελος αξιωματούχου με την ιδιότητα προσώπων που μπορούν να εμπλακούν στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων, καθώς και το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρέλθει από την ημέρα που τερματίστηκαν οι υπηρεσίες τους ώστε να μπορούν να εμπλακούν στις διαδικασίες αυτές ως εγγεγραμμένα πρόσωπα στο προβλεπόμενο από το νομοσχέδιο Μητρώο.

Ο περί Πολιτικών Κομμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου, ώστε οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων πολιτικού κόμματος οι οποίες προβλέπονται στις πρόνοιες του καταστατικού του να μην υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, των οποίων η δημοκρατική αρχή και η αρχή της αυτονομίας κατοχυρώνονται στο καταστατικό λειτουργίας τους, να καθίστανται σεβαστές οι αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων, καθώς και να αποτρέπονται φαινόμενα καταστρατήγησης, προσβολής ή/και αναστολής της εφαρμογής των αποφάσεών τους.

Νομοσχέδιο για το lobbying:

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το lobbying, η Επιτροπή επανεξέτασε τις τελικές τροπολογίες επί του νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια περί τα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου. Μεταξύ άλλων, εκφράστηκαν ορισμένες διαφωνίες όσον αφορά τις προβλεπόμενες εγγραφές στο Μητρώο (ποιες συναντήσεις πρέπει να εγγράφονται, από ποιους, κτλ.).

Εμπλοκή Βουλής στα διατάγματα της Κυβέρνησης για την πανδημία, ζητά εκ νέου ο Ζ. Κουλίας

Την εμπλοκή της Βουλής στις αποφάσεις για τα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση για την πανδημία ζήτησε εκ νέου την Τετάρτη ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος ενέγραψε το συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εργασιών της Επιτροπής θεσμών, ο κ. Κουλίας είπε ότι θεωρεί πως τα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση για την πανδημία πρέπει να εγκρίνονται και από την Βουλή, για σκοπούς διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και των διατάξεων του Συντάγματος.

Το θέμα έχει εγγραφεί στην Επιτροπή Θεσμών και Αξιών για συζήτηση υπό τον τίτλο «Η αναγκαιότητα της έγκρισης των μέτρων, που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την πανδημία, να εγκρίνονται και από τη Βουλή για σκοπούς διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και των διατάξεων του Συντάγματος και τους κράτους δικαίου και του συντάγματος».

Όπως σημείωσε ο κ. Κουλίας η Ευρωβουλή έχει θεσπίσει σοβαρά ψηφίσματα, σύμφωνα με τα οποία δεν πρέπει με εκβιαστικό τρόπο να αξιώνεται από πολίτες να προβαίνουν σε ιατρικές πράξεις, για τις οποίες δεν συμφωνούν.

«Δεν μπορεί να διαχωρίζονται οι πολίτες σε κατηγορίες εμβολιασμένων και μη ή να επιχειρείται εκβιασμός κάποιων ομάδων ή να καταπιέζεται κάποιος να προβεί σε ιατρική πράξη που δεν συμφωνεί», είπε συγκεκριμένα.

Εξήγησε πως γι’ αυτά τα θέματα υπάρχει μια γενική διάταξη στο σύνταγμα και στον Περί Λοιμωδών Νόσων, αλλά σημείωσε ότι από το 1960 μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε.

Ο κ. Κουλίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή με την πανδημία «η κυβέρνηση με τα διατάγματα της επηρεάζει συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών», για να προσθέσει πως «πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και πρέπει να εμπλακεί και η Βουλή».

«Είναι υποχρέωση της Βουλής να συνεργαστεί με την κυβέρνηση  για τέτοια ζητήματα, αλλά να υπάρξει θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο», συμπλήρωσε.

Πηγή εγγραφής θέματος κ. Κουλία – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα