Επιτροπή Θεσμών: Διεύρυνση της νομοθεσίας για το Πόθεν Έσχες

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως συνεδρίασε την Τετάρτη 8.9.21, με κύριο θέμα συζήτησης την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά το Πόθεν Έσχες.

Κατά την συνεδρία, μεταξύ άλλων ειπώθηκαν τα ακόλουθα:

Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος:

  • Εισηγήσεις GRECO: Στα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι κινητές περιουσίες. 2. Στις ακίνητες περιουσίες πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η αξία του ακινήτου. 3. Πρέπει να συμπεριληφθούν στη νομοθεσία όλα τα εξαρτώμενα άτομα. 4. Πρέπει να υπάρχει ανεξάρτητος μηχανισμός παρακολούθησης και ελέγχου. 5. Τα Πόθεν Έσχες να επανελέγχονται σε βάθος χρόνου (follow-up). 6. Να προνοούνται κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται.
  • Πρέπει να υπάρξει η υποχρέωση δήλωσης των περιουσιακών στοιχείων στην οποία είναι μέτοχος ο συμβαλλόμενος. Όσον αφορά το θέμα των δικαστών και του γενικού εισαγγελέα θα πρέπει να βρεθούν οι συνταγματικοί μηχανισμοί που να επιτρέπουν τουλάχιστον τον αυτοέλεγχο.

Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου:

  • Να ξεκαθαριστεί τι είναι το Πόθεν Έσχες, να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές, να υπάρχει έλεγχος κλειστών οικονομικών περιόδων, ο έλεγχος να γίνεται από μια ανεξάρτητη αρχή.

Τοποθετήσεις βουλευτών:

  • Πρέπει να τεθούν τα όρια και να λυθούν προβλήματα που αφορούν τα εξαρτόμενα άτομα.
  • Στο νομοσχέδιο θα πρέπει να συμπεριληφθούν τόσο ο γενικός εισαγγελέας όσο και οι δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου.
  • Πρέπει να υπάρξει ένα όριο ως προς τα εξαρτώμενα πρόσωπα που ελέγχονται.
  • Πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίου εποπτικό εργαλείο που να ειδοποιεί όταν υπάρχουν ύποπτες ενέργειες.
  • Η περαιτέρω διεύρυνση μόνο ασάφειες θα δημιουργήσει. Πρέπει να γίνει μια επιτροπή που βάσει καταγγελιών να ελέγχει εις βάθος τις ύποπτες οικονομικές ενέργειες.

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων