Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/10/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:
Εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου από τις κρατικές υπηρεσίες
Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για τις εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υποβλήθηκαν τους μήνες Ιανουάριο-Ιούνιο 2022, ενώ εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η Επίτροπος, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, ανέφερε πως ο θεσμός της Επιτρόπου Διοικήσεως απέκτησε καθεστώς Α ως Εθνικής Αρχής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κύπρου.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο της Επιτρόπου, «η αρμόδια διεθνής Υποεπιτροπή Διαπίστευσης (Subcommittee of Accreditation – SCA), η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα και σε συνεργασία με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, προχώρησε στην επαναξιολόγηση/ επαναδιαπίστευση του Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως Εθνικής Αρχής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδίδοντάς του καθεστώς (status) Α, για πρώτη φορά, ήτοι, σε πλήρη συνάφεια με τις Αρχές των Παρισίων, ενώ σε προηγούμενη αξιολόγηση το 2015 είχε δοθεί το status B.»
Ο Δημήτρης Δημητρίου, Βουλευτής ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ανέφερε ότι η Επίτροπος Διοικήσεως ενημέρωσε τους Βουλευτές/Βουλεύτριες για την ενδιάμεση εξαμηνιαία έκθεση που έχει ετοιμάσει για το 2022. Στο πλαίσιο της συνεδρίας, συμπλήρωσε, εξετάστηκαν τα τρέχοντα ζητήματα, οι αποφάσεις της Επιτρόπου και ο βαθμός εναρμόνισης ή υιοθέτησης των εκθέσεων τόσο από τη Δημόσια Υπηρεσία όσο και από άλλους φορείς.
«Είναι με χαρά που ακούσαμε πως η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών αναβάθμισε το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως της Κύπρου στο Status A», είπε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που αναβαθμιζόμαστε στον ύψιστο βαθμό, κάτι που είναι «αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς των νομοθετημάτων που περάσαμε προσφάτως, αλλά και των αποφάσεων που έχουν υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο». Είναι σημαντικό στον τομέα και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να έχουμε αυτή την ευαισθησία ως κράτος και αυτά τα αποτελέσματα, επεσήμανε.
Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανεξάρτητος Βουλευτής, είπε ότι η Κύπρος μετά από αξιολόγηση του θεσμού της Επιτρόπου Διοικήσεως έχει πάρει μια μεγάλη αναβάθμιση και αυτό δεν μπορεί παρά να πιστωθεί στην Επίτροπο. «Θεωρώ ότι έγινε καλή δουλειά, γίνεται πάρα πολλή δουλειά και εκτιμώ ότι θα πρέπει κάποτε οι υπηρεσίες, τα τμήματα και τα υπουργεία του κράτους τουλάχιστον στις συστάσεις της Επιτρόπου να προσαρμόζονται ανάλογα», υπέδειξε.
«Αν το πρόβλημα για εφαρμογή μιας σύστασης αφορά κάποια νομοθεσία, τότε εμείς οι Βουλευτές εδώ θα είμαστε, έτοιμοι να προσαρμοστούμε και να τη διορθώσουμε», κατέληξε.
Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:
Stockwatch: Διαβουλεύσεις για το θέμα γυναικών υπαξιωματικών της ΕΦ
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου:
Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο το οποίο αποσκοπεί στη ρύθμιση του ελέγχου ανάληψης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από πρώην κρατικούς αξιωματούχους και ορισμένους πρώην υπαλλήλους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για περίοδο δύο ετών από την ημέρα αποχώρησης ή αφυπηρέτησής τους.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, είπε ότι σήμερα έγινε η διαβούλευση επί των τροπολογιών στο νομοσχέδιο. «Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της τοποθέτησης στην Επιτροπή και το νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο του για την Ολομέλεια. Σίγουρα αυτό θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα», πρόσθεσε.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ