Επιτροπή Θεσμών: Ασυμβίβαστο βουλευτικής ιδιότητας και μεταφορά μετοχικών κεφαλαίων μέσω εταιρειών κελυφών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 30/03/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Η αναγκαιότητα εφαρμογής του ασυμβίβαστου μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και άλλων επαγγελμάτων

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, μέσω του οποίου εξετάστηκε η αναγκαιότητα εφαρμογής του ασυμβίβαστου μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και άλλων επαγγελμάτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε πως είτε θα προχωρήσουμε με την πλήρη εφαρμογή του ασυμβίβαστου της βουλευτικής ιδιότητας είτε θα πρέπει να θεσμοθετήσουμε μια ισχυρή δήλωση σύγκρουσης συμφέροντος που να διασφαλίζει την αμεροληψία του κοινοβουλίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι υπάρχει η ανάγκη διαχωρισμού της βουλευτικής ιδιότητας με την άσκηση επαγγέλματος ενώ παράλληλα επεσήμανε πως τα κόμματα και οι βουλευτές έχουν καταστεί σε πολλές περιπτώσεις αντικείμενα εκμετάλλευσης από χορηγούς και πατρόνες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι μετά από πρωτοβουλία του κόμματός του, έχει ζητηθεί έρευνα από το αρμόδιο τμήμα της Βουλής ούτως ώστε να εξεταστεί τη υφίσταται επί του συγκεκριμένου ζητήματος στις υπόλοιπες χώρες του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε πως το κόμμα έχει πρόταση νόμου στην αρμόδια Επιτροπή Νομικών της Βουλής για τροποποίηση του Συντάγματος έτσι ώστε να εφαρμοστεί με νόμο το ασυμβίβαστο των βουλευτών.

«Η πρόθεσή μας αυτή θα συνεχίσει στη συζήτηση που θα έχουμε για το θέμα, διότι πιστεύουμε ότι ένας εκλεγμένος βουλευτής θα πρέπει να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τα βουλευτικά καθήκοντά του, θα το γνωρίζει πριν υποβάλει υποψηφιότητα ότι ένα τίμημα για να βρεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι να απέχει με νόμο από οποιαδήποτε επαγγέλματα ή χρήση επωνυμίας του ονόματός του σε οποιαδήποτε επιχείρηση», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τη διαφάνεια.

Τοποθετούμενος έναντι απόψεων πως μια τέτοια ρύθμιση θα δημιουργούσε μία «Βουλή των πλουσίων ή Βουλή των ηλικιωμένων», ο κ. Μουσιούττας δήλωσε πως «σε άλλα κρατικά αξιώματα, όπως του Υπουργού, του Υφυπουργού ή του επιτρόπου, απαγορεύεται η επαγγελματική δραστηριότητα, και όμως δεν είναι μόνο ηλικιωμένοι ή άνεργοι ή πρώην δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν. Με αυτό το σκεπτικό θα συνεχιστεί η συζήτηση και εύχομαι και ελπίζω σύντομα να υπάρχει και η ευκαιρία να συζητηθεί και στην Επιτροπή Νομικών, από όπου θα προχωρήσει η συνταγματική τροπολογία».

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Ασυμβίβαστο: Προχειρογραμμένος και ανεφάρμοστος ο νόμος

Προς εξέταση το θέμα της μεταφοράς μεγάλων μετοχικών κεφαλαίων μέσω εταιρειών κελυφών

Ενώπιον της Επιτροπής θα τεθεί για εξέταση το θέμα της μεταφοράς μεγάλων μετοχικών κεφαλαίων μέσω εταιρειών κελυφών, που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, σε σχέση με τις οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το θέμα ενέγραψε η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η κ. Ατταλίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αποδοχή συζήτησης στην Επιτροπή του αυτεπάγγελτου θέματος αναφορικά με τη μεταφορά μεγάλων μετοχικών κεφαλαίων εταιρειών που έχουν έδρα την Κύπρο, σε σχέση με τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ήδη υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα στο εξωτερικό και θεωρώ ότι θα πρέπει η Επιτροπή Θεσμών να εξετάσει τι γίνεται και να καλέσουμε το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με δική του ομάδα παρακολουθεί την εφαρμογή των κυρώσεων, για να γνωρίζουν οι Βουλευτές και η Βουλή τι γίνεται πραγματικά».

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Στη Θεσμών η μεταφορά κεφαλαίων μέσω εταιρειών κελυφών

Επιπρόσθετα, εξετάστηκαν τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021

Η Επιτροπή συνέχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση του πιο πάνω σχεδίου νόμου σκοπός του οποίου είναι η εφαρμογή παρόμοιας διαδικασίας πρόσληψης για θέσεις εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η κλίμακα δεν υπερβαίνει την κλίμακα Α9 του κυβερνητικού μισθολογίου με αυτές που ισχύουν για τις θέσεις για εισδοχή στη δημόσια υπηρεσία, των οποίων η μισθολογική κλίμακα δεν υπερβαίνει αυτή της Α8.

Ο περί του Ελέγχου της Ανάληψης Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα από Πρώην Κρατικούς Αξιωματούχους και Ορισμένους Πρώην Υπαλλήλους του Δημοσίου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω σχεδίου νόμου σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση του ελέγχου ανάληψης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από πρώην κρατικούς αξιωματούχους και ορισμένους πρώην υπαλλήλους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για περίοδο δύο ετών από την ημέρα αποχώρησης ή αφυπηρέτησής τους. Συγκεκριμένα, το άρθρο 2 του βασικού νόμου τροποποιείται με την προσθήκη στην ερμηνεία του όρου «υπάλληλος του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα», μετά τη φράση «οργανισμού δημοσίου δικαίου» (δεύτερη γραμμή), «καθώς και κάθε μέλος της Αστυνομίας».

Η Επιτροπή πρότεινε την εξέταση ενδεχόμενης επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της οικείας νομοθεσίας και σε επιπρόσθετους αξιωματούχους και υπαλλήλους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πέραν των μελών της Αστυνομίας, και αποφάσισε τη συνέχιση της συζήτησης του θέματος σε επόμενη συνεδρία της. Συγκεκριμένα, εξετάζετε η επέκταση του πεδίου εφαρμογής στην Εθνική Φρουρά, την Πυροσβεστική και τη Δικαστική Υπηρεσία.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Στον ιδιωτικό τομέα 39 υψηλόβαθμοι δημοσίου σε 3 χρόνια

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Διαφωνία στη Βουλή για πρόταση δημοσιοποίησης δωρητών Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/06/2024, εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου: Ο περί του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης Νόμου, ώστε η επιτροπή διαχείρισης